MotoGP: Το παρασκήνιο της μετακίνησης του Jorge Martin από την KTM στην Ducati

Είχε συμβόλαιο για το 2021
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

26/8/2020

Ο Jorge Martin, ο αναβάτης που κέρδισε τον τελευταίο αγώνα της Moto2 στην Αυστρία αλλά έχασε την πρώτη θέση γιατί πάτησε οριακά εκτός πίστας, στο πράσινο, ακύρωσε το συμβόλαιό του με την KTM λίγο πριν ξεκινήσει καθυστερημένα η φετινή σεζόν. Για να το κάνει αυτό ενεργοποίησε μία δικλείδα ασφαλείας που έως τώρα δεν είχε γίνει γνωστή. Προχώρησε σε αυτή την πράξη γιατί δεν πίστεψε πως η KTM θα έφερνε φέτος την ανανέωση που είχε υποσχεθεί. Πρόκειται για ειδησεογραφία που έχουμε καλύψει τις ημέρες που εξελισσόταν, εδώ κι εδώ, αλλά τώρα ο διευθυντής του αγωνιστικού τμήματος της KTM αποκαλύπτει πώς οδηγήθηκαν τα πράγματα σε αυτό το αποτέλεσμα.

Ο Martin που κυνηγά το πρωτάθλημα στην Moto2 θέτει τα παράπονά του στους κριτές για την ποινή κατά τον τερματισμό στον τελευταίο αγώνα

Θυμίζουμε πως στον Martin προσφέρθηκε μία θέση στην Pramac Ducati την οποία και δέχτηκε, ενώ είχε συμβόλαιο με την KTM για την επόμενη σεζόν, χωρίς αυτό να έχει ακόμη επιβεβαιωθεί από την Ducati.

Αρχικά η KTM είχε σκοπό να ανεβάσει τον Martin στα MotoGP από φέτος και να του δώσει την θέση του Zarco. Ωστόσο ο manager του Martin αλλά και ο ίδιος, θεώρησαν πως θα έπρεπε να μείνει άλλη μία χρονιά στην Moto2 με στόχο να πάρει τον τίτλο και να ανέβει στα MotoGP ως δύο φορές πρωταθλητής. Ο Martin είναι ο παγκόσμιος πρωταθλητής της Moto3 το 2018. Η απόφασή του αυτή έγινε σεβαστή, κι έτσι τώρα ο Martin παλεύει για τον φετινό τίτλο στην Moto2 κι αυτή την στιγμή είναι τρίτος στην βαθμολογία.

Ο Pit Beirer από την πλευρά της KTM εξηγεί πως υπήρχε ένας όρος στο συμβόλαιο του Martin για την Moto2 από παλαιότερα, κι απλά μεταφέρθηκε με την ανανέωση που έγινε την περασμένη Άνοιξη. Η δέσμευση του Martin με την KTM μπορούσε να λήξει από την πλευρά του Martin αν η KTM δεν ήταν στην πρώτη δεκάδα του πρωταθλήματος μέχρι το τέλος Ιουνίου 2020!

Το πρόβλημα είναι πως δεν έγιναν αγώνες MotoGP μέχρι τον Ιούνιο του 2020, αλλά αυτό δεν είναι κάτι που θα μπορούσε να προβλέψει το συμβόλαιο, εκτός κι αν διευκρινιζόταν πως ο όρος αυτός έχει ισχύ σε μία κανονική περίοδο όπου διεξάγονται αγώνες. Ποιος όμως μπορούσε να φανταστεί μία τέτοια πιθανότητα, όπου δεν θα γίνονται αγώνες;

Κι όμως, ο manager του Martin, ο Albert Valera που είναι επίσης manager του Jorge Lorenzo, αλλά και ο ίδιος ο Martin, θέλησαν να ενεργοποιήσουν την δικλείδα ασφαλείας σπάζοντας το συμβόλαιο με την KTM. «Προσπάθησα να εξηγήσω στον manager του Martin» λέει ο κ.Beirer, «πως μπορεί να μην είμαστε στην δεκάδα, αλλά δεν είμαστε και εκτός αυτής, από την στιγμή που δεν διεξάγονται αγώνες. Δυστυχώς όμως ο manager και ο Martin δεν θέλησαν να συνεχίσουν να πιστεύουν σε εμάς. Προτίμησαν να διακόψουν το συμβόλαιο με βάση την επιλογή αυτή που είχαν. Δεν είμαστε καθόλου ευχαριστημένοι με αυτό που συνέβη γιατί επενδύουμε τεράστια ποσά στην Moto2, μόνο και μόνο για να προετοιμάσουμε αναβάτες για τα MotoGP!».

Ο Beirer εξήγησε επίσης πως αν κάποιος τους εγκαταλείψει σε μία τόσο δύσκολη στιγμή, όπως της πανδημίας, τότε θα σκεφτόντουσαν διπλά να τον δεχτούν πίσω στην οικογένεια της KTM. Άλλωστε ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω για τον Beirer, καθώς πλέον η KTM έχει υπογράψει με τον Petrucci, και ο ίδιος είναι πολύ ευχαριστημένος με την επιλογή που έχουν κάνει στους αναβάτες. Προφανώς και το όνομα του Martin θα είναι κάτι που θα τους προβληματίζει καιρό και θα τους ενοχλεί, γιατί η KTM θέλει οι αναβάτες της να προάγονται εσωτερικά ξεκινώντας την αγωνιστική τους καριέρα μέσα από την εταιρεία.

Τα MotoGP είναι άθλημα αναβατών πρώτα και έπειτα μοτοσυκλετών, σε αντίθεση με τα Superbike. Η KTM θέλει αυτό να αλλάξει, ώστε ο κόσμος να αντιλαμβάνεται την πρόοδο της στην κατάταξη ως κάτι που κάνει η μοτοσυκλέτα και όχι ο αναβάτης. Το παράδειγμα του Marquez όπου ο κόσμος βλέπει πως χωρίς αυτόν η Honda δεν ανεβαίνει στο βάθρο, είναι κάτι που τους προβληματίζει. Σε αυτό βέβαια φταίει η ίδια η Honda που επένδυσε σε έναν μόνο αναβάτη αντί για τέσσερις. Η KTM βλέπει επίσης και την πρότερη εικόνα της Ducati μετά την αποχώρηση του Stoner και θέλει να επενδύει έτσι σε δικούς της αναβάτες. Η περίπτωση του Martin είναι μία επένδυση που δεν απέφερε το αναμενόμενο κέρδος.

Για αυτό και ο Beirer είναι ιδιαίτερα καυστικός για τον manager του Martin: «Το μόνο που σκέφτονται οι managers είναι το τελευταίο i-phone και πώς να κάνουν την δική τους ζωή πιο εύκολη. Βάζουν τις ομάδες να κονταροχτυπιούνται μεταξύ τους για να αυξάνουν την αξία των συμβολαίων. Αλλά είναι αυτό που είναι. Εμείς αναγκαστήκαμε να βρούμε αναβάτες και τα έχουμε καταφέρει, είμαστε πολύ ικανοποιημένοι για την επόμενη σεζόν με την σύνθεση αναβατών που έχουμε ετοιμάσει».

 

Ετικέτες

MotoGP ΗΠΑ: Απόλυτη κυριαρχία Bezzecchi με Aprilia στο 1-2

Ρεκόρ συνεχόμενων γύρων και ρεκόρ συνεχόμενων αγώνων
MotoGP ΗΠΑ: Απόλυτη κυριαρχία Bezzecchi με Aprilia στο 1-2
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

30/3/2026

Με μία φανταστική εκκίνηση ο Bezzecchi παίρνει την εξωτερική και καταφέρνει να στρίψει δεύτερος πίσω από τον Bagnaia κερδίζοντας θέσεις. Πίσω του ο Martin ακολουθούμενος από τον Marc Marquez που έχει καταφέρει να περάσει την νέμεση των τελευταίων δύο αγώνων, τον Di Giannantonio που εχθές τον προειδοποίησε σε ήρεμο τόνο, να έχει τα μάτια του ανοικτά.

Ο Bagnaia γράφει τις πρώτες στροφές στην 6η θέση έχοντας πίσω του τον Mir, τον άρχοντα των DNF. Δεν είμαστε σκληροί με τον Mir, μένουμε μόνο στα γεγονότα τα οποία του δίνουν το ρεκόρ πτώσεων. Ένα ρεκόρ από το οποίο δεν λέει να ξεφύγει. Σε 53 αγώνες έχει 37 πτώσεις, αλίμονο, δεν σταμάτησε ούτε και σήμερα να τις αυξάνει.

Ο πρώτος γύρος είναι σημαντικό για τον Bezzecchi να κλείσει περνώντας τον Acosta. Αν το καταφέρει τότε σπάει το ρεκόρ του Lorenzo για συνεχόμενους γύρους στην πρώτη θέση, ένα ρεκόρ το οποίο δεν προσμετρά τους αγώνες Sprint, όπου εχθές ο Bezzecchi έπεσε από δικό του λάθος.

Βλέποντας τον Acosta να ανοίγει ελάχιστα στην έξοδο πριν την ευθεία, ο Bezzecchi ορμά στην αγωνιστική γραμμή εκεί ακριβώς που ο Acosta επέστρεφε. Οι δυο τους ακουμπούν σε ένα καθαρά αγωνιστικό συμβάν που αφήνει την αεροτομή της Aprilia πληγωμένη χωρίς άλλη όμως επίδραση, ακόμη και για τους πίσω που πατούν τα κομμάτια.

Στο μεταξύ ο Marc Marquez δεν έχει τον ρυθμό της πρώτης τριάδας και σχηματίζει μία τετράδα που όλοι μαζί παλεύουν για την 4η θέση με πρώτο από όλους τον Di Giannantonio που βλέπει την κατάλληλη ευκαιρία να παραδώσει μαθήματα.

Με πολύ όμορφο τρόπο περνά τον Marc Marquez από την εσωτερική και αμέσως μετά επίθεση στον Marc κάνει και ο Bagnaia.

Ο Zarco σημειώνει πτώση όσο οι τρεις πρώτοι ξεχωρίζουν και είναι πίσω που η μάχη έχει περισσότερη ένταση, μέχρι ο Marc Marquez να χάσει θέση και από τον Mir και έπειτα να εκτελέσει την ποινή μακρύτερου γύρου καταλήγοντας 11ος.

Στο μεταξύ μακρύτερο γύρο θα πρέπει να εκτελέσει και ο Mir γιατί έκανε μία έξοδο όπου εκεί βρήκε άσφαλτο αντί για αμμοπαγίδα και ξανά μπαίνοντας στην πίστα δεν έδωσε την θέση του. Το αναπόφευκτο θα ερχόταν μόλις πήγαινε να εκτελέσει την ποινή, καθώς εκεί ακριβώς έπεσε κιόλας.

Η μάχη Marc Marquez και Di Giannantonio δεν κράτησε πολύ, με τον Marc Marquez να πηγαίνει πίσω, ένα άλλο όνομα φαινόταν να ανεβαίνει σταθερά, του Ai Ogura που σταδιακά ανέβαινε σε ρυθμό, μέχρι να προσπεράσει τον Alex Marquez με μαεστρία.

Στον 7ο γύρο ο Martin παραλίγο να πέσει προσπαθώντας να επιτεθεί στον Acosta, με τον ίδιο τρόπο που εχθές πέρασε τον Bagnaia και παρόμοια με τον τρόπο που έπεσε ο Marc Marquez στον αγώνα sprint.

Στον 8ο και 9ο γύρο ο Ai Ogura δίνει τον καλύτερο του εαυτό και φτάνει πίσω από τον Bagnaia. Στον 13ο όμως κάνει κάτι καταπληκτικό, περνά και τον Di Giannantonio.

Έναν γύρο μετά ο Martin καταφέρνει να περάσει τον Acosta και από εκεί και πέρα οι δύο πρώτες θέσεις έχουν κλειδώσει, γιατί χτίζει σιγά – σιγά μία απόσταση από τον Acosta.

Ο Ai Ogura θα ανέβει σε ρυθμό και θα πλησιάσει την KTM με αποτέλεσμα να πηγαίνουμε ολοταχώς σε έναν βάθρο μόνο με Aprilia!

Μέσα στην πίστα αυτή και γενικά στο πρωτάθλημα έτσι όπως ήταν τα προηγούμενα χρόνια, το να μην υπάρχει Ducati στο βάθρο, μοιάζει περίεργο, παρόλο που στους πέντε τελευταίους αγώνες, είναι η Aprilia και ο Bezzecchi που κερδίζουν σταθερά.

Στον 15ο γύρο ο Marc Marquez κάνει επιθετική κίνηση στον αδερφό του Alex και αμέσως ξεκινά μία μάχη με τον Bastianini.

Έκει ακριβώς σπάει και το σασμάν του Ai Ogura που εγκαταλείπει με δάκρυα στα μάτια, έναν πολλά υποσχόμενο αγώνα!

Πλέον η καλύτερη μάχη είναι ξανά με τον Marc Marquez που μαζί με τον Bastianini θα περάσουν και οι δύο τον Bagnaia και θα παίξουν μέχρι το τέλος.

Ο Marc Marquez έχει καλύτερο ρυθμό από τον Di Giannantonio που με την σειρά του δεν χρειάζεται να πάρει ρίσκο, ούτε υπάρχει χρόνος να ψαλιδίσει κανείς την διαφορά τους.

Με ορισμένες δυνατές στιγμές και με τον Bezzecchi και την Aprilia να κάνουν την διαφορά, ο αγώνας στις ΗΠΑ, μόνο αδιάφορος δεν ήταν, ενώ σημάδεψε και το τέλος εποχής για την πρωτοκαθεδρία της Ducati.

Η Aprilia το είχε πει, «το έχουμε βρει» εννοώντας πως πλέον έχει την ταχύτητα της Ducati. Το ρεκόρ σήμερα το αποδεικνύει, στην σύγχρονη εποχή των MotoGP δεν υπάρχει άλλος με συνεχόμενες νίκες ενώ οδηγεί κάθε έναν γύρο. Διαφορετικά είναι δέκα αγώνες το ρεκόρ συνεχόμενων νικών, χωρίς όμως να είναι πρώτος σε κάθε έναν γύρο ξεχωριστά.

Μία μεγάλη ημέρα για την Aprilia που την περίμενε εδώ και έναν χρόνο ακριβώς!

Θέση

Αναβάτης

Ομάδα

Χρόνος

Διαφ.

1

72M. Bezzecchi

Aprilia Racing

40:50.653

25

2

89J. Martin

Aprilia Racing

+2.036

20

3

37P. Acosta

Red Bull KTM Factory Racing

+4.497

16

4

49F. Di Giannantonio

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

+6.972

13

5

93M. Marquez

Ducati Lenovo Team

+8.100

11

6

23E. Bastianini

Red Bull KTM Tech3

+8.243

10

7

73A. Marquez

BK8 Gresini Racin MotoGP

+11.253

9

8

25R. Fernandez

Trackhouse MotoGP Team

+13.129

8

9

10L. Marini

Honda HRC Castrol

+14.471

7

10

63F. Bagnaia

Ducati Lenovo Team

+14.544

6

11

54F. Aldeguer

BK8 Gresini Racing MotoGP

+21.063

5

12

33B. Binder

Red Bull KTM Factory Racing

+22.062

4

13

11D. Moreira

Pro Honda LCR

+22.201

3

14

21F. Morbidelli

Pertamina Enduro VR46 Racin Team

+24.371

2

15

7T. Razgatlioglu

Prima Pramac Yamaha MotoGP

+25.549

1

16

43J. Miller

Prima Pramac Yamaha MotoGP

+26.309

 

17

20F. Quartararo

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

+27.136

 

18

42A. Rins

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

+38.701

 

Πτώσεις / Εγκαταλείψεις

 

5J. Zarco

Castrol Honda LCR

18 Laps

 
 

79A. Ogura

Trackhouse MotoP Team

15 Laps

 
 

36J. Mir

Honda HRC Castrol

5 Laps

 

 

Ετικέτες