MotoGP, Kazakhstan GP - Νέες ημερομηνίες διεξαγωγής
Μετά και την ακύρωση του ινδικού GP για το 2024
Από τον
Κώστα Γκαζή
29/5/2024
Όπως σας είχαμε γράψει στις 13/5, αφού έληξε και η τελευταία προθεσμία για αποπληρωμή των χρεών της διοργάνωσης του ινδικού GP και ο γύρος αναβλήθηκε για το 2025 -και αν-, στη συνέχεια ανακοινώθηκαν νέες ημερομηνίες διεξαγωγής του γύρου του Καζακστάν.
Ο λόγος της αναβολής για τον παρθενικό γύρο του Καζακστάν ήταν οι πλημμύρες που μαστίζουν την περιοχή όπου βρίσκεται η πίστα του Sokol. Έτσι, οι νέες ημερομηνίες διεξαγωγής του γύρου είναι οι 20-22 Σεπτεμβρίου του 2024
MotoGP: Αλλαγές στο πρόγραμμα δοκιμών των μοτοσυκλετών 850 κ.εκ. - Οι επίσημες ημερομηνίες
Λιγότερες ημέρες θα έχουν στη διάθεσή τους ομάδες και κατασκευαστές
Από τον
Παύλο Καρατζά
3/9/2026
Το MotoGP ανακοίνωσε τις επίσημες ημερομηνίες για τις δοκιμές πριν την έναρξη της σεζόν το 2027, οι οποίες περιλαμβάνουν αλλαγές στον αριθμό των ημερών που θα έχουν στη διάθεσή τους οι αναβάτες με τις μοτοσικλέτες των 850 κυβικών.
Η νέα εποχή των 850 κυβικών και των ελαστικών Pirelli αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον. Για τις ομάδες και τους αναβάτες, η πρώτη αυτή περίοδος δοκιμών πριν την έναρξη της σεζόν θα μπορούσε να αποδειχθεί κρίσιμη για την απόκτηση ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος έναντι των άλλων κατασκευαστών.
Ο χρόνος στην πίστα θα είναι πολύτιμος, καθώς οι κατασκευαστές θα επιδιώξουν να επιλύσουν τυχόν προβλήματα που ενδέχεται να προκύψουν ή αντιμετωπίζουν ήδη. Θα αποτελέσει επίσης μια ευκαιρία για τους αναβάτες να εξοικειωθούν με τις νέες μοτοσυκλέτες τους, όμως αυτό θα γίνει με λιγότερες διαθέσιμες ημέρες.
Μετά τη λήξη της σεζόν του 2026 στη Βαλένθια, θα ακολουθήσει δοκιμή μίας ημέρας στην ίδια πίστα, κάτι που αποτελεί τυπική διαδικασία όσον αφορά το πρόγραμμα δοκιμών του MotoGP στο τέλος του έτους στην Ισπανία.
Ωστόσο, το shakedown στη Sepang θα μειωθεί κατά μία ημέρα,ενώ το ίδιο θα γίνει και στην επίσημη δοκιμή του MotoGP στη Sepang. Αυτό σημαίνει ότι οι rookies θα χάσουν δύο ολόκληρες ημέρες δοκιμών σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, ενώ και οι καθιερωμένοι αναβάτες θα έχουν επίσης μία ημέρα λιγότερη για τις δοκιμές πριν από την έναρξη της σεζόν.
Eπίσης, οι δύο δοκιμές θα διεξαχθούν αμέσως η μία μετά την άλλη, κάτι που αποτελεί μία ακόμη αλλαγή σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. το shakedown θα πραγματοποιηθεί στις 29-30 Ιανουαρίου, ενώ η επίσημη διήμερη δοκιμή θα ακολουθήσει από τις 31 Ιανουαρίου έως την 1η Φεβρουαρίου.
Η τελευταία αλλαγή αφορά την τελική δοκιμή πριν την έναρξη της σεζόν στο Buriram, η οποία θα πραγματοποιηθεί πολύ νωρίτερα από ό,τι στο παρελθόν. Αντί να γίνουν οι δοκιμές λίγο πριν τον πρώτο αγώνα της σεζόν στο Chang International Circuit, θα διεξαχθούν στις 6-7 Φεβρουαρίου, κάτι που φαίνεται ότι το έχουν ζητήσει οι κατασκευαστές από τους διοργανωτές, ώστε να έχουν περισσότερο χρόνο για να προετοιμαστούν.