MotoGP - Η πρώτη ποινή για τη σεζόν του... 2024 ανήκει στον Oliveira!

Με τον Πορτογάλο να αδυνατεί να εκτίσει την ποινή του στη Βαλένθια λόγω τραυματισμού
motomag MotoGP – Η πρώτη ποινή για τη σεζόν του 2024 ανήκει στον Oliveira
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

21/11/2023

Η αγωνιστική χρονιά του 2023 στο MotoGP βρίσκεται πριν το φινάλε της, ωστόσο έχουμε την πρώτη ποινή για το 2024 με τον αναβάτη της CryptoDATA RNF MotoGP Miguel Oliveira να τιμωρείται από τους αγωνοδίκες στο GP του Qatar για το περιστατικό με τον Aleix Espargaro στον Sprint Race αγώνα.

Κατά τη διάρκεια του Sprint Race αγώνα υπήρξε ένα περιστατικό μεταξύ Miguel Oliveira και Aleix Espargaró με τον Oliveira να τραυματίζεται σοβαρά σπάζοντας τη δεξιά ωμοπλάτη του και τον Espargaro να γλυτώνει με ένα μικρό κάταγμα στην περόνη. Οι αγωνοδίκες ελέγχοντας το συγκεκριμένο συμβάν επέβαλαν ποινή long lap penalty στον Oliveira καθώς έκριναν πως ο Πορτογάλος θα μπορούσε να αποφύγει την εν λόγω σύγκρουση.

MotoGP – Η πρώτη ποινή για τη σεζόν του 2024 ανήκει στον Oliveira

Ο αναβάτης της CryptoDATA RNF MotoGP κανονικά θα εκτελούσε την ποινή στον τελευταίο αγώνα της χρονιάς στη Βαλένθια ωστόσο λόγω τραυματισμού αυτό δεν μπορεί να συμβεί. Ως εκ τούτου ο Oliveira θα αναγκαστεί να εκτίσει την ποινή του από τη νέα αγωνιστική σεζόν με τον Πορτογάλο να είναι ο πρώτος που θα δει το όνομα του να γράφεται στο ποινολόγιο του 2024.

Ετικέτες

Νέα εποχή Moto3: Με κινητήρες CP2 της Yamaha από το 2028!

Με μια αιφνιδιαστική ανακοίνωση αποκαλύπτεται η ριζική αλλαγή της μικρής κατηγορίας
moto3-yamaha
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

25/6/2026

MotoGP και Yamaha Motor ανακοίνωσαν σήμερα, Πέμπτη 25 Ιουνίου, την επίτευξη συμφωνία βάσει της οποίας η Yamaha θα γίνει αποκλειστική προμηθεύτρια της κατηγορίας Moto3 από το 2028 ως το 2033.

Η αποκάλυψη έγινε στο περιθώριο του επερχόμενου αγώνα στο Assen και προβλέπει πως η νέα μορφή της κατηγορίας θα ακολουθεί στα βήματα της Moto2, με κοινούς κινητήρες για όλους.

Ο κινητήρας που θα χρησιμοποιηθεί θα προέλθει από τον δικύλινδρο CP2 της Yamaha – τον γνωστό των R7, ΜΤ-07, Tenere, Tracer7 κ.ο.κ. – μετά από τροποποιήσεις για αγωνιστική χρήση στο επίπεδο των GP. Σκοπός, ως περιγράφεται στην ανακοίνωση του MotoGP, είναι να φτάσει στο επίπεδο απόδοσης ισχύος προς μάζα που χαρακτηρίζει τις τρέχουσες μοτοσυκλέτες της Moto3.

Το πρόγραμμα προορίζεται για την ανάπτυξη των νέων ταλέντων, όπως ακριβώς δουλεύει αυτή τη στιγμή η Moto3, αλλά με πλήρους μεγέθους μοτοσυκλέτες, ενώ από το 2029 οι ίδιες αγωνιστικές με ελαφρώς μειωμένη απόδοση θα χρησιμοποιηθούν και στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Moto3 Junior. Μάλιστα αναφέρονται συζητήσεις με άλλα εθνικά πρωταθλήματα που ενδιαφέρονται να ενσωματώσουν ανάλογη κατηγορία στα προγράμματά τους.

moto3-yamaha

Στις αρχές της περασμένης δεκαετίας οι Moto2 και Moto3 είχαν σχεδιαστεί σε μια modular λογική, όπου δύο κύλινδροι των μοτοσυκλετών MotoGP θα έφτιαχναν δικύλιδρα 500άρια για τη Moto2 και ένας τέτοιος τα μονοκύλινδρα της Moto3, ωστόσο ουδέποτε κατάφεραν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των κατασκευαστών.

Έτσι η Moto2 πέρασε πρώτα από ενιαίο με κινητήρες Honda CBR600RR και πλέον με Triumph Street Triple 765 RS, ενώ η Moto3 απέκτησε έναν πιο πρωτότυπο χαρακτήρα που και πάλι δεν κατάφερε να συγκεντρώσει πολλούς κατασκευαστές. Σήμερα η μικρή κατηγορία έχει μόνο δύο μοτοσυκλέτες, Honda και ΚΤΜ, οπότε κινδυνεύει να γίνει ακούσια ενιαία αν ένας εκ των δύο αποφασίσει να σταματήσει να επενδύει σε αυτή – φόβοι που γιγαντώθηκαν όταν η ΚΤΜ βρέθηκε προ οικονομικών προβλημάτων.

Η λύση που προκρίνεται λοιπόν είναι αυτή του ενιαίου τύπου Moto2, δηλαδή κοινοί κινητήρες και ελευθερία στα πλαίσια. Ας ελπίσουμε αυτή η μετάβαση να μην πλήξει το απίθανο θέαμα της μικρής κατηγορίας, η οποία κάνει κάθε σαββατοκύριακο να μοιάζει με τον αγώνα της χρονιάς, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε για τη μεσαία κλάση με τις βαρύτερες και ισχυρότερες μοτοσυκλέτες.

Ετικέτες