MotoGP Mugello: Κατάταξη με δραματικό ρίσκο - Di Giannantonio και rookies πρώτη γραμμή!

3 ανερχόμενοι Ιταλοί πρώτη γραμμή
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

28/5/2022

Που θα στριμώξεις έναν γύρο με slick ελαστικά πριν ο ρυθμός πέσει εξαιτίας της βροχής, ήταν η σπαζοκεφαλιά της ημέρας στο Mugello την οποία έλυσε καλύτερα από όλους ο Fabio Di Giannantonio. Κέρδισε το πρώτο εισιτήριο της Q1 και συνέχισε μέσα στο γενικό δράμα που επικρατούσε κάνοντας τον καλύτερο χρόνο στην Q2, παίρνοντας έτσι την πρώτη pole position της καριέρας του σε μία εμβληματική πίστα για την Ducati.

Ξεκινήσαμε την σειρά των συνεχόμενων δοκιμών με την FP4 που διακόπηκε από την βροχή και τις μεικτές συνθήκες που επικρατούσαν με τον Bagnaia, τον Bezzecchi και τον Marc Marquez να έχουν τους τρεις καλύτερους χρόνους και τους Oliveira και Miller να κλείνουν την πεντάδα.

Ο καιρός δημιουργούσε σοβαρό πρόβλημα στην Q1 όπου ξεκίνησε χωρίς βροχή με την πίστα να στεγνώνει αλλά τον Miller να μπαίνει με τα βρόχινα ελαστικά όπως και όλοι. Ο Miller είναι ένας από τους αναβάτες – δείκτες για το όριο ρίσκου που μπορεί κανείς να πάρει βάζοντας slick ελαστικά όσο το δυνατόν νωρίτερα γίνεται.

Για να μην έχει βάλει slick ο Miller η πίστα δεν ήταν έτοιμη και φυσικά οι χρόνοι παρέμειναν υψηλοί. Μέχρι που ήρθε η ώρα της αλλαγής και ο ένας μετά τον άλλο ανέβαζαν ρυθμό. Τότε ήταν που το σύννεφο επέστρεψε και άρχισε και πάλι να βρέχει πριν σταματήσει και πάλι αμέσως, τόσο – όσο δηλαδή για να δημιουργήσει πρόβλημα.

Ο Binder είχε προλάβει να ξεχωρίσει με έναν γρήγορο χρόνο για τα έως τότε δεδομένα και αν η βροχή συνέχιζε είχε σίγουρα κερδίσει την θέση του για την Q2. Μόνο που η βροχή άρχισε να παίζει γιο-γιο, πέφτω – δεν πέφτω, και με αρκετό ρίσκο ο ρυθμός συνέχισε να ανεβαίνει με τον Pirro, τον Oliveira και τον Miller να προσπαθούν να βγάλουν τον Marquez από την δεύτερη θέση της Q1 καθώς στην πρώτη είχε ανέβει ο Fabio Di Giannantonio.

Ο Marquez οδηγούσε πίσω από τον Miller κερδίζοντας πολύτιμα χιλιοστά δευτερολέπτου που στο τέλος έκαναν την διαφορά που χρειαζόταν και προκρίθηκε στην Q2 έπειτα από μία ολότελα δραματική Q1 που αναβάτες και ομάδες έπαιζαν κορώνα γράμματα.

Το μέγεθος του προβλήματος και του ρίσκου που είχαν πάρει, φάνηκε ξεκάθαρα στην αρχή της Q2. Οι δύο που είχαν τρέξει στην Q1 είχαν το προβάδισμα τώρα γιατί είχαν την καλύτερη εικόνα των συνθηκών που επικρατούσαν. Λίγες φορές καταλήγει κανείς στις πρώτες θέσεις τις εκκίνησης έχοντας βρεθεί στην Q1 διότι η παρουσία εκεί καταδεικνύει πως δεν ήταν γρήγορος από την αρχή, εκτός κι αν οι λόγοι ήταν συγκυριακοί.

Ωστόσο σήμερα θα ήταν διαφορετική ημέρα και στην Q2 η γνώση των ιδιαίτερων συνθηκών της πίστας, στην δεδομένη στιγμή, έδινε προβάδισμα. Τουλάχιστον το παραπάνω επιβεβαιώθηκε κατά 50% μιας και στην αρχή της Q2 ο Marquez σημείωσε ένα άσχημο highside με τα λάδια από το πιρούνι να καταλήγουν στους λαιμούς της εξάτμισης και την μοτοσυκλέτα του να παίρνει φωτιά.

 

 

Είχε σημειωθεί ένας συνωστισμός αναβατών για να προλάβουν να γράψουν τουλάχιστον έναν γύρο με slick υπό τον φόβο πως η βροχή θα δυναμώσει και όποιος κάνει πρώτος χρόνο slick θα βρίσκεται σίγουρα μπροστά. Μόλις ο Marquez έπεσε, βγήκε η κόκκινη σημαία και ο αγώνας διακόπηκε και μαζί με την καθυστέρηση αυτή, βελτιώθηκαν κάπως και οι συνθήκες της πίστας.

 

 

Μόλις μπήκαν οι πρώτοι αναβάτες μετά την διακοπή, συνάντησαν έναν Fabio Di Giannantonio που τους περνούσε σαν σταματημένους κάνοντας από νωρίς τον καλύτερο χρόνο και έπειτα απλά βελτιώνοντας τον δικό του χρόνο. Από την αρχή ήταν γρήγορος και ο Marco Bezzecchi που πήρε τελικά την δεύτερη θέση με τον Zarco και τον Bagnaia να είναι οι μόνοι που κάπως πλησίασαν για να το χαλάσουν στους rookies, χωρίς τελικά να το καταφέρουν. Έτσι κι αλλιώς η πίστα ευνοεί την Ducati με την τεράστια ευθεία της και μάλιστα ο Zarco βρέθηκε κάποια στιγμή με το όνομά του μπροστά, ενώ ο Bagnaia ήταν ταχύτερος σε όλα τα υπόλοιπα τμήματα, παίρνοντας την θέση του με τον Fabio Di Giannantonio να κατεβάζει ξανά και ξανά, δίνοντας απαντήσεις σε κάθε ερώτημα.

Ήταν σήμερα με διαφορά καλύτερος από όλους, περνώντας ή όχι από την Q1 δεν έχει σημασία, ήταν καλύτερος όλων. Ο Marquez στην δεύτερη μοτοσυκλέτα του δεν βρήκε ποτέ το πάτημα που έψαχνε και καταλήγει στην ίδια θέση που θα έπαιρνε αν δεν είχε πάρει την θέση του Miller κατά την Q1. Σε αυτό βοήθησε και το γεγονός πως ο Martin είχε μία ποινή που τον έστειλε τρεις θέσεις κάτω γιατί έκλεισε τον δρόμο σε άλλο αγωνιζόμενο κατά την FP3.

Στο τέλος και ο ετεροθαλής αδερφός του Rossi ανέβηκε στην τρίτη θέση και έτσι την ώρα που το Ν.46 αποσύρεται επίσημα από τους αγώνες, οι αναβάτες της ομάδας είναι στην πρώτη γραμμή της εκκίνησης, μία όμορφη και ξεχωριστή σύμπτωση!

 

Θέση

No.

Αναβάτης

ΜΟΤΟ

Χρόνος

Διαφ.

1

49

Fabio Di Giannantonio

Ducati

1:46.156

 

2

72

Marco Bezzecchi

Ducati

1:46.244

0.088

3

10

Luca Marini

Ducati

1:46.327

0.171

4

5

Johann Zarco

Ducati

1:46.383

0.227

5

63

Francesco Bagnaia

Ducati

1:46.471

0.315

6

20

Fabio Quartararo

Yamaha

1:46.506

0.350

7

41

Aleix Espargaro

Aprilia

1:46.507

0.351

8

30

Takaaki Nakagami

Honda

1:46.561

0.405

9

44

Pol Espargaro

Honda

1:46.667

0.511

10

23

Enea Bastianini

Ducati

1:46.679

0.523

11

89

Jorge Martin

Ducati

1:47.223

1.067

12

93

Marc Marquez

Honda

1:47.468

1.312

 

 

Q1 Results:

 

 

 

Q2

49

Fabio Di Giannantonio

Ducati

1:47.219

 

Q2

93

Marc Marquez

Honda

1:47.294

0.075

13

43

Jack Miller

Ducati

1:47.621

0.402

14

51

Michele Pirro

Ducati

1:48.209

0.990

15

88

Miguel Oliveira

KTM

1:48.231

1.012

16

33

Brad Binder

KTM

1:48.255

1.036

17

36

Joan Mir

Suzuki

1:48.732

1.513

18

73

Alex Marquez

Honda

1:48.846

1.627

19

87

Remy Gardner

KTM

1:48.907

1.688

20

40

Darryn Binder

Yamaha

1:49.471

2.252

21

42

Alex Rins

Suzuki

1:50.266

3.047

22

32

Lorenzo Savadori

Aprilia

1:50.270

3.051

23

21

Franco Morbidelli

Yamaha

1:55.369

8.150

24

12

Maverick Viñales

Aprilia

1:56.479

9.260

25

25

Raul Fernandez

KTM

1:57.106

9.887

26

4

Andrea Dovizioso

Yamaha

1:57.671

10.452

 

Ετικέτες

MotoGP Μαλαισία SPRINT: Νίκη Acosta υπό το άγχος της βροχής

Δράμα Miller και ρίσκο αλλαγής για λίγους
MotoGP Μαλαισία SPRINT: Νίκη Acosta υπό το άγχος της βροχής
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

31/10/2026

Από την πρώτη στιγμή η εκκίνηση είχε ένταση με τον Ai Ogura να κάνει μία επιθετική κίνηση προς τον Acosta όσο και οι δύο ήταν πίσω από τον Marc Marquez. Ο στόχος του ήταν να μπει από την εσωτερική της Ducati κάτι που το κατάφερε με εξίσου επιθετική κίνηση ακουμπώντας με τον Marc. Αυτή η αψιμαχία επέτρεψε στον Acosta να περάσει εμπρός από τον Marc, όσο ο Alex Marquez από την πρώτη στιγμή έμεινε ανενόχλητος φτάνοντας την διαφορά του μισού δευτερολέπτου.

Ο Bezzecchi ακολουθούσε από απόσταση ενώ ο Marc Marquez είχε βάλει στόχο να μην πάρει κανένα ρίσκο αν ο Bezzecchi δεν έκανε κίνηση να περάσει εμπρός. Όσο ήταν σε θέση να μεγαλώσει την απόσταση στην βαθμολογία του πρωταθλήματος και με τον Martin να έχει αποσυρθεί, δεν υπήρχε κανένας λόγος για ρίσκο.

Όπως είπε και ο ίδιος αργότερα, δεν ήθελε να οδηγήσει την συγκεκριμένη κούρσα, γιατί όποιος είναι πρώτος και ανοίγει την γραμμή υπό βροχή, είναι εκείνος που πέφτει κιόλας. Παρότι δεν είναι αυτός ο λόγος που έπεσε ο Alex. Ο Marc τόνισε πως επέτρεψε στον εαυτό του ένα μικρό ρίσκο, για τρεις βαθμούς και τέλος, δεν θα έκανε προσπάθεια για περισσότερο. Στην πράξη δεν ήταν μόνο οι βαθμοί, αλλά χρωστούσε και μία απάντηση στον Ai Ogura και αυτό ακριβώς φρόντισε να κάνει.

Μέχρι εκείνη την στιγμή όμως, ο Alex Marquez ήταν πρώτος με διαφορά χωρίς άμεση απειλή και είχε πίσω του τον Ai Ogura και τον Acosta να παλεύουν για την δεύτερη θέση. Καθαρή η τέταρτη που ήταν ο Marc Marquez χωρίς και αυτός να έχει άμεση απειλή από έναν Bezzecchi που σταδιακά όμως μείωνε την διαφορά για μόλις μερικά δέκατα τον γύρο.

Το θέμα ήταν πως με την πρώτη ψιχάλα βγήκαν οι σημαίες για αλλαγή μοτοσυκλέτας χωρίς όμως καμία ομάδα να είναι έτοιμη. Κυριολεκτικά, ούτε μία. Στην Aprilia έβγαζαν τροχούς από την δεύτερη δεν ήταν ούτε στις κουβέρτες ενώ η Yamaha ήταν λίγο πιο μπροστά σε προετοιμασία.

Ο Miller είναι ο άρχοντας της βροχής, εκείνος που παίρνει το μεγαλύτερο ρίσκο και εκείνος που πηγαίνει καλύτερα με τα βρόχινα ελαστικά. Όταν είδε τον μαύρο ουρανό θα πρέπει να ήταν ο μόνος που το πρόσωπό του φωτίστηκε. Το έχω δει πριν 12 χρόνια στο Assen αυτό να γίνεται μπροστά μου, φωτίζεται ολόκληρος όταν ο ουρανός γίνεται μαύρος.

Στην προκειμένη περίπτωση όμως είχε λάθος. Πάνω στην ένταση της στιγμής ξέσπασε στους μηχανικούς του, όταν βγήκε πρώτος από όλους για αλλαγή ελαστικού και είδε την μοτοσυκλέτα στις κουβέρτες. Τα βρόχινα ελαστικά κολλάνε στο χέρι σου σαν τσίχλα όταν είναι σε θερμοκρασία λειτουργίας, αν ανεβάσουν ακόμη περισσότερη τότε δεν είναι πια ένα ελαστικό αλλά ένας ζελές που δεν κρατά την μοτοσυκλέτα παρά μόνο όρθια. Έξω στην πίστα οι αναβάτες γυρνούσαν με γόνατο κάτω, που σημαίνει πως όταν είχε βγει ο Miller με τα βρόχινα, τότε απλά δεν θα μπορούσε παρά να είναι τελευταίος. Πιστεύω πως αργότερα θα κατάλαβε το λάθος και θα ζήτησε συγνώμη από τους μηχανικούς του.

Δύο γύρους αργότερα ήταν έτοιμες όλες οι μοτοσυκλέτες στα box των ομάδων και λίγοι ακόμη αναβάτες έκαναν την κίνηση να βγουν. Ο Mir, ο Lecuona, ο Vinales αποφάσισαν να βγουν περισσότερο εξαιτίας του ουρανού και λιγότερο εξαιτίας της πίστας που εξακολουθούσε να είναι ολόστεγνη. Για αυτό και γυρνούσαν 9 δευτερόλεπτα πιο αργά μετά από αυτό, δείχνοντας και με ακόμη έναν τρόπο πόσο λάθος ήταν ο Miller.

Μπροστά όμως ξεκινά το δράμα, ο Alex Marquez σημειώνει πτώση από lowside και ενώ οδηγούσε τον αγώνα. Ο Ai Ogura αναλαμβάνει να είναι πρώτος και ενώ ο ρυθμός όλων έχει μειωθεί, μέχρι την στιγμή που ο Acosta παίρνει το ρίσκο να περάσει μπροστά.

Ο Marc Marquez δεν θα άφηνε την ευκαιρία να απαντήσει, όπως είπαμε και πιο πάνω, και με μία σύντομη μάχη με τον Ai Ogura αλλάζοντας δύο φορές θέση, τελικά περνά εμπρός. Τώρα ο Ai Ogura στερεί πολύτιμους βαθμούς από τον Bezzecchi που πρέπει είτε να τερματίζει μπροστά από τον Marc Marquez, είτε ακριβώς πίσω του. Έκανε την κίνηση στα φρένα, βρέθηκε δίπλα στον Ai Ogura και μόλις τον πέρασε δεν είχε καμία απάντηση, μιας και ο Ιάπωνας ήξερε πολύ καλά πως θα ήταν λάθος να παίξει με την βαθμολογία του πρωταθλήματος της Aprilia.

Στο τέλος ήταν ζήτημα ολίγων στροφών, αν είχαν άλλον έναν γύρο να κάνουν, τότε το δράμα θα επικρατούσε μιας και η πίστα δεν θα ήταν πλέον στεγνή, ούτε θα γινόταν να αλλάξουν και μοτοσυκλέτες. Ο καιρός κρατήθηκε τόσο-όσο και ο Acosta πήρε την νίκη.

Τώρα τον πρώτο λόγο έχουν οι καιρικές προγνώσεις για αύριο και από εκεί και πέρα η επόμενη εκκίνηση τώρα που θα αναμένουν οι αναβάτες εμπρός την κίνηση του Ai Ogura.

 

 

ΘΕΣΗ

ΑΝΑΒΑΤΗΣ

ΜΟΤΟ

ΧΡΟΝΟΣ

ΒΑΘΜΟΙ

1

37P. Acosta

Red Bull KTM Factory Racing

20:04.098

12

2

93M. Marquez

Ducati Lenovo Team

+0.578

9

3

72M. Bezzecchi

Aprilia Racing

+1.310

7

4

79A. Ogura

SuperFile Trackhouse MotoGP Team

+1.793

6

5

49F. Di Giannantonio

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

+5.053

5

6

63F. Bagnaia

Ducati Lenovo Team

+8.330

4

7

33B. Binder

Red Bull KTM Factory Racing

+8.484

3

8

11D. Moreira

Pro Honda LCR

+9.001

2

9

23E. Bastianini

Red Bull KTM Tech3

+9.101

1

10

5J. Zarco

Castrol Honda LCR

+9.545

 

11

20F. Quartararo

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

+10.076

 

12

42A. Rins

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

+12.250

 

13

10L. Marini

Honda HRC Castrol

+12.715

 

14

47A. Fernandez

Prima Pramac Yamaha MotoGP

+14.878

 

15

12M. Viñales

Red Bull KTM Tech3

+102.843

 

16

36J. Mir

Honda HRC Castrol

+103.826

 

17

21F. Morbidelli

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

+105.065

 

18

27I. Lecuona

BK8 Gresini Racing MotoGP

+116.425

 

Εγκατάλειψη / Πτώση

 

43J. Miller

Prima Pramac Yamaha MotoGP

2 Laps

 
 

73A. Marquez

BK8 Gresini Racing MotoGP

2 Laps