MotoGP: Οριστική ακύρωση των αγώνων του Silverstone και Philip Island

Ήταν προγραμματισμένοι για Αύγουστο και Οκτώβριο
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

29/5/2020

Τα νέα δεν είναι καθόλου καλά, αν και ήταν αναμενόμενο πως θα έρχονταν. Μιλάμε για την οριστική ακύρωση των αγώνων της Μ. Βρετανίας και της Αυστραλίας, όπως ανακοινώθηκε επίσημα από την Dorna, την FIM και την IRTA. Ο αγώνας του Silverstone ήταν προγραμματισμένος να γίνει στις 28-30 Αυγούστου και ο αγώνας του Philip Island ήταν για τις 23-25 Οκτωβρίου. Η αιτιολογία της ακύρωσης σύμφωνα με τον Carmelo Ezpeleta της Dorna ήταν για τα ανυπέρβλητα προβλήματα στη μετακίνηση των ομάδων, του εξοπλισμού και των ανθρώπων της οργάνωσης, αλλά και συνολικά για τη δυσκολία διεξαγωγής του αγώνα στις χώρες αυτές.

Για την περίπτωση της Αυστραλίας είναι κατανοητό, καθώς η απόσταση είναι μεγάλη και η Dorna είχε ήδη πει πως το φωτεινό πρωτάθλημα δύσκολα θα φύγει έξω από την Ευρώπη. Για την περίπτωση του Silverstone φαντάζει κάπως υπερβολική η δικαιολογία περί δυσκολίας μετακίνησης (πέρα από τα αεροπλάνα υπάρχει και η δυνατότητα του τρένου μέσω Γαλλίας) αλλά το γεγονός πως είναι τον Αύγουστο και ακόμα δεν ξέρουμε αν θα γίνει σίγουρα ο διπλός αγώνας στη Jerez τον Ιούλιο και της Τσεχίας στις αρχές Αυγούστου, δείχνει την αβεβαιότητα που επικρατεί αυτή τη στιγμή στα MotoGP.      

MotoGP: Έσπασε το σερί-ρεκόρ της Ducati – Εξηγεί τι έγινε με το ελαστικό και έμειναν χωρίς βάθρο από το 2021!

Μία Desmosedici σε κάθε βάθρο για 88 φορές από το 2021 - Τερματίστηκε σήμερα
MotoGP: Έσπασε το σερί-ρεκόρ της Ducati – Εξηγεί τι έγινε με το ελαστικό και έμειναν χωρίς βάθρο από το 2021!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

2/3/2026

Ο Davide Tardozzi περπάτησε την πίστα μόλις τελείωσε ο αγώνας, επιθεωρώντας την 4η στροφή και τα κερμπ, που σύμφωνα με τον ίδιο ευθύνονται για την καταστροφή της ζάντας, την απώλεια πίεσης και κατά επέκταση την απώλεια βαθμών για τον Marc Marquez.

Σύμφωνα με την Ducati ήταν πολλές οι περιπτώσεις αυτό το Σαββατοκύριακο με κατεστραμμένες ζάντες, αναφέροντας χαρακτηριστικά την περίπτωση του Jorge Martin στον Sprint που κινδύνευσε από ποινή για χαμηλότερες πιέσεις.

Όταν εξετάστηκε η μοτοσυκλέτα, ανακαλύφθηκε πρόβλημα στην ζάντα που δικαιολογούσε την χαμηλότερη πίεση και ο αναβάτης της Aprilia δεν τιμωρήθηκε. Το ευτύχημα για εκείνον ήταν πως έχασε την πίεση σταδιακά και όχι απότομα όπως συνέβη στον Marc Marquez.

Ο Davide Tardozzi αφότου ανέλυσε τα δεδομένα και περπάτησε την πίστα, δεν απέδωσε το χτύπημα στην ζάντα ως μεταγενέστερο της απώλειας πίεσης αλλά ως την αρχική αιτία.

«Θα μπορούσε να πει κανείς», είπε χαρακτηριστικά το Tardozzi, «πως ήταν και λάθος οδήγησης, αλλά στην πράξη είναι ένας συνδυασμός λάθους και ατυχίας, καθώς πολλοί αναβάτες πάτησαν το κερμπ της 4ης στροφής χωρίς κανείς τους να έχει πρόβλημα».

«Η δική μας ζάντα έσπασε πάνω στο κέρμπ της 4ης στροφής και έπειτα το ελαστικό έχασε άμεσα όλο τον αέρα, δεν ξέρει και ο Marc για ποιο λόγο πάτησε πλήρως το κερμπ αλλά σε κάθε περίπτωση η ζάντα ανατινάχθηκε. Δεν θυμάμαι να έχω ξανά δει ποτέ κάτι τέτοιο».

MotoGP: Έσπασε το σερί-ρεκόρ της Ducati – Εξηγεί τι έγινε με το ελαστικό και έμειναν χωρίς βάθρο από το 2021!
Ο Davide Tardozzi περπάτησε την πίστα μόλις τελείωσε ο αγώνας, επιθεωρώντας τα κερμπ της 4ης στροφής

Ο Piero Taramasso, αγωνιστικός διευθυντής της Michelin εξήγησε πως το περιστατικό του Marc Marquez δεν ήταν μεμονωμένο φέτος στην Ταϊλάνδη και απέδωσε τα πολλαπλά προβλήματα των ζαντών στην υψηλή θερμοκρασία και στην φύση των κερμπ.

«Όλο το Σαββατοκύριακο ερχόντουσαν στο box της Michelin στραβωμένες και χτυπημένες ζάντες. Είναι πολύ ελαφριές και μαλακές ενώ τα κερμπ εδώ πιο απότομα, οι περισσότεροι έχαναν σταδιακά και ελεγχόμενα την πίεση όπως ο Martin, όμως στην περίπτωση του Marc Marquez το χτύπημα ήταν μεγαλύτερο και η απώλεια σχεδόν άμεση».

Στο μεταξύ αυτό ήταν απλά ένα από τα προβλήματα της Ducati, μιας και ο Tardozzi ξεκαθάρισε πως η συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας στον αγώνα ήταν διαφορετική από την εικόνα των δοκιμών και πως το χειρότερο είναι ότι δεν έχουν απάντηση για την αιτία. Ταυτόχρονα, πάντα σύμφωνα με τον ίδιο, η Aprilia έχει καταφέρει να ψαλιδίσει την διαφορά τους και το περιθώριο λάθους ή κακής επίδοσης έχει μικρύνει πάρα πολύ.

Περισσότερα για το τι έγινε στον αγώνα εδώ.

Ο πρώτος αγώνας της σεζόν βρίσκει τώρα την Ducati έχοντας σπάσει το απίστευτο σερί της όπου από τον αγώνα της Αγγλίας το 2021 τουλάχιστον μία Ducati βρίσκεται στις 3 πρώτες θέσεις, για συνολικά 88 αγώνες!