MotoGP: Η απίστευτη χρονιά Ducati σε αριθμούς – 19 νίκες στις 20!

17 νίκες σερί, κέρδισαν όλους τους αγώνες εκτός από έναν της Aprilia
MotoGP: Η απίστευτη χρονιά Ducati σε αριθμούς – 19 νίκες στις 20!
Από το

motomag

19/11/2024

MotoGP: Η απίστευτη χρονιά Ducati σε αριθμούς – 19 νίκες στις 20!

17 νίκες σερί, κέρδισαν όλους τους αγώνες εκτός από έναν της Aprilia

Η Ducati έγινε η πρώτη Ευρωπαϊκή εταιρεία που πέρασε το όριο των 100 νικών στα MotoGP, συμπληρώνοντας 106 νίκες στην μεγάλη κατηγορία.

Κερδίζει τον Παγκόσμιο τίτλο MotoGP για 3η συνεχόμενη σεζόν, με το όνομα του Jorge Martin να μπαίνει δίπλα στων Casey Stoner και Francesco Bagnaia, καθώς παρότι ανεξάρτητος, έτρεχε με εργοστασιακή μοτοσυκλέτα και πλήρη υποστήριξη.

Ο Martin γίνεται ο τρίτος αναβάτης στα MotoGP που φέρνει στο εργοστάσιο του Borgo Panigale έναν Παγκόσμιο τίτλο αναβατών. Τον τέταρτο στην μεγάλη κατηγορία στην ιστορία της Ducati μετά τον τίτλο του Casey Stoner το 2007 και του Francesco Bagnaia το 2022 και το 2023.

Για πέμπτη συνεχή χρονιά και έκτη συνολικά φορά στην ιστορία της στα MotoGP, η Ducati κερδίζει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κατασκευαστών, σημειώνοντας συνολικά 722 βαθμούς, 327 περισσότερους από τον επόμενο, έχοντας γεμίσει βέβαια το grid με δικές της μοτοσυκλέτες. Μία ευκαιρία που δεν θα είχε αν η Suzuki δεν έφευγε και οι υπόλοιποι είχαν δεχθεί να συνεχίσουν την επένδυση. Ουσιαστικά η Ducati κράτησε αναβάτες και ομάδες στους αγώνες που διαφορετικά θα είχαν αντιμετωπίσει μεγαλύτερο πρόβλημα να παραμείνουν, έναν ρόλο που παλαιότερα τον είχε παίξει και η Honda.

Ο τελευταίος αγώνας του MotoGP έλαβε χώρα στην Ισπανία με πανηγυρισμούς από την ομάδα της Ducati, μιας και όλο το βάθρο απαρτιζόταν από αναβάτες με Desmosedici GP24-23. Μια σεζόν που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί επέλαση μοτοσυκλετών Ducati, μιας και οι Francesco Bagnaia της Ducati Lenovo Team, Marc Márquez της Gresini Racing MotoGP και Enea Bastianini της Ducati Lenovo Team, συμπληρώνουν το Top-4 στη γενική κατάταξη.

Συμπληρωματικά, πέρα από τον Τίτλο Κατασκευαστών και Ομάδων με την oμάδα Ducati Lenovo στα MotoGP, πήραν και τον Τίτλο Κατασκευαστών και Ομάδων στο WorldSBK με τους επίσημους αναβάτες της Aruba.it Racing Team Nicolò Bulega και Álvaro Bautista στο βάθρο της γενικής κατάταξης, καθώς και τον Τίτλο Αναβατών και Κατασκευαστών στο WorldSSP, χάρη στις επιδόσεις του νέου Παγκόσμιου Πρωταθλητή Adrián Huertas της Aruba.it Racing WSSP Team και τον τερματισμό στο βάθρο του Yari Montella της Barni Spark Racing Team.

Ο Claudio Domenicali, Διευθύνων Σύμβουλος της Ducati δηλώνει ότι:

“Αυτό που πέτυχε η Ducati με τις μοτοσυκλέτες της, τους αναβάτες και τους τεχνικούς της στη σεζόν του MotoGP του 2024 θα παραμείνει για πάντα στις καρδιές των οπαδών αυτού του αθλήματος. Είμαι πολύ χαρούμενος για τον Jorge, έναν απίστευτα ταλαντούχο αναβάτη που μεγάλωσε με την Ducati και μαζί μας πραγματοποίησε το όνειρο που είχε από παιδί. Θα ήθελα να συγχαρώ όλους τους αναβάτες της Ducati και σίγουρα τον Παγκόσμιο Πρωταθλητή Jorge Martín, αλλά προφανώς και τον Pecco, ο οποίος δεν τα παράτησε ποτέ μέχρι το τέλος, και στη συνέχεια τους Marc και Enea, οι οποίοι συνέβαλαν σε μια σεζόν με πολλαπλά ρεκόρ στα MotoGP για την εταιρεία μας. Ο Jorge και ο Pecco έδωσαν μια μονομαχία για τον τίτλο που ήταν ακόμη πιο συναρπαστική από πέρυσι. Ο Pecco ρίσκαρε πιο πολύ, αλλά ο Jorge ήταν πιο επίμονος και στο τέλος, δικαίως ανακηρύχθηκε Πρωταθλητής. Ο Παγκόσμιος Τίτλος που κέρδισε ο Jorge, είναι μια συνολική προσπάθεια που έγινε τα τελευταία χρόνια με την Pramac Racing, την οποία θα ήθελα να ευχαριστήσω και ιδιαίτερα το πρόσωπο του Paolo Campinoti. Χάρη σε όλους τους ανθρώπους της Ducati και της Ducati Corse που τα έκαναν όλα αυτά δυνατά, το να είσαι Ducatista είναι όλο και περισσότερο πηγή υπερηφάνειας.”

Η Ducati θα γιορτάσει τη κατάκτηση των παγκόσμιων τίτλων 2024 στην εκδήλωση “Campioni in Festa”, που θα πραγματοποιηθεί στις 3 Δεκεμβρίου στην Μπολόνια, όπου θα γίνει μια μεγάλη γιορτή ανοικτή προς το κοινό και θα παρευρεθούν όλοι οι αναβάτες από όλα τα πρωταθλήματα στα οποία συμμετέχει η Ducati.

O Luigi Dall'Igna, Γενικός Διευθυντής Ducati Corse δηλώνει ότι:

“Η κατάκτηση του τρίτου συνεχόμενου παγκόσμιου τίτλου αναβατών είναι ένα φανταστικό γεγονός. Επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά τη δύναμη της Ducati, με τη δέσμευση και το ομαδικό πνεύμα όλων εκείνων, αναβατών και ομάδων, που συνέβαλαν στο να στεφθεί νικήτρια, για ακόμη μια φορά, όπως αποδεικνύεται από τους αριθμούς αυτών των ετών. Συγκεκριμένα, μια άλλη σελίδα της ιστορίας γράφεται επάξια από τον Jorge Martín στο τέλος μιας εκπληκτικής σεζόν, η οποία είναι η ουσία όλης της ομαδικής δουλειάς που έγινε.  Ένα μεγάλο χειροκρότημα για τον Pecco Bagnaia, επειδή ήταν μια εξαιρετική χρονιά και για εκείνον. Η τελευταία αυτή νίκη είναι πάνω απ' όλα ο καλύτερος τρόπος για να αποχαιρετήσουμε την Pramac Racing, μια τρομερή ομάδα επαγγελματιών με τους οποίους έχουμε συνεργαστεί αρμονικά για 20 χρόνια. Σε κάθε έναν από αυτούς δίνουμε μια πολύ δυνατή αγκαλιά, ξεκινώντας από τον φίλο μας Paolo Campinoti. Το 2024 ήταν μια καλή χρονιά για την Ducati, στην οποία σπάσαμε το ρεκόρ νικών και το ρεκόρ για βάθρα, με το κερασάκι στην τούρτα να έχει τοποθετήσει 8 Desmosedici GP μπροστά σε όλους στον αγώνα Sprint στην Ταϊλάνδη. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους άνδρες και  γυναίκες της Ducati Corse που εργάζονται σκληρά και με πάθος κάθε μέρα για να επιτύχουν σπουδαία αποτελέσματα όπως αυτό που γιορτάζουμε σήμερα. Forza Ducati!"

 

Ο Jorge Martín (#89, Pramac Racing) δηλώνει ότι:

“Το όνειρο έγινε πραγματικότητα, είμαι Παγκόσμιος Πρωταθλητής! Είναι πολύ δύσκολο τώρα να συνειδητοποιήσω ότι όλα είναι αλήθεια, αλλά έχω πλήρη επίγνωση του τι έχουμε επιτύχει γιατί από τότε που ήμουν παιδί κυνηγάω αυτόν τον στόχο. Αυτό είναι το τελικό αποτέλεσμα όλης της δουλειάς που έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και των θυσιών της οικογένειάς μου, των γονιών μου, του αδελφού μου και όλης της ομάδας μου που με στήριξαν άνευ όρων. Πέρυσι υποσχέθηκα στον εαυτό μου ότι θα προσπαθήσω ξανά και εδώ είμαι, δρέποντας τα οφέλη μιας ολόκληρης ζωής αφιερωμένης σε αυτό το υπέροχο άθλημα. Θέλω να ευχαριστήσω την ομάδα Pramac και την Ducati που μου έδωσαν την ευκαιρία να φτάσω στο MotoGP και να μεγαλώσουμε μαζί. Και συγκεκριμένα, ένα μεγάλο ευχαριστώ στους Paolo Campinoti και Gigi Dall'Igna για την εμπιστοσύνη τους από την πρώτη μέρα και για την παροχή όλων των πόρων που χρειαζόμουν για να γίνω Παγκόσμιος Πρωταθλητής. Η δουλειά που έχουμε κάνει μαζί με την Ducati Corse, τα τελευταία χρόνια ήταν απίστευτη, καθώς έχουμε κερδίσει το πρωτάθλημα κατασκευαστών 4 φορές στη σειρά και μαζί έχουμε πετύχει 8 νίκες, 32 βάθρα και 20 pole positions. Ο Παγκόσμιος Τίτλος που κερδίσαμε μαζί είναι πραγματικά ο καλύτερος τρόπος για να πούμε αντίο.”

 

Ακολουθούν σε νούμερα οι επιτυχίες της Ducati για τη σεζόν MotoGP 2024:

  • 19 νίκες πέτυχαν οι αναβάτες της Ducati στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MotoGP 2024 - Ρεκόρ όλων των εποχών στο MotoGP
  • 14 αγώνες στους οποίους το βάθρο αποτελούνταν εξ ολοκλήρου από αναβάτες της Ducati – Ρεκόρ όλων των εποχών στο MotoGP
  • 53 βάθρα κατά τη διάρκεια της σεζόν με 6 διαφορετικούς αναβάτες
  • 16 Pole positions
  • 66 διαδοχικοί αγώνες στους οποίους τουλάχιστον ένας αναβάτης της Ducati ήταν στο Top 3 (όλοι οι αγώνες Sprint έληξαν με τουλάχιστον έναν αναβάτη της Ducati στο βάθρο)
  • 106 νίκες στο MotoGP για την Ducati, τον μοναδικό Ευρωπαίο κατασκευαστή μοτοσυκλετών που ξεπέρασε το ορόσημο των 100 νικών

MotoGP 2026 Ταϊλάνδη: Θρίαμβος Aprilia στο Buriram - Bezzecchi πρώτος με τέσσερις RS-GP στην πεντάδα

Εντυπωσιακό ξεκίνημα Aprilia - Έτοιμη για μάχη τίτλου
Aprilia
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

10/3/2026

Το πρώτο Grand Prix του 2026 στο Buriram αποδείχθηκε ιδανικό για την Aprilia, που πανηγύρισε τη νίκη με τον Marco Bezzecchi και τοποθέτησε και τις τέσσερις μοτοσυκλέτες της μέσα στην πρώτη πεντάδα, κάτι που δεν είχε ξανασυμβεί στην ιστορία της στα MotoGP.

Η σεζόν 2026 των MotoGP ξεκίνησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την Aprilia, η οποία έφυγε από το Grand Prix Ταϊλάνδης με μια ιστορική επίδοση και σαφές μήνυμα προς τον ανταγωνισμό ότι φέτος σκοπεύει να διεκδικήσει τον τίτλο μέχρι τέλους.

Ο Marco Bezzecchi χάρισε στην εταιρεία του Noale τη νίκη στον κυριακάτικο αγώνα, συνεχίζοντας το εντυπωσιακό του σερί από το τέλος της περασμένης χρονιάς. Με τις επιτυχίες σε Portimao και Valencia το 2025, ο Ιταλός έφτασε πλέον τις τρεις συνεχόμενες νίκες στα MotoGP, μια ακόμη πρωτιά για αναβάτη της Aprilia.

Παράλληλα, ο Bezzecchi έφτασε τις τέσσερις νίκες με την Aprilia στα MotoGP, ξεπερνώντας τον Aleix Espargaro και γίνεται έτσι ο πιο επιτυχημένος αναβάτης της εταιρείας στην κορυφαία κατηγορία.

Ιστορικό αποτέλεσμα για την Aprilia

Το Grand Prix της Ταϊλάνδης έφερε και μια ακόμα ιστορική επίδοση για την ιταλική ομάδα. Και οι τέσσερις αναβάτες που χρησιμοποιούν την RS-GP τερμάτισαν μέσα στην πρώτη πεντάδα:

Marco Bezzecchi - 1η θέση
Raul Fernandez - 3η θέση
Jorge Martin - 4η θέση
Ai Ogura - 5η θέση

Πρόκειται για την πρώτη φορά στα MotoGP που τέσσερις Aprilia τερματίζουν μέσα στο Top-5 σε αγώνα.

Ο Raul Fernandez συνέχισε την ανοδική του πορεία, κατακτώντας την τρίτη θέση και σημειώνοντας για πρώτη φορά στην καριέρα του δύο συνεχόμενα βάθρα στην κατηγορία. Ο Jorge Martin, παγκόσμιος πρωταθλητής του 2024, έδειξε επίσης ιδιαίτερα ανταγωνιστικός, επιστρέφοντας δυνατός παρά τις επεμβάσεις που είχε υποστεί τον χειμώνα. Η τέταρτη θέση του ισοφαρίζει το καλύτερό του αποτέλεσμα με την εργοστασιακή Aprilia.

Από την πλευρά του Trackhouse MotoGP, ο rookie Ai Ogura ολοκλήρωσε τον αγώνα στην πέμπτη θέση, ισοφαρίζοντας το καλύτερο αποτέλεσμα της μέχρι τώρα παρουσίας του στη μεγάλη κατηγορία.

Η Ducati δέχεται το πρώτο πλήγμα

Η κυριαρχία της Aprilia στο Buriram είχε και ένα ακόμη αποτέλεσμα, τερματίστηκε το απίστευτο σερί 88 συνεχόμενων βάθρων της Ducati στα MotoGP. Για πρώτη φορά από το Grand Prix Ευρώπης το 2020, καμία Ducati δεν κατάφερε να βρεθεί στην πρώτη πεντάδα.

Ο καλύτερος αναβάτης της ιταλικής εταιρείας ήταν ο Fabio Di Giannantonio της ομάδας VR46, που τερμάτισε έκτος.

Παρότι το αποτέλεσμα αποτέλεσε πλήγμα για τους πρωταθλητές, λίγοι πιστεύουν ότι η Ducati θα μείνει πίσω για πολύ, ειδικά με ένα τόσο ισχυρό ρόστερ αναβατών.

Acosta και KTM στην κορυφή του πρωταθλήματος

Παρά τη νίκη της Aprilia, επικεφαλής της βαθμολογίας μετά τον πρώτο αγώνα βρίσκεται ο Pedro Acosta με την KTM. Ο Ισπανός κατέκτησε τη νίκη στο Sprint και τη δεύτερη θέση στον αγώνα της Κυριακής, φεύγοντας από την Ταϊλάνδη ως πρωτοπόρος του πρωταθλήματος.

Στη βαθμολογία προηγείται ο Pedro Acosta, πίσω του βρίσκεται ο Marco Bezzecchi με απόσταση 7 βαθμών και ακολουθεί ο Raul Fernandez άλλους 9 βαθμούς μακριά, με τους Martin και Ogura να συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα.

H αρχή μιας μαχητικής σεζόν

Παρότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για συμπεράσματα, το ξεκίνημα της χρονιάς δείχνει ότι η μάχη για τον τίτλο θα είναι τριπλή. Η Aprilia εμφανίζεται ισχυρότερη από ποτέ, η KTM δείχνει ικανή να διεκδικήσει νίκες, ενώ η Ducati παραμένει ο βασικός αντίπαλος παρά το δύσκολο πρώτο Grand Prix.

Με 21 αγώνες να απομένουν και επόμενη στάση τη Βραζιλία, η σεζόν 2026 προμηνύεται μία από τις πιο συναρπαστικές των τελευταίων ετών στα MotoGP.