MotoGP Mugello: Μεγάλη νίκη Bagnaia με νέο ρεκόρ ταχύτητας από την Ducati

Ενθουσίασαν οι rookies!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

29/5/2022

Ο Bagnaia πήρε μία μεγάλη, καθαρή νίκη σε μία πίστα που η Ducati μπορεί να έχει το πάνω χέρι, αλλά η μοτοσυκλέτα από μόνη της δεν μπορεί να κάνει όλη την διαφορά. Εκμεταλλευόμενος την τεράστια ευθεία του Mugello αλλά και το slipstreaming πλησιάζοντας τους προπορευόμενους αναβάτες, ο Martin πραγματοποίησε και το νέο ρεκόρ τελικής ταχύτητας μέσα σε αγώνα στα MotoGP με 363,6χλμ. Το Mugello και το Losail είναι τα δύο σημεία που μπορεί να σπάσει ρεκόρ τελικής και φυσικά η Ducati δεν είναι εύκολο να φύγει από την κορυφή.

Ωστόσο σήμερα τα συγχαρητήρια πρέπει να πάνε πρώτα στους αναβάτες της VR46 που αναδεικνύουν αυτό που έχουμε πει πολλές φορές, πως οι αγώνες ταχύτητας είναι ζήτημα ψυχολογίας και σήμερα ο Marini και ο Bezzecchi είχαν λάβει πρόσθετο “boost” θετικής ενέργειας παίζοντας εντός έδρας μπροστά σε ένα κοινό που δοξάζει το Ν.46 που μόλις αποσύρθηκε κι επίσημα από τους αγώνες. Ο Marco Bezzecchi και ο Luca Marini δεν έφυγαν γρήγορα από την μέση καταλήγοντας στην μέση του grid όπως είναι το πιθανότερο να γίνει σε μία τέτοια περίπτωση. Οδήγησαν τον αγώνα και πάλεψαν εντυπωσιακά και με ίσους όρους με τους κορυφαίους του φετινού πρωταθλήματος χαρίζοντας και θέαμα!

Ο Luca Marini ετεροθαλής αδερφός του Valentino Rossi ήταν ο πρώτος που πέρασε μπροστά στον πρώτο κιόλας γύρο με τον Bezzecchi δεύτερο και τον rookie που πήρε την pole position εχθές, να είναι τρίτος προσωρινά. Κι αυτό γιατί είχε πίσω του δύο αναβάτες που δεν ήθελαν να αφήσουν το βάθρο, τον Aleix Espargaro και τον Fabio Quartararo.

Ο Bagnaia επίσης δεν θα το άφηνε έτσι, ήταν στην 9η θέση εμπρός από τον Marc Marquez που είχε ανέβει δύο και εκεί έμεινε, στον τελευταίο αγώνα που θα κάνει για πολύ καιρό μιας και μπαίνει τελικά για το 4ο χειρουργείο. Μόλις στον 3ο γύρο ο Bagnaia ήταν 6ος και αμέσως πέρασε τον Aleix Espargaro στον δρόμο για την κορυφή που είχε βάλει. Ο Quartararo πάλεψε και νίκησε εύκολα την Aprilia αλλά ζορίστηκε λίγο περισσότερο για την Ducati του DiGianantonnio, όπως και ο Bagnaia λίγο μετά στον 4ο γύρο που δεν τον πέρασε αμέσως στα φρένα.

Ο Quartararo πέρασε τον Marini στον 4ο γύρο, δεύτερος πίσω από τον Bezzecchi που οδηγούσε τον αγώνα αλλά για το καλό του θεάματος και του κοινού ο Marini δεν παρέδωσε έτσι εύκολα τα όλα. Στο τέλος του ίδιου γύρου ο Bagnaia προσπάθησε ξανά και αυτή την φορά τα κατάφερε στο τέλος της ευθείας, την ίδια ώρα που ο Bezzecchi είχε κάνει και μία μικρή διαφορά.

Τότε ήταν που έπεσε ο Pol Espargaro σε ένα σερί κακοτυχίας και κακών εμφανίσεων από την Honda και το HRC που πρέπει να βρουν τον ρυθμό τους.

Ο Martin σπαει το ρεκόρ όπως είπαμε στον 6ο γύρο και από εδώ και πέρα οι θεατές παρακολουθούν με μία μικρή αμηχανία το γεγονός πως παρόλο που ο Bagnaia έχει καταφέρει να περάσει τον Quartararo, δεν μπορεί να καταφέρει τελείως άμεσα και με την Ducati της VR46. Πίσω ο Aleix Espargaro που από ένα λάθος είχε χάσει θέσης, ανακάμπτει από  την 6η και είναι πλέον ελάχιστα πίσω από την τετράδα των VR46, Bagnaia και Quartararo.

Στον 9ο γύρο ο Marini παλεύει με τον Quartararo ξεσηκώνοντας το πλήθος ενώ στα φρένα για την πρώτη στροφή ο Bagnaia τελικά τα καταφέρνει και με ένα εντυπωσιακό control του εμπρός φρένου περνά τελικά εμπρός. Τώρα το θέμα είναι πότε θα έχει την ευκαιρία να το κάνει αυτό και ο Quartararo. Δύο γύρους πιο μετά στον 11ο ο Quartararo αποφασίζει πως δεν πρέπει να μείνει για πολύ ακόμη πίσω από την VR46 και κάνει μία πολύ όμορφη και καθαρή κίνηση. Μόνο που δεν έχει τελειώσει με τις δύο κιτρινόμαυρες με μία πολύ καλή μάχη που δεν κρατά πολύ όμως, να μας πηγαίνει για όλο τον 12ο γύρο. Πίσω τους ο Aleix Espargaro που καταλάβαιναν όλοι από έξω πως έχει στόχο το βάθρο, πρέπει λοιπόν να περάσει και τον Marini και τον Bezzecchi που στον 13ο γύρο παλεύουν μαζί τους αλλά και με τον Quartararo ταυτόχρονα, αφήνοντας τον Aleix Espargaro να κάνει ακόμη περισσότερα όνειρα για το βάθρο. Πίσω τους ο Bastianini, ομόσταυλος του GiAnantonnio που κάνει ένα μικρό λάθος και τελικά πέφτει στον 14ο γύρο δίνοντας άλλο ένα ισχυρό πλήγμα στην βαθμολογία του για το πρωτάθλημα.

Είχε ισχυρή πίεση από τον Zarco και αυτό πολλαπλασίαζε τις πιθανότητες να κάνει λάθος, όπως και έκανε τελικά στην 4η στροφή. Ο Zarco τώρα ανενόχλητος θα ανέβαινε στην 4η στροφή, έπρεπε απλά να περάσει τις δύο VR46 που πάσχιζαν εκείνη την στιγμή να κρατήσουν πίσω την Aprilia του Espargaro. Τελικά οι πιο έμπειροι τα κατάφεραν και πέρασαν και οι δύο, όχι όμως εύκολα και όχι δίχως να παλέψουν, και εκεί ήταν το εντυπωσιακό. Πιο πίσω ακόμη, στην 7η θέση ήταν ο Binder έχοντας ήδη περάσει ένα πέναλντι.

Bagnaia και Quartararo κάνουν την διαφορά από τους άλλους και ταυτόχρονα έχουν σχεδόν 1,5 δευτερόλεπτο απόσταση και μεταξύ τους, οπότε οι δύο πρώτες θέσεις του βάθρου έχουν κλειδώσει και σύντομα και η τρίτη καθώς ο Aleix Espargaro χτίζει απόσταση από τον Bezzecchi με τον Zarco να είναι τώρα ο επόμενος.

Μεγάλο κρίμα και για τους αναβάτες της Suzuki που έπεσαν σχεδόν μαζί σε ένα τριήμερο που δεν ήταν το καλύτερό τους στην σεζόν.

Ήταν ένας αγώνας με όμορφες μάχες στην αρχή του, με αναβάτες που δεν είχες συνηθίσει να είναι εκεί και οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στην πρόκληση!

Αποτελέσματα Mugello:

1

63FrancescoBagnaia

Ducati

175.1

41'18.9230

2

20FabioQuartararo

Yamaha

175.1

+0.635

3

41AleixEspargaro

Aprilia

175

+1.983

4

5JohannZarco

Ducati

175

+2.590

5

72MarcoBezzecchi

Ducati

174.9

+3.067

6

10LucaMarini

Ducati

174.9

+3.875

7

33BradBinder

KTM

174.9

+4.067

8

30TakaakiNakagami

Honda

174.4

+10.944

9

88MiguelOliveira

KTM

174.3

+11.256

10

93MarcMarquez

Honda

174.3

+11.800

11

49FabioDi Giannantonio

Ducati

174.2

+12.916

12

12MaverickViñales

Aprilia

174.2

+12.917

13

89JorgeMartin

Ducati

173.9

+17.240

14

73AlexMarquez

Honda

173.9

+17.568

15

43JackMiller

Ducati

173.9

+17.687

16

40DarrynBinder

Yamaha

173.7

+20.265

17

21FrancoMorbidelli

Yamaha

173.7

+20.296

18

51MichelePirro

Ducati

173.6

+21.305

19

87RemyGardner

KTM

173

+30.548

20

4AndreaDovizioso

Yamaha

173

+31.011

21

25RaulFernandez

KTM

172.2

+42.723

22

32LorenzoSavadori

Aprilia

164.9

41'58.6110

23EneaBastianini

Ducati

174.8

13 Laps

36JoanMir

Suzuki

172.8

7 Laps

42AlexRins

Suzuki

173.5

7 Laps

44PolEspargaro

Honda

171.2

4 Laps

      

 

Ετικέτες

Somkiat Chantra: 13ος στο Motegi στην επιστροφή του στο MotoGP

Με μία μόνο συμμετοχή ισοφάρισε το καλύτερο αποτέλεσμά του
Chantra
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

5/10/2026

Ο Somkiat Chantra επέστρεψε στο MotoGP ως αντικαταστάτης του Joan Mir και χρειάστηκε μόλις ένα Grand Prix για να ισοφαρίσει την καλύτερη επίδοση της rookie σεζόν του, τερματίζοντας 13ος στο Motegi!

Ο Somkiat Chantra επέστρεψε στο MotoGP για το Grand Prix Ιαπωνίας, αντικαθιστώντας τον Joan Mir στην εργοστασιακή Honda HRC Castrol. Ο Ταϊλανδός, που φέτος αγωνίζεται στο WSBK με τη Honda HRC, αξιοποίησε την ευκαιρία και ολοκλήρωσε τον αγώνα της Κυριακής στη 13η θέση, ισοφαρίζοντας την καλύτερη επίδοσή του από την περσινή rookie σεζόν του στο MotoGP με την LCR Honda.

Η ταχύτητα του Chantra φάνηκε ήδη από την Παρασκευή. Στο FP1 ήταν 14ος με χρόνο 1:45.219, μπροστά μάλιστα από τον ομόσταυλό του, Luca Marini. Στις δοκιμές ανέβασε σημαντικά τον ρυθμό του με 1:43.896, όμως έπεσε στη 19η θέση της κατάταξης και χρειάστηκε να περάσει από το Q1.

Εκεί έχασε για λίγο την πρόκριση στο Q2. Ο Chantra σημείωσε 1:43.196 και τερμάτισε πέμπτος στο Q1, μόλις τρία δέκατα πίσω από τους Ai Ogura και Raul Fernandez και δύο δέκατα από τον Pecco Bagnaia.

Chantra

Στο Sprint ξεκίνησε 15ος και αρχικά έχασε δύο θέσεις. Στον ένατο από τους 12 γύρους είχε επιστρέψει στη 15η θέση και τελικά ανέβηκε μία ακόμη θέση στον τελευταίο γύρο, όταν ο Bagnaia εγκατέλειψε.

Στον κυριακάτικο αγώνα, ο Chantra ξεκίνησε από τη 15η θέση, χρησιμοποιώντας αυτή τη φορά το #15 αντί για το συνηθισμένο #35 του WSBK, αλλά βρέθηκε στην 21η θέση ήδη από τον πρώτο γύρο. Αντέδρασε άμεσα και ανέβηκε στη 20ή θέση, όπου παρέμεινε για τρεις γύρους, πριν περάσει τον Jack Miller για τη 19η.

Στον ένατο γύρο κέρδισε ακόμη δύο θέσεις και ανέβηκε στη 17η. Η επιστροφή του στη βαθμολογούμενη δεκαπεντάδα ήρθε μέχρι το τέλος του 19ου γύρου. Από εκεί και μετά συνέχισε να κερδίζει θέσεις και πέρασε τη γραμμή τερματισμού 13ος, μόλις μία θέση πίσω από τον Fabio Quartararo.

"Είμαι πολύ χαρούμενος με το πώς εξελίχθηκε όλο το Σαββατοκύριακο. Όταν το συγκρίνω με το πώς ένιωθα πέρυσι, η διαφορά είναι τεράστια. Το ότι ισοφάρισα την καλύτερη επίδοσή μου στο MotoGP μετά από μόλις ένα Σαββατοκύριακο με την Honda HRC Castrol δείχνει πόσο καλά δουλέψαμε μαζί", δήλωσε ο Chantra μετά τον αγώνα.

Ο Ταϊλανδός στάθηκε ιδιαίτερα στο set-up της Honda, το οποίο, όπως είπε, τον βοήθησε να νιώσει άνετα από την πρώτη ημέρα.

"Ήδη από την Παρασκευή, όταν έφτασα, το set-up της μοτοσυκλέτας ήταν πολύ καλό. Την Κυριακή ξεκίνησα καλύτερα από το Σάββατο και ήταν η πρώτη φορά που ένιωσα ότι μπορούσα πραγματικά να παλέψω πάνω στη μοτοσυκλέτα. Πίεζα μέχρι το τέλος για να φτάσω τον Fabio, αλλά μου ξέφυγε."

Η 13η θέση στο Motegi ισοφάρισε την καλύτερη επίδοση του Chantra στο MotoGP. Την είχε πετύχει πέρυσι στην Ινδονησία, ενώ στο ίδιο το Motegi είχε τερματίσει 15ος και είχε πάρει έναν βαθμό.

"Ευχαριστώ όλους όσοι με βοήθησαν αυτό το Σαββατοκύριακο. Εκτιμώ πραγματικά την εμπιστοσύνη που μου έδειξε η Honda HRC και είμαι πολύ χαρούμενος που μπορώ να της την ανταποδώσω με αυτό το αποτέλεσμα."