MotoGP, Kazakhstan GP - Νέες ημερομηνίες διεξαγωγής
Μετά και την ακύρωση του ινδικού GP για το 2024
Από τον
Κώστα Γκαζή
29/5/2024
Όπως σας είχαμε γράψει στις 13/5, αφού έληξε και η τελευταία προθεσμία για αποπληρωμή των χρεών της διοργάνωσης του ινδικού GP και ο γύρος αναβλήθηκε για το 2025 -και αν-, στη συνέχεια ανακοινώθηκαν νέες ημερομηνίες διεξαγωγής του γύρου του Καζακστάν.
Ο λόγος της αναβολής για τον παρθενικό γύρο του Καζακστάν ήταν οι πλημμύρες που μαστίζουν την περιοχή όπου βρίσκεται η πίστα του Sokol. Έτσι, οι νέες ημερομηνίες διεξαγωγής του γύρου είναι οι 20-22 Σεπτεμβρίου του 2024
MotoGP: Ο Marc Marquez θα είναι ο τελευταίος που θα έχει την ευκαιρία για διψήφιο αριθμό πρωταθλημάτων
Αναμένουμε την επόμενη σεζόν με μεγάλο ενδιαφέρον
Από τον
Παύλο Καρατζά
5/1/2026
Ο Marc Marquez θα ξεκινήσει τη σεζόν MotoGP 2026 ως το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου, μετά την κυριαρχία του την σεζόν του 2025 με τη Ducati.
Ο Ισπανός κέρδισε μέσα στο 2025 11 αγώνες και μάλιστα τους συμπλήρωσε με 14 νίκες στους sprint, με τον 32χρονο να κερδίζει τον 7ο τίτλο στην μεγάλη κατηγορία και τον 9ο συνολικά, ισοφαρίζοντας τα Παγκόσμια Πρωταθλήματα του Valentino Rossi.
Μάλιστα ο Marc Marquez έκανε μία τεράστια επιστροφή, καθώς ο τελευταίος του παγκόσμιος τίτλος ήταν το 2019 και επίσης πέντε χρόνια μετά τον πολύ σοβαρό τραυματισμό του που παραλίγο να του κοστίσει και την καριέρα.
Ο Marc Marquez είναι λοιπόν πλέον ισόπαλος με τον Valentino Rossi σε τίτλους, με τους δύο να έχουν κερδίσει επτά στο MotoGP, έναν στα Moto2/250 κυβικά και έναν στα 125 κυβικά.
Μάλιστα ο τίτλος αυτός ήρθε για τον Marquez 10 χρόνια μετά την διαμάχη του με τον Rossi στην σεζόν του 2015.
Μόνο ο Giacomo Agostini έχει περισσότερους τίτλους από τους Rossi και Marquez, με 8 τίτλους στην κορυφαία κατηγορία και 15 συνολικά.
Αν όμως η Liberty Media επιμείνει να αλλάξει τον τρόπο που γράφονται τα ρεκόρ τίτλων κρατώντας μόνο της μεγάλης κατηγορίας ως απόλυτο ρεκόρ και όχι συνολικά, τότε Rossi και Marquez θα είναι ένα βήμα πίσω από τον Agostini με 7 τίτλος ο καθένας.
Μία τέτοια κίνηση από την νέα διοίκηση του παγκόσμιου πρωταθλήματος θα είχε ουσιαστικά αντίκτυπο στον Agostini καθώς το 15 είναι πλέον κάτι άπιαστο που ενδέχεται να μην σπάσει ποτέ ξανά, καθώς το παγκόσμιο πρωτάθλημα έχει σταθερή ροή από αξιόλογους αναβάτες με ομάδες που βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο και οι ταραχώδεις περίοδοι κρατούν λιγότερο.
Αυτός είναι και ο λόγος που θεωρείται στα paddock πως διψήφιο νούμερο θα είναι μάλλον η τελευταία φορά που θα έχει κάποιος την ευκαιρία να ακούμπησει, όπως έχει ο Marquez αυτή την σεζόν.