MotoGP, Michelin - Taramasso: "Ο αγώνας του WEC μπορεί να άλλαξε την πρόσφυση στην πίστα του Qatar"

Μία ανάσα πριν την έναρξη του Πρωταθλήματος στο MotoGP, ωστόσο ο πονοκέφαλος για την Michelin τώρα ξεκινά
motomag MotoGP, Michelin - Taramasso "Ο αγώνας του WEC μπορεί να άλλαξε την πρόσφυση στην πίστα του Qatar"
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

7/3/2024

Ο διευθυντής της Michelin στο MotoGP, Piero Taramasso λίγο πριν τον εναρκτήριο γύρο στο Qatar ανέδειξε κάποια σημαντικά ζητήματα τα οποία αφορούν τα ελαστικά ενώ ανέφερε πως ο αγώνας του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Αντοχής Αυτοκινήτου (WEC) ο οποίος πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα μπορεί να διαφοροποιήσει αρκετά την κατάσταση όσον αφορά τα επίπεδα πρόσφυσης.

Η κατασκευάστρια ελαστικών Michelin η οποία είναι αποκλειστικός προμηθευτής ελαστικών στη μεγάλη κατηγορία του MotoGP, βρίσκεται μπροστά από μία μεγάλη πρόκληση ενόψει του πρώτου αγώνα της χρονιάς ο οποίος διεξάγεται στο Qatar τις επόμενες ημέρες. Πιο συγκεκριμένα το αφεντικό της γαλλικής εταιρείας στον τομέα που αφορά το MotoGP Piero Taramasso, εξήγησε πως παρά τον τεράστιο όγκο δεδομένων που έχουν συλλέξει κατά τη διάρκεια των χειμερινών δοκιμών, έχουν προκύψει κάποια ζητήματα που σχετίζονται με τους αγώνες αυτοκινήτου που πραγματοποιήθηκαν στην πίστα του Qatar τις προηγούμενες ημέρες.

Ο Piero Taramasso ανέφερε: "Βρεθήκαμε στο Qatar τόσο στο τέλος του 2023 καθώς και πριν από μερικές ημέρες για το τεστ προετοιμασίας, οπότε αυτό θα πρέπει να μας βοηθήσει καθώς έχουμε αρκετά δεδομένα. Τα ελαστικά του 2024 έχουν αλλάξει λίγο όσον αφορά την τεχνολογία τους ενώ σύμφωνα με τους αναβάτες η πρόσφυση που παρέχουν είναι ακόμη μεγαλύτερη. Οπότε πάμε προς τη σωστή κατεύθυνση όσον αφορά την απόδοση και την αίσθηση.

MotoGP, Michelin - Taramasso "Ο αγώνας του WEC μπορεί να άλλαξε την πρόσφυση στην πίστα του Qatar"

Στο Qatar θα φέρουμε τρεις γόμες για το εμπρός ελαστικό, μαλακή, μεσαία και σκληρή. Η μεσαία γόμα είναι αυτή που λειτούργησε καλύτερα στις δοκιμές αλλά και κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου τον Περασμένο Νοέμβριο, οπότε μάλλον αυτή θα είναι η επιλογή τόσο για το σπριντ όσο και για τον κυρίως αγώνα. Όσον αφορά τώρα στο πίσω ελαστικό εκτός από τις τρεις αυτές επιλογές θα φέρουμε και ένα μαλακό ασύμμετρο ελαστικό όπου στην δεξιά πλευρά του θα είναι πιο σκληρό, ενώ το υπόλοιπο θα έχει τα χαρακτηριστικά της μεσαίας γόμας. Αυτό το ελαστικό είναι που χρησιμοποίησαν οι περισσότεροι αναβάτες λέγοντας πως τους προσφέρει πρόσφυση και σταθερότητα.

Οι ομάδες θα πρέπει με τη σειρά τους να καταλάβουν αν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη μαλακή γόμα το Σάββατο, αλλά αυτό θα αποφασιστεί την τελευταία στιγμή με βάση τις συνθήκες. Επίσης η ποσότητα της άμμου που υπάρχει μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα, ενώ το ότι ξεκινάς με ζέστη και καταλήγεις σε χαμηλότερες θερμοκρασίες είναι και αυτό ένα θέμα.

MotoGP, Michelin - Taramasso "Ο αγώνας του WEC μπορεί να άλλαξε την πρόσφυση στην πίστα του Qatar"

Φέτος ωστόσο έχουμε και έναν ακόμη παράγοντα που δεν είχαμε τα υπόλοιπα χρόνια. Το περασμένο Σαββατοκύριακο ο αγώνας του WEC πιθανόν να άλλαξε τα επίπεδα πρόσφυσης. Φοβάμαι ότι τώρα οι συνθήκες μπορεί να έχουν επιδεινωθεί, δεδομένου του μεγάλου αριθμού αυτοκινήτων, των πολλών γύρων και των διαφορετικών ελαστικών. Η πρώτη ημέρα των δοκιμών θα είναι σίγουρα η πιο δύσκολη ενώ αν ο άνεμος έχει φέρει και άμμο στην πίστα τότε η πρόσφυση θα είναι μικρότερη από αυτή που υπολογίζουμε.

Στο ζήτημα της πίεσης των ελαστικών το οποίο εδώ και πολύ καιρό ταλανίζει ομάδες, αναβάτες καθώς και τους υπευθύνους των κανονισμών χρειάζεται ένας συμβιβασμός. Το να οδηγείς με χαμηλή πίεση στα ελαστικά δεν αποφέρει πλεονεκτήματα σε όλες τις πίστες. Για παράδειγμα στο Qatar δεν κερδίζεις κάτι ίσα-ίσα χάνεις, ωστόσο υπάρχουν πίστες όπως στη Sepang, στη Mandalika και στο Buriram που η χαμηλή πίεση δίνει πλεονέκτημα στις ομάδες και στους αναβάτες, ωστόσο χρειάζεται η χρυσή τομή.

Αναφορικά με τα προγνωστικά πιστεύω πως στον πρώτο αγώνα ο Bagnaia θα είναι σε καλή κατάσταση, ενώ και οι Martin, Bastianini θα βρίσκονται κοντά. Το ίδιο πιστεύω και για τον Marc Marquez ο οποίος βρίσκει ξανά τον εαυτό του. Η Yamaha και η Honda θέλουν επίσης να βρεθούν ξανά στο προσκήνιο ενώ κατά τη γνώμη μου θα υπάρχουν περίπου δέκα πρωταγωνιστές που θα παλέψουν για το πρώτο βάθρο της χρονιάς”.

Μερικές ώρες μας χωρίζουν από τις πρώτες ελεύθερες δοκιμές της χρονιάς στο MotoGP, οπότε πολύ σύντομα θα μάθουμε κατά πόσο ισχύουν όσα μάθαμε από τον Taramasso.

MotoGP, Michelin - Taramasso "Ο αγώνας του WEC μπορεί να άλλαξε την πρόσφυση στην πίστα του Qatar"
Ετικέτες

MotoGP: Ο Valentino Rossi ξεχωρίζει Bagnaia και Martin για την σεζόν 2026

Με παγωμένη την εξέλιξη των κινητήρων, ο Rossi εκτιμάει ότι η σεζόν μπορεί να κρύβει εκπλήξεις
Rossi
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

16/1/2026

Ο Valentino Rossi χαρακτηρίζει το MotoGP 2026  “μεταβατική χρονιά”, ελπίζοντας σε επιστροφή στο υψηλότερο επίπεδο για τους Francesco Bagnaia και Jorge Martin.

Με τον σχεδιασμό των κινητήρων να έχει παγώσει για τους περισσότερους κατασκευαστές και το ενδιαφέρον να μετατοπίζεται ήδη στις νέες μοτοσυκλέτες των 850cc, ο Valentino Rossi περιέγραψε το MotoGP 2026 ως μια "μεταβατική" σεζόν.

Ωστόσο, όπως τονίζει ο ίδιος, “κάθε σεζόν έχει τη δική της ιστορία”, εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι πρώην παγκόσμιοι πρωταθλητές Francesco Bagnaia και Jorge Martin μπορούν να επιστρέψουν “στο καλύτερό τους επίπεδο”.

bagnaia martin

Και οι δύο βίωσαν μια εφιαλτική χρονιά το 2025, αν και για διαφορετικούς λόγους. Ο Bagnaia δυσκολεύτηκε να προσαρμοστεί στη νέα Ducati GP25, βρέθηκε στη σκιά των αδελφών Marquez και στη συνέχεια έχασε έδαφος και από τον Marco Bezzecchi με την Aprilia, αλλά και από τον Pedro Acosta της KTM, τερματίζοντας πέμπτος στη βαθμολογία του πρωταθλήματος.

Από την άλλη πλευρά, ο Jorge Martin ξεκίνησε μόλις σε οκτώ αγώνες κατά τη διάρκεια της παρθενικής του σεζόν με την Aprilia, η οποία στιγματίστηκε από συνεχείς τραυματισμούς.

"Από τεχνικής πλευράς, λίγα έχουν αλλάξει. Αυτή είναι μια μεταβατική σεζόν, όλοι οι κατασκευαστές κοιτάζουν ήδη προς το 2027 και δουλεύουν πάνω στις νέες μοτοσυκλέτες", δήλωσε ο Valentino Rossi σε ιταλικά μέσα.
"Οι μοτοσυκλέτες είναι παρόμοιες με τις περσινές, αλλά κάθε σεζόν έχει τη δική της ιστορία. Πέρυσι υπήρχαν αναβάτες που απέδωσαν κάτω από τις δυνατότητές τους, κυρίως ο Pecco, αλλά και ο Martin, για παράδειγμα."

Rossi

Ο Rossi αναφέρθηκε επίσης στους αναβάτες της ομάδας VR46, Franco Morbidelli και Fabio di Giannantonio, οι οποίοι αναζητούν μεγαλύτερη σταθερότητα, με στόχο να τερματίσουν την ξηρασία δύο ετών χωρίς νίκη στο MotoGP.

"Το επίπεδο είναι πολύ υψηλό και, πάνω απ’ όλα, στο MotoGP όλοι είναι δυνατοί και όλες οι μοτοσυκλέτες είναι ανταγωνιστικές", δήλωσε ο Rossi στην παρουσίαση της ομάδας την Τετάρτη.

vr46

"Το πρόβλημα είναι ότι σε μια πίστα οι μοτοσυκλέτες λειτουργούν άψογα και μπορούν να παλέψουν για το βάθρο. Την επόμενη εβδομάδα όλα είναι ίδια, αλλά τίποτα δεν δουλεύει και πρέπει να προσπαθήσεις να σώσεις το αγωνιστικό τριήμερο. Εφόσον όλοι είναι τόσο γρήγοροι και τόσο κοντά, αρκεί μια στιγμή για να περάσεις από τη μάχη για το βάθρο στη δέκατη θέση. Αυτό θα είναι το κλειδί."

Ο di Giannantonio και ο Morbidelli ολοκλήρωσαν το περσινό πρωτάθλημα ακριβώς πίσω από τον Bagnaia, στις έκτη και έβδομη θέση αντίστοιχα.

Οι χειμερινές δοκιμές προετοιμασίας για τη σεζόν 2026 ξεκινούν στη Sepang της Μαλαισίας στις 3 Φεβρουαρίου.