Γράφτηκε από: 
τον Θάνο Αμβρ. Φελούκα

MotoGP – Νέοι κανονισμοί εκκίνησης και διευκρινήσεις

Απαραίτητες διευκρινήσεις μετά την Αργεντινή

Έπειτα από όλα όσα έγιναν στο GP της Αργεντινής και τις δηλώσεις του Marquez πώς δεν ήξερε τι έπρεπε να κάνει, η οργανωτική επιτροπή αποφάσισε να επανεξετάσει τους συγκεκριμένους κανονισμούς της εκκίνησης. Ταυτόχρονα ρητά διευκρινίζει κάθε σημείο των κανονισμών που δεν τηρήθηκε στην εκκίνηση της Αργεντινής, κι έτσι κατέληξε ο πιο πολυσυζητημένος αγώνας, από την αρχή της σεζόν..

Η επιτροπή συνεδρίασε με αφορμή το σκοπό αυτό, αποτελούμενη από τους  Carmelo Ezpeleta (CEO Dorna), Paul Duparc (FIM), Herve Poncharal (IRTA), Takanao Tsubouchi (MSMA), Carlos Ezpeleta (Dorna ), Mike Trimby (IRTA και εκτελών καθήκοντα γραμματέα της συνέλευσης) και τέλος Corrado Cecchinelli (διευθυντής υποδομών τεχνολογίας των MotoGP)

MotoGP Αργεντινής: Πύρινες δηλώσεις Rossi & Marquez

«Επαναδιατυπώνουμε και ξεκαθαρίζουμε τους κανονισμούς που ισχύουν για την περίπτωση που μία μοτοσυκλέτα σβήσει στην γραμμή εκκίνησης, μετά από τον γύρο προθέρμανσης: Ο αναβάτης σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να παραμείνει στη σέλα του και να σηκώσει το χέρι του. Απαγορεύεται να προσπαθήσει να εκκινήσει μόνος του την μοτοσυκλέτα. Κάτω από την επιτήρηση των κριτών, φεύγει από την γραμμή εκκίνησης και επιστρέφει στην ευθεία των pit όπου μπορεί να δεχτεί την βοήθεια των κριτών και μονάχα στην περίπτωση των MotoGP να αλλάξει και μοτοσυκλέτα, αν αυτό είναι αναγκαίο.

 

MotoGP Αργεντινής – Ο πιο πολυσυζητημένος αγώνας της σεζόν

Τι ίσχυε μέχρι τώρα; Οι μηχανικοί μπορούσαν να σπρώξουν την μοτοσυκλέτα για να πάρει μπροστά, απευθείας στην εκκίνηση, αλλά μονάχα στην περίπτωση που η μοτοσυκλέτα σβήσει κατά την εκκίνηση, έχοντας όλοι οι αναβάτες ξεκινήσει. Δεν υπήρχε συγκεκριμένη διατύπωση για την περίπτωση που μία μοτοσυκλέτα σβήσει την στιγμή που οι αναβάτες παίρνουν την θέση τους στην σειρά εκκίνησης. Θεωρούταν εύλογα πως δεν χρειαζόταν ξεχωριστή διατύπωση. Ο κανονισμός έλεγε πως αν μία μοτοσυκλέτα σβήσει ενώ οι υπόλοιπες ξεκινούσαν τον πρώτο γύρο, τότε δίνονται λίγα δευτερόλεπτα για να τον βοηθήσουν απευθείας στο σημείο, και σε διαφορετική περίπτωση που το πρόβλημα συνεχίζει να τον πάρουν από την πίστα πίσω στα pit, πριν φυσικά ολοκληρώσουν οι αναβάτες τον γύρο τους. Αυτός ο κανονισμός έχει πλέον αλλάξει.

Η επιτροπή δεν θέλησε να κάνει οποιαδήποτε διευκρίνιση σχετικά με την αντίστροφη κίνηση στην πίστα, θεωρώντας πως κάτι τέτοιο εξακολουθεί να είναι αυτονόητο πως απαγορεύεται έστω και για την ελάχιστη απόσταση. Οι διευκρινήσεις αυτές γίνονται για να μην δημιουργηθεί γκρίζα ζώνη στην αντίληψη που υπάρχει για τους κανονισμούς.

Παράλληλα η επιτροπή, με την ευκαιρία της συνέλευσης, ενέκρινε την συμμετοχή του Stefan Bradl ως wildcard τον Αύγουστο στην Τσεχία με την ομάδα της Repsol Honda αλλά και του Sylvain Guintoli με την  Suzuki Ecstar. Οι αναβάτες αυτοί δεν είναι τυχαίο που θέλησαν να είναι στην Τσεχία. Αποτελούν λύσεις ανάγκης για την Honda και την Suzuki αντίστοιχα, σε περίπτωση που στην δύσκολη φετινή μεταγραφική περίοδο, κάτι δεν πάει όπως το υπολογίζουν. Ο Bradl είναι όνομα που ακούγεται ως επιστροφή στα GP γενικά, ακόμα και με την ομάδα των Αυστριακών, ενώ ο Guintoli είναι αναβάτης εξέλιξης που έχει το ταλέντο να εξελιχθεί σε αγωνιζόμενο και πρέπει να δοκιμασθεί…

Tags: