MotoGP: Παρουσιάστηκαν τα νέα Honda 2019!

Επέτειος 25 χρόνων Repsol Honda
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

23/1/2019

Φέτος η Honda γιορτάζει 25 χρόνια συνεργασίας με την Repsol, κι έτσι η παρουσίαση της αγωνιστικής ομάδας για το 2019, απέκτησε και επετειακό χαρακτήρα. Για αυτό και θέλησαν να το γιορτάσουν με έναν τρόπο που είχε οπτικό και συναισθηματικό ερέθισμα, έναν ψηφιακό «αγώνα» που δεν είχε κάποια άλλη πρακτική επέκταση, πέρα από αυτό ακριβώς, το οπτικό και συναισθηματικό ερέθισμα. Εντυπωσιακό παρόλο αυτά…

Σχεδίασαν μία πίστα σε σχήμα «25», όσα και τα χρόνια συνεργασίας τους, κι έτρεξαν μία εξομοίωση ανάμεσα στους Mick Doohan, Àlex Crivillé, Marc Marquez και Jorge Lorenzo, η οποία φυσικά και κατέληξε σε ισοπαλία. Το μόνο λοιπόν που μπορείς να σχολιάσεις για αυτήν την εξομοίωση, είναι πως ήταν καλοστημένη και εντυπωσιακή να την βλέπεις. Μόλις ολοκληρώθηκε και σηκώθηκε ο τοίχος που προσομοίαζε μία πόρτα γκαραζόπορτα, όπως αυτές που μπαίνουν στα αγωνιστικά box, από κάτω περίμενε τόσο ο Doohan όσο και ο Crivillé και φυσικά ο Marquez και ο Lorenzo με το μπανταρισμένο χέρι.

Οι Doohan και Crivillé αντιπροσωπεύουν το ξεκίνημα της Repsol Honda με τις νίκες τους το 1995, και πλαισιώνοντας τις νέες αγωνιστικές πρακτικά δηλώνουν πως το πρώτο που χρειάζεσαι στα GP είναι εμπειρία… Για αυτό και απαρίθμησαν τους παγκόσμιους τίτλους κι όσα έχουν καταφέρει οι αναβάτες τους, ξεκινώντας από τον Pedrosa που είναι “MotoGP Legent”, τον Valentino Rossi παγκόσμιο πρωταθλητή 2002 και 2003, Hayden το 2006, Stoner το 2011 και φυσικά τον Marc Marquez που πήγε στην Repsol Honda το 20013 σπάζοντας από τότε το ένα ομαδικό ρεκόρ πίσω από το άλλο, όπως άλλωστε και η ίδια η ομάδα που πέρσι συγκέντρωσε 400 εκκινήσεις σε αγώνες της μεγάλης κατηγορίας.

Ο Crivillé αναφέρθηκε στις προκλήσεις που είχε την εποχή που ξεκίνησε η ομάδα, τις οδηγίες που είχε για να βρεθεί από την πρώτη σεζόν στο βάθρο κι έπειτα να αρχίσει να κερδίζει, καθώς κι ότι αυτή την στιγμή, από αυτά που βλέπει, είμαστε στην καλύτερη εποχή των MotoGP και παρόλο που οι χορηγοί έχουν λιγοστέψει είναι σημαντικό που υπάρχουν κάποιοι απόλυτα σταθεροί, όπως η Repsol.

Ο Doohan αναφέρθηκε στο πρώτο πρωτάθλημα που έφερε για την Repsol Honda και δεύτερο δικό του, αναπολώντας την εποχή εκείνη που ο στόχος ήταν να φτιάξουν μία μοτοσυκλέτα που να κερδίζει πρωταθλήματα, όπως κι έπραξαν, με τον μύθο να συνεχίζεται, δείχνοντας τον Marquez. Ένα από τα μυστικά της επιτυχίας της ομάδας, ήταν πως είχαν μία πολύ καλή συνεργασία μεταξύ τους όλα αυτά τα χρόνια, και πως ο καθένας άφηνε τον άλλο να κάνει την δουλειά του χωρίς επεμβάσεις, αυτό ήταν για τον Doohan το πιο σημαντικό, η εμπιστοσύνη σε κάθε μέρος της ομάδας.

Παίρνοντας τον λόγο, ο Marquez δήλωσε πως είναι προνόμιο να είσαι μέρος αυτής της ομάδας, ιδιαίτερα όταν έχεις μεγαλώσει βλέποντας στην τηλεόραση τα λαμπερά της χρώματα, κάνοντας όνειρα πως κάποια στιγμή θα τα φορέσεις και ο ίδιος. Το να έχεις καταφέρει κάτι τέτοιο, μοιάζει απίθανο. Στα νούμερα η ομάδα μας είναι εξαιρετική όλα αυτά τα χρόνια, κι αυτό σημαίνει πως πρέπει να συνεχίσουμε να φέρνουμε αποτελέσματα και νίκες, αυτό είναι που θέλουμε. Ο φετινός χειμώνας ήταν ο πιο βαρετός της ζωής μου χωρίς να πλησιάζω σέλα, συνέχισε, περιμένοντας την ανάρρωση, κι έτσι είμαι εκστασιασμένος που ξεκινά η σεζόν.

Ο Lorenzo είναι ενθουσιασμένος με το επίπεδο της ομάδας που βρήκε, και θέλει να δώσει τον καλύτερό του εαυτό. Στεναχωριέται που ξεκινά τις δοκιμές έχοντας ήδη έναν τραυματισμό, αλλά στο Κατάρ θα κάνει το καλύτερο που μπορεί. Όσο για την προσαρμογή του στην μοτοσυκλέτα, το ζήτημα είναι πως δεν έχει ακόμη βρεθεί επάνω της χωρίς να έχει κάποιο βαθμό τραυματισμού, από την στιγμή που ακόμη και στην Valencia είχε τραυματισμένα τόσο το χέρι, όσο και το πόδι. Είναι όμως εντυπωσιασμένος από την επιτάχυνση και την ευελιξία της μοτοσυκλέτας και ανυπομονεί για τα επόμενα βήματα.

Όσο για τις μοτοσυκλέτες, εξωτερικά δεν δείχνουν διαφορές, ούτε φυσικά θα έμπαινε κανείς από την Honda σε λεπτομέρειες. Είχαν αεροδυναμικά βοηθήματα που δεν ξεχώριζαν πολύ στο μάτι, παρά μόνο σε συγκεκριμένες γωνίες, ενώ παραμένει το ρητό για την Honda, πως δεν αλλάζεις συνταγή που κερδίζει, παρά μόνο σε καίρια σημεία και μόνο σε συνάρτηση με τον ανταγωνισμό.

Ετικέτες

MotoGP 2026: Στα μισά της σεζόν – Η μάχη τίτλου, νέοι νικητές και το τέλος εποχής για τα 1.000 κυβικά

Αμφίρροπο πρωτάθλημα - 11 Grand Prix έως το φινάλε της χρονιάς στη Valencia
MotoGP
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

29/7/2026

Η επιστροφή του MotoGP από τη θερινή διακοπή φέρνει το Silverstone στο προσκήνιο και ανοίγει το πιο κρίσιμο κομμάτι της σεζόν, με μόλις 24 βαθμούς να χωρίζουν τους πέντε πρώτους του πρωταθλήματος.

Η αυλαία του δεύτερου μισού της χρονιάς ανοίγει στο Silverstone, στον 12ο από τους συνολικά 22 αγώνες του 2026, με τη μάχη για τον τίτλο να βρίσκεται στην πιο αμφίρροπη φάση της. Για πρώτη φορά στη σύγχρονη εποχή των MotoGP, οι πέντε πρώτοι της βαθμολογίας χωρίζονται από μόλις 24 βαθμούς μετά τους πρώτους 11 αγώνες.

Πέντε διεκδικητές για έναν τίτλο

Στην κορυφή της μάχης βρίσκονται οι δύο εργοστασιακοί αναβάτες της Aprilia, Jorge Martin και Marco Bezzecchi, ενώ δίπλα τους βρίσκεται η μεγάλη αποκάλυψη της χρονιάς, Ai Ogura της Trackhouse Aprilia, που πανηγύρισε ήδη την πρώτη του νίκη στην κορυφαία κατηγορία στο Assen.

Στο παιχνίδι παραμένει και ο Fabio Di Giannantonio με τη VR46 Ducati, ενώ ο Marc Marquez συνεχίζει την αντεπίθεσή του με την εργοστασιακή Ducati, έχοντας επιστρέψει δυναμικά στη διεκδίκηση του τίτλου.

Παράλληλα οι Raul Fernandez, Pedro Acosta, Francesco Bagnaia και Alex Marquez εξακολουθούν να έχουν μαθηματικές και αγωνιστικές πιθανότητες να επηρεάσουν την εξέλιξη του πρωταθλήματος.

Έρχονται νέους νικητές;

Μετά την πρώτη νίκη του Ai Ogura, τα βλέμματα στρέφονται στον Pedro Acosta, ο οποίος εξακολουθεί να κυνηγά την παρθενική του επιτυχία στα MotoGP με την KTM, πριν μετακινηθεί στη Ducati το 2027.

Ο Francesco Bagnaia, από την άλλη, θέλει να επιστρέψει στις νίκες, καθώς η τελευταία του κυριακάτικη επικράτηση ήταν στο Grand Prix Ιαπωνίας του 2025. Ο Ιταλός επιδιώκει να ολοκληρώσει τη συνεργασία του με τη Ducati με ακόμη μία επιτυχία.

Υποψήφιος για την πρώτη του φετινή νίκη είναι και ο Raul Fernandez, ο οποίος έχει ήδη ανέβει δύο φορές στο βάθρο πριν από τη θερινή διακοπή.

Εκτός Ευρώπης και αποχαιρετισμός στο Phillip Island

Το φθινοπωρινό πρόγραμμα με τους αγώνες σε Ιαπωνία, Ινδονησία, Αυστραλία και Μαλαισία παραδοσιακά διαμορφώνει τις ισορροπίες του πρωταθλήματος, καθώς οι ιδιαίτερες συνθήκες και οι υψηλές θερμοκρασίες δοκιμάζουν αναβάτες και ομάδες.

Το Grand Prix της Αυστραλίας θα έχει φέτος ξεχωριστή σημασία, καθώς θα είναι η τελευταία επίσκεψη του MotoGP στο ιστορικό Phillip Island. Από το 2027 το αυστραλιανό Grand Prix μεταφέρεται στην Αδελαΐδα, κλείνοντας ένα σημαντικό κεφάλαιο για μία από τις πιο αγαπημένες πίστες του θεσμού.

Τέλος σεζόν εποχής στη Valencia

Ο τελευταίος αγώνας της χρονιάς στη Valencia θα σηματοδοτήσει και το τέλος της εποχής των κινητήρων 1.000 κυβικών εκατοστών, καθώς από το 2027 το πρωτάθλημα κάνει τη μετάβαση στους νέους κινητήρες των 850 κυβικών.

Αμέσως μετά τον τελευταίο αγώνα θα ακολουθήσει το καθιερωμένο τεστ της Valencia, όπου θα πραγματοποιηθούν οι πρώτες εμφανίσεις των περισσότερων αναβατών με τις νέες τους ομάδες και μοτοσυκλέτες, δίνοντας μια πρώτη γεύση από το νέο κεφάλαιο που ανοίγει για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.