MotoGP, Michelin - Taramasso: "Ο αγώνας του WEC μπορεί να άλλαξε την πρόσφυση στην πίστα του Qatar"

Μία ανάσα πριν την έναρξη του Πρωταθλήματος στο MotoGP, ωστόσο ο πονοκέφαλος για την Michelin τώρα ξεκινά
motomag MotoGP, Michelin - Taramasso "Ο αγώνας του WEC μπορεί να άλλαξε την πρόσφυση στην πίστα του Qatar"
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

7/3/2024

Ο διευθυντής της Michelin στο MotoGP, Piero Taramasso λίγο πριν τον εναρκτήριο γύρο στο Qatar ανέδειξε κάποια σημαντικά ζητήματα τα οποία αφορούν τα ελαστικά ενώ ανέφερε πως ο αγώνας του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Αντοχής Αυτοκινήτου (WEC) ο οποίος πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα μπορεί να διαφοροποιήσει αρκετά την κατάσταση όσον αφορά τα επίπεδα πρόσφυσης.

Η κατασκευάστρια ελαστικών Michelin η οποία είναι αποκλειστικός προμηθευτής ελαστικών στη μεγάλη κατηγορία του MotoGP, βρίσκεται μπροστά από μία μεγάλη πρόκληση ενόψει του πρώτου αγώνα της χρονιάς ο οποίος διεξάγεται στο Qatar τις επόμενες ημέρες. Πιο συγκεκριμένα το αφεντικό της γαλλικής εταιρείας στον τομέα που αφορά το MotoGP Piero Taramasso, εξήγησε πως παρά τον τεράστιο όγκο δεδομένων που έχουν συλλέξει κατά τη διάρκεια των χειμερινών δοκιμών, έχουν προκύψει κάποια ζητήματα που σχετίζονται με τους αγώνες αυτοκινήτου που πραγματοποιήθηκαν στην πίστα του Qatar τις προηγούμενες ημέρες.

Ο Piero Taramasso ανέφερε: "Βρεθήκαμε στο Qatar τόσο στο τέλος του 2023 καθώς και πριν από μερικές ημέρες για το τεστ προετοιμασίας, οπότε αυτό θα πρέπει να μας βοηθήσει καθώς έχουμε αρκετά δεδομένα. Τα ελαστικά του 2024 έχουν αλλάξει λίγο όσον αφορά την τεχνολογία τους ενώ σύμφωνα με τους αναβάτες η πρόσφυση που παρέχουν είναι ακόμη μεγαλύτερη. Οπότε πάμε προς τη σωστή κατεύθυνση όσον αφορά την απόδοση και την αίσθηση.

MotoGP, Michelin - Taramasso "Ο αγώνας του WEC μπορεί να άλλαξε την πρόσφυση στην πίστα του Qatar"

Στο Qatar θα φέρουμε τρεις γόμες για το εμπρός ελαστικό, μαλακή, μεσαία και σκληρή. Η μεσαία γόμα είναι αυτή που λειτούργησε καλύτερα στις δοκιμές αλλά και κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου τον Περασμένο Νοέμβριο, οπότε μάλλον αυτή θα είναι η επιλογή τόσο για το σπριντ όσο και για τον κυρίως αγώνα. Όσον αφορά τώρα στο πίσω ελαστικό εκτός από τις τρεις αυτές επιλογές θα φέρουμε και ένα μαλακό ασύμμετρο ελαστικό όπου στην δεξιά πλευρά του θα είναι πιο σκληρό, ενώ το υπόλοιπο θα έχει τα χαρακτηριστικά της μεσαίας γόμας. Αυτό το ελαστικό είναι που χρησιμοποίησαν οι περισσότεροι αναβάτες λέγοντας πως τους προσφέρει πρόσφυση και σταθερότητα.

Οι ομάδες θα πρέπει με τη σειρά τους να καταλάβουν αν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη μαλακή γόμα το Σάββατο, αλλά αυτό θα αποφασιστεί την τελευταία στιγμή με βάση τις συνθήκες. Επίσης η ποσότητα της άμμου που υπάρχει μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα, ενώ το ότι ξεκινάς με ζέστη και καταλήγεις σε χαμηλότερες θερμοκρασίες είναι και αυτό ένα θέμα.

MotoGP, Michelin - Taramasso "Ο αγώνας του WEC μπορεί να άλλαξε την πρόσφυση στην πίστα του Qatar"

Φέτος ωστόσο έχουμε και έναν ακόμη παράγοντα που δεν είχαμε τα υπόλοιπα χρόνια. Το περασμένο Σαββατοκύριακο ο αγώνας του WEC πιθανόν να άλλαξε τα επίπεδα πρόσφυσης. Φοβάμαι ότι τώρα οι συνθήκες μπορεί να έχουν επιδεινωθεί, δεδομένου του μεγάλου αριθμού αυτοκινήτων, των πολλών γύρων και των διαφορετικών ελαστικών. Η πρώτη ημέρα των δοκιμών θα είναι σίγουρα η πιο δύσκολη ενώ αν ο άνεμος έχει φέρει και άμμο στην πίστα τότε η πρόσφυση θα είναι μικρότερη από αυτή που υπολογίζουμε.

Στο ζήτημα της πίεσης των ελαστικών το οποίο εδώ και πολύ καιρό ταλανίζει ομάδες, αναβάτες καθώς και τους υπευθύνους των κανονισμών χρειάζεται ένας συμβιβασμός. Το να οδηγείς με χαμηλή πίεση στα ελαστικά δεν αποφέρει πλεονεκτήματα σε όλες τις πίστες. Για παράδειγμα στο Qatar δεν κερδίζεις κάτι ίσα-ίσα χάνεις, ωστόσο υπάρχουν πίστες όπως στη Sepang, στη Mandalika και στο Buriram που η χαμηλή πίεση δίνει πλεονέκτημα στις ομάδες και στους αναβάτες, ωστόσο χρειάζεται η χρυσή τομή.

Αναφορικά με τα προγνωστικά πιστεύω πως στον πρώτο αγώνα ο Bagnaia θα είναι σε καλή κατάσταση, ενώ και οι Martin, Bastianini θα βρίσκονται κοντά. Το ίδιο πιστεύω και για τον Marc Marquez ο οποίος βρίσκει ξανά τον εαυτό του. Η Yamaha και η Honda θέλουν επίσης να βρεθούν ξανά στο προσκήνιο ενώ κατά τη γνώμη μου θα υπάρχουν περίπου δέκα πρωταγωνιστές που θα παλέψουν για το πρώτο βάθρο της χρονιάς”.

Μερικές ώρες μας χωρίζουν από τις πρώτες ελεύθερες δοκιμές της χρονιάς στο MotoGP, οπότε πολύ σύντομα θα μάθουμε κατά πόσο ισχύουν όσα μάθαμε από τον Taramasso.

MotoGP, Michelin - Taramasso "Ο αγώνας του WEC μπορεί να άλλαξε την πρόσφυση στην πίστα του Qatar"
Ετικέτες

Maverick Vinales: “Αν μείνω εκτός MotoGP θα φταίει αποκλειστικά η ΚΤΜ” – Δημόσιες αντεγκλήσεις με Guenther Steiner

Ο Ισπανός αναβάτης κατηγορεί την ΚΤΜ και τον ιδιοκτήτη της ομάδας του πως τον κοροϊδεύουν
Vinales
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

3/7/2026

Στο μεγάλο ξεκαθάρισμα που γίνεται φέτος στο ρόστερ του MotoGP είναι κάποιοι αναβάτες που ήδη φαίνεται πως περισσεύουν. Οι Franco Morbidelli, Jack Miller, Brad Binder και Alex Rins, για παράδειγμα, είναι πια μάλλον απίθανο να βρουν μια θέση στο πρωτάθλημα του 2027 και τώρα αρχίζει να φαίνεται πως και ο Maverick Vinales θα προστεθεί σε αυτή τη λίστα.

Κι όμως, μέχρι πριν μερικές εβδομάδες όλα έδειχναν πως ο Ισπανός είχε καπαρωμένη μια εργοστασιακή σέλα. Τι συνέβη;

Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται μετά το Τσέχικο GP του Brno με αφορμή μια αιχμηρή δήλωση του Vinales: “Αν δεν είμαι του χρόνου στο πρωτάθλημα θα οφείλεται σε μια μόνο πλευρά και αυτή είναι η KTM, σε κανέναν άλλο”.

Ο αναβάτης της ΚΤΜ Tech3 συνέχισε εξηγώντας πως τον περασμένο Χειμώνα πίστευε ότι θα πήγαινε στην εργοστασιακή Red Bull KTM Factory Racing γιατί αυτό ήταν το πλάνο της εταιρείας όπως του το είχαν περιγράψει, ωστόσο το γεγονός πως δεν κλήθηκε καν να καβαλήσει το νέο 850 στο πρόσφατο τεστ του Brno ήταν γι’ αυτόν μια ξεκάθαρη δήλωση πως η ΚΤΜ δεν σκοπεύει πια να τον κρατήσει.

“Δεν ζήτησα να δοκιμάσω τη μοτοσυκλέτα. Με άφησαν να μαντεύω για δυο εβδομάδες αν θα τη δοκιμάσω ή όχι και στο τέλος έμαθα από τον Τύπο πως θα πήγαινε ο Pedro Acosta. Θα μπορούσαν εύκολα να με πάρουν ένα τηλέφωνο να με ενημερώσουν. Αυτοί όμως δεν μου είπαν τίποτα, δεν μου είπαν ούτε για τον Acosta, ενώ δύο εβδομάδες νωρίτερα μου είχαν πει πως εγώ θα τη δοκίμαζα. Έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, όλα δείχνουν ξεκάθαρα για μένα.”

Στο μεταξύ ο ιδιοκτήτης της Tech3, Guenther Steiner, δεν μάσησε τα λόγια του – κάτι για το οποίο ήταν γνωστός ήδη από τα χρόνια του στη F1: “Δεν νομίζω πως αυτή ήταν η πιο έξυπνη κίνηση που μπορούσε να κάνει. Δεν ξέρω γιατί είπε όσα είπε. Αν δεν έχεις επιλογή... όταν είσαι ζητιάνος δεν μπορείς να έχεις επιλογές. Αλλά δεν ξέρω τι σκεφτόταν. Ίσως δεν σκεφτόταν καθόλου όταν το είπε.

“Από πλευράς απόδοσης, η ΚΤΜ δεν είναι Aprilia ή Ducati αυτή τη στιγμή, αλλά η απόδοση υπάρχει. Ο Pedro τα πηγαίνει πολύ καλά και ο Enea ήταν στο top-10 χτες [σ.σ. στον αγώνα του Brno], έτσι δεν μπορείς να κατηγορείς μόνο την ΚΤΜ.

“Δεν ξέρω τι σκεφτόταν και ίσως να ήταν πολύ φορτισμένος συναισθηματικά για το γεγονός πως υπάρχει η πιθανότητα να μην είναι στο MotoGP του χρόνου, έτσι άφησε να τον κυριεύσουν τα συναισθήματά του.”

Από τα λεγόμενα του Steiner αρχίζει να φαίνεται η ρήξη εντός της ομάδας του με τον Vinales, ειδικά στην αναφορά για “ζητιάνο που δεν μπορεί να έχει επιλογές”, δείγμα ίσως του πώς τον βλέπει: δεν έχει πού να πάει, αν δεν βρω καλύτερο τον κρατώ. Τουλάχιστον έτσι το αντιλαμβανόμαστε εμείς.

Ο δε Vinales φαίνεται πως το πήρε έτσι ακριβώς και ο τραυματισμός του έχει απλώς κάνει τα πάντα χειρότερα.

“Εντάξει, δεν είμαι σε άριστη φυσική κατάσταση, αλλά πιστεύω πως έναν γρήγορο γύρο θα τον έγραφα. Όμως αυτοί δεν μου είπαν τίποτα, δεν με κάλεσαν να μου πουν για τον Acosta όταν δύο εβδομάδες νωρίτερα αυτοί με είχαν πάρει να μου πουν πως θα πάω εγώ στη δοκιμή.

“Τώρα δεν έχω τίποτα, νιώθω πως δεν θα είμαι στο πρωτάθλημα του χρόνου. Αν ήξεραν πως δεν θα είμαι στην εργοστασιακή ομάδα θα έπρεπε να μου το έχουν πει και να με αφήσουν να φύγω.”

Ο Vinales έχει έναν όρο στο συμβόλαιό του βάσει του οποίου δεν μπορούσε να υπογράψει με άλλη ομάδα μέχρι και το τέλος Ιουνίου 2026. Στο μεταξύ όμως ο Ισπανός δεν έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να ψαχτεί για μεταγραφή μιας και ήταν βέβαιος, τουλάχιστον ως τον αγώνα του Brno στα μέσα Ιουνίου, πως θα παραμείνει στην ΚΤΜ και δη στην εργοστασιακή ομάδα.

Τώρα η ΚΤΜ και η Tech3 επισήμως μιλούν για εξέταση της φυσικής του κατάστασης προκειμένου να αποφασίσουν αν θα τον κρατήσουν και πέραν της φετινής χρονιάς. Πίσω από τις βιτρίνες και τις επίσημες δηλώσεις ωστόσο, είναι ήδη γνωστό πως εργοστασιακή σέλα δεν υπάρχει, καθώς αυτές έχουν καπαρωθεί από τους Alex Marquez και Fabio Di Giannantonio, παρότι δεν έχουν ανακοινωθεί επισήμως ακόμη.

Στο μεταξύ η ΚΤΜ είναι σε διαπραγματεύσεις με τον Luca Marini για μια θέση στην Tech3 και μάλιστα κυκλοφορούν φήμες από αξιόπιστα διεθνή ΜΜΕ για επαφή του Ιταλού αναβάτη με τον Pit Beirer της ΚΤΜ τις τελευταίες μέρες. Παράλληλα, υπάρχει στο κάδρο και ο Senna Agius της Moto2 που ήδη εξεταζόταν για προαγωγή στη μεγάλη κατηγορία και φυσικά υπάρχει πάντα ο Brad Binder που περισσεύει φέρεται να πιέζει για μια θέση στην Tech3 πριν το πάρει απόφαση να στραφεί 100% στο WSBK για τη συνέχεια της καριέρας του.

Ως έχουν τα πράγματα, το μέλλον του Vinales στο MotoGP δείχνει πολύ αμφίβολο, αρχικά με αφορμή τη φυσική του κατάσταση και στη συνέχεια με τις εκνευρισμένες του δηλώσεις που προφανώς χτύπησαν άσχημα τόσο στο Mattighofen όσο και στην έδρα της Tech3.

Ο ίδιος ο αναβάτης δηλώνει δε πως, “αν δεν μείνω στο MotoGP έχω χίλιες επιλογές να διαλέξω,” αλλά επίσης έχει πει τις τελευταίες μέρες πως δεν θέλει να πάει στο WSBK ή σε άλλο πρωτάθλημα, προτιμώντας να κάτσει σπίτι του και να χαρεί την οικογένειά του χαλαρώνοντας. Αν μη τι άλλο, στα 31 του έχει το ακόμη μερικά καλά χρόνια στις πίστες και το ταλέντο του δεν επιδέχεται αμφισβήτησης. Ίσως λοιπόν βλέπει μια ευκαιρία να χαλαρώσει περιμένοντας το επόμενο άνοιγμα στο ρόστερ του MotoGP για να τον ξανακαλέσει κάποια ομάδα στο κοντινό μέλλον αλλά, με το άφθονο φρέσκο ταλέντο που ανεβαίνει από τις μικρότερες κατηγορίες, αυτή μπορεί να αποδειχθεί ελπίδα χωρίς αντίκρυσμα.

Θα είναι πάντως κρίμα να χαθεί αυτός ο τόσο ταλαντούχος αναβάτης από το πρωτάθλημα έτσι άδοξα, ειδικά όταν πέρυσι ο Pit Beirer μιλούσε για την τεράστια εκτίμηση του εργοστασίου στο πρόσωπό του με μεγαλόσχημες δηλώσεις.

Ετικέτες