MotoGP: Το παρασκήνιο της μετακίνησης του Jorge Martin από την KTM στην Ducati

Είχε συμβόλαιο για το 2021
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

26/8/2020

Ο Jorge Martin, ο αναβάτης που κέρδισε τον τελευταίο αγώνα της Moto2 στην Αυστρία αλλά έχασε την πρώτη θέση γιατί πάτησε οριακά εκτός πίστας, στο πράσινο, ακύρωσε το συμβόλαιό του με την KTM λίγο πριν ξεκινήσει καθυστερημένα η φετινή σεζόν. Για να το κάνει αυτό ενεργοποίησε μία δικλείδα ασφαλείας που έως τώρα δεν είχε γίνει γνωστή. Προχώρησε σε αυτή την πράξη γιατί δεν πίστεψε πως η KTM θα έφερνε φέτος την ανανέωση που είχε υποσχεθεί. Πρόκειται για ειδησεογραφία που έχουμε καλύψει τις ημέρες που εξελισσόταν, εδώ κι εδώ, αλλά τώρα ο διευθυντής του αγωνιστικού τμήματος της KTM αποκαλύπτει πώς οδηγήθηκαν τα πράγματα σε αυτό το αποτέλεσμα.

Ο Martin που κυνηγά το πρωτάθλημα στην Moto2 θέτει τα παράπονά του στους κριτές για την ποινή κατά τον τερματισμό στον τελευταίο αγώνα

Θυμίζουμε πως στον Martin προσφέρθηκε μία θέση στην Pramac Ducati την οποία και δέχτηκε, ενώ είχε συμβόλαιο με την KTM για την επόμενη σεζόν, χωρίς αυτό να έχει ακόμη επιβεβαιωθεί από την Ducati.

Αρχικά η KTM είχε σκοπό να ανεβάσει τον Martin στα MotoGP από φέτος και να του δώσει την θέση του Zarco. Ωστόσο ο manager του Martin αλλά και ο ίδιος, θεώρησαν πως θα έπρεπε να μείνει άλλη μία χρονιά στην Moto2 με στόχο να πάρει τον τίτλο και να ανέβει στα MotoGP ως δύο φορές πρωταθλητής. Ο Martin είναι ο παγκόσμιος πρωταθλητής της Moto3 το 2018. Η απόφασή του αυτή έγινε σεβαστή, κι έτσι τώρα ο Martin παλεύει για τον φετινό τίτλο στην Moto2 κι αυτή την στιγμή είναι τρίτος στην βαθμολογία.

Ο Pit Beirer από την πλευρά της KTM εξηγεί πως υπήρχε ένας όρος στο συμβόλαιο του Martin για την Moto2 από παλαιότερα, κι απλά μεταφέρθηκε με την ανανέωση που έγινε την περασμένη Άνοιξη. Η δέσμευση του Martin με την KTM μπορούσε να λήξει από την πλευρά του Martin αν η KTM δεν ήταν στην πρώτη δεκάδα του πρωταθλήματος μέχρι το τέλος Ιουνίου 2020!

Το πρόβλημα είναι πως δεν έγιναν αγώνες MotoGP μέχρι τον Ιούνιο του 2020, αλλά αυτό δεν είναι κάτι που θα μπορούσε να προβλέψει το συμβόλαιο, εκτός κι αν διευκρινιζόταν πως ο όρος αυτός έχει ισχύ σε μία κανονική περίοδο όπου διεξάγονται αγώνες. Ποιος όμως μπορούσε να φανταστεί μία τέτοια πιθανότητα, όπου δεν θα γίνονται αγώνες;

Κι όμως, ο manager του Martin, ο Albert Valera που είναι επίσης manager του Jorge Lorenzo, αλλά και ο ίδιος ο Martin, θέλησαν να ενεργοποιήσουν την δικλείδα ασφαλείας σπάζοντας το συμβόλαιο με την KTM. «Προσπάθησα να εξηγήσω στον manager του Martin» λέει ο κ.Beirer, «πως μπορεί να μην είμαστε στην δεκάδα, αλλά δεν είμαστε και εκτός αυτής, από την στιγμή που δεν διεξάγονται αγώνες. Δυστυχώς όμως ο manager και ο Martin δεν θέλησαν να συνεχίσουν να πιστεύουν σε εμάς. Προτίμησαν να διακόψουν το συμβόλαιο με βάση την επιλογή αυτή που είχαν. Δεν είμαστε καθόλου ευχαριστημένοι με αυτό που συνέβη γιατί επενδύουμε τεράστια ποσά στην Moto2, μόνο και μόνο για να προετοιμάσουμε αναβάτες για τα MotoGP!».

Ο Beirer εξήγησε επίσης πως αν κάποιος τους εγκαταλείψει σε μία τόσο δύσκολη στιγμή, όπως της πανδημίας, τότε θα σκεφτόντουσαν διπλά να τον δεχτούν πίσω στην οικογένεια της KTM. Άλλωστε ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω για τον Beirer, καθώς πλέον η KTM έχει υπογράψει με τον Petrucci, και ο ίδιος είναι πολύ ευχαριστημένος με την επιλογή που έχουν κάνει στους αναβάτες. Προφανώς και το όνομα του Martin θα είναι κάτι που θα τους προβληματίζει καιρό και θα τους ενοχλεί, γιατί η KTM θέλει οι αναβάτες της να προάγονται εσωτερικά ξεκινώντας την αγωνιστική τους καριέρα μέσα από την εταιρεία.

Τα MotoGP είναι άθλημα αναβατών πρώτα και έπειτα μοτοσυκλετών, σε αντίθεση με τα Superbike. Η KTM θέλει αυτό να αλλάξει, ώστε ο κόσμος να αντιλαμβάνεται την πρόοδο της στην κατάταξη ως κάτι που κάνει η μοτοσυκλέτα και όχι ο αναβάτης. Το παράδειγμα του Marquez όπου ο κόσμος βλέπει πως χωρίς αυτόν η Honda δεν ανεβαίνει στο βάθρο, είναι κάτι που τους προβληματίζει. Σε αυτό βέβαια φταίει η ίδια η Honda που επένδυσε σε έναν μόνο αναβάτη αντί για τέσσερις. Η KTM βλέπει επίσης και την πρότερη εικόνα της Ducati μετά την αποχώρηση του Stoner και θέλει να επενδύει έτσι σε δικούς της αναβάτες. Η περίπτωση του Martin είναι μία επένδυση που δεν απέφερε το αναμενόμενο κέρδος.

Για αυτό και ο Beirer είναι ιδιαίτερα καυστικός για τον manager του Martin: «Το μόνο που σκέφτονται οι managers είναι το τελευταίο i-phone και πώς να κάνουν την δική τους ζωή πιο εύκολη. Βάζουν τις ομάδες να κονταροχτυπιούνται μεταξύ τους για να αυξάνουν την αξία των συμβολαίων. Αλλά είναι αυτό που είναι. Εμείς αναγκαστήκαμε να βρούμε αναβάτες και τα έχουμε καταφέρει, είμαστε πολύ ικανοποιημένοι για την επόμενη σεζόν με την σύνθεση αναβατών που έχουμε ετοιμάσει».

 

Ετικέτες

MotoGP, Le Mans: Με φόρα η Aprilia στη Γαλλία - Zarco και Quartararo μπροστά στο κοινό τους

H Ducati ψάχνει απαντήσεις μετά το αμφίσημο τελευταίο Grand Prix - Ελπίδα για τη Yamaha
MotoGP Le Mans
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

4/5/2026

Η Aprilia και ο Marco Bezzecchi φτάνουν στη Γαλλία ως το σημείο αναφοράς του πρωταθλήματος, όμως τα φώτα στρέφονται στους Johann Zarco και Fabio Quartararo μπροστά σε γεμάτες εξέδρες, ενώ Ducati και KTM αναζητούν άμεση απάντηση μετά τα ανάμεικτα αποτελέσματα της Jerez.

Μετά τον αγώνα της Ισπανίας, το ενδιαφέρον μεταφέρεται στο Le Mans, μία πίστα που κάθε χρόνο προσφέρει μία από τις πιο θορυβώδεις και παθιασμένες ατμόσφαιρες του ημερολογίου. Το γαλλικό κοινό θα έχει ξανά δύο αθλητές να στηρίξει, τον Johann Zarco της LCR Honda και τον Fabio Quartararo της εργοστασιακής Yamaha.

Ο Zarco επιστρέφει στην πίστα όπου πέτυχε την ιστορική περσινή νίκη του έχοντας μόλις ολοκληρώσει το πιο ανταγωνιστικό του αγωνιστικό Σαββατοκύριακο για φέτος στη Jerez, όπου ξεκίνησε από την πρώτη σειρά και ολοκλήρωσε έβδομος, δείχνοντας πως η Honda συνεχίζει να κάνει βήματα προόδου. Από την άλλη, ο Quartararo είχε θετικά συμπεράσματα από τις δοκιμές μετά τον ισπανικό αγώνα και ελπίζει πως η Yamaha θα του επιτρέψει να διεκδικήσει κάτι περισσότερο μπροστά στο κοινό του, αν και η εξέλιξη της M1 εξακολουθεί να βρίσκεται σε ένα εμφανώς μη-ικανοποιητικό στάδιο.

Στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, η Aprilia φτάνει στο Le Mans ως ο κατασκευαστής που όλοι θέλουν να νικήσουν. Ο Marco Bezzecchi μπορεί να μη συνέχισε το απόλυτο σερί νικών της Κυριακής στη Jerez, όμως με τη δεύτερη θέση αύξησε το προβάδισμά του στη βαθμολογία στους 11 βαθμούς από τον ομόσταυλό του, Jorge Martin. Ο Ισπανός συνεχίζει να συλλέγει σταθερά βαθμούς και μετά την τέταρτη θέση στη Jerez, σε συνδυασμό με τα σημαντικά χιλιόμετρα δοκιμών της Δευτέρας, φτάνει στη Γαλλία καλύτερα προετοιμασμένος. Η Aprilia είχε επίσης και τις τέσσερις μοτοσυκλέτες της μέσα στην πρώτη εξάδα στην Ισπανία, με τους Ai Ogura και Raul Fernandez της Trackhouse να επιβεβαιώνουν τη συνολική δυναμική του πακέτου.

Στη Ducati το κλίμα μετά τη Jerez ήταν διπλό. Από τη μία το 1-2 στον Sprint του Σαββάτου, από την άλλη η διπλή εγκατάλειψης στον κυριακάτικο αγώνα για Marc Marquez και Francesco Bagnaia κόστισε ακριβά βαθμολογικά. Ο Bagnaia βρίσκεται πλέον 44 βαθμούς πίσω από τον Bezzecchi και χρειάζεται άμεση αντίδραση, ενώ ο Marc Marquez επίσης έχασε έδαφος μετά την πτώση του στον δεύτερο γύρο. Την καλύτερη εικόνα από τους αναβάτες Ducati αυτή τη στιγμή δείχνει ο Fabio Di Giannantonio της VR46, που με το βάθρο στη Jerez ανέβηκε τρίτος στη βαθμολογία, ενώ ο Alex Marquez έρχεται στη Γαλλία με ανεβασμένη ψυχολογία μετά τη δεύτερη συνεχόμενη νίκη του στην πίστα της Jerez.

Η KTM από την πλευρά της αναζητά σαφή αγωνιστική απάντηση. Στην Ισπανία ο ταχύτερος αναβάτης της αυστριακής εταιρείας ήταν ο Enea Bastianini με την Tech3 στην όγδοη θέση, αποτέλεσμα που δεν αντικατοπτρίζει τις προσδοκίες της ομάδας μετά το δυνατό ξεκίνημα της χρονιάς. Ο Pedro Acosta έχασε έδαφος στη μάχη του πρωταθλήματος μετά τη δέκατη θέση, ενώ ο Brad Binder βρέθηκε ακριβώς πίσω του. Οι δοκιμές της Δευτέρας στη Jerez φαίνεται να έδωσαν απαντήσεις σε ορισμένα τεχνικά ζητήματα και στο Le Mans θα φανεί αν αυτές μεταφράζονται σε αποτελέσματα. Η Tech3 θα αγωνιστεί χωρίς τον Maverick Vinales, ο οποίος δεν έχει ακόμη αναρρώσει πλήρως, με τον Jonas Folger να τον αντικαθιστά στον εντός έδρας αγώνα της γαλλικής ομάδας.

Η Honda θέλει να συνεχίσει τη σταδιακή ανοδική πορεία της, με τους Luca Marini και Joan Mir να ψάχνουν καλύτερο αποτέλεσμα μετά ένα δύσκολο ισπανικό Grand Prix, ενώ η Yamaha χρειάζεται βαθμούς όχι μόνο από τον Quartararo αλλά και από τους Alex Rins, Jack Miller και Toprak Razgatlioglu.

Το Le Mans έχει αποδείξει πολλές φορές πως μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα, είτε με τις καιρικές συνθήκες που το πλήττουν, είτε με την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα που δημιουργούν οι περισσότεροι από 100.000 Γάλλοι φίλαθλοι. Με την Aprilia να δείχνει να κατέχει το πιο ολοκληρωμένο πακέτο αυτή τη στιγμή, τη Ducati να αναζητά απάντηση και τους Γάλλους πρωταγωνιστές να αγωνίζονται μπροστά στο κοινό τους, ο πέμπτος γύρος της χρονιάς προμηνύεται από τους πιο ενδιαφέροντες μέχρι στιγμής.

 

Ετικέτες