MotoGP – Νέοι κανονισμοί εκκίνησης και διευκρινήσεις

Απαραίτητες διευκρινήσεις μετά την Αργεντινή
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

11/5/2018

Έπειτα από όλα όσα έγιναν στο GP της Αργεντινής και τις δηλώσεις του Marquez πώς δεν ήξερε τι έπρεπε να κάνει, η οργανωτική επιτροπή αποφάσισε να επανεξετάσει τους συγκεκριμένους κανονισμούς της εκκίνησης. Ταυτόχρονα ρητά διευκρινίζει κάθε σημείο των κανονισμών που δεν τηρήθηκε στην εκκίνηση της Αργεντινής, κι έτσι κατέληξε ο πιο πολυσυζητημένος αγώνας, από την αρχή της σεζόν..

Η επιτροπή συνεδρίασε με αφορμή το σκοπό αυτό, αποτελούμενη από τους  Carmelo Ezpeleta (CEO Dorna), Paul Duparc (FIM), Herve Poncharal (IRTA), Takanao Tsubouchi (MSMA), Carlos Ezpeleta (Dorna ), Mike Trimby (IRTA και εκτελών καθήκοντα γραμματέα της συνέλευσης) και τέλος Corrado Cecchinelli (διευθυντής υποδομών τεχνολογίας των MotoGP)

MotoGP Αργεντινής: Πύρινες δηλώσεις Rossi & Marquez

«Επαναδιατυπώνουμε και ξεκαθαρίζουμε τους κανονισμούς που ισχύουν για την περίπτωση που μία μοτοσυκλέτα σβήσει στην γραμμή εκκίνησης, μετά από τον γύρο προθέρμανσης: Ο αναβάτης σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να παραμείνει στη σέλα του και να σηκώσει το χέρι του. Απαγορεύεται να προσπαθήσει να εκκινήσει μόνος του την μοτοσυκλέτα. Κάτω από την επιτήρηση των κριτών, φεύγει από την γραμμή εκκίνησης και επιστρέφει στην ευθεία των pit όπου μπορεί να δεχτεί την βοήθεια των κριτών και μονάχα στην περίπτωση των MotoGP να αλλάξει και μοτοσυκλέτα, αν αυτό είναι αναγκαίο.

 

MotoGP Αργεντινής – Ο πιο πολυσυζητημένος αγώνας της σεζόν

Τι ίσχυε μέχρι τώρα; Οι μηχανικοί μπορούσαν να σπρώξουν την μοτοσυκλέτα για να πάρει μπροστά, απευθείας στην εκκίνηση, αλλά μονάχα στην περίπτωση που η μοτοσυκλέτα σβήσει κατά την εκκίνηση, έχοντας όλοι οι αναβάτες ξεκινήσει. Δεν υπήρχε συγκεκριμένη διατύπωση για την περίπτωση που μία μοτοσυκλέτα σβήσει την στιγμή που οι αναβάτες παίρνουν την θέση τους στην σειρά εκκίνησης. Θεωρούταν εύλογα πως δεν χρειαζόταν ξεχωριστή διατύπωση. Ο κανονισμός έλεγε πως αν μία μοτοσυκλέτα σβήσει ενώ οι υπόλοιπες ξεκινούσαν τον πρώτο γύρο, τότε δίνονται λίγα δευτερόλεπτα για να τον βοηθήσουν απευθείας στο σημείο, και σε διαφορετική περίπτωση που το πρόβλημα συνεχίζει να τον πάρουν από την πίστα πίσω στα pit, πριν φυσικά ολοκληρώσουν οι αναβάτες τον γύρο τους. Αυτός ο κανονισμός έχει πλέον αλλάξει.

Η επιτροπή δεν θέλησε να κάνει οποιαδήποτε διευκρίνιση σχετικά με την αντίστροφη κίνηση στην πίστα, θεωρώντας πως κάτι τέτοιο εξακολουθεί να είναι αυτονόητο πως απαγορεύεται έστω και για την ελάχιστη απόσταση. Οι διευκρινήσεις αυτές γίνονται για να μην δημιουργηθεί γκρίζα ζώνη στην αντίληψη που υπάρχει για τους κανονισμούς.

Παράλληλα η επιτροπή, με την ευκαιρία της συνέλευσης, ενέκρινε την συμμετοχή του Stefan Bradl ως wildcard τον Αύγουστο στην Τσεχία με την ομάδα της Repsol Honda αλλά και του Sylvain Guintoli με την  Suzuki Ecstar. Οι αναβάτες αυτοί δεν είναι τυχαίο που θέλησαν να είναι στην Τσεχία. Αποτελούν λύσεις ανάγκης για την Honda και την Suzuki αντίστοιχα, σε περίπτωση που στην δύσκολη φετινή μεταγραφική περίοδο, κάτι δεν πάει όπως το υπολογίζουν. Ο Bradl είναι όνομα που ακούγεται ως επιστροφή στα GP γενικά, ακόμα και με την ομάδα των Αυστριακών, ενώ ο Guintoli είναι αναβάτης εξέλιξης που έχει το ταλέντο να εξελιχθεί σε αγωνιζόμενο και πρέπει να δοκιμασθεί…

Ετικέτες

Jorge ‘Aspar' Martinez και CFMOTO για MotoGP – Καραμπόλα με Tech3 που μιλά με Honda

Μια ακόμη σημαντική εξέλιξη ψήνεται στο παρασκήνιο του MotoGP ενόψει της νέας εποχής των 850 cc
aspar
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

30/4/2026

Ο Jorge Martinez, γνωστός και από το αγωνιστικό του παρατσούκλι Aspar, εκτός από τετράκις παγκόσμιος πρωταθλητής στις κατηγορίες 80 και 125 κυβικών των Grand Prix τη δεκαετία του 1980, είναι ιδιοκτήτης των δύο ομάδων CFMOTO Aspar Team σε Moto3 και Moto2.

Μετά από μια πορεία γεμάτη με σημαντικές επιτυχίες, ο Aspar εύλογα σκέφτεται την επέκταση στην κορυφαία κλάση MotoGP και οι πληροφορίες που κυκλοφορούν αυτόν τον καιρό στο paddock του παγκοσμίου πρωταθλήματος μιλούν ακριβώς γι’ αυτό.

aspar

Υπάρχουν λοιπόν σοβαρότατες πιθανότητες να δούμε ομάδα CFMOTO Aspar Racing στη μεγάλη κατηγορία MotoGP με μοτοσυκλέτες προερχόμενες από την ΚΤΜ, συνεργάτιδα της κινέζικης εταιρείας εδώ και χρόνια τόσο στα μοντέλα παραγωγής, όσο και στις δύο μικρότερες κλάσεις των Grand Prix.

Για να γίνει αυτό ωστόσο, θα πρέπει να βρεθεί χώρος και αυτός μαθαίνουμε πως ενδέχεται να δημιουργηθεί με την αποχώρηση της Tech 3 από το σχήμα της ΚΤΜ. Η Tech 3 μάλιστα φέρεται να είναι σε συζητήσεις με τη Honda για συνεργασία από το 2027 και μετά, στο οποίο σενάριο η ομάδα του Aspar θα σπεύσει να αναλάβει τις δύο KTM RC16 που τρέχει σήμερα η γαλλική ομάδα με Maverick Vinales και Enea Bastianini.

aspar
O Jorge Martinez με τον David Alonso

Ο Jorge Martinez έχει χτίσει μια σπουδαία υποδομή στη Βαλένθια με επίκεντρο την ιδιόκτητη πίστα Aspar Circuit, στην οποία θα βρει κανείς συχνά όλους τους μεγάλους Ισπανούς πρωταθλητές (αδελφοί Marquez, Jorge Martin κ.ά.) να προπονούνται, αλλά η σημαντικότερη δουλειά που γίνεται εκεί είναι σε επίπεδο ακαδημιών, καθώς ο Aspar έχει ήδη αναδείξει πολλά ταλέντα μέσω του εκπαιδευτικού του προγράμματος και του MIR Racing Aspar Cup.

aspar
Max Quilles

Πρόκειται για έναν θεσμό που συγκεντρώνει νεαρούς αναβάτες από δεκάδες χώρες του κόσμου και μέχρι τώρα έχει χαρίσει στην Ισπανία έναν παγκόσμιο πρωταθλητή, τον David Alonso που το 2024 έφερε στη CFMOTO έναν σπουδαίο τίτλο τιμής: το πρώτο πρωτάθλημα Grand Prix (Moto3) για κινέζικη ομάδα, έστω και με μοτοσυκλέτα ΚΤΜ. Επιπλέον, από το ίδιο πρόγραμμα έχει βγει ένα από τα νέα μεγάλα ταλέντα της Ισπανίας, ο Max Quilles που αυτή τη στιγμή προηγείται στην κατάταξη της Moto3 και μοιάζει με το μεγαλύτερο φαβορί για τον φετινό τίτλο – και είναι επίσης προστατευόμενος του Marc Marquez και τακτικός παρτενέρ του στις προπονήσεις – ενώ δύο ακόμη αναβάτες που έχουν φτάσει στο κορυφαίο πρωτάθλημα μέσω του προγράμματος του Aspar είναι οι Dani Holgado και Marco Morelli.

aspar
Dani Holgado

Φέτος μάλιστα ο Aspar επέκτεινε το πρόγραμμα αυτό στην Ασία με τη συνεργασία της CFMOTO, αναζητώντας τα επόμενα μεγάλα ταλέντα των Grand Prix στην άλλη άκρη του κόσμου και πρωτίστως στην Κίνα, μια χώρα ουσιαστικά “παρθένα” για τον κόσμο του MotoGP και διακαής πόθος της Liberty Media.

Όλα μοιάζουν να δένουν όμορφα και τακτικά, καθώς το όραμα Aspar και CFMOTO ευθυγραμμίζεται ιδανικά με τα θέλω των διοργανωτών, Libery Media και Moto Grand Prix Sports Entertainment (Dorna), τόσο που αρχίζει να μοιάζει περισσότερο με θέμα χρόνου παρά με φήμη.