MotoGP, Michelin - Taramasso: "Ο αγώνας του WEC μπορεί να άλλαξε την πρόσφυση στην πίστα του Qatar"

Μία ανάσα πριν την έναρξη του Πρωταθλήματος στο MotoGP, ωστόσο ο πονοκέφαλος για την Michelin τώρα ξεκινά
motomag MotoGP, Michelin - Taramasso "Ο αγώνας του WEC μπορεί να άλλαξε την πρόσφυση στην πίστα του Qatar"
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

7/3/2024

Ο διευθυντής της Michelin στο MotoGP, Piero Taramasso λίγο πριν τον εναρκτήριο γύρο στο Qatar ανέδειξε κάποια σημαντικά ζητήματα τα οποία αφορούν τα ελαστικά ενώ ανέφερε πως ο αγώνας του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Αντοχής Αυτοκινήτου (WEC) ο οποίος πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα μπορεί να διαφοροποιήσει αρκετά την κατάσταση όσον αφορά τα επίπεδα πρόσφυσης.

Η κατασκευάστρια ελαστικών Michelin η οποία είναι αποκλειστικός προμηθευτής ελαστικών στη μεγάλη κατηγορία του MotoGP, βρίσκεται μπροστά από μία μεγάλη πρόκληση ενόψει του πρώτου αγώνα της χρονιάς ο οποίος διεξάγεται στο Qatar τις επόμενες ημέρες. Πιο συγκεκριμένα το αφεντικό της γαλλικής εταιρείας στον τομέα που αφορά το MotoGP Piero Taramasso, εξήγησε πως παρά τον τεράστιο όγκο δεδομένων που έχουν συλλέξει κατά τη διάρκεια των χειμερινών δοκιμών, έχουν προκύψει κάποια ζητήματα που σχετίζονται με τους αγώνες αυτοκινήτου που πραγματοποιήθηκαν στην πίστα του Qatar τις προηγούμενες ημέρες.

Ο Piero Taramasso ανέφερε: "Βρεθήκαμε στο Qatar τόσο στο τέλος του 2023 καθώς και πριν από μερικές ημέρες για το τεστ προετοιμασίας, οπότε αυτό θα πρέπει να μας βοηθήσει καθώς έχουμε αρκετά δεδομένα. Τα ελαστικά του 2024 έχουν αλλάξει λίγο όσον αφορά την τεχνολογία τους ενώ σύμφωνα με τους αναβάτες η πρόσφυση που παρέχουν είναι ακόμη μεγαλύτερη. Οπότε πάμε προς τη σωστή κατεύθυνση όσον αφορά την απόδοση και την αίσθηση.

MotoGP, Michelin - Taramasso "Ο αγώνας του WEC μπορεί να άλλαξε την πρόσφυση στην πίστα του Qatar"

Στο Qatar θα φέρουμε τρεις γόμες για το εμπρός ελαστικό, μαλακή, μεσαία και σκληρή. Η μεσαία γόμα είναι αυτή που λειτούργησε καλύτερα στις δοκιμές αλλά και κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου τον Περασμένο Νοέμβριο, οπότε μάλλον αυτή θα είναι η επιλογή τόσο για το σπριντ όσο και για τον κυρίως αγώνα. Όσον αφορά τώρα στο πίσω ελαστικό εκτός από τις τρεις αυτές επιλογές θα φέρουμε και ένα μαλακό ασύμμετρο ελαστικό όπου στην δεξιά πλευρά του θα είναι πιο σκληρό, ενώ το υπόλοιπο θα έχει τα χαρακτηριστικά της μεσαίας γόμας. Αυτό το ελαστικό είναι που χρησιμοποίησαν οι περισσότεροι αναβάτες λέγοντας πως τους προσφέρει πρόσφυση και σταθερότητα.

Οι ομάδες θα πρέπει με τη σειρά τους να καταλάβουν αν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη μαλακή γόμα το Σάββατο, αλλά αυτό θα αποφασιστεί την τελευταία στιγμή με βάση τις συνθήκες. Επίσης η ποσότητα της άμμου που υπάρχει μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα, ενώ το ότι ξεκινάς με ζέστη και καταλήγεις σε χαμηλότερες θερμοκρασίες είναι και αυτό ένα θέμα.

MotoGP, Michelin - Taramasso "Ο αγώνας του WEC μπορεί να άλλαξε την πρόσφυση στην πίστα του Qatar"

Φέτος ωστόσο έχουμε και έναν ακόμη παράγοντα που δεν είχαμε τα υπόλοιπα χρόνια. Το περασμένο Σαββατοκύριακο ο αγώνας του WEC πιθανόν να άλλαξε τα επίπεδα πρόσφυσης. Φοβάμαι ότι τώρα οι συνθήκες μπορεί να έχουν επιδεινωθεί, δεδομένου του μεγάλου αριθμού αυτοκινήτων, των πολλών γύρων και των διαφορετικών ελαστικών. Η πρώτη ημέρα των δοκιμών θα είναι σίγουρα η πιο δύσκολη ενώ αν ο άνεμος έχει φέρει και άμμο στην πίστα τότε η πρόσφυση θα είναι μικρότερη από αυτή που υπολογίζουμε.

Στο ζήτημα της πίεσης των ελαστικών το οποίο εδώ και πολύ καιρό ταλανίζει ομάδες, αναβάτες καθώς και τους υπευθύνους των κανονισμών χρειάζεται ένας συμβιβασμός. Το να οδηγείς με χαμηλή πίεση στα ελαστικά δεν αποφέρει πλεονεκτήματα σε όλες τις πίστες. Για παράδειγμα στο Qatar δεν κερδίζεις κάτι ίσα-ίσα χάνεις, ωστόσο υπάρχουν πίστες όπως στη Sepang, στη Mandalika και στο Buriram που η χαμηλή πίεση δίνει πλεονέκτημα στις ομάδες και στους αναβάτες, ωστόσο χρειάζεται η χρυσή τομή.

Αναφορικά με τα προγνωστικά πιστεύω πως στον πρώτο αγώνα ο Bagnaia θα είναι σε καλή κατάσταση, ενώ και οι Martin, Bastianini θα βρίσκονται κοντά. Το ίδιο πιστεύω και για τον Marc Marquez ο οποίος βρίσκει ξανά τον εαυτό του. Η Yamaha και η Honda θέλουν επίσης να βρεθούν ξανά στο προσκήνιο ενώ κατά τη γνώμη μου θα υπάρχουν περίπου δέκα πρωταγωνιστές που θα παλέψουν για το πρώτο βάθρο της χρονιάς”.

Μερικές ώρες μας χωρίζουν από τις πρώτες ελεύθερες δοκιμές της χρονιάς στο MotoGP, οπότε πολύ σύντομα θα μάθουμε κατά πόσο ισχύουν όσα μάθαμε από τον Taramasso.

MotoGP, Michelin - Taramasso "Ο αγώνας του WEC μπορεί να άλλαξε την πρόσφυση στην πίστα του Qatar"
Ετικέτες

MotoGP Ταϊλάνδη: Pole Position Bezzecchi με την Aprilia στα καλύτερά της!

Περισσότερες Aprilia στην εκκίνηση παρά Ducati!
MotoGP Ταϊλάνδη: Pole Position Bezzecchi με την Aprilia στα καλύτερά της!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

28/2/2026

Με τον Marco Bezzecchi αλλά και την Aprilia συνολικά, να ξεκινούν την φετινή σεζόν πολύ δυναμικά, δείχνοντας έτοιμοι να παλέψουν με την Ducati και κυρίως τον Marc Marquez σε όλα τα δοκιμαστικά στην Ταϊλάνδη, περίμενε κανείς πως τουλάχιστον η pole position θα είναι για αυτούς μία εύκολη υπόθεση. Ωστόσο δεν κερδήθηκε δίχως μία μικρή δόση δράματος, ότι πρέπει για να ξεκινήσει με μπόλικο ενδιαφέρον η σεζόν.

Από την πρώτη στιγμή της Q2, η Aprilia είχε ήδη καταλάβει τις τρεις πρώτες θέσεις της κατάταξης με τους Bezzecchi, Jorge Martin και τον επικεφαλής της Q1, Raul Fernandez, ενώ η Ducati υποχρεώθηκε να περιμένει έως τη δεύτερη προσπάθεια για να έχει την ευκαιρία μίας απάντησης.

Ακόμη και αν φαίνεται πως ο Bagnaia ίσως είναι ένας διαφορετικός Bagnaia από εκείνο που ήταν στο τέλος της περσινής σεζόν, η απάντηση της Ducati μπορούσε να έρθει μόνο από τον Marc Marquez από την στιγμή που ο Bagnaia έμεινε στην Q1 όταν ακυρώθηκε ο γρήγορος γύρος του από την πτώση του Morbidelli.

Ο Marquez βρισκόταν μόλις στην 8η θέση, έχοντας αντιμετωπίσει δυσκολίες με το πρώτο του σετ ελαστικών, ωστόσο ανέβασε ρυθμό στη δεύτερη προσπάθειά του, πλησιάζοντας την pole position σε απόσταση μόλις τριών εκατοστών του δευτερολέπτου. Ο Bezzecchi επιχείρησε γρήγορα να διευρύνει εκ νέου αυτή τη διαφορά, εντούτοις, υπέστη τη δεύτερη πτώση του για τη σημερινή ημέρα στην τελευταία στροφή της τελικής του χρονομετρημένης προσπάθειας. Παρά το επεισοδιακό κλείσιμο των κατατακτήριων δοκιμών, ο Bezzecchi διατήρησε την pole position μπροστά από τον Marquez. Παράλληλα, ο Fernandez εντυπωσίασε σημειώνοντας χρόνο 1:28 στην Q1, επίδοση την οποία επανέλαβε με ακρίβεια και στην Q2, εξασφαλίζοντας έτσι την εκκίνησή του από την πρώτη σειρά.

Από εκεί που κάποτε οι Ducati γέμιζαν όλη την εκκίνηση και ήταν μία Aprilia ανάμεσά τους, ξεκινάμε την πρώτη εκκίνηση με αναστροφή και την Ducati μία μόνη της στην πρώτη σειρά.

Η δεύτερη είναι πιο πολυσυλλεκτική υπόθεση, με τον Fabio Di Giannantonio στην τέταρτη θέση ακολουθούμενος από την Aprilia του Martin και την KTM του Pedro Acosta.

Ένας μάλλον υποτονικός Alex Marquez αρκέστηκε στην 7η θέση –απέχοντας τέσσερα δέκατα του δευτερολέπτου από την pole– έχοντας στο πλευρό του την τελευταία μοτοσυκλέτα της Aprilia, με αναβάτη τον Ai Ogura. Ο Franco Morbidelli προκρίθηκε επιτυχώς από την Q1, παρά την πτώση της τελευταίας στιγμής του στη στροφή 3, που στέρησε και την προσπάθεια του Bagnaia.

Ο Morbidelli δεν κατάφερε να επαναλάβει την ίδια ταχύτητα στην Q2, με αποτέλεσμα ο Ιταλός αναβάτης να περιοριστεί στην 9η θέση του grid.

Οι Honda των Joan Mir και Johann Zarco πλαισιώνουν τον Brad Binder στην τέταρτη σειρά της εκκίνησης, με την εν λόγω τριάδα να απέχει περισσότερο από επτά δέκατα του δευτερολέπτου από την κορυφή.

Εν τω μεταξύ, οι δυσκολίες της Yamaha έρχονται και σε αυτή την σεζόν με τον Fabio Quartararo να καταγράφει το καλύτερο αποτέλεσμα της ομάδας καταλαμβάνοντας τη 16η θέση, μπροστά από τους Maverick Viñales και Jack Miller. Παράλληλα, οι Alex Rins, Enea Bastianini και ο rookie Toprak Razgatlioglu συμπλήρωσαν την 7η σειρά της εκκίνησης. Ο Michele Pirro ολοκληρώνει το grid, ως αντικαταστάτης του Fermin Aldeguer στην Ταϊλάνδη.

 

Αποτελέσματα Q2:

Pos

No.

Rider

Bike

Time

Diff

Prev

1

72

Marco Bezzecchi

Aprilia

1:28.652

 

 

2

93

Marc Marquez

Ducati

1:28.687

0.035

0.035

3

25

Raul Fernandez

Aprilia

1:28.876

0.224

0.189

4

49

Fabio Di Giannantonio

Ducati

1:28.918

0.266

0.042

5

89

Jorge Martin

Aprilia

1:29.001

0.349

0.083

6

37

Pedro Acosta

KTM

1:29.061

0.409

0.060

7

73

Alex Marquez

Ducati

1:29.077

0.425

0.016

8

79

Ai Ogura

Aprilia

1:29.211

0.559

0.134

9

21

Franco Morbidelli

Ducati

1:29.321

0.669

0.110

10

36

Joan Mir

Honda

1:29.385

0.733

0.064

11

33

Brad Binder

KTM

1:29.402

0.750

0.017

12

5

Johann Zarco

Honda

1:29.532

0.880

0.130

Αποτελέσματα Q1:

Q2

25

Raul Fernandez

Aprilia

1:28.784

 

 

Q2

21

Franco Morbidelli

Ducati

1:29.090

0.306

0.306

13

63

Francesco Bagnaia

Ducati

1:29.348

0.564

0.258

14

10

Luca Marini

Honda

1:29.446

0.662

0.098

15

11

Diogo Moreira

Honda

1:29.489

0.705

0.043

16

20

Fabio Quartararo

Yamaha

1:29.683

0.899

0.194

17

12

Maverick Viñales

KTM

1:29.774

0.990

0.091

18

43

Jack Miller

Yamaha

1:29.834

1.050

0.060

19

42

Alex Rins

Yamaha

1:30.067

1.283

0.233

20

23

Enea Bastianini

KTM

1:30.078

1.294

0.011

21

7

Toprak Razgatlioglu

Yamaha

1:30.165

1.381

0.087

22

51

Michele Pirro

Ducati

1:31.361

2.577

1.196