Ο πρώτος γιατρός των MotoGP διαφωνεί με όσα έγιναν στον Marquez

Υπήρξε ο γιατρός που ίδρυσε την Clinica Mobile
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

24/8/2020

Οι φίλαθλοι του MotoGP, κυρίως οι παλαιότεροι, έχουν ακούσει το όνομα του Dr.Costa από το γεγονός πως χάρισε ένα πόδι στον Doohan. Υπέγραψε ένα σωρό χαρτιά, βρήκε χορηγία για ένα αεροσκάφος και πήρε τον Doohan από ένα νοσοκομείο της Ολλανδίας που ετοιμαζόντουσαν να του ακρωτηριάσουν, ό,τι είχε απομείνει από το δεξί πόδι. Ο Dr.Costa έκανε κάτι που γινόταν σπάνια, έραψε τα δύο πόδια του Doohan μαζί για να αποσυμφορήσει το χειρουργημένο και τον τοποθέτησε σε ειδικό θάλαμο για θεραπεία με υπερβαρικό οξυγόνο. Ο Doohan δεν θα ήταν ποτέ ξανά ο ίδιος άνθρωπος, αλλά χάρη στον Dr.Costa είχε ένα λειτουργικό πόδι και μπορούσε να περπατήσει.

Αντίστροφα όμως βοήθησε και εκείνος τον Dr.Costa καθώς η τεράστια επιτυχία του γιατρού ξεφεύγει επικοινωνιακά για πρώτη φορά από τον μικρό κύκλο των αναβατών που επί δεκαπέντε χρόνια ήξεραν τι θαύματα κάνει, και στις αρχές της δεκαετίας του ’90 ο Dr. Costa είναι ο πιο γνωστός αθλίατρος που υπάρχει, ακόμη και για όσους δεν παρακολουθούν MotoGP. Εξαιτίας εκείνης της πολύ-προβεβλημένης επιτυχίας, ο Dr. Costa κατάφερε να κερδίσει ορισμένα κεκτημένα για όλους τους γιατρούς των MotoGP και όταν αποσύρθηκε τον αντικατέστησε ο Dr. Xavier Mir.

Μπορείτε να διαβάσετε πολύ περισσότερα σε αυτό εδώ το αφιέρωμα, για την πολύ ενδιαφέρουσα πορεία της Clinica Mobile, του τραυματισμού του Mick Doohan και τους λόγους που οι αναβάτες των MotoGP μπορούν να χειρουργηθούν σε οποιοδήποτε νοσοκομείο με τον Dr.Mir να δίνει εντολές, ακόμη κι όταν οι γιατροί εκεί δεν έχουν ξανά ακούσει ποτέ για τον Dr. Mir, τον άνθρωπο που ανέλαβε μετά την συνταξιοδότηση του Dr. Costa.

Ο Marc Marquez φέτος χάνει την σεζόν μετά τον τραυματισμό του στον πρώτο αγώνα, την προσπάθειά του να επιστρέψει μετά από λίγες ημέρες και το γεγονός πως αναγκάστηκε να κάνει δεύτερο χειρουργείο, χάνοντας τελικά την σεζόν. Σε συνέντευξή του ο Dr. Costa εκφράζει ένα μεγάλο παράπονο κι έπειτα την αντίθεσή του με την μέθοδο αποκατάστασης. Ο Dr. Costa ήθελε να τον είχαν συμβουλευτεί -τουλάχιστον με ένα τηλέφωνο- πριν το πρώτο χειρουργείο.

Ο Mick Doohan και τα κεκτημένα των γιατρών στα MotoGP

Αυτό τώρα μπορεί να φανεί κάπως περίεργο, καθώς μιλάμε για έναν συνταξιούχο πλέον γιατρό που εδώ και πολλά χρόνια έχει εγκαταλείψει την ενασχόληση με τους αγώνες και τα MotoGP. Η περίπτωση του Marquez όμως είναι ξεχωριστή για τον Dr.Costa, καθώς έχει εκδώσει βιβλίο για τον Marquez με όλα όσα έχουν ζήσει μαζί στα MotoGP έχοντας γίνει ο γιατρός του από πολύ μικρή ηλικία. Ο Dr. Costa γράφει πάντα ποιητικά, αναλύοντας την καθημερινότητά του στα paddock και έχει να πει ορισμένες υπέροχες ιστορίες για τον Marc Marquez. Δεν είναι ο μοναδικός αναβάτης για τον οποίο έχει γράψει ο Dr. Costa, αλλά σίγουρα έχει την τιμητική του και ένα βιβλίο αφιερωμένο στον ίδιο… Να γιατί περίμενε τουλάχιστον ένα τηλέφωνο και με την ευκολία έκφρασης που απολαμβάνουν όλοι οι μεγαλύτεροι άνθρωποι, δεν δίστασε να το πει και ξεκάθαρα.

Από εκεί και πέρα ο Dr. Costa εξηγεί πως η πλάκα είναι μία καλή λύση για έναν οποιονδήποτε άνθρωπο που κάνει δουλειά γραφείου ή οποιαδήποτε δουλειά δεν καταπονεί τα χέρια σε υπερβολικό βαθμό. Σε έναν αθλητή που μαζεύει πολλά G στο φρενάρισμα, δεν βάζεις πλάκα. Με αυτή την λύση το περιοστέο θέλει πολύ καιρό να αποκατασταθεί και ρισκάρεις να συναντήσεις άλλα προβλήματα. Για παράδειγμα ο κίνδυνος φλεγμονής είναι μεγαλύτερος. Στους αθλητές είναι προτιμότερο να βάλεις ένα καρφί. Από την άλλη όμως ο ίδιος ο Dr. Costa αναγνώρισε πως ο Marquez είναι ιδιαίτερη περίπτωση γιατί έχει και τον τραυματισμένο ώμο. Αν βάλεις καρφί μεταφέρεις περισσότερες δυνάμεις στο ήδη χειρουργημένο σημείο. Μπορεί αυτός να είναι ο λόγος που επέλεξαν οι γιατροί του Marquez την πλάκα.

Η πιο σημαντική φράση του Dr. Costa είναι η εξής: «Αν σκοπός σου είναι να πετύχεις μία συγκεκριμένη προθεσμία, τότε πρέπει να είσαι έτοιμος να πάρεις ένα μεγάλο ρίσκο. Δείτε τι έκανα εγώ στον Mick Doohan. Με το καρφί μπορεί ο Marquez να έτρεχε ακόμη και στην Jerez και να ήταν σε θέση να κερδίσει στην Τσεχία».

Ο ίδιος ο Marquez, μετά την ανακοίνωση της Honda πως χάνει ουσιαστικά την σεζόν, είπε πως δεν έκανε ποτέ «του κεφαλιού του», αλλά πήγε με βάση όλα όσα του είπαν οι γιατροί. Το ίδιο σκοπεύει να κάνει και τώρα. Του συνέστησαν να κάτσει για δύο έως και τρεις μήνες, κι αυτό ακριβώς θα κάνει…

 

 
Ετικέτες

MotoGP Brno Sprint: Νίκη Bagnaia με δυνατό Ai Ogura και Marc Marquez να ακολουθεί

Έπεσε ο Bezzecchi ανοίγοντας την ψαλίδα
MotoGP Brno Sprint: Νίκη Bagnaia με δυνατό Ai Ogura και Marc Marquez να ακολουθεί
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

20/6/2026

Οι πιθανότητες να συνεχίσει να πηγαίνει καλά ο Ai Ogura παρά το συνεχές σπάσιμο του ρεκόρ πίστας και την pole position, ήταν μικρές με βάση τα πρότερα παραδείγματα της ιστορίας άλλων αναβατών που βρέθηκαν σε αυτή τη θέση. Άλλωστε φέτος, στην μέση της σεζόν, έχουμε ήδη έξι διαφορετικούς αναβάτες που έχουν βρεθεί στην πρώτη θέση της εκκίνησης. Κι όμως, ο Ai Ogura μπήκε ανάμεσα στις δύο εργοστασιακές Ducati και κατάφερε μία δεύτερη θέση σε ένα αποτέλεσμα που στηρίχθηκε περισσότερο στις δυνατότητές του και λιγότερο στον παράγοντα της τύχης.

Από εκεί και πέρα η πρώτη θέση του Pecco Bagnaia έρχεται τώρα να βελτιώσει την εικόνα των αισιόδοξων δηλώσεών του εχθές και να τον δικαιώσει.

Με το μαλακό πίσω ελαστικό ήταν ασυναγώνιστος σήμερα εξασφαλίζοντας την πρώτη νίκη σε αγώνα sprint για φέτος. Ο poleman Ai Ogura βρισκόταν μόλις δύο δέκατα του δευτερολέπτου πίσω από τον Bagnaia στην καρό σημαία, και μπορεί να πει κανείς πως η κακή του εκκίνηση ήταν ο βασικός λόγος, όμως ο ρυθμός έδειξε πως θα ήταν δύσκολο να παλέψει με τον Bagnaia σε όλο τον σύντομο αγώνα. Αν τραβούσε λίγο περισσότερο σε διάρκεια, τα δεδομένα θα ήταν διαφορετικά, κυρίως λόγο ελαστικού, όμως για αυτό το μήκος αγώνα, ο Bagnaia ήταν δύσκολος αντίπαλος.

Ο Marc Marquez εκμεταλλεύτηκε επίσης το πιο μαλακό πίσω ελαστικό για να διεκδικήσει την τελευταία θέση του βάθρου και να κάνει επίσης και τη διεκδίκηση του τίτλου ελαφρώς πιο ρεαλιστική, τώρα που έπεσε ο Bezzecchi ενώ και ο Martin έχει να εκτελέσει μία βαριά ποινή.

Ο Bagnaia βοηθήθηκε από την φανταστική εκκίνηση που έκανε, μπαίνοντας εμπρός από τον Ai Ogura, την ώρα που μια επιθετική αλλά καθαρή κίνηση στη στροφή 1 ανέβασε τον Diogo Moreira στην 3η θέση, μπροστά από τους Fabio Di Giannantonio, Marco Bezzecchi και Marquez. Ο εξαιρετικός κατά τα άλλα Moreira σημείωσε πτώση στη στροφή 12 και δεν μπόρεσε να επηρεάσει το αποτέλεσμα του αγώνα, παρόλο που θα μπορούσε βάση του ρυθμού που είχε. Αυτό άφησε τον Marquez περίπου οκτώ δέκατα του δευτερολέπτου πίσω από τους πρωτοπόρους Bagnaia και Ogura, και με ένα γκρουπ αναβατών που θα μπορούσαν να κάνουν επίθεση, να ακολουθεί από πίσω, με πρώτους εκείνη την στιγμή τους Di Giannantonio, Bezzecchi, Pedro Acosta, Jorge Martin και Raul Fernandez. Εκτός από τον Bezzecchi και ο Acosta θα έπεφτε αργότερα, μετά όμως από την μοτοσυκλέτα του Vinales!

Ο Enea Bastianini στην 9η θέση οδηγούσε το επόμενο γκρουπ ένα δευτερόλεπτο πιο πίσω, ενώ ο ομόσταβλός του Maverick Viñales εγκατέλειψε νωρίς, έχοντας πτώση την ίδια στιγμή και στο ίδιο σημείο με τον Moreira.

Ο καταιγιστικός ρυθμός του Bagnaia στην κορυφή απομάκρυνε αρχικά τον Ogura κατά περισσότερο από ένα δευτερόλεπτο, αλλά ένας γρήγορος 5ος γύρος για τον Ιάπωνα αναβάτη τον έφερε αμέσως πίσω σε απόσταση μισού δευτερολέπτου, ενώ ο Marquez πλησίαζε επίσης σταθερά τον poleman. Ο Di Giannantonio σύντομα φάνηκε να δίνει στον Marquez λίγο χώρο να ανασάνει, μένοντας ένα δευτερόλεπτο πίσω, ενώ ο Bezzecchi έδωσε στον συμπατριώτη του άλλο ένα δευτερόλεπτο διαφοράς και συμβιβάστηκε στην 5η θέση. Οι Acosta και Martin προσέφεραν το πρώιμο θέαμα καθώς μονομαχούσαν για την 6η θέση, μέχρι που ο αναβάτης της KTM είχε πτώση στον 6ο γύρο, αφήνοντας στον Fernandez το έργο να καλύψει τη διαφορά και να απειλήσει τον Martin - πράγμα που αποδείχθηκε δύσκολο, ενώ όλο αυτό το διάστημα ο αναβάτης της Trackhouse δεχόταν πίεση από τον Bastianini, ο οποίος προσπαθούσε να το μετατρέψει σε μια μάχη για την 7η θέση.

Επιστρέφοντας στην κορυφή, οι Bagnaia, Ogura και Marquez ήταν αχώριστοι μέχρι να φτάσει ο προτελευταίος γύρος, αλλά η επόμενη αξιοσημείωτη κίνηση για την βαθμολογία του πρωταθλήματος ήρθε από τον Bezzecchi, ο οποίος είχε πτώση χάνοντας την 5η θέση στη στροφή 3 - παραδίδοντας αυτή τη θέση στον αντίπαλό του, Martin. Αν και οι μικρές διαφορές στην κορυφή υπόσχονταν μια μάχη για τη νίκη στον τελευταίο γύρο, αυτό δεν υλοποιήθηκε ποτέ και η κατάταξη παρέμεινε η ίδια, με τον Bagnaia να εξασφαλίζει τη νίκη μπροστά από τους Ogura και Marquez. Ο Di Giannantonio κατέλαβε μια μοναχική 4η θέση δύο δευτερόλεπτα αργότερα, με τον Martin 5ο και τον Fernandez να αποκρούει τον Bastianini για την 6η θέση. Οι Fermin Aldeguer και Brad Binder διεκδίκησαν τους εναπομείναντες διαθέσιμους βαθμούς, ενώ ο Mir ολοκλήρωσε την πρώτη δεκάδα.

Άλλο ένα άτυχο Σάββατο για τον Bezzecchi φέρνει τον Martin σε απόσταση 15 βαθμών από την κορυφή του πρωταθλήματος, περιορίζοντας τη ζημιά ενόψει της επερχόμενης ποινής διπλού long lap για τον Ισπανό την Κυριακή. Το μειονέκτημα του Di Giannantonio μειώνεται στους 36 βαθμούς, με τον Acosta να παραμένει 48 βαθμούς πίσω και τον Marquez να πλησιάζει - 65 βαθμούς πίσω από τον Bezzecchi. Οι Ogura και Bagnaia τον ακολουθούν στην πρώτη 7άδα, έχοντας διαφορά 66 και 69 βαθμών αντίστοιχα.

ΘΕΣΗ

No.

ΑΝΑΒΑΤΗΣ

ΜΟΤΟ

Χρόνος

1

63

Francesco Bagnaia

Ducati

18:55.527

2

79

Ai Ogura

Aprilia

0.241

3

93

Marc Marquez

Ducati

0.794

4

49

Fabio Di Giannantonio

Ducati

2.905

5

89

Jorge Martin

Aprilia

6.404

6

25

Raul Fernandez

Aprilia

7.440

7

23

Enea Bastianini

KTM

8.110

8

54

Fermin Aldeguer

Ducati

10.195

9

33

Brad Binder

KTM

10.984

10

36

Joan Mir

Honda

11.103

11

7

Toprak Razgatlioglu

Yamaha

13.497

12

21

Franco Morbidelli

Ducati

14.942

13

20

Fabio Quartararo

Yamaha

15.038

14

42

Alex Rins

Yamaha

15.535

15

43

Jack Miller

Yamaha

16.151

Πτώσεις

 

35

Cal Crutchlow

Honda

17:22.337

 

72

Marco Bezzecchi

Aprilia

15:12.985

 

10

Luca Marini

Honda

11:31.210

 

37

Pedro Acosta

KTM

09:33.180

 

12

Maverick Viñales

KTM

 

 

11

Diogo Moreira

Honda

 

 

Ετικέτες