MotoGP: Το παρασκήνιο της μετακίνησης του Jorge Martin από την KTM στην Ducati

Είχε συμβόλαιο για το 2021
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

26/8/2020

Ο Jorge Martin, ο αναβάτης που κέρδισε τον τελευταίο αγώνα της Moto2 στην Αυστρία αλλά έχασε την πρώτη θέση γιατί πάτησε οριακά εκτός πίστας, στο πράσινο, ακύρωσε το συμβόλαιό του με την KTM λίγο πριν ξεκινήσει καθυστερημένα η φετινή σεζόν. Για να το κάνει αυτό ενεργοποίησε μία δικλείδα ασφαλείας που έως τώρα δεν είχε γίνει γνωστή. Προχώρησε σε αυτή την πράξη γιατί δεν πίστεψε πως η KTM θα έφερνε φέτος την ανανέωση που είχε υποσχεθεί. Πρόκειται για ειδησεογραφία που έχουμε καλύψει τις ημέρες που εξελισσόταν, εδώ κι εδώ, αλλά τώρα ο διευθυντής του αγωνιστικού τμήματος της KTM αποκαλύπτει πώς οδηγήθηκαν τα πράγματα σε αυτό το αποτέλεσμα.

Ο Martin που κυνηγά το πρωτάθλημα στην Moto2 θέτει τα παράπονά του στους κριτές για την ποινή κατά τον τερματισμό στον τελευταίο αγώνα

Θυμίζουμε πως στον Martin προσφέρθηκε μία θέση στην Pramac Ducati την οποία και δέχτηκε, ενώ είχε συμβόλαιο με την KTM για την επόμενη σεζόν, χωρίς αυτό να έχει ακόμη επιβεβαιωθεί από την Ducati.

Αρχικά η KTM είχε σκοπό να ανεβάσει τον Martin στα MotoGP από φέτος και να του δώσει την θέση του Zarco. Ωστόσο ο manager του Martin αλλά και ο ίδιος, θεώρησαν πως θα έπρεπε να μείνει άλλη μία χρονιά στην Moto2 με στόχο να πάρει τον τίτλο και να ανέβει στα MotoGP ως δύο φορές πρωταθλητής. Ο Martin είναι ο παγκόσμιος πρωταθλητής της Moto3 το 2018. Η απόφασή του αυτή έγινε σεβαστή, κι έτσι τώρα ο Martin παλεύει για τον φετινό τίτλο στην Moto2 κι αυτή την στιγμή είναι τρίτος στην βαθμολογία.

Ο Pit Beirer από την πλευρά της KTM εξηγεί πως υπήρχε ένας όρος στο συμβόλαιο του Martin για την Moto2 από παλαιότερα, κι απλά μεταφέρθηκε με την ανανέωση που έγινε την περασμένη Άνοιξη. Η δέσμευση του Martin με την KTM μπορούσε να λήξει από την πλευρά του Martin αν η KTM δεν ήταν στην πρώτη δεκάδα του πρωταθλήματος μέχρι το τέλος Ιουνίου 2020!

Το πρόβλημα είναι πως δεν έγιναν αγώνες MotoGP μέχρι τον Ιούνιο του 2020, αλλά αυτό δεν είναι κάτι που θα μπορούσε να προβλέψει το συμβόλαιο, εκτός κι αν διευκρινιζόταν πως ο όρος αυτός έχει ισχύ σε μία κανονική περίοδο όπου διεξάγονται αγώνες. Ποιος όμως μπορούσε να φανταστεί μία τέτοια πιθανότητα, όπου δεν θα γίνονται αγώνες;

Κι όμως, ο manager του Martin, ο Albert Valera που είναι επίσης manager του Jorge Lorenzo, αλλά και ο ίδιος ο Martin, θέλησαν να ενεργοποιήσουν την δικλείδα ασφαλείας σπάζοντας το συμβόλαιο με την KTM. «Προσπάθησα να εξηγήσω στον manager του Martin» λέει ο κ.Beirer, «πως μπορεί να μην είμαστε στην δεκάδα, αλλά δεν είμαστε και εκτός αυτής, από την στιγμή που δεν διεξάγονται αγώνες. Δυστυχώς όμως ο manager και ο Martin δεν θέλησαν να συνεχίσουν να πιστεύουν σε εμάς. Προτίμησαν να διακόψουν το συμβόλαιο με βάση την επιλογή αυτή που είχαν. Δεν είμαστε καθόλου ευχαριστημένοι με αυτό που συνέβη γιατί επενδύουμε τεράστια ποσά στην Moto2, μόνο και μόνο για να προετοιμάσουμε αναβάτες για τα MotoGP!».

Ο Beirer εξήγησε επίσης πως αν κάποιος τους εγκαταλείψει σε μία τόσο δύσκολη στιγμή, όπως της πανδημίας, τότε θα σκεφτόντουσαν διπλά να τον δεχτούν πίσω στην οικογένεια της KTM. Άλλωστε ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω για τον Beirer, καθώς πλέον η KTM έχει υπογράψει με τον Petrucci, και ο ίδιος είναι πολύ ευχαριστημένος με την επιλογή που έχουν κάνει στους αναβάτες. Προφανώς και το όνομα του Martin θα είναι κάτι που θα τους προβληματίζει καιρό και θα τους ενοχλεί, γιατί η KTM θέλει οι αναβάτες της να προάγονται εσωτερικά ξεκινώντας την αγωνιστική τους καριέρα μέσα από την εταιρεία.

Τα MotoGP είναι άθλημα αναβατών πρώτα και έπειτα μοτοσυκλετών, σε αντίθεση με τα Superbike. Η KTM θέλει αυτό να αλλάξει, ώστε ο κόσμος να αντιλαμβάνεται την πρόοδο της στην κατάταξη ως κάτι που κάνει η μοτοσυκλέτα και όχι ο αναβάτης. Το παράδειγμα του Marquez όπου ο κόσμος βλέπει πως χωρίς αυτόν η Honda δεν ανεβαίνει στο βάθρο, είναι κάτι που τους προβληματίζει. Σε αυτό βέβαια φταίει η ίδια η Honda που επένδυσε σε έναν μόνο αναβάτη αντί για τέσσερις. Η KTM βλέπει επίσης και την πρότερη εικόνα της Ducati μετά την αποχώρηση του Stoner και θέλει να επενδύει έτσι σε δικούς της αναβάτες. Η περίπτωση του Martin είναι μία επένδυση που δεν απέφερε το αναμενόμενο κέρδος.

Για αυτό και ο Beirer είναι ιδιαίτερα καυστικός για τον manager του Martin: «Το μόνο που σκέφτονται οι managers είναι το τελευταίο i-phone και πώς να κάνουν την δική τους ζωή πιο εύκολη. Βάζουν τις ομάδες να κονταροχτυπιούνται μεταξύ τους για να αυξάνουν την αξία των συμβολαίων. Αλλά είναι αυτό που είναι. Εμείς αναγκαστήκαμε να βρούμε αναβάτες και τα έχουμε καταφέρει, είμαστε πολύ ικανοποιημένοι για την επόμενη σεζόν με την σύνθεση αναβατών που έχουμε ετοιμάσει».

 

Ετικέτες

Tech3: Ανοιχτή η συνεργασία με κατασκευαστή για το 2027 - Στο τραπέζι αντικατάσταση KTM με Honda

Η γαλλική ομάδα δεν έχει καταλήξει ακόμη με ποιον κατασκευαστή θα συνεχίσει στη νέα εποχή των 850 κυβικών
Tech3
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

6/5/2026

Η Tech3 βρίσκεται μπροστά σε μία κρίσιμη απόφαση, καθώς η επιλογή κατασκευαστή για το 2027 παραμένει ανοιχτή, με τη Honda να εμφανίζεται πλέον ως σοβαρός διεκδικητής απέναντι στην KTM.

Η Tech3 δεν έχει ακόμη οριστικοποιήσει με ποιον κατασκευαστή θα αγωνιστεί το 2027, όταν τα MotoGP θα περάσουν στους νέους κανονισμούς των 850 κυβικών, με αποτέλεσμα να καθυστερούν και οι κινήσεις της στην αγορά αναβατών. Σύμφωνα με τον manager της ομάδας Nicolas Goyon, το μέλλον της ομάδας εξαρτάται πρώτα από την επιλογή μοτοσυκλέτας και μετά θα βρίσκονται σε θέση να προχωρήσουν σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με υποψήφιους αναβάτες.

Tech3

Στη γαλλική ομάδα, η οποία φέτος βρίσκεται υπό νέα διοίκηση του πρώην επικεφαλής της Haas στη F1, Guenther Steiner, θεωρούνταν μέχρι πρότινος δεδομένη η συνέχεια της συνεργασία με την KTM και στη εποχή των νέων κανονισμών. Ωστόσο, τις τελευταίες εβδομάδες έχουν ενταθεί οι πληροφορίες που τη συνδέουν με πιθανή μετακίνηση στη Honda, η οποία φέρεται να επιθυμεί να αυξήσει την παρουσία της στο grid σε έξι μοτοσυκλέτες από το 2027, όσες έχει και η Ducati.

Εάν αυτό όντως συμβεί, μπορεί να εξυπηρετήσει τα σχέδια επέκτασης στη μεγάλη κατηγορία, της επιτυχημένης ομάδας του Jorge Martinez, CFMOTO Aspar Racing, η οποία παρότι φέρει το όνομα της CFMOTO χρησιμοποιεί μοτοσυκλέτες της ΚΤΜ στις μικρότερες κατηγορίες των Grand Prix, Moto2 και Moto3.

Tech3

Ο Goyon αποκάλυψε πως έχουν ήδη γίνει επαφές με αρκετούς αναβάτες και managers, όμως χωρίς ξεκάθαρη εικόνα για τον τεχνικό συνεργάτη της ομάδας, οποιαδήποτε συμφωνία θεωρείται πρωτόλεια. Αυτό σημαίνει πως και το αγωνιστικό δίδυμο της ομάδας για το 2027 παραμένει εντελώς ανοιχτό.

Παράλληλα, ο Γάλλος παράγοντας παραδέχθηκε ότι οι αναβάτες του παγκόσμιου Πρωταθλήματος Moto2 αποτελούν ιδιαίτερα ελκυστική λύση λόγω της εμπειρίας τους με τα ελαστικά της Pirelli, τα οποία θα χρησιμοποιούνται στο MotoGP από το 2027. Παρ’ όλα αυτά, εμφανίστηκε επιφυλακτικός απέναντι στο ενδεχόμενο των δύο rookies στην ίδια ομάδα, θυμίζοντας τη δύσκολη σεζόν του 2022 με τους Remy Gardner και Raul Fernandez.

Tech3

Η τρέχουσα σύνθεση της Tech3 με τους Enea Bastianini και Maverick Vinales δύσκολα δείχνει ότι θα παραμείνει ίδια το 2027, με τον Ιταλό να συνδέεται ήδη με πιθανή επιστροφή στη Gresini Racing και τον Ισπανό να εξακολουθεί να βρίσκεται στο κάδρο για εργοστασιακή θέση στην KTM, εάν επιβεβαιωθεί η αποχώρηση του Pedro Acosta με προορισμό τη Ducati.