MotoGP, Michelin - Taramasso: "Ο αγώνας του WEC μπορεί να άλλαξε την πρόσφυση στην πίστα του Qatar"

Μία ανάσα πριν την έναρξη του Πρωταθλήματος στο MotoGP, ωστόσο ο πονοκέφαλος για την Michelin τώρα ξεκινά
motomag MotoGP, Michelin - Taramasso "Ο αγώνας του WEC μπορεί να άλλαξε την πρόσφυση στην πίστα του Qatar"
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

7/3/2024

Ο διευθυντής της Michelin στο MotoGP, Piero Taramasso λίγο πριν τον εναρκτήριο γύρο στο Qatar ανέδειξε κάποια σημαντικά ζητήματα τα οποία αφορούν τα ελαστικά ενώ ανέφερε πως ο αγώνας του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Αντοχής Αυτοκινήτου (WEC) ο οποίος πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα μπορεί να διαφοροποιήσει αρκετά την κατάσταση όσον αφορά τα επίπεδα πρόσφυσης.

Η κατασκευάστρια ελαστικών Michelin η οποία είναι αποκλειστικός προμηθευτής ελαστικών στη μεγάλη κατηγορία του MotoGP, βρίσκεται μπροστά από μία μεγάλη πρόκληση ενόψει του πρώτου αγώνα της χρονιάς ο οποίος διεξάγεται στο Qatar τις επόμενες ημέρες. Πιο συγκεκριμένα το αφεντικό της γαλλικής εταιρείας στον τομέα που αφορά το MotoGP Piero Taramasso, εξήγησε πως παρά τον τεράστιο όγκο δεδομένων που έχουν συλλέξει κατά τη διάρκεια των χειμερινών δοκιμών, έχουν προκύψει κάποια ζητήματα που σχετίζονται με τους αγώνες αυτοκινήτου που πραγματοποιήθηκαν στην πίστα του Qatar τις προηγούμενες ημέρες.

Ο Piero Taramasso ανέφερε: "Βρεθήκαμε στο Qatar τόσο στο τέλος του 2023 καθώς και πριν από μερικές ημέρες για το τεστ προετοιμασίας, οπότε αυτό θα πρέπει να μας βοηθήσει καθώς έχουμε αρκετά δεδομένα. Τα ελαστικά του 2024 έχουν αλλάξει λίγο όσον αφορά την τεχνολογία τους ενώ σύμφωνα με τους αναβάτες η πρόσφυση που παρέχουν είναι ακόμη μεγαλύτερη. Οπότε πάμε προς τη σωστή κατεύθυνση όσον αφορά την απόδοση και την αίσθηση.

MotoGP, Michelin - Taramasso "Ο αγώνας του WEC μπορεί να άλλαξε την πρόσφυση στην πίστα του Qatar"

Στο Qatar θα φέρουμε τρεις γόμες για το εμπρός ελαστικό, μαλακή, μεσαία και σκληρή. Η μεσαία γόμα είναι αυτή που λειτούργησε καλύτερα στις δοκιμές αλλά και κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου τον Περασμένο Νοέμβριο, οπότε μάλλον αυτή θα είναι η επιλογή τόσο για το σπριντ όσο και για τον κυρίως αγώνα. Όσον αφορά τώρα στο πίσω ελαστικό εκτός από τις τρεις αυτές επιλογές θα φέρουμε και ένα μαλακό ασύμμετρο ελαστικό όπου στην δεξιά πλευρά του θα είναι πιο σκληρό, ενώ το υπόλοιπο θα έχει τα χαρακτηριστικά της μεσαίας γόμας. Αυτό το ελαστικό είναι που χρησιμοποίησαν οι περισσότεροι αναβάτες λέγοντας πως τους προσφέρει πρόσφυση και σταθερότητα.

Οι ομάδες θα πρέπει με τη σειρά τους να καταλάβουν αν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη μαλακή γόμα το Σάββατο, αλλά αυτό θα αποφασιστεί την τελευταία στιγμή με βάση τις συνθήκες. Επίσης η ποσότητα της άμμου που υπάρχει μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα, ενώ το ότι ξεκινάς με ζέστη και καταλήγεις σε χαμηλότερες θερμοκρασίες είναι και αυτό ένα θέμα.

MotoGP, Michelin - Taramasso "Ο αγώνας του WEC μπορεί να άλλαξε την πρόσφυση στην πίστα του Qatar"

Φέτος ωστόσο έχουμε και έναν ακόμη παράγοντα που δεν είχαμε τα υπόλοιπα χρόνια. Το περασμένο Σαββατοκύριακο ο αγώνας του WEC πιθανόν να άλλαξε τα επίπεδα πρόσφυσης. Φοβάμαι ότι τώρα οι συνθήκες μπορεί να έχουν επιδεινωθεί, δεδομένου του μεγάλου αριθμού αυτοκινήτων, των πολλών γύρων και των διαφορετικών ελαστικών. Η πρώτη ημέρα των δοκιμών θα είναι σίγουρα η πιο δύσκολη ενώ αν ο άνεμος έχει φέρει και άμμο στην πίστα τότε η πρόσφυση θα είναι μικρότερη από αυτή που υπολογίζουμε.

Στο ζήτημα της πίεσης των ελαστικών το οποίο εδώ και πολύ καιρό ταλανίζει ομάδες, αναβάτες καθώς και τους υπευθύνους των κανονισμών χρειάζεται ένας συμβιβασμός. Το να οδηγείς με χαμηλή πίεση στα ελαστικά δεν αποφέρει πλεονεκτήματα σε όλες τις πίστες. Για παράδειγμα στο Qatar δεν κερδίζεις κάτι ίσα-ίσα χάνεις, ωστόσο υπάρχουν πίστες όπως στη Sepang, στη Mandalika και στο Buriram που η χαμηλή πίεση δίνει πλεονέκτημα στις ομάδες και στους αναβάτες, ωστόσο χρειάζεται η χρυσή τομή.

Αναφορικά με τα προγνωστικά πιστεύω πως στον πρώτο αγώνα ο Bagnaia θα είναι σε καλή κατάσταση, ενώ και οι Martin, Bastianini θα βρίσκονται κοντά. Το ίδιο πιστεύω και για τον Marc Marquez ο οποίος βρίσκει ξανά τον εαυτό του. Η Yamaha και η Honda θέλουν επίσης να βρεθούν ξανά στο προσκήνιο ενώ κατά τη γνώμη μου θα υπάρχουν περίπου δέκα πρωταγωνιστές που θα παλέψουν για το πρώτο βάθρο της χρονιάς”.

Μερικές ώρες μας χωρίζουν από τις πρώτες ελεύθερες δοκιμές της χρονιάς στο MotoGP, οπότε πολύ σύντομα θα μάθουμε κατά πόσο ισχύουν όσα μάθαμε από τον Taramasso.

MotoGP, Michelin - Taramasso "Ο αγώνας του WEC μπορεί να άλλαξε την πρόσφυση στην πίστα του Qatar"
Ετικέτες

MotoGP Ιαπωνία, Race - Άνετη νίκη M.Marquez με J. Martin και  Μ. Bezzecchi πίσω του

Στους δύο βαθμούς η διαφορά μεταξύ Marquez και Martin
Marc Marquez Motegi winner 2026
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

4/10/2026

O M. Marquez επιβεβαίωσε και στον κυρίως αγώνα την ανωτερότητά του και μέσα στην πίστα της Honda κέρδισε και τον κυρίως αγώνα παίρνοντας πολύτιμου βαθμούς για τη συνέχεια του πρωταθλήματος που μπαίνει σιγά-σιγά στην τελική του ευθεία.

Τα κόκκινα φώτα έσβησαν και στην εκκίνηση ο Jorge MArtin τα κατάφερε καλύτερα από ότι χθες και έστριψε πρώτος με τους M.Marquez και M.Bezzecchi πίσω του και τον Alex Marquez στην 4η θέση έχοντας πίσω του τον Pedro Acosta αλλά και ποινή δύο long laps λόγω του χθεσινού εμβολισμού του Di Giannantonio που έστειλε στην αμμοπαγίδα τους δυο τους αλλά και τον Pedro Acosta. Ο Acosta δεν έμεινε πολύ εκεί αφού τόσο ο Enea Bastianini όσο και ο Raul Fernandez τον πέρασαν στον δεύτερο γύρο, κάτι που έκανε και ο Ai Ogura, Την δεκάδα έκλειναν στην αρχή του αγώνα οι Diogo Morerira και ο Pecco Bagnaia.

Στον 7ο γύρο ο A. Marquez έκτέλεσε και τον δεύτερο μακρύ γύρο για να πέσει στην 9η θέση, ενώ μπροστά δεν υπήρχε αλλαγή μεταξύ των πέντε πρώτων με τον Martin να ηγείται και τον M.Marquez να καραδοκεί. Με το  Bezzecchi τρίτο να αδυνατεί να κολλήσει στους δύο πρώτους ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής άρχισε εμφανώς να παίρνει τα μέτρα του αναβάτη της Aprilia στον 9ο γύρο που είδαμε τον Diogo Moreira να πέφτει δυστυχώς και να εγκαταλείπει τον αγώνα και επόμενο καλύτερο Honda μέσα στην έδρα της εκείνο του Luca Marini στη 11η θέση.

Ο M.Marquez έκανε τελικά την κίνησή του στον 11ο γύρο με τον Martin να το δέχεται σχεδόν αδιαμαρτύρητα σε εκείνο το σημείο και έπειτα έχτισε μια μικρή διαφορά ασφαλείας που μεγάλωνε γύρο με το γύρο για να φτάσεις στα εννέα (9) δέκατα του δευτερολέπτου στον 16ο γύρο. 

Ενδιαφέρον σε εκίνο το σημείο του αγώνα είχε η μάχη του Pedro Acosta με τον Ai Ogura με τον Ισπανό να είναι πιο γρήγρος και να τον περνά στον 16ο γύρο για την 6η θέση, πίσω από τον 5ο Raul Fernandez.

Πολύ γρήγορος ο Enea Bastianini που έδειξε να έχει τον ρυθμό να πλησιάσει τον Bezzecchi κάτι που προσπάθησε να κάνει στον 20ο γύρο, όταν Alex Marquez και Jack Miller έπεσαν (o Αυστραλός συνέχισε), όπως και ο Zarco.

Η κοκορομαχία μεταξύ Pedro Acosta και Raul Fernandez  γύρισε τελικά μπούμερανγκ για τον αναβάτη της KTM, ο οποίος, ενώ πέρασε τον συμπατριώτη του αρχικά δέχτηκε όχι μόνο άμεση απάντηση αλλά είδε και τον Ogura να το εκμεταλλεύεται παίρνοντας πίσω το αίμα του.

Στον 21ο γύρο ο Bastianini γύριζε εντυπωσιακά πιο γρήγορα από όλους κάνοντας και ρεκόρ χρόνου σε διάρκεια αγώνα, ενώ μπροστά η διαφορά του Marquez ήταν το ένα δευτερόλεπτο από τον Martin. Η επίδοση του Bastianini τον έφερε σε απόσταση βολής απο τον Bezzecchi στον τελευταίο γύρο, όμως αυτό δεν ήταν αρκετό για να του δώσει μια θέση στο βάθρο αν και τα έδωσε όλα.

Ο αγώνας τελείωσε χωρίς εκπλήξεις με τον M.Marquez να παίρνει μια μεγάλη και άνετη νίκη με τον Jorge Martin στην δεύτερη θέση και τον Bezzechi τρίτο, μια πολύ σημαντική νίκη για τον Παγκόσμιο Πρωταθλητή, για την εξέλιξη του πρωταθλήματος με δεδομένο ότι η επόμενη πίστα, στη θεωρία τουλάχιστον, βολεύει περισσότερο τις Aprilia.

Τέταρτος ο εξαιρετικό Bastianini, ο οποίος δεν απειλήθηκε από τον 5ο Raul Fernandez με 6ο τον Ai Ogura και τον Pedro Acosta πίσω του. Ο Bagnaia τα πήγε σαφώς καλύτερα σε σχέση με χθες για την 8η θέση με τον Fermin Aldeguer 9o και τον Luca Marini να συμπληρώνει την πρώτη δεκάδα.

Στα περίεργα η απόδοση των αναβατών της VR46 που μάλλον αντιμετώπισαν κάποιο πρόβλημα με τον F. Morbidelli να τερματίζει 15ος και ον F. Di Giannantonio 18ο.

Με 333 βαθμούς ο Martin προηγείται για μόλις δύο βσθμούς του Marquez με την κορυφή του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος να έχει μια άγρια ομορφιά και φυσικά πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον σε σχέση με τον περσινό περίπατο του M. Marquez.

ΘΕΣΗ ΑΝΑΒΑΤΗΣ ΟΜΑΔΑ ΧΡΟΝΟΣ Διαφορά (δλ.)
1. Marc MARQUEZ Ducati Lenovo Team 41:31,467  
2. Jorge MARTIN Aprilia Racing 41:32,830 1,363
3. Marco BEZZECCHI Aprilia Racing 41:33,719 2,252
4. Enea BASTIANINI Red Bull KTM Tech3 41:33,797 2,330
5. Raul FERNANDEZ SuperFile Trackhouse MotoGP Team 41:46,282 14,815
6. Ai OGURA SuperFile Trackhouse MotoGP Team 41:46,677 15,210
7. Pedro ACOSTA Red Bull KTM Factory Racing 41:48,395 16,928
8. Francesco BAGNAIA Ducati Lenovo Team 41:51,800 20,333
9. Fermin ALDEGUER BK8 Gresini Racing MotoGP 41:55,012 23,545
10. Luca MARINI Honda HRC Castrol 41:57,144 25,677
11. Brad BINDER Red Bull KTM Factory Racing 41:57,320 25,853
12. Fabio QUARTARARO Monster Energy Yamaha MotoGP Team 42:02,334 30,867
13. Somkiat CHANTRA Honda HRC Castrol 42:02,800 31,333
14. Maverick VIÑALES Red Bull KTM Tech3 42:05,462 33,995
15. Franco MORBIDELLI Pertamina Enduro VR46 Racing Team 42:06,057 34,590
16. Alex RINS Monster Energy Yamaha MotoGP Team 42:10,695 39,228
17. Toprak RAZGATLIOGLU Prima Pramac Yamaha MotoGP 42:11,029 39,562
18. Fabio DI GIANNANTONIO Pertamina Enduro VR46 Racing Team 42:22,283 50,816
19. Jack MILLER Prima Pramac Yamaha MotoGP 42:42,594 111,127
         
  Εγκατέλειψαν      
  Johann ZARCO Castrol Honda LCR   2ος γύρος
  Alex MARQUEZ BK8 Gresini Racing MotoGP   6ος γύρος
  Diogo MOREIRA Pro Honda LCR   16ος γύρος