MotoGP Μαλαισίας: Νίκησε η σταθερότητα

Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

30/10/2016

Η Sepang εξελίχτηκε στον καλύτερο βρόχινο αγώνα της σεζόν, με μεγάλη διαφορά από τους υπόλοιπους! Μπορεί στο τέλος να νίκησε η σταθερότητα έναντι της μαχητικότητας, αλλά από την αρχή μέχρι το τέλος ήταν οι μάχες αυτές που κρατούσαν 100.000 Μαλαισιανούς όρθιους στις κερκίδες. Ταυτόχρονα ο αγώνας παρέδιδε και μαθήματα οδήγησης, με καλύτερο παράδειγμα την 15η στροφή για την οποία λέγαμε εχθές. Ο Rossi εκμεταλλευόταν την διαφορά ύψους σηκώνοντας την μοτοσυκλέτα λίγο πριν την έξοδο, βγάζοντας το σώμα του ακόμα πιο έξω την στιγμή που κοντύτεροι αναβάτες προσπαθούσαν να κρατήσουν πιο ανοικτή γραμμή. Στην στροφή 15 έβλεπες αρκετό “Stoner” που κάποτε ήταν ο αναβάτης με την πιο έντονη χρήση του σώματος στις εξόδους… Μετά από μία μικρή καθυστέρηση για να τελειώσει η δυνατή βροχή, που όπως συμβαίνει εκεί είναι έντονη αλλά διαρκεί λίγο, ο αγώνας ξεκίνησε σε μία πίστα με αρκετό νερό που σιγά-σιγά θα στέγνωνε περιμένοντας αυτό να παίξει μεγάλο ρόλο. Οι ομάδες μάλιστα ήταν έτοιμες και για αλλαγή, καθώς υπήρχε περίπτωση η πίστα να στεγνώσει πλήρως.

Από την αρχή λοιπόν μέχρι και λίγους γύρους πριν το τέλος, οι μάχες στην Sepang ήταν εντυπωσιακές για όλη την πρώτη εξάδα, την στιγμή που και πιο πίσω δεν γινόντουσαν λιγότερα. Ο Lorenzo ήταν εκείνος που κατάφερε να κάνει την καλύτερη εκκίνηση, αλλά δεν εύτυχησε να παραμείνει εκεί για πολύ. Πίσω του βλέπαμε κάτι μαγικό να συμβαίνει καθώς τρεις αναβάτες έμπαιναν ταυτόχρονα σε μία στροφή και κάθε φορά κάποιος άλλος κατάφερνε να βγει πρώτος στην έξοδο. Ήταν εξαιρετικό που δεν είχαμε κάποια πτώση στους πρώτους γύρους, ενώ γενικά οι πτώσεις που τελικά καθόρισαν τον αγώνα, δεν ήρθαν παρά μετά την μέση, με τον Bradl να σημειώνει την πρώτη… και τον A. Espargaro που πλέον μισεί αυτή την πίστα, να έχει πιο πριν μία έξοδο χωρίς πτώση.

Μέχρι τότε αυτό που βλέπαμε μετά το χαμό προσπεράσεων στους αρχικούς γύρους, ήταν μία μάχη με πολύ αγωνία ανάμεσα στον Iannone και τον Rossi. Η ιταλική εμπειρία πάλευε με την ιταλική νεανική ενέργεια και επιπολαιότητα. Ο Iannone χαρακτηρίζεται από έναν μικρό βαθμό επιπολαιότητας παίρνοντας αρκετά ρίσκα, κι ενώ είχε μερικές αμφίβολες στιγμές κατά το φρενάρισμα προσπαθώντας να κρατήσει πίσω του τον Rossi έκανε έναν πολύ καλό αγώνα με καλές προσπεράσεις. Ο Rossi ήταν ταχύτερος από τον Iannone σε αρκετά σημεία της πίστας, αλλά έχανε στην ευθεία από την επιτάχυνση και την τελική της Ducati. Η διαφορά ήταν ξεκάθαρη, σε σημείο που ο Iannone κάποια στιγμή έκανε λάθος στα φρένα και ανέκτησε επιταχύνοντας στην έξοδο παράλληλα με τον Rossi δείχνοντας την διαφορά στις μοτοσυκλέτες τελείως παραστατικά, σαν να βλέπουμε αγώνα dragster.

Πιο πίσω ο Marquez που πάλευε με την δηλητηρίαση, σπεύδοντας να τονίσει ότι δεν πρέπει να κατηγορήσουμε την Μαλαισιανή κουζίνα αλλά το νερό που ήπιε, είχε ταυτόχρονα να δοκιμάσει και τους carbon δίσκους, όσο πάλευε με τον Dovizioso για την τρίτη θέση. Είχε προηγηθεί μία μάχη με τον Crutchlow που ήταν πέμπτος, ο οποίος έκανε μία εντυπωσιακή προσπέραση στον Lorenzo που γυρνούσε έκτος, πριν παίξει με τον Marquez. Από την κορυφή του αγώνα ο Lorenzo είχε πέσει στην έκτη θέση αλλά έδειξε ότι θα ανακάμψει καθώς πριν τον περάσει ο Crutchlow σημείωσε τον ταχύτερο γύρο. Μόλις ο Άγγλος πέρασε εμπρός, ο Lorenzo έκανε έναν από τους χειρότερους γύρους. Αυτή η τεράστια διαφορά, είναι άλλη μία ένδειξη ότι το συναίσθημα παίζει μεγάλο ρόλο στον αγώνα του Lorenzo. Ήταν εξαιρετικός στο βρεγμένο κατά τις δοκιμές, για πρώτη φορά φέτος, αλλά στον αγώνα δεν μπορούσε να επαναλάβει κάτι τέτοιο κι αν οι Suzuki και κυρίως ο Vinales ήταν ταχύτερες, θα έχανε και την έκτη θέση. Όμως ο A. Espargaro είχε άλλη μία έξοδο και ο Vinales πάλευε με όλη την Avintia, που στο τέλος ο Hector Barbera και ο Loris Baz κατάφεραν να την κάνουν να ακουστεί δυνατά, κατακτώντας την 4η και 5η θέση του αγώνα πίσω από τον Lorenzo και μπροστά από τον Vinales.

Με τον Lorenzo εκτός διεκδίκησης της 2ης θέσης στο πρωτάθλημα, ο Rossi δεν είχε λόγο να πιέζει τον Ioannone ρισκάροντας μία πτώση και θα έπρεπε να ήταν ικανοποιημένος με την δεύτερη θέση. Όμως ο Rossi δεν έφτασε να είναι από τους καλύτερους στην ιστορία, αφήνοντας έστω και μία ευκαιρία για νίκη. Τις προηγούμενες μέρες είχε παιδευτεί να βρει τις ιδανικές ρυθμίσεις για τις αλλαγές που έγιναν στην Sepang, παράλληλα με την βροχή που έπεφτε, αλλά μέχρι να έρθει η Q2 τα είχε καταφέρει και στον αγώνα ήταν ικανοποιημένος με την μοτοσυκλέτα που είχε, συνεχίζοντας έτσι να πιέζει για την νίκη και χαρίζοντας θέαμα.

Τότε ήταν που η πίστα άρχισε να στεγνώνει. Μπορεί να μην είχαν ακόμα δημιουργηθεί στεγνές γραμμές, αλλά η πίστα έχανε σιγά-σιγά την παροιμιώδη πρόσφυση που η νέα άσφαλτος είχε με βροχή. Πρώτος άτυχος από την πρώτη εξάδα, ο Crutchlow που σημείωσε την τρίτη του πτώση στην Sepang εγκαταλείποντας τον αγώνα την στιγμή που θα μπορούσε να βρεθεί και στο βάθρο. Ειδικά στην περίπτωση που περνούσε ξανά τον Marquez οι αντιπαραθέσεις θα ήταν τεράστιες. Θα περνούσε την εργοστασιακή Honda με τους carbon δίσκους… αμέσως μετά από αυτόν όμως ακολούθησε και ο Marquez! Οι δύο Honda έπεσαν με πολύ μικρή διαφορά μεταξύ τους, όμως ο Marquez κατάφερε να ξανά μπει στον αγώνα την στιγμή που ο Crutchlow απογοητευμένος είχε αγκαλιάσει την μπαριέρα και σκεφτόταν το λάθος. Η τύχη δεν θέλησε να του κάνει ένα δώρο γενεθλίων..

Προσπερνώντας τον Scott Redding, ο Marquez μπήκε στον αγώνα όπου τελικά ανέβηκε μέχρι και την 11η θέση, όμως μπροστά το δράμα θα συνεχιζόταν.

Ο Dovizioso είχε πάρει ήδη την δεύτερη θέση από τον Iannone που τελικά δεν είχε καταφέρει να επικρατήσει του Rossi. Από την στιγμή που ο Iannone είχε γλιστρήσει αρκετές φορές, το να βλέπεις τον Dovizioso μπροστά του ήταν δύσκολο να μην σου φέρει μνήμες από την νίκη που του είχε στερήσει. Από την άλλη η προσπέραση του Dovizioso έβαζε ένα τοίχος προστασίας στον Rossi που σε περίπτωση πτώσεις μπορεί να έχανε την 2η θέση στο πρωτάθλημα. Τελικά ο Iannone έπεσε μόνος του από την τρίτη θέση, εγκαταλείποντας χωρίς να επηρεάσει κάποιον άλλο. Είχε κάνει έναν εξαιρετικό αγώνα, οδηγώντας εκπληκτικά αλλά και με αρκετό ρίσκο που είναι το χαρακτηριστικό του.

Διαμετρικά αντίθετος στις οδηγικές συνήθειες, ο Dovizioso οδηγούσε σταθερά χωρίς λάθη, την στιγμή που ο Rossi έκανε το πρώτο του μειώνοντας την διαφορά τους. Αμέσως μετά έκανε και ένα μεγαλύτερο χάνοντας πρόσφυση εμπρός, οπότε άνοιξε πολύ την γραμμή του για να γλιτώσει την πτώση. Ο Dovizioso πέρασε εμπρός και αμέσως ο Rossi έκοψε ρυθμό για να μην έχει την τύχη των υπολοίπων. Η πίστα είχε αρχίσει να στεγνώνει και το εμπρός ελαστικό να χάνει σε πρόσφυση. Η Ducati όμως φορτίζει αρκετά τον εμπρός τροχό και ο Dovizioso έχει την φήμη ενός από τους πιο σταθερούς οδηγούς, οπότε βάζοντας πάνω από δύο ολόκληρα δευτερόλεπτα απόστασης από τον Rossi πήρε την 2η νίκη της καριέρας του ανεβάζοντας τον φετινό αριθμό αναβατών που έχουν κερδίσει σε αυτό το πρωτάθλημα στους 9, κάτι που μας γυρνάει σε άλλες εποχές πολύ – πολύ πίσω.

Ο άλλος σταθερός αυτού του αγώνα, ο Lorenzo, αποδείχτηκε και ο πιο τυχερός. Με όλες αυτές τις πτώσεις στο τελευταίο κομμάτι του αγώνα, βρέθηκε από την έκτη θέση να ανεβαίνει τελευταίος στο βάθρο!

Συγχαρητήρια λοιπόν στον Dovizioso, αλλά ευτυχώς που υπήρχε ένας Iannone που πάντα ρισκάρει και ένας Rossi που δεν αφήνει καμία ευκαιρία καθώς έτσι ο αγώνας εξελίχθηκε στον πιο όμορφο ανάμεσα στους βρόχινους αυτής της σεζόν…

Κατάταξη:

1

 

 

Andrea DOVIZIOSO

 

 

Ducati

 

42'27.333

2

 

 

Valentino ROSSI

 

 

Yamaha

 

+3.115

3

 

 

Jorge LORENZO

 

 

Yamaha

 

+11.924

4

 

 

Hector BARBERA

 

 

Ducati

 

+19.916

5

 

 

Loris BAZ

 

 

Ducati

 

+21.353

6

 

 

Maverick VIÑALES

 

 

Suzuki

 

+22.932

7

 

 

Alvaro BAUTISTA

 

 

Aprilia

 

+25.829

8

 

 

Jack MILLER

 

 

Honda

 

+32.746

9

 

 

Pol ESPARGARO

 

 

Yamaha

 

+33.704

10

 

 

Danilo PETRUCCI

 

 

Ducati

 

+34.280

11

 

 

Marc MARQUEZ

 

 

Honda

 

+36.480

12

 

 

Eugene LAVERTY

 

 

Ducati

 

+36.638

13

 

 

Aleix ESPARGARO

 

 

Suzuki

 

+36.897

14

 

 

Bradley SMITH

 

 

Yamaha

 

+45.609

15

 

 

Scott REDDING

 

 

Ducati

 

+49.779

16

 

 

Hiroshi AOYAMA

 

 

Honda

 

+52.665

17

 

 

Stefan BRADL

 

 

Aprilia

 

+52.784

18

 

 

Tito RABAT

 

 

Honda

 

+54.891

Εγκαταλήψεις

  

 

Andrea IANNONE

 

 

Ducati

 

7 Laps

  

 

Cal CRUTCHLOW

 

 

Honda

 

8 Laps

  

 

Yonny HERNANDEZ

 

 

Ducati

 

8 Laps

 

Τελευταίος αγώνας, παραδοσιακά στην Valencia, στις 13 Νοεμβρίου

 

Ετικέτες

Παρουσίαση του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος MotoE 2023 στη Vallelunga

Ducati MotoE
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

22/3/2023

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MotoE 2023, με ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες τις οποίες παρέχει η Ducati ως αποκλειστικός προμηθευτής με το πρωτότυπο "V21L", παρουσιάστηκε επίσημα στην πίστα Vallelunga έξω από τη Ρώμη. Ο Claudio Domenicali, Διευθύνων Σύμβουλος της Ducati μαζί με τον Carmelo Ezpeleta, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Dorna Sports και τους εκπροσώπους των κύριων συνεργατών παρουσίασαν στον Τύπο την πέμπτη έκδοση του «πρωταθλήματος μηδενικών εκπομπών», το οποίο για πρώτη φορά θα έχει την αίγλη και το status του παγκόσμιου τίτλου.

Ακολουθεί το δελτίο τύπου της Ducati:

"O Claudio Domenicali, Διευθύνων Σύμβουλος της Ducati, δήλωσε: "Η απόφαση να συμμετάσχει η Ducati στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MotoE ως αποκλειστικός προμηθευτής των μοτοσυκλετών, αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της στρατηγικής της Ducati. Στην πραγματικότητα, η ηλεκτροκίνηση, μαζί με την εισαγωγή καυσίμων ουδέτερων ως προς τον άνθρακα για κινητήρες εσωτερικής καύσης (e-fuel), είναι απαραίτητες για να μειωθεί το αποτύπωμα άνθρακα της Ducati και να μας επιτρέψει να επιτύχουμε τους μακροπρόθεσμους στόχους αειφορίας. Ωστόσο, κάθε αληθινή Ducati είναι πάνω από όλα συναίσθημα, επομένως είναι πολύ σημαντικό να διαχειριστούμε αυτή τη μετάβαση με μεγάλη προσοχή, φροντίζοντας να διατηρήσουμε το σπορ χαρακτήρα και τα χαρακτηριστικά διασκέδασης κάθε μοτοσυκλέτας από το Borgo Panigale.

Με το πρωτότυπο V21L θέλαμε να ξεπεράσουμε τα όρια του κλάδου, στοχεύοντας να δημιουργήσουμε την ηλεκτρική μοτοσυκλέτα με τις καλύτερες επιδόσεις που έχει φτιαχτεί ποτέ για την πίστα. Πάνω απ' όλα, θέλαμε να αναπτύξουμε την εσωτερική τεχνογνωσία της εταιρείας ώστε να είναι έτοιμη όταν η τεχνολογία μπαταριών, ιδίως όσον αφορά το βάρος, θα επιτρέψει τη δημιουργία μιας ηλεκτρικής μοτοσυκλέτας δρόμου με όλα τα χαρακτηριστικά που διακρίνουν μια Ducati. Η ταυτόχρονη παρουσία 18 αναβατών με διαφορετικές ανάγκες και στυλ οδήγησης στην πίστα αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για την εταιρεία να μελετήσει σε τι θα μπορούσε να εξελιχθεί ο χαρακτήρας μιας μελλοντικής ηλεκτρικής Ducati. Οι πρώτες δοκιμές στη Jerez πήγαν πολύ καλά. Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, τα σχόλια για τη μοτοσυκλέτα από τους αναβάτες και τις ομάδες ήταν πολύ καλή, με το νέο ανεπίσημο ρεκόρ πίστας. Η Ducati δεν έχει κατασκευάσει ποτέ τόσο μεγάλο αριθμό πρωτοτύπων και αυτό επίσης αντιπροσωπεύει μια επιπλέον πρόκληση μέσα στην υπάρχουσα πρόκληση, για εμάς».

Ducati MotoE

Μετά τις πρώτες επίσημες δοκιμές στη Jerez στις αρχές Μαρτίου, οι αναβάτες θα ξαναβρεθούν για δοκιμές στη Βαρκελώνη στις 3-5 Απριλίου, για να ξεκινήσει επίσημα το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στις 13 Μαΐου με το Γαλλικό Grand Prix στο Le Mans. Στη συνέχεια, το ημερολόγιο περιλαμβάνει Mugello (10 Ιουνίου), Sachsenring (17 Ιουνίου) και Assen (24 Ιουνίου). Μετά το καλοκαιρινό διάλειμμα, οι μοτοσυκλέτες Ducati MotoE θα επιστρέψουν σε αγωνιστική δράση στο Silverstone στις 5 Αυγούστου, πριν ακολουθήσουν τα τρία τελευταία Grand Prix στο Red Bull Ring (19 Αυγούστου), στην Catalunya (2 Σεπτεμβρίου) και στο Misano (9 Σεπτεμβρίου).

Σύμφωνα με τους κανονισμούς, θα υπάρχουν δύο ελεύθερα δοκιμαστικά το πρωί της Παρασκευής, ακολουθούμενα από δύο προκριματικούς το απόγευμα. Οι δύο αγώνες θα διεξαχθούν το Σάββατο, ο πρώτος στο τέλος των προκριματικών MotoGP και ο δεύτερος μετά τον αγώνα Sprint, ένα άλλο χαρακτηριστικό που παρουσιάζεται για τη σεζόν του 2023. Προβλέπεται νέα διαδικασία πρόκρισης ενώ οι ομάδες θα μπορούν να υπολογίζουν σε μια εντελώς νέα δομή στα paddock.

Οι 18 αναβάτες, υποστηριζόμενοι από 9 ομάδες, θα αγωνιστούν με το πρωτότυπο "V21L", που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από την Ducati σε μια διαδικασία εξέλιξης που κράτησε λίγο περισσότερο από ένα χρόνο και με τη συμβολή των Michele Pirro, Chaz Davies και Alex De Angelis, αναβατών δοκιμών της εταιρείας, οι οποίοι στη Vallelunga έκαναν μερικούς γύρους επίδειξης με την ηλεκτρική μοτοσυκλέτα Ducati. Για τον κατασκευαστή από τη Μπολόνια, αυτό το project στοχεύει την ανάπτυξη τεχνογνωσίας για το μέλλον του, διατηρώντας την προσέγγιση που πάντα τροφοδοτούσε το DNA της Ducati: πειραματισμός με τεχνολογικές λύσεις στον κόσμο των αγώνων και στη συνέχεια υιοθέτηση όλων όσων αναπτύσσονται σε αυτόν τον τομέα από τις μοτοσυκλέτες που προορίζονται για λάτρεις της μάρκας από όλο τον κόσμο.

Η πρωτότυπη Ducati "V21L" έχει συνολικό βάρος 225 κιλά (12 κιλά λιγότερο από τις ελάχιστες απαιτήσεις που επιβάλλουν η Dorna και η FIM για μια μοτοσυκλέτα ικανή να ολοκληρώσει αγωνιστικές αποστάσεις) και έχει μέγιστη ισχύ και τιμές ροπής 110 kW (150 hp) και 140 Nm (14,3 kgm) αντίστοιχα, που σε μια πίστα όπως το Mugello της επέτρεψε να φτάσει ταχύτητα 275 km/h. Η "V21L" είναι η MotoGP των ηλεκτρικών μοτοσυκλετών, συνδυάζει τις ηλεκτρονικές τεχνολογίες και τις διαστάσεις του πλαισίου που αναπτυχθήκανε από την Ducati Corse με μια διαδικασία σχεδιασμού και διαχείριση έργου που χαρακτηρίζει μια μοτοσυκλέτα δρόμου όπως η Panigale V4.

Είναι ο συγκερασμός της καλύτερης τεχνογνωσίας των δύο κόσμων, των αγώνων και της παραγωγής, ένα πρωτότυπο με το οποίο η Ducati πειραματίζεται σε έναν κόσμο που τώρα ξεκινά η διαδικασία ανακάλυψής του, αυτόν των ηλεκτρικών σπορ μοτοσυκλετών."

Ετικέτες