MotoGP: Massimo Rivola για Jorge Martin – «Δεν είμαστε σίγουροι για τον αγώνα της Ταϊλάνδης»

Θα πρέπει σε 20 μέρες να είναι έτοιμος από διπλό χειρουργείο
MotoGP: Massimo Rivola για Jorge Martin – «Δεν είμαστε σίγουροι για τον αγώνα της Ταϊλάνδης»
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

5/2/2025

Ο διευθυντής του αγωνιστικού τμήματος της Aprilia προχώρησε σε δηλώσεις μόλις τώρα για την πορεία της υγείας του Martin τονίζοντας πως ακολουθεί το αυστηρό πρωτόκολλο που υπάρχει για την διάσειση, επιβεβαιώνοντας για αρχή πως εκτός από το κάταγμα σε χέρι και πόδι, έχει υποστεί και διάσειση όπως άλλωστε φάνηκε σε όλους από το video του ατυχήματος.

Ο Rivola είπε πως αυτή στιγμή ο Martin ακολουθεί το πρωτόκολλο που υπάρχει για την διάσειση, παραμένοντας στο νοσοκομείο υπό παρακολούθηση για το πρώτο 24ωρο. Αναμένεται όμως πως θα πάρει εξιτήριο το πρωί από το νοσοκομείο της Μαλαισίας για να μπορέσει να ταξιδέψει στην Βαρκελώνη όπου ήδη τον αναμένει η ιατρική ομάδα που αναλαμβάνει τους αναβάτες των MotoGP για ένα διπλό χειρουργείο σε δεξί χέρι και αριστερό πόδι.

Ο Martin θα έχει μπροστά του 21 ημέρες μέχρι την εξέταση από τους γιατρούς εν όψει του αγώνα της Ταϊλάνδης, για να έρθει σε κατάσταση που θα τους δώσει την ευχέρεια να του επιτρέψουν να πάρει μέρος στις δοκιμές κατάταξης.

MotoGP: Massimo Rivola για Jorge Martin – «Δεν είμαστε σίγουροι για τον αγώνα της Ταϊλάνδης»
Ο Martin αναχωρεί για το νοσοκομείο Aurelius 6 χιλιόμετρα μακριά από την πίστα

Το εξαιρετικά σημαντικό τεστ δύο εβδομάδες νωρίτερα, μόλις 7 ημέρες μετά το αυριανό χειρουργείο του, είναι πολύ πιθανό πως θα το χάσει παρόλο που στα MotoGP έχουμε δει να επιστρέφουν αναβάτες στην αγωνιστική δράση κόντρα σε κάθε πρόγνωση, ανατρέποντας την ιατρική βιβλιογραφία. Και μάλιστα έχουμε δει και τις ολέθριες συνέπειες καριέρας που μπορεί να έχει αυτό, όπως συνέβη με τον Marquez.

Για αυτό και ο Rivola τόνισε πως το βάρος της εξέλιξης θα πέσει στον Marco Bezzecchi και ο Martin θα πρέπει να στηριχθεί στην δική του τοποθέτηση για την προετοιμασία της μοτοσυκλέτας έναντι του πρώτου αγώνα.

Η Aprilia είχε σήμερα μία εξαιρετικά δύσκολη ημέρα με δύο αναβάτες τραυματισμένους καθώς πέρα από τον Martin, τραυματίστηκε και ο Fernandez που επίσης είχε αντίστοιχη περίπτωση στην έναρξη της προηγούμενης σεζόν, στην ίδια πίστα, ακριβώς έναν χρόνο πριν. Παράλληλα πτώση σημείωσε και ο Ai Ogura, ο μοναδικός αναβάτης που θα μπορούσε να συνεχίσει το δόγμα της Honda για μία θέση απαραίτητα σε Ιάπωνα, αλλά σκέφτηκε την προσωπική του εξέλιξη -σωστό- αποφασίζοντας να μετακινηθεί σε μία πιο ανταγωνιστική μοτοσυκλέτα.

Πολλές διαφορετικές παραμέτρους λοιπόν ήθελε η Aprilia να συνδυάσει σε αυτό το πρώτο μεγάλο τεστ, έχοντας τονίσει πως θα είναι εξαιρετικά σημαντικό και ο Rivola είπε πως παρά την τεράστια ατυχία τους, πρόλαβαν να δουν κάποια πράγματα και δεν είναι στο απόλυτο μηδέν. Σε κάθε περίπτωση ο Bezzecchi έχει τώρα τον πρώτο λόγο στην προετοιμασία για τον εναρκτήριο αγώνα του πρωταθλήματος και πάντα με την ευχή πως η έκβαση του διπλού χειρουργείου του Martin είναι η αναμενόμενη, χωρίς πρόσθετα ευρήματα κατά την διάρκειά του.

Ετικέτες

MotoGP: H KTM θέλει να λύσει τεχνικό πρόβλημα στους κινητήρες της μα μόνο η Aprilia συναινεί!

Οι τακτικές βλάβες στους V4 των RC16 παραμένουν άλυτο πρόβλημα και οι επιτρεπόμενοι κινητήρες τελειώνουν σύντομα
ktm motogp
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

14/7/2026

Το θέμα πήρε σοβαρές διαστάσεις μετά το ατύχημα της Βαρκελώνης, όταν η ΚΤΜ του Pedro Acosta έσβησε ξαφνικά σε μια μικρή ευθεία μη αφήνοντας κανένα περιθώριο ελιγμού στον επερχόμενο Alex Marquez που έπεσε πάνω στον αντίπαλό του με τις γνωστές συνέπειες. Ωστόσο αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που μια μοτοσυκλέτα της ΚΤΜ αντιμετώπιζε μηχανικά προβλήματα στη διάρκεια δοκιμών ή αγώνων, ούτε έμελλε να είναι η τελευταία.

Στην πορεία οι Αυστριακοί είπαν πως βρέθηκε λύση στο πρόβλημα και κυκλοφόρησε η πληροφορία πως είχαν ρίξει ελαφρώς την απόδοση των V4 τους για παν ενδεχόμενο, ωστόσο αποκαλύπτεται πως οριστική λύση δεν έχει βρεθεί. Και ο λόγος είναι απλός: η ΚΤΜ δεν επιτρέπεται να ανοίξει τους κινητήρες της για να τους ελέγξει και διορθώσει!

Σύμφωνα με τους τρέχοντες κανονισμούς του MotoGP, οι επιτρεπόμενοι κινητήρες – 8 ανά αναβάτη ανά σεζόν ή 10 για ομάδες που απολαμβάνουν παραχωρήσεων (concessions), κάτι που αυτή τη στιγμή ισχύει μόνο για τη Yamaha – εγκρίθηκαν και σφραγίστηκαν στην αρχή της σεζόν και ουδεμία παρέμβαση επιτρέπεται δίχως τη συγκατάθεση της Ένωσης Αγωνιστικών Ομάδων, MSMA.

Για να δοθεί αυτή η συγκατάθεση απαιτείται απόλυτη ομοφωνία και η ΚΤΜ έχει ήδη αιτηθεί στην MSMA να ανοίξει τα μοτέρ της για να ψάξει και να διορθώσει το όποιο πρόβλημα, ωστόσο μόνο η Aprilia έχει συναινέσει! Κοινώς Ducati, Honda και Yamaha δεν εγκρίνουν το σχέδιο της ΚΤΜ.

Στο μεταξύ η ΚΤΜ, όπως αποκάλυψε ο διευθυντής Motorsport της εταιρείας, Pit Beirer, έχει ήδη αποσύρει μερικούς κινητήρες από την εργοστασιακή ομάδα και σκοπεύει να εκμεταλλευτεί την καλοκαιρινή διακοπή για να βρει ποιο ακριβώς είναι το τεχνικό πρόβλημα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ωστόσο πως οι Pedro Acosta και Brad Binder έχουν μείνει με έναν κινητήρα ο καθένας, κάτι που θα οδηγήσει πιθανότατα σε υπέρβαση του επιτρεπόμενου αριθμού που προβλέπουν οι κανονισμοί με τις όποιες συνέπειες – εκκίνηση από pitlane την πρώτη φορά και το ίδιο με επιπλέον ποινή long lap για κάθε επόμενη υπέρβαση.

Στο μεταξύ όμως το ζήτημα δεν αφορά μόνο στον ανταγωνισμό, αλλά έχει και σοβαρές προεκτάσεις στο ζήτημα της ασφάλειας. Το συμβάν της Βαρκελώνης, που οδήγησε σε κάταγμα σπονδύλου στην πλάτη του Alex Marquez, μας δείχνει ξεκάθαρα τον κίνδυνο που προκύπτει όταν μια μοτοσυκλέτα ενδέχεται να σβήσει στα καλά καθούμενα την ώρα του αγώνα, θέτοντας ρίσκα τόσο για τους αναβάτες της, όσο και για όλους τους άλλους που αγωνίζονται εκείνη τη στιγμή τριγύρω τους.

Και αυτό ακριβώς είναι που κάνει ακατανόητη τη διαφωνία των τριών άλλων εργοστασίων που αντιτίθενται στην πρόταση της ΚΤΜ για άνοιγμα των σφραγισμένων μοτέρ της.

Ετικέτες