MotoGP: Παρουσιάστηκαν τα νέα Honda 2019!

Επέτειος 25 χρόνων Repsol Honda
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

23/1/2019

Φέτος η Honda γιορτάζει 25 χρόνια συνεργασίας με την Repsol, κι έτσι η παρουσίαση της αγωνιστικής ομάδας για το 2019, απέκτησε και επετειακό χαρακτήρα. Για αυτό και θέλησαν να το γιορτάσουν με έναν τρόπο που είχε οπτικό και συναισθηματικό ερέθισμα, έναν ψηφιακό «αγώνα» που δεν είχε κάποια άλλη πρακτική επέκταση, πέρα από αυτό ακριβώς, το οπτικό και συναισθηματικό ερέθισμα. Εντυπωσιακό παρόλο αυτά…

Σχεδίασαν μία πίστα σε σχήμα «25», όσα και τα χρόνια συνεργασίας τους, κι έτρεξαν μία εξομοίωση ανάμεσα στους Mick Doohan, Àlex Crivillé, Marc Marquez και Jorge Lorenzo, η οποία φυσικά και κατέληξε σε ισοπαλία. Το μόνο λοιπόν που μπορείς να σχολιάσεις για αυτήν την εξομοίωση, είναι πως ήταν καλοστημένη και εντυπωσιακή να την βλέπεις. Μόλις ολοκληρώθηκε και σηκώθηκε ο τοίχος που προσομοίαζε μία πόρτα γκαραζόπορτα, όπως αυτές που μπαίνουν στα αγωνιστικά box, από κάτω περίμενε τόσο ο Doohan όσο και ο Crivillé και φυσικά ο Marquez και ο Lorenzo με το μπανταρισμένο χέρι.

Οι Doohan και Crivillé αντιπροσωπεύουν το ξεκίνημα της Repsol Honda με τις νίκες τους το 1995, και πλαισιώνοντας τις νέες αγωνιστικές πρακτικά δηλώνουν πως το πρώτο που χρειάζεσαι στα GP είναι εμπειρία… Για αυτό και απαρίθμησαν τους παγκόσμιους τίτλους κι όσα έχουν καταφέρει οι αναβάτες τους, ξεκινώντας από τον Pedrosa που είναι “MotoGP Legent”, τον Valentino Rossi παγκόσμιο πρωταθλητή 2002 και 2003, Hayden το 2006, Stoner το 2011 και φυσικά τον Marc Marquez που πήγε στην Repsol Honda το 20013 σπάζοντας από τότε το ένα ομαδικό ρεκόρ πίσω από το άλλο, όπως άλλωστε και η ίδια η ομάδα που πέρσι συγκέντρωσε 400 εκκινήσεις σε αγώνες της μεγάλης κατηγορίας.

Ο Crivillé αναφέρθηκε στις προκλήσεις που είχε την εποχή που ξεκίνησε η ομάδα, τις οδηγίες που είχε για να βρεθεί από την πρώτη σεζόν στο βάθρο κι έπειτα να αρχίσει να κερδίζει, καθώς κι ότι αυτή την στιγμή, από αυτά που βλέπει, είμαστε στην καλύτερη εποχή των MotoGP και παρόλο που οι χορηγοί έχουν λιγοστέψει είναι σημαντικό που υπάρχουν κάποιοι απόλυτα σταθεροί, όπως η Repsol.

Ο Doohan αναφέρθηκε στο πρώτο πρωτάθλημα που έφερε για την Repsol Honda και δεύτερο δικό του, αναπολώντας την εποχή εκείνη που ο στόχος ήταν να φτιάξουν μία μοτοσυκλέτα που να κερδίζει πρωταθλήματα, όπως κι έπραξαν, με τον μύθο να συνεχίζεται, δείχνοντας τον Marquez. Ένα από τα μυστικά της επιτυχίας της ομάδας, ήταν πως είχαν μία πολύ καλή συνεργασία μεταξύ τους όλα αυτά τα χρόνια, και πως ο καθένας άφηνε τον άλλο να κάνει την δουλειά του χωρίς επεμβάσεις, αυτό ήταν για τον Doohan το πιο σημαντικό, η εμπιστοσύνη σε κάθε μέρος της ομάδας.

Παίρνοντας τον λόγο, ο Marquez δήλωσε πως είναι προνόμιο να είσαι μέρος αυτής της ομάδας, ιδιαίτερα όταν έχεις μεγαλώσει βλέποντας στην τηλεόραση τα λαμπερά της χρώματα, κάνοντας όνειρα πως κάποια στιγμή θα τα φορέσεις και ο ίδιος. Το να έχεις καταφέρει κάτι τέτοιο, μοιάζει απίθανο. Στα νούμερα η ομάδα μας είναι εξαιρετική όλα αυτά τα χρόνια, κι αυτό σημαίνει πως πρέπει να συνεχίσουμε να φέρνουμε αποτελέσματα και νίκες, αυτό είναι που θέλουμε. Ο φετινός χειμώνας ήταν ο πιο βαρετός της ζωής μου χωρίς να πλησιάζω σέλα, συνέχισε, περιμένοντας την ανάρρωση, κι έτσι είμαι εκστασιασμένος που ξεκινά η σεζόν.

Ο Lorenzo είναι ενθουσιασμένος με το επίπεδο της ομάδας που βρήκε, και θέλει να δώσει τον καλύτερό του εαυτό. Στεναχωριέται που ξεκινά τις δοκιμές έχοντας ήδη έναν τραυματισμό, αλλά στο Κατάρ θα κάνει το καλύτερο που μπορεί. Όσο για την προσαρμογή του στην μοτοσυκλέτα, το ζήτημα είναι πως δεν έχει ακόμη βρεθεί επάνω της χωρίς να έχει κάποιο βαθμό τραυματισμού, από την στιγμή που ακόμη και στην Valencia είχε τραυματισμένα τόσο το χέρι, όσο και το πόδι. Είναι όμως εντυπωσιασμένος από την επιτάχυνση και την ευελιξία της μοτοσυκλέτας και ανυπομονεί για τα επόμενα βήματα.

Όσο για τις μοτοσυκλέτες, εξωτερικά δεν δείχνουν διαφορές, ούτε φυσικά θα έμπαινε κανείς από την Honda σε λεπτομέρειες. Είχαν αεροδυναμικά βοηθήματα που δεν ξεχώριζαν πολύ στο μάτι, παρά μόνο σε συγκεκριμένες γωνίες, ενώ παραμένει το ρητό για την Honda, πως δεν αλλάζεις συνταγή που κερδίζει, παρά μόνο σε καίρια σημεία και μόνο σε συνάρτηση με τον ανταγωνισμό.

Ετικέτες

MotoGP: Ξεκίνημα και το 2027 από την Ταϊλάνδη με τη νέα εποχή κανονισμών

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η Ταϊλάνδη φιλοξενεί την πρεμιέρα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος
Buriram
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

31/7/2026

Το Grand Prix Ταϊλάνδης θα ανοίξει και επίσημα τη σεζόν του 2027, η οποία σηματοδοτεί την έναρξη της νέας εποχής των MotoGP με τους νέους τεχνικούς κανονισμούς που θα ισχύσουν έως το 2031.

Η Dorna επιβεβαίωσε ότι το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MotoGP του 2027 θα ξεκινήσει στο Buriram της Ταϊλάνδης, με το Grand Prix να διεξάγεται το τριήμερο 5 με 7 Μαρτίου στο Chang International Circuit.

Η Ταϊλάνδη θα φιλοξενήσει την πρεμιέρα του πρωταθλήματος για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, επιβεβαιώνοντας τη σημασία που έχει αποκτήσει για τα MotoGP, αλλά και τη δυναμική, της συνεχώς αυξανόμενης βάσης φιλάθλων στη χώρα.

Το Grand Prix του 2027 θα έχει ιδιαίτερη ιστορική σημασία, καθώς θα αποτελέσει τον πρώτο αγώνα που θα διεξαχθεί με τους νέους τεχνικούς κανονισμούς της περιόδου 2027-2031. Οι φίλοι των MotoGP θα δουν για πρώτη φορά σε αγωνιστικές συνθήκες τη νέα γενιά μοτοσυκλετών της κορυφαίας κατηγορίας.

Το Buriram έχει καθιερωθεί ως ένας από τους πιο επιτυχημένους προορισμούς του ημερολογίου των MotoGP, χάρη στην εντυπωσιακή ατμόσφαιρα που δημιουργούν οι Ταϊλανδοί φίλαθλοι. Στην πρεμιέρα του 2026, ο Marco Bezzecchi χάρισε στην Aprilia τη νίκη μπροστά σε αριθμό-ρεκόρ 228.228 θεατών, επιβεβαιώνοντας τη μεγάλη απήχηση του θεσμού στην περιοχή.

Ο διευθύνων σύμβουλος της MotoGP, Carmelo Ezpeleta, δήλωσε: "Το γεγονός ότι η Ταϊλάνδη φιλοξενεί για τρίτη συνεχόμενη χρονιά την πρεμιέρα του πρωταθλήματος αποδεικνύει την εξαιρετική συνεργασία που έχουμε αναπτύξει, αλλά και το πάθος των φιλάθλων. Το Buriram προσφέρει σταθερά έναν από τους καλύτερους αγώνες του ημερολογίου και αποτελεί το ιδανικό μέρος για να ξεκινήσει η νέα εποχή των MotoGP. Ο πρώτος αγώνας με τους κανονισμούς του 2027 σηματοδοτεί την αρχή ενός νέου, συναρπαστικού κεφαλαίου για το άθλημά μας."

Με τις σύγχρονες εγκαταστάσεις της διεθνούς πίστας Chang, τη θερμή υποστήριξη του τοπικού κοινού και το ενδιαφέρον που συγκεντρώνουν οι νέοι κανονισμοί, το Buriram αναμένεται να αποτελέσει το ιδανικό σκηνικό για την αυλαία της σεζόν του 2027.