MotoGP: Αποσύρεται ο Marc Marquez από την σεζόν!

Στόχος να ξεπεράσει τα ιατρικά θέματα
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

28/5/2022

Δήλωση – βόμβα από τον Marc Marquez, βάζει τελεία στην σεζόν του 2022 κάνοντας ένα διάλειμμα από την αγωνιστική δράση για να βοηθήσει το χέρι του να αποκατασταθεί πλήρως.

Σήμερα στην δραματική Q2 στο Mugello, ο Marquez είχε ένα άσχημο highside που οδήγησε στην διακοπή του αγώνα για να σβήσουν την μοτοσυκλέτα του που είχε πάρει φωτιά και να καθαρίσουν την πίστα. Παρότι έφυγε περπατώντας και ξανά μπήκε στον αγώνα για να πάρει εκκίνηση για αύριο, φαίνεται πως είχε ενόχληση στο έτσι και αλλιώς προβληματικό χέρι που πάσχει από ψευδάρθρωση κατάγματος.

Όσα έγιναν σήμερα στην Q2 και το highside του Marquez

Στην δήλωσή του που παρατίθεται αυτούσια πιο κάτω, ο Marquez δεν αναφέρεται στην διπλωπία ως το πρόβλημα που θα τον κρατήσει τώρα μακριά από τους αγώνες, αλλά στο τεράστιο θέμα με την μόλυνση στο κάταγμα και την ψευδάρθρωση με την οποία έχει διαγνωστεί και από την οποία κανείς δεν ξεφεύγει γρήγορα, κανείς δεν μπορεί να επιταχύνει την επούλωση.

Για να θυμίσουμε την περίπτωση πολύ συνοπτικά, ο Marquez χειρουργήθηκε τον Ιούλιο του 2020 και επέστρεψε στην αγωνιστική δράση άμεσα καταπονώντας το χέρι του και οδηγώντας σε δεύτερο και έπειτα και σε τρίτο χειρουργείο έχοντας διαγνωστεί πλέον με ψευδάρθρωση κατάγματος και με την μόλυνση στο κόκαλο να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να πρέπει να κάνει και τέταρτο χειρουργείο το οποίο όπως φαίνεται θα γίνει τώρα.

Ο «γιατρός των MotoGP», ο Dr.Costa που έχει δημιουργήσει την Clinica Mobile την εταιρεία που προσφέρει ιατρικές υπηρεσίες στους αγώνες και έχει έκτοτε αποσυρθεί από την διοίκησή της, έχει εκφράσει ανοικτά τον προβληματισμό του για τον τρόπο που ενήργησαν οι θεράποντες ιατροί κατά το πρώτο χειρουργείο, και έκτοτε έχει εκφραστεί ανοικτά και ο Marquez λέγοντας πως την απόφαση να επιστρέψει άμεσα δεν την πήρε μόνος του, αλλά συμβουλεύτηκε τους ιατρούς που τότε τον παρακολουθούσαν. Έκτοτε έχει αλλάξει ιατρική ομάδα παρακολούθησης και με βάση τις δικές τους συμβουλές πήρε σήμερα την βαριά αυτή απόφαση.

Διαβάστε επίσης:
Ο πρώτος γιατρός των MotoGP διαφωνεί με όσα έγιναν στον Marquez

Στόχος του όπως αναφέρει ο ίδιος, η πλήρης αποκατάσταση και η επιστροφή του στην αγωνιστική δράση χωρίς πλέον προβλήματα, θέλοντας να ευχαριστήσει την οικογένεια, την ομάδα του και φυσικά τους φίλαθλους για την υποστήριξή τους.

Ερωτηματικό παραμένουν τώρα οι επόμενες κινήσεις της Honda, αν και μία μεγάλη πιθανότητα είναι να βάλει μία σειρά από αναβάτες που θα εναλλάσσονται μέχρι φυσικά την επόμενη σεζόν που τα πράγματα θα είναι πολύ διαφορετικά!

Η δήλωση του Marc Marquez:
I just want to inform you that unfortunately, I have to take a break from the 2022 season that will keep me away from competition for a while.

After all these months of intense work with my new medical team in Madrid, my physical condition has improved and I have reduced the discomfort in my right arm to be able to compete at the Grands Prix, but I still have significant limitations in my humerus that does not allow me to ride the bike properly and achieve the goals I have always set for myself.

It is for this reason, that together with my medical team, Dr. Samuel Antuña and Dr. Angel Cotorro, and after consulting with specialists from the Mayo Clinic, that I have made the decision to carry out a new operation with the aim of improving my position on the bike that will allow me to ride without the current limitations. As you can imagine, this is not an easy decision, but personally, I have the maximum motivation and enthusiasm to continue working and to make the effort to return to compete at the highest level.

I want to thank all the support that my family has always shown me, those trusted people around me, the Repsol Honda Team, my entire medical team and especially all the fans who are always there with me in the good and bad times.

 

Ετικέτες

MotoGP Jerez - Απλησίαστος Alex Marquez σταμάτησε το σερί του Bezzecchi - Πτώση Marc Marquez

Δύο Ducati και όλες οι Aprilia στην εξάδα, αλλά Βατερλό για την εργοστασιακή Lenovo Ducati
motogp jerez
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

26/4/2026

Με τον τοπικό ήρωα Marc Marquez στην pole position, φρέσκο από τον χτεσινό του θρίαμβο στη Sprint Race παρά την πτώση, ο κυρίως αγώνας του Ισπανικού Grand Prix έγινε κάτω από μια λαμπρή λιακάδα και ούτε ίχνος σύννεφων βροχής στον ορίζοντα, σαν αυτά που έκαναν άνω-κάτω τον αγώνα του Σαββάτου.

Ο Marc δεν απογοήτευσε εκκινώντας σωστά και στρίβοντας πρώτος, με τον αδελφό του και τις εργοστασιακές Aprilia των Marco Bezzecchi και Jorge Martin από πίσω τους. Σύντομα οι τέσσερεις αυτοί άρχισαν να ξεκολλούν από τους υπόλοιπους, για να αρχίσει το μεταξύ τους δράμα. Καθώς ο Bezzecchi σταδιακά άφηνε πίσω του τον Martin, ο Alex προσπερνούσε τον Marc πριν καλά-καλά συμπληρωθεί ο πρώτος γύρος.

Η αδελφική μάχη δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει δεύτερο γύρο, καθώς η απόπειρα του πρωταθλητή να απαντήσει στον εκτυφλωτικό ρυθμό του Alex - τον οποίο επιβεβαίωνε καθ' όλο το στεγνό μέρος του σαββατοκύριακου - και το μοιραίο ήρθε μόλις στον δεύτερο γύρο και τη στροφή 11. Εκεί ο Marc έχασε το μπροστινό του με πολλά χιλιόμετρα, έφυγε στην αμμοπαγίδα με μεγάλη ταχύτητα και είδε τη GP26 του να καταστρέφεται ολοκληρωτικά. Ευτυχώς ο ίδιος δεν έπαθε τίποτα, από ιατρικής άποψης τουλάχιστον.

Στη συνέχεια ο μικρός αδελφός Marquez φρόντισε να διατρανώσει σε όλους πως οι χρόνοι του στη Jerez είναι άπιαστοι και δεν ξανασχολήθηκε με άλλον αναβάτη σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, για να φτάσει στη δεύτερη σερί νίκη του στην ίδια πίστα (είχε κερδίσει και πέρυσι) και να σταματήσει το σερί νικών του Bezzecchi, ο οποίος βολεύτηκε στη δεύτερη θέση, έχοντας αντιληφθεί πως δεν μπορούσε να πλησιάσει τον πρωτοπόρο.

Πίσω από τους δύο πρώτους το ενδιαφέρον αναθερμάνθηκε με την άνοδο του Fabio Di Giannantonio της VR46, ο οποίος άρχισε να απειλεί τον Martin και εν τέλει τον πέρασε, προσπάθησε να πλησιάσει και στη δεύτερη θέση αλλά δεν είχε τη δυνατότητα να ακολουθήσει ως το τέλος και βολεύτηκε στο χαμηλότερο σκαλί του βάθρου. Αργότερα θα δήλωνε ανάμεικτα συναισθήματα για το αποτέλεσμα, καθώς είχε κάνει μια λάθος επιλογή στο στήσιμο της Ducati του, χωρίς το οποίο θα μπορούσε να παλέψει για τη νίκη κατά τη γνώμη του.

Ο πρωταθλητής του 2024 Martin για μια φορά ακόμη φάνηκε να έχει τον ρυθμό, αλλά όχι και την αντοχή για να τον ακολουθεί με συνέπεια και έτσι δεν κατάφερε να μείνει στη μάχη του βάθρου, χάνοντας επαφή με τον Di Giannantonio, αλλά από την άλλη δεν απειλήθηκε ιδιαίτερα από τη στιγμή που έμεινε τέταρτος. Πίσω του βρισκόταν πέμπτος σε έναν μοναχικό αγώνα ο Johann Zarco, πρώτος και καλύτερος και έτη φωτός μπροστά από τις υπόλοιπες Honda, αλλά όχι όμως σε θέση να πλησιάσει τους προπορευόμενούς του.

Απεναντίας, ο 35χρονος Γάλλος άρχισε να νιώθει καυτή την ανάσα των δύο Aprilia της Trackhouse, καθώς Raul Fernandez και Ai Ogura τον πλησίαζαν απειλητικά στο τελευταία τέταρτο του αγώνα, με τον Ισπανό να τον περνά πρώτος. Ο Ιάπωνας δυσκολεύτηκε λίγο περισσότερο, ωστόσο κατάφερε κι αυτός να προσπεράσει τη Honda που είχε μπροστά του και στους τελευταίους γύρους άρχισε να μαζεύει και τον ομόσταυλό του, για να τον περάσει στο τέλος και να πάρει αυτός την πέμπτη θέση του αγώνα.

Πίσω από τον Zarco στην όγδοη θέση βρέθηκε αναπάντεχα ο Enea Bastanini σε μια ασυνήθιστη εμφάνιση για τον Ιταλό που για αρκετή ώρα ήταν ο καλύτερος της ΚΤΜ, στο τέλος όμως είχε φθείρει πολύ τα λάστιχά του και άρχισε να υποπίπτει σε συνεχή λάθη χάνοντας θέσεις.

Τη δεκάδα συμπλήρωσαν οι Fermin Adleguer και Pedro Acosta, με τον πρώτο να ανακάμπτει στα τελικά στάδια του αγώνα και να περνά τον Acosta, ο οποίος θα θέλει να ξεχάσει σύντομα τον αγώνα της Jerez και τη δέκατη θέση που πήρε όντας ουσιαστικά πολύ μακριά από τη μάχη του βάθρου σε όλον τον αγώνα.

Στους μεγάλους άτυχους του αγώνα οπωσδήποτε συγκαταλέγεται ο Pecco Bagnaia, ο οποίος πέρασε πολύ χρόνο στα όρια της δεκάδας και είχε αρχίσει να ανεβαίνει μερικές θέσεις όταν αναγκάστηκε σε εγκατάλειψη στον 13ο γύρο εξαιτίας μηχανικού προβλήματος, πιθανότατα με το μπροστινό του φρένο.

Μπορεί λοιπόν να μην κέρδισε για πέμπτο σερί Grand Prix, μα ο Bezzecchi είναι οπωσδήποτε ένας από τους μεγάλους κερδισμένους της Jerez, αφού πήρε τους βαθμούς της δεύτερης θέσης έχοντας βάλει πλάτη τον κοντινότερο διώκτη του, τον Martin.

Με 101 βαθμούς ο Bezzecchi οδηγεί το πρωτάθλημα μπροστά από τους 90 του Martin και τους 71 του DI Giannantonio, ενώ την πρώτη εξάδα συμπληρώνουν οι Acosta (66), Marc Marquez (57) και Fernandez (54).

ΘΕΣΗ

ΑΝΑΒΑΤΗΣ

ΟΜΑΔΑ

ΧΡΟΝΟΣ

ΒΑΘΜΟΙ

1

73 A. Marquez

BK8 Gresini Racing MotoGP

40:48.861

25

2

72 M. Bezzecchi

Aprilia Racing

+1.903

20

3

49 F. Di Giannantonio

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

+5.796

16

4

89 J. Martin

Aprilia Racing

+9.229

13

5

79 A. Ogura

Trackhouse MotoGP Team

+9.891

11

6

25 R. Fernandez

Trackhouse MotoGP Team

+10.614

10

7

5 J. Zarco

Castrol Honda LCR

+13.039

9

8

23 E. Bastianini

Red Bull KTM Tech3

+14.411

8

9

54 F. Aldeguer

BK8 Gresini Racing MotoGP

+19.778

7

10

37 P. Acosta

Red Bull KTM Factory Racing

+22.431

6

11

33 B. Binder

Red Bull KTM Factory Racing

+22.799

5

12

21 F. Morbidelli

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

+24.867

4

13

10 L. Marini

Honda HRC Castrol

+26.871

3

14

20 F. Quartararo

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

+29.532

2

15

36 J. Mir

Honda HRC Castrol

+29.899

1

16

42 A. Rins

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

+32.921

 

17

11 D. Moreira

Pro Honda LCR

+36.656

 

18

43 J. Miller

Prima Pramac Yamaha MotoGP

+37.577

 

19

7 T. Razgatlioglu

Prima Pramac Yamaha MotoGP

+44.557

 

20

47 A. Fernandez

Yamaha Factory Racing

+65.023

 

Εγκαταλείψεις / Πτώσεις

 

63 F. Bagnaia

Ducati Lenovo Team

12 γύροι

 

 

32 L. Savadori

Aprilia Racing

6 γύροι

 

 

93 M. Marquez

Ducati Lenovo Team

1 γύρος

 

 

Ετικέτες