MotoGP: Το παρασκήνιο της μετακίνησης του Jorge Martin από την KTM στην Ducati

Είχε συμβόλαιο για το 2021
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

26/8/2020

Ο Jorge Martin, ο αναβάτης που κέρδισε τον τελευταίο αγώνα της Moto2 στην Αυστρία αλλά έχασε την πρώτη θέση γιατί πάτησε οριακά εκτός πίστας, στο πράσινο, ακύρωσε το συμβόλαιό του με την KTM λίγο πριν ξεκινήσει καθυστερημένα η φετινή σεζόν. Για να το κάνει αυτό ενεργοποίησε μία δικλείδα ασφαλείας που έως τώρα δεν είχε γίνει γνωστή. Προχώρησε σε αυτή την πράξη γιατί δεν πίστεψε πως η KTM θα έφερνε φέτος την ανανέωση που είχε υποσχεθεί. Πρόκειται για ειδησεογραφία που έχουμε καλύψει τις ημέρες που εξελισσόταν, εδώ κι εδώ, αλλά τώρα ο διευθυντής του αγωνιστικού τμήματος της KTM αποκαλύπτει πώς οδηγήθηκαν τα πράγματα σε αυτό το αποτέλεσμα.

Ο Martin που κυνηγά το πρωτάθλημα στην Moto2 θέτει τα παράπονά του στους κριτές για την ποινή κατά τον τερματισμό στον τελευταίο αγώνα

Θυμίζουμε πως στον Martin προσφέρθηκε μία θέση στην Pramac Ducati την οποία και δέχτηκε, ενώ είχε συμβόλαιο με την KTM για την επόμενη σεζόν, χωρίς αυτό να έχει ακόμη επιβεβαιωθεί από την Ducati.

Αρχικά η KTM είχε σκοπό να ανεβάσει τον Martin στα MotoGP από φέτος και να του δώσει την θέση του Zarco. Ωστόσο ο manager του Martin αλλά και ο ίδιος, θεώρησαν πως θα έπρεπε να μείνει άλλη μία χρονιά στην Moto2 με στόχο να πάρει τον τίτλο και να ανέβει στα MotoGP ως δύο φορές πρωταθλητής. Ο Martin είναι ο παγκόσμιος πρωταθλητής της Moto3 το 2018. Η απόφασή του αυτή έγινε σεβαστή, κι έτσι τώρα ο Martin παλεύει για τον φετινό τίτλο στην Moto2 κι αυτή την στιγμή είναι τρίτος στην βαθμολογία.

Ο Pit Beirer από την πλευρά της KTM εξηγεί πως υπήρχε ένας όρος στο συμβόλαιο του Martin για την Moto2 από παλαιότερα, κι απλά μεταφέρθηκε με την ανανέωση που έγινε την περασμένη Άνοιξη. Η δέσμευση του Martin με την KTM μπορούσε να λήξει από την πλευρά του Martin αν η KTM δεν ήταν στην πρώτη δεκάδα του πρωταθλήματος μέχρι το τέλος Ιουνίου 2020!

Το πρόβλημα είναι πως δεν έγιναν αγώνες MotoGP μέχρι τον Ιούνιο του 2020, αλλά αυτό δεν είναι κάτι που θα μπορούσε να προβλέψει το συμβόλαιο, εκτός κι αν διευκρινιζόταν πως ο όρος αυτός έχει ισχύ σε μία κανονική περίοδο όπου διεξάγονται αγώνες. Ποιος όμως μπορούσε να φανταστεί μία τέτοια πιθανότητα, όπου δεν θα γίνονται αγώνες;

Κι όμως, ο manager του Martin, ο Albert Valera που είναι επίσης manager του Jorge Lorenzo, αλλά και ο ίδιος ο Martin, θέλησαν να ενεργοποιήσουν την δικλείδα ασφαλείας σπάζοντας το συμβόλαιο με την KTM. «Προσπάθησα να εξηγήσω στον manager του Martin» λέει ο κ.Beirer, «πως μπορεί να μην είμαστε στην δεκάδα, αλλά δεν είμαστε και εκτός αυτής, από την στιγμή που δεν διεξάγονται αγώνες. Δυστυχώς όμως ο manager και ο Martin δεν θέλησαν να συνεχίσουν να πιστεύουν σε εμάς. Προτίμησαν να διακόψουν το συμβόλαιο με βάση την επιλογή αυτή που είχαν. Δεν είμαστε καθόλου ευχαριστημένοι με αυτό που συνέβη γιατί επενδύουμε τεράστια ποσά στην Moto2, μόνο και μόνο για να προετοιμάσουμε αναβάτες για τα MotoGP!».

Ο Beirer εξήγησε επίσης πως αν κάποιος τους εγκαταλείψει σε μία τόσο δύσκολη στιγμή, όπως της πανδημίας, τότε θα σκεφτόντουσαν διπλά να τον δεχτούν πίσω στην οικογένεια της KTM. Άλλωστε ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω για τον Beirer, καθώς πλέον η KTM έχει υπογράψει με τον Petrucci, και ο ίδιος είναι πολύ ευχαριστημένος με την επιλογή που έχουν κάνει στους αναβάτες. Προφανώς και το όνομα του Martin θα είναι κάτι που θα τους προβληματίζει καιρό και θα τους ενοχλεί, γιατί η KTM θέλει οι αναβάτες της να προάγονται εσωτερικά ξεκινώντας την αγωνιστική τους καριέρα μέσα από την εταιρεία.

Τα MotoGP είναι άθλημα αναβατών πρώτα και έπειτα μοτοσυκλετών, σε αντίθεση με τα Superbike. Η KTM θέλει αυτό να αλλάξει, ώστε ο κόσμος να αντιλαμβάνεται την πρόοδο της στην κατάταξη ως κάτι που κάνει η μοτοσυκλέτα και όχι ο αναβάτης. Το παράδειγμα του Marquez όπου ο κόσμος βλέπει πως χωρίς αυτόν η Honda δεν ανεβαίνει στο βάθρο, είναι κάτι που τους προβληματίζει. Σε αυτό βέβαια φταίει η ίδια η Honda που επένδυσε σε έναν μόνο αναβάτη αντί για τέσσερις. Η KTM βλέπει επίσης και την πρότερη εικόνα της Ducati μετά την αποχώρηση του Stoner και θέλει να επενδύει έτσι σε δικούς της αναβάτες. Η περίπτωση του Martin είναι μία επένδυση που δεν απέφερε το αναμενόμενο κέρδος.

Για αυτό και ο Beirer είναι ιδιαίτερα καυστικός για τον manager του Martin: «Το μόνο που σκέφτονται οι managers είναι το τελευταίο i-phone και πώς να κάνουν την δική τους ζωή πιο εύκολη. Βάζουν τις ομάδες να κονταροχτυπιούνται μεταξύ τους για να αυξάνουν την αξία των συμβολαίων. Αλλά είναι αυτό που είναι. Εμείς αναγκαστήκαμε να βρούμε αναβάτες και τα έχουμε καταφέρει, είμαστε πολύ ικανοποιημένοι για την επόμενη σεζόν με την σύνθεση αναβατών που έχουμε ετοιμάσει».

 

Ετικέτες

MotoGP, Le Mans Practice – Πρώτος ο Zarco, εκτός δεκάδας ο Marc Marquez

Δεύτερος ο Di Giannantonio και τρίτος ο Bagnaia
zarco
Από τον

Παύλο Καρατζά

8/5/2026

Εκπλήξεις είχαμε στα σημερινά δοκιμαστικά στην πίστα του Le Mans, καθώς ταχύτερος αναδείχθηκε ο Johann Zarco, με δεύτερο τον Fabio Di Giannantonio και τρίτο τον Pecco Bagnaia, ενώ εκτός δεκάδας έμεινε ο Marc Marquez.

Περίπου 35 λεπτά πριν τη λήξη των δοκιμαστικών ο Di Giannantonio έκανε 1:30:739 με τους πρώτους πέντε αναβάτες - Pedro Acosta, Bagnaia, Jorge Martin και Marco Bezzecchi - να έχουν διαφορά ένα εκατοστό του δευτερολέπτου, ενώ φωτιά έπιασε η μοτοσυκλέτα του Raul Fernandez χωρίς ευτυχώς τραυματισμό.

Ένα τέταρτο πριν το τέλος, οι αναβάτες ξεκινούν να τις προσπάθειες τους για τον απόλυτο χρόνο και ο Zarco γράφει 1:30:500 και περνάει πρώτος και στον αμέσως επόμενο γύρο βελτιώνει τον χρόνο του σε 1:30:197.

Ο Acosta δώδεκα λεπτά πριν το τέλος ανέβηκε στην δεύτερη θέση και την ώρα που πήγαινε για την πρώτη θέση σημείωσε πτώση από μπροστινό, ευτυχώς ανώδυνη. Δύο λεπτά αργότερα ο Joan Mir περνάει πρώτος, όμως απαντάει έξι λεπτά πριν το τέλος ο Bagnaia και είναι εκείνος πρώτος. Στην συνέχεια οι χρόνοι βελτιώνονταν συνεχώς και απανωτά άλλαζαν και οι θέσεις της πρώτης δεκάδας.

Τελικά οι Zarco, Di Giannantonio, Bagnaia, Alex Marquez, Mir, Martin, Bezzechi, Rins, Ogura και Acosta είναι οι αναβάτες που προκρίνονται κατευθείαν στην Q2, ενώ εκτός δεκάδας έμεινε ο Marc Marquez.

Ενδιαφέρον είναι ότι βλέπουμε όλους τους κατασκευαστές στην πρώτη δεκάδα και εκτός από τις Ducati και Aprilia, έχουμε μία Honda στην πρώτη θέση, Yamaha στην 8η και KTM στην 10η. Παρακάτω οι χρόνοι ανά αναβάτη:

Θέση

Αναβάτης

Ομάδα

Χρόνος

1

Johann Zarco

Castrol Honda LCR

1:29.907

2

Fabio Di Giannantonio

Pertamina Enduro VR46

1:29.917

3

Francesco Bagnaia

Ducati Lenovo Team

1:30.045

4

Alex Marquez

Gresini Racing

1:30.045

5

Joan Mir

Honda HRC Castrol

1:30.092

6

Jorge Martin

Aprilia Racing

1:30.128

7

Marco Bezzecchi

Aprilia Racing

1:30.177

8

Alex Rins

Monster Energy Yamaha

1:30.195

9

Ai Ogura

Trackhouse Racing

1:30.196

10

Pedro Acosta

Red Bull KTM Factory Racing

1:30.196

11

Enea Bastianini

Red Bull KTM Tech3

1:30.274

12

Brad Binder

Red Bull KTM Factory Racing

1:30.288

13

Marc Marquez

Ducati Lenovo Team

1:30.371

14

Raul Fernandez

Trackhouse Racing

1:30.417

15

Jack Miller

Prima Alpine Pramac Yamaha

1:30.428

16

Luca Marini

Honda HRC Castrol

1:30.463

17

Fabio Quartararo

Monster Energy Yamaha

1:30.469

18

Franco Morbidelli

Pertamina Enduro VR46

1:30.670

19

Diogo Moreira

Pro Honda LCR

1:30.723

20

Toprak Razgatlioglu

Prima Alpine Pramac Yamaha

1:31.328

21

Fermin Aldeguer

Gresini Racing

1:31.434

22

Jonas Folger

Red Bull KTM Tech3

1:32.450