MotoGP: Ο Marc Marquez θα είναι ο τελευταίος που θα έχει την ευκαιρία για διψήφιο αριθμό πρωταθλημάτων

Αναμένουμε την επόμενη σεζόν με μεγάλο ενδιαφέρον
MotoGP
Από τον

Παύλο Καρατζά

5/1/2026

Ο Marc Marquez θα ξεκινήσει τη σεζόν MotoGP 2026 ως το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου, μετά την κυριαρχία του την σεζόν του 2025 με τη Ducati.

Ο Ισπανός κέρδισε μέσα στο 2025 11 αγώνες και μάλιστα τους συμπλήρωσε με 14 νίκες στους sprint, με τον 32χρονο να κερδίζει τον 7ο τίτλο στην μεγάλη κατηγορία και τον 9ο συνολικά, ισοφαρίζοντας τα Παγκόσμια Πρωταθλήματα του Valentino Rossi.

MotoGP

Μάλιστα ο Marc Marquez έκανε μία τεράστια επιστροφή, καθώς ο τελευταίος του παγκόσμιος τίτλος ήταν το 2019 και επίσης πέντε χρόνια μετά τον πολύ σοβαρό τραυματισμό του που παραλίγο να του κοστίσει και την καριέρα.

Ο Marc Marquez είναι λοιπόν πλέον ισόπαλος με τον Valentino Rossi σε τίτλους, με τους δύο να έχουν κερδίσει επτά στο MotoGP, έναν στα Moto2/250 κυβικά και έναν στα 125 κυβικά.

Μάλιστα ο τίτλος αυτός ήρθε για τον Marquez 10 χρόνια μετά την διαμάχη του με τον Rossi στην σεζόν του 2015.

Μόνο ο Giacomo Agostini έχει περισσότερους τίτλους από τους Rossi και Marquez, με 8 τίτλους στην κορυφαία κατηγορία και 15 συνολικά.

Αν όμως η Liberty Media επιμείνει να αλλάξει τον τρόπο που γράφονται τα ρεκόρ τίτλων κρατώντας μόνο της μεγάλης κατηγορίας ως απόλυτο ρεκόρ και όχι συνολικά, τότε Rossi και Marquez θα είναι ένα βήμα πίσω από τον Agostini με 7 τίτλος ο καθένας.

Μία τέτοια κίνηση από την νέα διοίκηση του παγκόσμιου πρωταθλήματος θα είχε ουσιαστικά αντίκτυπο στον Agostini καθώς το 15 είναι πλέον κάτι άπιαστο που ενδέχεται να μην σπάσει ποτέ ξανά, καθώς το παγκόσμιο πρωτάθλημα έχει σταθερή ροή από αξιόλογους αναβάτες με ομάδες που βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο και οι ταραχώδεις περίοδοι κρατούν λιγότερο.

Αυτός είναι και ο λόγος που θεωρείται στα paddock πως διψήφιο νούμερο θα είναι μάλλον η τελευταία φορά που θα έχει κάποιος την ευκαιρία να ακούμπησει, όπως έχει ο Marquez αυτή την σεζόν.

MotoGP, San Marino Sprint: Εύκολη νίκη για M.Marquez και Ducati - 2ος o Marco Bezzecchi και 3ος o Jorge Martin

Αγώνας που έληξε στην 1η στροφή - Χωρίς αντίδραση οι ταχύτερες Aprilia
MotoGP, San Marino Sprint 2026
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

12/9/2026

Ο M.Marquez επικράτησε σχετικά εύκολα στο Misano σε έναν αγώνα που πριν ξεκινήσει έδινε ως φαβορί έναν από τους αναβάτες της Aprilia.

Ένας αγώνας που του βρήκε από την αρχή έως και το τέλος ήταν ο Sprint στο Misano για τον Marc Marquez, ο οποίος πέρασε μπροστά στην πρώτη στροφή του πρώτου γύρου και μέχρι το πέσιμο της καρό σημαίας δεν απειλήθηκε από τους διώκτες του.

Ο πολυνίκης στο Misano με έξι νίκες κατάφερε να κρατήσει πίσω του το Bezzecchi, όπως είχε σχεδιάσει από την αρχή ώστε ο Ιταλός να μην μπορέσει να εκμεταλλευτεί τη γόμα των μαλακών ελαστικών του με τον Marquez να έχει επιλέξει τη μεσαία. Πίσω από τον αναβάτη της Aprilia ακολουθούσε ο Fabio Di Giannantonio με 4ο τον Jorge Martin να καιροφυλακτεί και να είναι εμφανώς ταχύτερος από τον αναβάτη της VR46. O Μαδριλένος πέρασε μπροστά στον δεύτερο γύρο και έβαλε πλώρη για τον ομόσταυλό του χωρίς ωστόσο να καταφέρει να τον φτάσει μέχρι και το τέλος του αγώνα.

Τα πράγματα έδειξαν να αλλάζουν άρδην 8-9 γύρο του αγώνα και έπειται με τον M.Marquez να ρίχνει εμφανώς το γυρολόγιό του και τους Bezzecchi και Martin να εμφανίζονται πολύ δυνατοί πλησιάζοντάς τον. Το ένα και πλέον δευτερόλεπτο που χώριζε τον αναβάτη της Ducati από τον Bezzecchi έπεσε περίπου στο μισό και ξαφνικά φάνηκε πως ο Bezzecchi ετοιμάζεται για να κάνει την κίνησή του. Όμως ο ταχύτερος γύρος που έγινε από τον M.Marquez δύο γύρους πριν από το τέλος έδειξε πως ο Ισπανός απλά διαχειριζόταν τα ελαστικά του με τον ίδιο να χρησιμοποιεί τη μεσαία γόμα και τον Bezzecchi τη μαλακή - μεσαία και ο J.Martin.

Ο Bezzecchi δεν έβγαλε τον ρυθμό που έδειξε στις κατατακτήριες και M.Marquez έφτασε σε μία εύκολη νίκη με τον Ιταλό να αποδέχεται τη 2η θέση κάτι που έκανε και ο Jorge Martin για το 3ο σκαλί του βάθρου. Ο Di Giannantonio πήρε τελικά την η θέση μπροστά από τον Alex Marquez που προσπάθησε να τον προσπεράσει όταν τον πλησίασε αλλά τελικά δεν τα κατάφερε. Στην άλλη μεριά της κατάταξης κακή ήταν η επίδοση του Βagnaia που τερμάτισε μόλις 13ος στον αγώνα.

Πλέον 14 είναι οι βαθμοί που χωρίζουν τον M.Marquez από τον πρωτοπόρο στο πρωτάθλημα Jorge Martin, ο οποίος δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί ή να επαναλάβει την ταχύτητα και τον ρυθμό που επέδειξε στις κατατακτήριες. Ο συμπατριώτης του δεν του άφησε κανένα περιθώριο αντίδρασης στον ίδιο αλλά και τον 2ο Bezzecchi, ο οποίος δεν εκμεταλλεύτηκε τα πιο μαλακά ελαστικά στο πρώτο μισό του αγώνα. Ο κυριακάτικος αγώνας ίσως ταιριάξει καλύτερα στους αναβάτες της Aprilia που θα ήθελαν να δώσουν μια απάντηση στον M.Marquez. Οψόμεθα.