MotoGP: Παρουσιάστηκαν τα νέα Honda 2019!

Επέτειος 25 χρόνων Repsol Honda
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

23/1/2019

Φέτος η Honda γιορτάζει 25 χρόνια συνεργασίας με την Repsol, κι έτσι η παρουσίαση της αγωνιστικής ομάδας για το 2019, απέκτησε και επετειακό χαρακτήρα. Για αυτό και θέλησαν να το γιορτάσουν με έναν τρόπο που είχε οπτικό και συναισθηματικό ερέθισμα, έναν ψηφιακό «αγώνα» που δεν είχε κάποια άλλη πρακτική επέκταση, πέρα από αυτό ακριβώς, το οπτικό και συναισθηματικό ερέθισμα. Εντυπωσιακό παρόλο αυτά…

Σχεδίασαν μία πίστα σε σχήμα «25», όσα και τα χρόνια συνεργασίας τους, κι έτρεξαν μία εξομοίωση ανάμεσα στους Mick Doohan, Àlex Crivillé, Marc Marquez και Jorge Lorenzo, η οποία φυσικά και κατέληξε σε ισοπαλία. Το μόνο λοιπόν που μπορείς να σχολιάσεις για αυτήν την εξομοίωση, είναι πως ήταν καλοστημένη και εντυπωσιακή να την βλέπεις. Μόλις ολοκληρώθηκε και σηκώθηκε ο τοίχος που προσομοίαζε μία πόρτα γκαραζόπορτα, όπως αυτές που μπαίνουν στα αγωνιστικά box, από κάτω περίμενε τόσο ο Doohan όσο και ο Crivillé και φυσικά ο Marquez και ο Lorenzo με το μπανταρισμένο χέρι.

Οι Doohan και Crivillé αντιπροσωπεύουν το ξεκίνημα της Repsol Honda με τις νίκες τους το 1995, και πλαισιώνοντας τις νέες αγωνιστικές πρακτικά δηλώνουν πως το πρώτο που χρειάζεσαι στα GP είναι εμπειρία… Για αυτό και απαρίθμησαν τους παγκόσμιους τίτλους κι όσα έχουν καταφέρει οι αναβάτες τους, ξεκινώντας από τον Pedrosa που είναι “MotoGP Legent”, τον Valentino Rossi παγκόσμιο πρωταθλητή 2002 και 2003, Hayden το 2006, Stoner το 2011 και φυσικά τον Marc Marquez που πήγε στην Repsol Honda το 20013 σπάζοντας από τότε το ένα ομαδικό ρεκόρ πίσω από το άλλο, όπως άλλωστε και η ίδια η ομάδα που πέρσι συγκέντρωσε 400 εκκινήσεις σε αγώνες της μεγάλης κατηγορίας.

Ο Crivillé αναφέρθηκε στις προκλήσεις που είχε την εποχή που ξεκίνησε η ομάδα, τις οδηγίες που είχε για να βρεθεί από την πρώτη σεζόν στο βάθρο κι έπειτα να αρχίσει να κερδίζει, καθώς κι ότι αυτή την στιγμή, από αυτά που βλέπει, είμαστε στην καλύτερη εποχή των MotoGP και παρόλο που οι χορηγοί έχουν λιγοστέψει είναι σημαντικό που υπάρχουν κάποιοι απόλυτα σταθεροί, όπως η Repsol.

Ο Doohan αναφέρθηκε στο πρώτο πρωτάθλημα που έφερε για την Repsol Honda και δεύτερο δικό του, αναπολώντας την εποχή εκείνη που ο στόχος ήταν να φτιάξουν μία μοτοσυκλέτα που να κερδίζει πρωταθλήματα, όπως κι έπραξαν, με τον μύθο να συνεχίζεται, δείχνοντας τον Marquez. Ένα από τα μυστικά της επιτυχίας της ομάδας, ήταν πως είχαν μία πολύ καλή συνεργασία μεταξύ τους όλα αυτά τα χρόνια, και πως ο καθένας άφηνε τον άλλο να κάνει την δουλειά του χωρίς επεμβάσεις, αυτό ήταν για τον Doohan το πιο σημαντικό, η εμπιστοσύνη σε κάθε μέρος της ομάδας.

Παίρνοντας τον λόγο, ο Marquez δήλωσε πως είναι προνόμιο να είσαι μέρος αυτής της ομάδας, ιδιαίτερα όταν έχεις μεγαλώσει βλέποντας στην τηλεόραση τα λαμπερά της χρώματα, κάνοντας όνειρα πως κάποια στιγμή θα τα φορέσεις και ο ίδιος. Το να έχεις καταφέρει κάτι τέτοιο, μοιάζει απίθανο. Στα νούμερα η ομάδα μας είναι εξαιρετική όλα αυτά τα χρόνια, κι αυτό σημαίνει πως πρέπει να συνεχίσουμε να φέρνουμε αποτελέσματα και νίκες, αυτό είναι που θέλουμε. Ο φετινός χειμώνας ήταν ο πιο βαρετός της ζωής μου χωρίς να πλησιάζω σέλα, συνέχισε, περιμένοντας την ανάρρωση, κι έτσι είμαι εκστασιασμένος που ξεκινά η σεζόν.

Ο Lorenzo είναι ενθουσιασμένος με το επίπεδο της ομάδας που βρήκε, και θέλει να δώσει τον καλύτερό του εαυτό. Στεναχωριέται που ξεκινά τις δοκιμές έχοντας ήδη έναν τραυματισμό, αλλά στο Κατάρ θα κάνει το καλύτερο που μπορεί. Όσο για την προσαρμογή του στην μοτοσυκλέτα, το ζήτημα είναι πως δεν έχει ακόμη βρεθεί επάνω της χωρίς να έχει κάποιο βαθμό τραυματισμού, από την στιγμή που ακόμη και στην Valencia είχε τραυματισμένα τόσο το χέρι, όσο και το πόδι. Είναι όμως εντυπωσιασμένος από την επιτάχυνση και την ευελιξία της μοτοσυκλέτας και ανυπομονεί για τα επόμενα βήματα.

Όσο για τις μοτοσυκλέτες, εξωτερικά δεν δείχνουν διαφορές, ούτε φυσικά θα έμπαινε κανείς από την Honda σε λεπτομέρειες. Είχαν αεροδυναμικά βοηθήματα που δεν ξεχώριζαν πολύ στο μάτι, παρά μόνο σε συγκεκριμένες γωνίες, ενώ παραμένει το ρητό για την Honda, πως δεν αλλάζεις συνταγή που κερδίζει, παρά μόνο σε καίρια σημεία και μόνο σε συνάρτηση με τον ανταγωνισμό.

Ετικέτες

MotoGP, Jerez Test: Ταχύτερος ο Ai Ogura – Τρεις Aprilia στις πρώτες θέσεις

Ogura και Fernandez οι μόνοι που κατέβηκαν το 1:36
jerez
Από τον

Παύλο Καρατζά

28/4/2026

Αναβάτες και ομάδες έμειναν στη Jerez μετά τον αγώνα για το επίσημο τεστ που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 27/4, όπου τρεις Aprilia βρέθηκαν στις τρεις πρώτες θέσεις, με ταχύτερο τον Ai Ogura.

Μετά τη νίκη του Alex Marquez στην πίστα της Jerez στον αγώνα της Κυριακής, όλο το grid του MotoGP έμεινε στην πίστα για το επίσημο τεστ που βρήκε στην κορυφή των χρόνων τον Ai Ogura, με δεύτερο τον Raul Fernandez και τρίτο τον Marco Bezzecchi, καθώς η Aprilia καπάρωσε και τις τρεις πρώτες θέσεις.

Ακολούθησαν Marc Marquez, Pedro Acosta και Alex Marquez που έκλεισαν την πρώτη εξάδα. Η Aprilia δοκίμασε νέο φέρινγκ, η Ducati νέα αεροδυναμικά και αναβαθμισμένο πλαίσιο, ενώ η Yamaha συνέχισε να αναπτύσσει το V4 project. Μάλιστα η Aprilia είναι μεταξύ των κατασκευαστών που θα επιστρέψουν στη Jerez αργότερα αυτή την εβδομάδα για ιδιωτικές δοκιμές, όταν το εργοστάσιο του Noale θα παρουσιάσει για πρώτη φορά το πρωτότυπο των 850 κυβικών.

Αυτή την εβδομάδα δεν έχουμε αγωνιστική δράση και ο πέμπτος γύρος του παγκόσμιου πρωταθλήματος του 2026 θα διεξαχθεί στο Le Mans από τις 8 έως τις 10 Μαΐου.

Παρακάτω τα τελικά αποτελέσματα ανά αναβάτη:

Θέση

Αναβάτης

Ομάδα

Χρόνος

1

Ai Ogura

Trackhouse Racing

1:35.944

2

Raul Fernandez

Trackhouse Racing

1:35.949

3

Marco Bezzecchi

Aprilia Racing

1:36.272

4

Marc Marquez

Ducati Lenovo Team

1:36.277

5

Pedro Acosta

Red Bull KTM Factory Racing

1:36.299

6

Alex Marquez

Gresini Racing

1:36.394

7

Fabio Quartararo

Monster Energy Yamaha

1:36.439

8

Fabio Di Giannantonio

Pertamina Enduro VR46

1:36.477

9

Johann Zarco

Castrol Honda LCR

1:36.658

10

Francesco Bagnaia

Ducati Lenovo Team

1:36.671

11

Jorge Martin

Aprilia Racing

1:36.683

12

Enea Bastianini

Red Bull KTM Tech3

1:36.687

13

Diogo Moreira

Pro Honda LCR

1:36.878

14

Luca Marini

Honda HRC Castrol

1:36.896

15

Joan Mir

Honda HRC Castrol

1:36.977

16

Brad Binder

Red Bull KTM Factory Racing

1:36.980

17

Jack Miller

Prima Alpine Pramac Yamaha

1:37.008

18

Fermin Aldeguer

Gresini Racing

1:37.039

19

Franco Morbidelli

Pertamina Enduro VR46

1:37.071

20

Dani Pedrosa

Red Bull KTM Factory Racing

1:37.483

21

Toprak Razgatlioglu

Prima Alpine Pramac Yamaha

1:37.490

22

Alex Rins

Monster Energy Yamaha

1:37.541

23

Lorenzo Savadori

Aprilia Racing

1:37.737