MotoGP - Πλήρης αυτοματοποίηση για το σύστημα ελέγχου πίεσης ελαστικών TPMS

Ποδαρικό με τον Vinales για παραβίαση των νέων κανονισμών
MotoGP - Automatic TPMS
Από το

motomag

4/9/2023

Το νέο ενιαίο σύστημα παρακολούθησης των ελαστικών που έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο βρετανικό GP, πέρασε πλέον στην πλήρη αυτοματοποίησή του, ελέγχοντας σε πραγματικό χρόνο όλες τις μοτοσυκλέτες του grid, ενώ στον αγώνα της Κυριακής στη Βαρκελώνη έπεσε η πρώτη καμπάνα στον Vinales

Όπως σας είχαμε ενημερώσει, από την εκκίνηση του δεύτερου μισού της σεζόν του 2023, στο βρετανικό GP, θα ίσχυε ένα ενιαίο σύστημα παρακολούθησης πίεσης των ελαστικών. Dorna, Michelin, κατασκευαστές και ένωση κατασκευαστών MSMA, έχουν έρθει σε αυτή τη συμφωνία μετά τις καταγγελίες που υπήρξαν το 2022 για παρατυπίες όσον αφορά τις πιέσεις που είχε θέσει ως όριο η κατασκευάστρια εταιρεία Michelin, στα 1,9 bar για μπροστά και 1,7 bar για πίσω.

TPMS

Το σαββατοκύριακο που μας πέρασε διεξήχθη ο 11ος γύρος για τα MotoGP, στην πίστα της Βαρκελώνης, όπου το ενιαίο σύστημα TPMS πέρασε στην πλήρη αυτοματοποίησή του. Αυτό σημαίνει ότι οι αισθητήρες ελέγχου πίεσης των ελαστικών κάθε μοτοσυκλέτας στέλνουν δεδομένα σε πραγματικό χρόνο στους κριτές. Στην περίπτωση που κάποιος αισθητήρας δεν συμμορφώνεται με τα κατώτατα όρια που έχει θέσει η Michelin, τότε θα γίνεται έλεγχος μόνο σε αυτόν -αι όχι τυχαία όπως γίνονταν μέχρι τώρα- για να διαπιστωθεί αν έχει απορρυθμιστεί κάποιος αισθητήρας TPMS. Εάν αποδειχθεί ότι όλα λειτουργούν κανονικά, αλλά η πίεση βρίσκεται κάτω από τα επιτρεπόμενα όρια, τότε επιβάλλεται ποινή στον αναβάτη, μετά το τέλος του αγώνα.

Maverick Vinales

Κάτι τέτοιο συνέβη και στον Maverick Vinales, ο οποίος έλαβε προειδοποίηση μετά το τέλος του αγώνα της Κυριακής του GP της Καταλονίας. Ο αναβάτης της Aprilia κατάφερε να βρεθεί στην δεύτερη θέση, στο GP της πατρίδας του, ωστόσο στα ελαστικά του εντοπίστηκαν χαμηλότερες πιέσεις από αυτές που ορίζουν τα επιτρεπόμενα όρια.

MotoGP - Automatic TPMS

Λόγω του γεγονότος ότι ήταν το πρώτο παράπτωμα του Καταλανού, όπως και της ομάδας της Aprilia, οι κριτές αποφάσισαν να εκδώσουν μόνο μία προειδοποίηση.

Θυμίζουμε, ότι οι νέοι κανονισμοί αφορούν για την ώρα τους δύο αγώνες, Sprint και Κυριακής και όχι τα προκριματικά και ελεύθερες δοκιμές.

Οι ποινές έχουν ως εξής:

  • 1η παράβαση: προειδοποίηση
  • 2η παράβαση: χρονική ποινή 3 δευτερολέπτων
  • 3η παράβαση: χρονική ποινή 6 δευτερολέπτων
  • 4η παράβαση: χρονική ποινή 12 δευτερολέπτων

Για την ώρα η τυπική ποινή για τεχνικές παραβάσεις, που είναι αυτή του αποκλεισμού, δεν θα εφαρμοστεί σε αυτή την περίπτωση, μέχρι οι αναβάτες να εξοικειωθούν με το νέο σύστημα. Μετά την περίοδο προσαρμογής, θα ισχύσει κανονικά η προβλεπόμενη ποινή του αποκλεισμού.

Ετικέτες

Jorge ‘Aspar' Martinez και CFMOTO για MotoGP – Καραμπόλα με Tech3 που μιλά με Honda

Μια ακόμη σημαντική εξέλιξη ψήνεται στο παρασκήνιο του MotoGP ενόψει της νέας εποχής των 850 cc
aspar
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

30/4/2026

Ο Jorge Martinez, γνωστός και από το αγωνιστικό του παρατσούκλι Aspar, εκτός από τετράκις παγκόσμιος πρωταθλητής στις κατηγορίες 80 και 125 κυβικών των Grand Prix τη δεκαετία του 1980, είναι ιδιοκτήτης των δύο ομάδων CFMOTO Aspar Team σε Moto3 και Moto2.

Μετά από μια πορεία γεμάτη με σημαντικές επιτυχίες, ο Aspar εύλογα σκέφτεται την επέκταση στην κορυφαία κλάση MotoGP και οι πληροφορίες που κυκλοφορούν αυτόν τον καιρό στο paddock του παγκοσμίου πρωταθλήματος μιλούν ακριβώς γι’ αυτό.

aspar

Υπάρχουν λοιπόν σοβαρότατες πιθανότητες να δούμε ομάδα CFMOTO Aspar Racing στη μεγάλη κατηγορία MotoGP με μοτοσυκλέτες προερχόμενες από την ΚΤΜ, συνεργάτιδα της κινέζικης εταιρείας εδώ και χρόνια τόσο στα μοντέλα παραγωγής, όσο και στις δύο μικρότερες κλάσεις των Grand Prix.

Για να γίνει αυτό ωστόσο, θα πρέπει να βρεθεί χώρος και αυτός μαθαίνουμε πως ενδέχεται να δημιουργηθεί με την αποχώρηση της Tech 3 από το σχήμα της ΚΤΜ. Η Tech 3 μάλιστα φέρεται να είναι σε συζητήσεις με τη Honda για συνεργασία από το 2027 και μετά, στο οποίο σενάριο η ομάδα του Aspar θα σπεύσει να αναλάβει τις δύο KTM RC16 που τρέχει σήμερα η γαλλική ομάδα με Maverick Vinales και Enea Bastianini.

aspar
O Jorge Martinez με τον David Alonso

Ο Jorge Martinez έχει χτίσει μια σπουδαία υποδομή στη Βαλένθια με επίκεντρο την ιδιόκτητη πίστα Aspar Circuit, στην οποία θα βρει κανείς συχνά όλους τους μεγάλους Ισπανούς πρωταθλητές (αδελφοί Marquez, Jorge Martin κ.ά.) να προπονούνται, αλλά η σημαντικότερη δουλειά που γίνεται εκεί είναι σε επίπεδο ακαδημιών, καθώς ο Aspar έχει ήδη αναδείξει πολλά ταλέντα μέσω του εκπαιδευτικού του προγράμματος και του MIR Racing Aspar Cup.

aspar
Max Quilles

Πρόκειται για έναν θεσμό που συγκεντρώνει νεαρούς αναβάτες από δεκάδες χώρες του κόσμου και μέχρι τώρα έχει χαρίσει στην Ισπανία έναν παγκόσμιο πρωταθλητή, τον David Alonso που το 2024 έφερε στη CFMOTO έναν σπουδαίο τίτλο τιμής: το πρώτο πρωτάθλημα Grand Prix (Moto3) για κινέζικη ομάδα, έστω και με μοτοσυκλέτα ΚΤΜ. Επιπλέον, από το ίδιο πρόγραμμα έχει βγει ένα από τα νέα μεγάλα ταλέντα της Ισπανίας, ο Max Quilles που αυτή τη στιγμή προηγείται στην κατάταξη της Moto3 και μοιάζει με το μεγαλύτερο φαβορί για τον φετινό τίτλο – και είναι επίσης προστατευόμενος του Marc Marquez και τακτικός παρτενέρ του στις προπονήσεις – ενώ δύο ακόμη αναβάτες που έχουν φτάσει στο κορυφαίο πρωτάθλημα μέσω του προγράμματος του Aspar είναι οι Dani Holgado και Marco Morelli.

aspar
Dani Holgado

Φέτος μάλιστα ο Aspar επέκτεινε το πρόγραμμα αυτό στην Ασία με τη συνεργασία της CFMOTO, αναζητώντας τα επόμενα μεγάλα ταλέντα των Grand Prix στην άλλη άκρη του κόσμου και πρωτίστως στην Κίνα, μια χώρα ουσιαστικά “παρθένα” για τον κόσμο του MotoGP και διακαής πόθος της Liberty Media.

Όλα μοιάζουν να δένουν όμορφα και τακτικά, καθώς το όραμα Aspar και CFMOTO ευθυγραμμίζεται ιδανικά με τα θέλω των διοργανωτών, Libery Media και Moto Grand Prix Sports Entertainment (Dorna), τόσο που αρχίζει να μοιάζει περισσότερο με θέμα χρόνου παρά με φήμη.