MotoGP: Οι αναβάτες κρίνουν τις μοτοσυκλέτες τους

Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κάθε εταιρείας
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

1/7/2019

Λίγο-πολύ όλοι έχουμε μια γενική εικόνα για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των μοτοσυκλετών που συμμετέχουν φέτος στα MotoGP. Τα Ducati έχουν το γκάζι της αρκούδας και είναι τα πιο σταθερά, αλλά αυτό έχει κόστος στην ευελιξία. Στο άλλο άκρο έχουμε τα Suzuki, που έχουν τα ακριβώς αντίθετα χαρακτηριστικά με φοβερή ευελιξία, αλλά είναι εξόφθαλμο πως τους λείπει το γκάζι. Η Honda βρήκε φέτος τον τρόπο να ενδυναμώσει τον κινητήρα της ώστε να στέκεται μαζί με τα Ducati στις μεγάλες ευθείες, όμως πέραν του Marquez, δέχεται διαρκώς παράπονα απ’ όλους τους υπόλοιπους αναβάτες της για την συμπεριφορά των πλαισίων και της μπροστινής ανάρτησης και μάλιστα επιμένουν πως φέτος τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα! Τα Yamaha από την άλλη μεριά, εξακολουθούν να είναι τα πιο φιλικά και αρμονικά, όμως δείχνουν πως έχουν μείνει στάσιμα σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό και δυσκολεύονται στις μάχες σώμα με σώμα μέσα στον αγώνα, εκεί δηλαδή που χρειάζεται ο αναβάτης να έχει το κάτι παραπάνω για να προσπεράσει.

Όλα αυτά είναι πιθανόν γνωστά, μόνο που αποτελούν την κριτική των θεατών και όσων δεν έχουν καβαλήσει ποτέ στη ζωή τους τις συγκεκριμένες μοτοσυκλέτες! Τι λένε όμως όσοι οδηγούν τις συγκεκριμένες μοτοσυκλέτες; Συμφωνούν ή διαφωνούν με όσα πιστεύουμε εμείς ως θεατές και “αναλυτές” της πολυθρόνας; Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει η κριτική του Rossi για την Yamaha και του Cal Crutchlow για την Honda. Πρόκειται για δύο μοτοσυκλέτες που στα χέρια του Marquez η Honda προηγείται άνετα στο πρωτάθλημα και στα χέρια των Quartararo και Vinales η Yamaha έχει πάρει pole position και νίκη στο Assen.

Θα ξεκινήσουμε από την Honda, διότι η αγωνιστική κυριαρχία του Marc Marquez τα τελευταία χρόνια, έχει δημιουργήσει μια στρεβλή εικόνα σχετικά με τις ικανότητες της RCV213, που έχει μπερδέψει ακόμα και το HRC! Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το γεγονός, πως στα δοκιμαστικά της Βαρκελώνης τη Δευτέρα μετά τον αγώνα, έδωσαν μια εργοστασιακή μοτοσυκλέτα του 2019 στον Nakagami για να δουν αν η κριτική του Ιάπωνα αναβάτη ταυτίζεται με όσα τους έλεγαν οι Jorge Lorenzo και Cal Crutchlow. Και πράγματι ο Nakagami τους είπε τα ίδια! Η Honda έχει σοβαρό θέμα με το μπροστινό της και ο Crutchlow επιμένει πως φέτος είναι ακόμα χειρότερο. Ο Nakagami ήταν λιγότερο αυστηρός και είπε πως σε κάποια σημεία ήταν καλύτερο και σε κάποια σημεία ήταν χειρότερο από τη δική του μοτοσυκλέτα του 2018.

Ο Jorge Lorenzo έχει επίσης πει πως δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στο μπροστινό της Honda, όμως τα πολύ κακά αποτελέσματα και η απευθείας σύγκριση με τον Marquez αποδυναμώνουν την κριτική του. Όμως κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τα λεγόμενα του Marquez, ο οποίος επανειλημμένα έχει πει πως δεν μπορεί να βάλει μαλακή γόμμα εμπρός, σε καμία πίστα. Μετά τον αγώνα του Assen ο Cal Crutchlow μας έδωσε περισσότερα στοιχεία για το πρόβλημα της Honda. Σύμφωνα με τον Βρετανό, η Honda στρίβει με τον πίσω τροχό και σε όποιες πίστες μπορεί να οδηγήσει ντριφτάρωντας τον πίσω τροχό είναι πολύ ανταγωνιστικός. Όμως σε πίστες όπως το Assen που έχουν ροή και πρέπει να κρατήσεις με πειθαρχεία την ιδανική γραμμή, ο Crutchlow είπε πως στην Κ4 και στο τελευταίο S ήταν διαρκώς σε κατάσταση “almost crash”. Πάντα έτσι ήταν τα Honda, όμως φέτος τα πράγματα είναι χειρότερα” συμπλήρωσε ο βρετανός.

Στην μεριά της Yamaha, τα πράγματα έχουν αντίθετη όψη. Παράπονα εδώ κάνει ο αναβάτης με τους περισσότερους βαθμούς μέσα στην μπλε ομάδα, δηλαδή ο Valentino Rossi. Βέβαια κάποιοι λένε πως εκείνο που ξεχωρίζει τους πρωταθλητές είναι η ικανότητά τους να βρίσκουν δικαιολογίες πριν από το κακό αποτέλεσμα. Όμως οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και ο Rossi με τρεις σερί εγκαταλείψεις εξακολουθεί να έχει περισσότερους βαθμούς από το “φαινόμενο” Quartararo και τον νικητή Vinales! Ο ιταλός superstar παραπονέθηκε πως η δική του μοτοσυκλέτα είχε υπερβολικά βαριά αίσθηση στις γρήγορες στροφές του Assen. Συμπλήρωσε δε, πως άλλαξε πολλά πράγματα που αφορούσαν τη ρύθμιση του πλαισίου για τον αγώνα. Μέχρι τώρα βλέπαμε τις τελικές ταχύτητες (συνήθως 10 με 20km/h πιο αργά από τα Ducati και τα Honda) και λέγαμε πως τα Yamaha χρειάζονται μόνο περισσότερη δύναμη, όμως ο Γιατρός έβαλε μέσα στην κουβέντα την παράμετρο της σταθερότητας.

Στο στρατόπεδο της Ducati τα πράγματα είναι πιο σαφή. Ο Andrea Dovisiozo, σχεδόν μετά από κάθε αγώνα επιβεβαιώνει στις συνεντεύξεις του τη γενική εικόνα που έχουμε για τις Ducati. Οι ιταλικές μοτοσυκλέτες έχουν σχεδιαστεί για να κερδίζουν χρόνο στις ευθείες. Στις πίστες που υπάρχουν μεγάλες ευθείες και κλειστές, αργές στροφές είναι σχεδόν ανίκητες. Μπορούν να κατεβάζουν όλη την δύναμη στην άσφαλτο χωρίς να σουζάρουν υπερβολικά στις εξόδους και μπορούν να φρενάρουν με απόλυτη σταθερότητα την τελευταία στιγμή από υπερβολικά υψηλές ταχύτητες. Αυτή η υπερβολική σταθερότητα όμως είναι που μειώνει την ευελιξία τους στις γρήγορες παρατεταμένες στροφές όταν χρειάζεται να αλλάξουν τη γραμμή τους ή να κάνουν διορθώσεις μέσα στη στροφή. Κι όπως ήδη είπαμε στην αρχή, το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει με την Suzuki και γι΄αυτό το νέο πλαίσιο που δοκιμάσανε στη Βαρκελώνη είχε στόχο την σταθερότητα (κυρίως στο φρενάρισμα από υψηλές ταχύτητες), όπως είπε ο Alex Rins, που είναι το αντίτιμο που πληρώνουν οι αναβάτες της Suzuki για την δυνατότητα να αλλάζουν πορεία και γραμμές μέσα στη στροφή.  

    

MotoGP Le Mans SPRINT: Απόλυτη νίκη Martin με φοβερές ανατροπές πίσω του!

Απίστευτο σερί Marc Marquez!
MotoGP Le Mans SPRINT: Απόλυτη νίκη Martin με φοβερές ανατροπές πίσω του!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

11/5/2024

Η πρώτη εκκίνηση στο Le Mans έγινε όπως την προβλέψαμε νωρίτερα στο ρεπορτάζ της κατάταξης, ο Marc Marquez έκανε ένα μικρό θαύμα και κατάφερε να βρεθεί μπροστά καθόλου τυχαία και πολύ μεθοδικά σκαρφάλωσε στις πρώτες τρεις στροφές στην τέταρτη θέση, εντός πεντάδας, όπως είχαμε γράψει. Εκείνο που δεν μπορούσε να προβλέψει κανείς ήταν ο Bagnaia να μην ξεκινά καλά και να αντιμετωπίζει πρόβλημα στον 4ο γύρο εγκαταλείποντας μετά από έξοδο χωρίς πτώση, στην ίδια στροφή που νωρίτερα σήμερα είχε χάσει το μπροστινό ο Marquez μένοντας στην Q1, αναγκασμένος να κάνει το θαύμα.

Στον 5ο γύρο αφότου ο Aleix Espargaro εκτέλεσε την ποινή μακρού γύρου ο Marquez έφτασε στην 3η θέση έχοντας ξεκινήσει 13ος και αμέσως στον επόμενο γύρο οι τρεις πρώτοι έφτασαν την απόσταση στο 1 δευτερόλεπτο με τους υπόλοιπους.

Σε όλο αυτό που γινόταν πίσω, ο Martin ήταν σταθερά εμπρός ανενόχλητος από τον Bezzecchi στην δεύτερη θέση. Πίσω η μεγαλύτερη μάχη ήταν του Acosta που είχε χάσεις τρεις θέσεις στην εκκίνηση, να περάσει τον Miller και ενώ ο Bastianini ανέβαινε επίσης θέσεις. Τελικά ο Acosta κατάφερε να περάσει τον Miller αλλά και τον Di Giannantonio και έφτασε τον Aleix Espargaro που δεν θα ήταν όμως εκεί, αν δεν είχε την ποινή, μία υπενθύμιση για αύριο που μαζί με τον Bagnaia και τον Bezzecchi θα είναι τρεις αναβάτες που δεν θα επιτρέψουν να γίνει επανάληψη του σημερινού.

Φτάνοντας τον Aleix Espargaro, ο Acosta έκανε το λάθος που μπορούσε να φέρει την πτώση αλλά το έσωσε ως άλλος Marquez και έμεινε στην 6η θέση.

MotoGP Le Mans SPRINT: Απόλυτη νίκη Martin με φοβερές ανατροπές πίσω του!
το πόδι έχει φύγει από το μαρσπιέ αλλά καταφέρνει να σηκώσει την μοτοσυκλέτα και να συνεχίσει, ο φοβερός Acosta!

Άλλος που θα φέρει την αλλαγή αύριο είναι ο Bezzecchi, ο οποίος έπεσε στον 9ο γύρο μπροστά στον Marquez που εκείνη την στιγμή μείωνε την απόσταση, μία υπενθύμιση επίσης στον αναβάτη της Gresini πως το λάθος καραδοκεί.

Με τον Martin αναμφισβήτητο νικητή σήμερα από πλευράς δικού του ρυθμού και χωρίς κανείς να μπορεί να τον αντικρούσει και με την αυριανή ημέρα να είναι τελείως διαφορετική, το Le Mans στέκεται στο ύψος του ως μία από τις πλέον ιστορικές πίστες και χαρίζει δυνατό θέαμα!

ΘΕΣΗ

ΒΑΘΜΟΙ

ΑΝΑΒΑΤΗΣ

ΟΜΑΔΑ

Χρόνος / Διαφ.

1

12

89J. Martin

Prima Pramac Racing

19:49.694

2

9

93M. Marquez

Gresini Racing MotoGP™

+2.280

3

7

12M. Viñales

Aprilia Racing

+4.174

4

6

23E. Bastianini

Ducati Lenovo Team

+4.798

5

5

41A. Espargaro

Aprilia Racing

+7.698

6

4

31P. Acosta

Red Bull GASGAS Tech3

+9.185

7

3

49F. Di Giannantonio

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

+11.190

8

2

43J. Miller

Red Bull KTM Factory Racing

+11.516

9

1

25R. Fernandez

Trackhouse Racing

+12.257

10

 

20F. Quartararo

Monster Energy Yamaha MotoGP™

+12.699

11

 

88M. Oliveira

Trackhouse Racing

+13.492

12

 

21F. Morbidelli

Prima Pramac Racing

+15.578

13

 

5J. Zarco

LCR Honda

+16.439

14

 

73A. Marquez

Gresini Racing MotoGP™

+16.816

15

 

33B. Binder

Red Bull KTM Factory Racing

+16.969

16

 

30T. Nakagami

LCR Honda

+19.123

17

 

37A. Fernandez

Red Bull GASGAS Tech3

+23.618

18

 

10L. Marini

Repsol Honda Team

+27.854

ΠΤΩΣΕΙΣ

   

72M. Bezzecchi

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

9 laps

   

42A. Rins

Monster Energy Yamaha MotoGP™

6 laps

   

36J. Mir

Repsol Honda Team

4 laps

   

1F. Bagnaia

Ducati Lenovo Team

3 laps