MotoGP, Jerez – Κατατακτήριες δοκιμές: Ένταση στο φουλ!

Θερμοκρασίες στο “κόκκινο” σε άσφαλτο και ανταγωνισμό!
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

18/7/2020

Με τους Alex Rins και Pol Espargaro να παίρνουν το εισιτήριο από τις Q1 για τις Q2, οι κατατακτήριες δοκιμές -οι πρώτες για φέτος των MotoGP- ξεκίνησαν μέσα σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες στην πίστα της Jerez, αν και το θερμόμετρο είχε ανέβει αρκετά νωρίτερα μέσα στην πίστα, λόγω ενός συμβάντος μεταξύ Marquez και Rins. Πιο συγκεκριμένα, στα τελευταία λεπτά των FP3, ο Rins ήταν στην τελική του προσπάθεια για να περάσει απευθείας στις Q2, αλλά στην τέταρτη στροφή βρήκε μπροστά του τον Marquez που πήγαινε πολύ πιο σιγά και αναγκάστηκε να σηκώσει απότομα την μοτοσυκλέτα του και να χάσει χρόνο. Μετά από έρευνα της επιτροπής αγωνοδικών διαπίστωσαν ότι ο παγκόσμιος πρωταθλητής είχε κόψει ρυθμό λόγω των κίτρινων σημαιών που είχαν βγει, οπότε ο Marquez γλίτωσε την ποινή που προβλέπεται σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

Οι τελευταίες χρονομετρημένες δοκιμές πριν τον αγώνα της επόμενης μέρας, ξεκίνησαν με ιδιαίτερη ένταση, αλλά και αρκετές διαφορετικές επιλογές ελαστικών μεταξύ των 12 αναβατών που έπαιρναν μέρος. Ο Marquez έδειξε ότι θα μπει δυνατά, αλλά ένα λάθος τον ανάγκασε να “χαραμίσει” τον πρώτο του γύρο. Ο Quartararo, που είχε κάνει και ρεκόρ πίστας στις FP3, αντιθέτως οδήγησε πιο σωστά και τέθηκε γρήγορα επικεφαλής στους χρόνους.

Ο Bagnaia έδειξε κι αυτός πολύ καλά στοιχεία, ενώ ο Vinales έδειξε πως ήθελε ένα “κλικ” για να φτάσει τον ρυθμό των πρώτων. Ο Rossi, ο οποίος είχε βρει ένα καλό σετάρισμα στις τελευταίες ελεύθερες δοκιμές που τον βοήθησε να βγει από το τέλμα της απελπισίας, δεν μπόρεσε στο πρώτο στάδιο των Q2 να πιάσει τον χρόνο των έξι πρώτων, γι’ αυτό και ήταν και ο πρώτος αναβάτης που έκανε την δεύτερη έξοδο από τα πιτς, προκειμένου να έχει χρόνο να δοκιμάσει το μαλακό ελαστικό που έβαλε μπροστά. Ο Dovizioso από την άλλη, ο οποίος δεν είναι και στο 100% της φυσικής του κατάστασης, δεν ήταν ιδιαίτερα ανταγωνιστικός.

Στην δεύτερη και τελευταία έξοδο των αναβατών από τα πιτς και με λιγότερο από τέσσερα λεπτά να απομένουν, ο Marquez έδειχνε ασυγκράτητος, περνώντας πρώτος στην κατάταξη. Αμέσως μετά ο Vinales πήρε τα ηνία της προσωρινής pole position, την ώρα που ο Rins, ο Dovizioso και ο Miller είχαν πτώσεις. Αυτός όμως που δεν είχε πει την τελευταία του λέξη ήταν ο Quartararo, o οποίος όχι μόνο πήρε την pole αλλά βελτίωσε ακόμη περισσότερο το ρεκόρ της πίστας! Δεύτερος θα ξεκινήσει ο maverick Vinales και τρίτος ο παγκόσμιος πρωταθλητής Marc Marquez. Αξιοσημείωτη ήταν και η επίδοση του Bagnaia, που θα ξεκινήσει από την τέταρτη θέση, όπως και η κατάκτηση της έβδομης θέσης από τον Pol Espargaro και την ΚΤΜ.

Με τις διαφορές των τριών πρώτων αναβατών να είναι πραγματικά απειροελάχιστες, ο αυριανός αγώνας αναμένεται να είναι ιδιαίτερα έντονος και ευελπιστούμε και θεαματικός.

Σχάρα εκκίνησης MotoGP, Jerez
1
Fabio Quartararo
Petronas Yamaha (YZR-M1)
2
Maverick Viñales
Monster Yamaha (YZR-M1)
3
Marc Marquez
Repsol Honda (RC213V)
4
Francesco Bagnaia
Pramac Ducati (GP19)
5
Jack Miller
Pramac Ducati (GP20)
6
Cal Crutchlow
LCR Honda (RC213V)
7
Pol Espargaro
Red Bull KTM Factory (RC16)
8
Andrea Dovizioso
Ducati Team (GP20)
9
Alex Rins
Suzuki Ecstar (GSX-RR)
10
Franco Morbidelli
Petronas Yamaha (YZR-M1)
11
Valentino Rossi
Monster Yamaha (YZR-M1)
12
Joan Mir
Suzuki Ecstar (GSX-RR)
13
Brad Binder
Red Bull KTM Factory (RC16)
14
Danilo Petrucci
Ducati Team (GP20)
15
Takaaki Nakagami
LCR Honda (RC213V)
16
Aleix Espargaro
Factory Aprilia Gresini (RS-GP)
17
Miguel Oliveira
Red Bull KTM Tech3 (RC16)
18
Bradley Smith
Factory Aprilia Gresini (RS-GP)
19
Tito Rabat
Reale Avintia Ducati (GP19)
20
Johann Zarco
Reale Avintia Ducati (GP19)
21
Alex Marquez
Repsol Honda (RC213V)
22
Iker Lecuona
Red Bull KTM Tech3 (RC16)
 
 

 

Ετικέτες

Η ταχύτερη μοτοσυκλέτα των MotoGP σε δημοπρασία! Στα €350.000 η RC16!

H KTM βγάζει σε δημοπρασία την αγωνιστική μοτοσυκλέτα του Brad Binder
Η ταχύτερη μοτοσυκλέτα των MotoGP σε δημοπρασία! Στα €350.000 η RC16!
Από το

motomag

5/5/2025

Η μοτοσυκλέτα με την ταχύτερη τελική ταχύτητα που έχει σημειωθεί ποτέ στο MotoGP βγαίνει σε δημοπρασία από την KTM.

Η RC16 του Brad Binder κατέγραψε την εκπληκτική τελική ταχύτητα των 366,1 χιλιομέτρων ανά ώρα κατά τη διάρκεια του ιταλικού GP στο Mugello το 2023. Το ρεκόρ αυτό ισοφάρισε την επόμενη χρονιά ο Pol Espargaro με έτερο KTM και ίδια τελική.

Η μοτοσυκλέτα του Brad Binder αυτή τη στιγμή είναι προς πώληση από τον οίκο RM Sotheby's και οι προσφορές ήδη ξεπερνούν τα 350.000 ευρώ (περίπου 300.000 λίρες), που απέχουν πολύ από τις 402.500 λίρες που πωλήθηκε πέρυσι η Ducati του Casey Stoner που κέρδισε τον τίτλο το 2007. Ωστόσο, το ποσό αυτό πιθανότατα θα αυξηθεί αν εκδηλωθεί σημαντικό ενδιαφέρον.

Μια δήλωση από τον οίκο Sotheby's, αναφέρει: “Λόγω της εξειδικευμένης φύσης των σύγχρονων μοτοσυκλετών MotoGP - συμπεριλαμβανομένης της πνευματικής ενεργοποίησης των βαλβίδων και της υποχρεωτικά ενιαίας ECU – η μοτοσυκλέτα δεν μπορεί να λειτουργήσει από κάποιον ανεξάρτητο ιδιώτη. Κατά την παραλαβή, η μοτοσυκλέτα θα πάρει μπρος παρουσία του αγοραστή. Οποιαδήποτε πιθανή χρήση στην πίστα και τα σέρβις μπορούν να συζητηθούν ξεχωριστά με την KTM Factory Racing”.

Η ταχύτερη μοτοσυκλέτα των MotoGP σε δημοπρασία! Στα €350.000 η RC16!

Διαθέτοντας έναν τετρακύλινδρο κινητήρα 1000 κυβικών, η εργοστασιακή μηχανή της KTM Racing αποδίδει 295 ίππους στις 18.000 στροφές. Διαθέτει επίσης ηλεκτρονικά της Magneti Marelli και έχει χωρητικότητα καυσίμου 22 λίτρων.

Η μοτοσυκλέτα φέρει αναρτήσεις της WP, όπως συμβαίνει συχνά με τα μοντέλα της KTM, ενώ τα φρένα προέρχονται από την Brembo με αλουμινένιες δαγκάνες και δισκόφρενα από ανθρακόνημα με διάμετρο 340 χιλιοστών. Πίσω υπάρχει ένας ατσάλινος δίσκος φρένων 255mm και τα ελαστικά είναι της Michelin.

Από εκεί και πέρα, η μοτοσυκλέτα φέρει επίσης ένα ψαλίδι από ανθρακόνημα που αναπτύχθηκε εσωτερικά από την KTM και ένα σύστημα εξάτμισης τιτανίου της Akrapovic.

Ο κινητήρας στη μοτοσυκλέτα του Binder είναι σφραγισμένος και απαγορεύονται οι τροποποιήσεις, ενώ η KTM θα έχει δικαίωμα απόρριψης αν αυτή πωληθεί εκ νέου από τον νέο ιδιοκτήτη.

Η παράδοση της μοτοσυκλέτας θα γίνει από την KTM Factory Racing στο Munderfing της Αυστρίας (κοντά στο Mattighofen). Ωστόσο, η μεταφορά και η παράδοση θα γίνει με έξοδα του αγοραστή.

Αν και το ρεκόρ τελικής ταχύτητας του Binder εξακολουθεί να ισχύει, είναι πιθανό να απειληθεί αυτή τη σεζόν αλλά και το 2026 - αν δεν έχει καταρριφθεί νωρίτερα, καθώς όλα τα ρεκόρ τελικής ταχύτητας θα οριστικοποιηθούν τότε, αφού οι κινητήρες του MotoGP μειώνονται από 1000 κυβικά σε 850 ως μέρος των αλλαγών στους κανονισμούς του 2027.

Ο Brad Binder με τη συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα κέρδισε δύο αγώνες σπριντ, ανέβηκε πέντε φορές στο βάθρο και τερμάτισε στην 4η θέση γενικής τη σεζόν 2023.

Η ταχύτερη μοτοσυκλέτα των MotoGP σε δημοπρασία! Στα €350.000 η RC16!