MotoGP: Ποινή αποκλεισμού δύο αγώνων στον Deniz Öncü για καραμπόλα στην Moto3 [VIDEO]

Ο αγώνας διακόπηκε με κόκκινη σημαία
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

4/10/2021

Ο αναβάτης της Red Bull KTM Tech3 στην Moto3, Deniz Öncü, τιμωρήθηκε με αποκλεισμό δύο αγώνων για την καραμπόλα που προκάλεσε και έγινε αιτία να διακοπή ο αγώνας στο Circuit of The Americas στο Όστιν του Τέξας.

Ο Öncü ήταν στα δεξιά κάνοντας προσπέραση στην ευθεία κατά τον τρίτο γύρο του αγώνα, όταν με μία απότομη κίνηση έκοψε αριστερά χωρίς να υπολογίσει σωστά και πήρε μαζί του τον εμπρός τροχό της Honda που οδηγούσε ο Jeremy Alcoba, με τον αναβάτη να εκτοξεύεται από την μοτοσυκλέτα σε μεγάλη ταχύτητα. Πάνω του έπεσαν οι Andrea Migno and Pedro Acosta και μόνο στην τύχη μπορεί κανείς να αποδώσει το γεγονός πως δεν υπήρχε σοβαρός τραυματισμός παρά την σοβαρότητα του ατυχήματος που εξανάγκασε σε κόκκινη σημαία και στην επανεκκίνηση του αγώνα.

Μόλις πριν από λίγες μέρες ο κόσμος των αγώνων θρηνούσε τον τραγικό θάνατο του Dean Berta Viñales στο SSP300 όταν παρασύρθηκε από άλλους αγωνιζομένους, ενώ το τελευταίο διάστημα έχουν πληθήνει αντίστοιχα ατυχήματα. Μόλις τον Αύγουστο που μας πέρασε, στο Editorial του τ.621 του ΜΟΤΟ, γράφω πως από εδώ και πέρα θα αυξηθούν τέτοια σοβαρά ατυχήματα καθώς δεν υπάρχει κανένας τρόπος να αποφευχθούν πέρα από την πρόληψη και την σωστή αγωνιστική παιδεία.

Αυτό ακριβώς θέλουν να κάνουν οι κριτές της FIM με την αυστηρή ποινή που επέβαλλαν στον Öncü. Είναι θέμα τύχης που δεν θρηνούμε κάποιο νέο θύμα μετά τον χαμό του νεαρού Vinales. Κάνοντας τις πίστες ασφαλέστερες, με εξαίρεση αυτή του Τέξας, και τις μοτοσυκλέτες με μικρές διαφορές μεταξύ τους, αυξάνεται ακραία ο ανταγωνισμός και το θέαμα από αναβάτες που οδηγούν σε μπουλούκι, ο ένας πάνω στον άλλο. Και στο ενδεχόμενο μίας πτώσης ανάμεσα σε τόσους αναβάτες δεν υπάρχει εύκολη διαφυγή και ο σοβαρός τραυματισμός καραδοκεί.

Πόσο μάλιστα όταν οι κριτές έκριναν πως ο Öncü έκανε αυτή την κίνηση σκόπιμα με την οπτική ενός πολύ επιθετικού block-pass, που όμως δεν υπολόγισε καλά, το πόσο επιθετικό θα ήταν τελικά… Μία τέτοια κίνηση όταν γίνεται σκόπιμα απαιτεί επίπονη τιμωρία και τα πράγματα στην Moto3 έχουν ήδη ξεφύγει στο θέμα της άμιλλας και της σωστής αγωνιστικής συμπεριφοράς, κάτι που είναι γεγονός και όχι θέμα οπτικής από την στιγμή που το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί οι ποινές και οι προειδοποιήσεις προς τους αναβάτες. Αυτή την φορά χρειαζόταν κάτι που θα έδινε ακόμη καλύτερο παραδειγματισμό και ο αποκλεισμός από το Portimao και τον δεύτερο αγώνα στο Misano ήταν μία βαριά καμπάνα από την μία, κι από μία διαφορετική οπτική μπορεί να πει κανείς πως ήταν το ελάχιστο μπροστά σε αυτό που μπορούσε να συμβεί, κυρίως όταν το τελευταίο διάστημα τα θανατηφόρα ατυχήματα στους αγώνες έχουν γίνει από καραμπόλες…

Το στιγμιότυπο σε VIDEO υπάρχει εδώ

Ετικέτες

MotoGP Assen Sprint: Νίκη Fernandez με Aprilia Trackhouse στο 1-2!

Η πρώτη φορά με δύο Trackhouse στις δύο πρώτες θέσεις
MotoGP Assen Sprint: Νίκη Fernandez με Aprilia Trackhouse στο 1-2!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

27/6/2026

Την δεύτερη του νίκη σε αγώνα Sprint πήρε ο Fernandez και μαζί και την ηθική ικανοποίηση για την χαμένη pole position και το ρεκόρ πίστας. Ο ταχύτερος γύρος του ακυρώθηκε χωρίς να υπάρχει χρόνος να κάνει μία ακόμη προσπάθεια. Ο λόγος ήταν πως πάτησε εκτός ορίων της πίστας, κάτι πολύ εύκολο στην συγκεκριμένη περίπτωση και μπορεί εύκολα να συμβεί και στον αγώνα, όπως θα δούμε παρακάτω.

Στην εκκίνηση ο Martin πέρασε πρώτος ακολουθούμενος από τον Ai Ogura και τον Fernandez. Πίσω ερχόταν ο Bezzecchi με τον Di Giannantonio και τον Marquez και κλασσικός ο Mir, πέφτει στις πρώτες στροφές.

Πολύ γρήγορα ο Fernandez πέρασε εμπρός εκμεταλλευόμενος την κατάσταση και μαζί του πέρασε και ο Di Giannantonio αφήνοντας τον Martin να παλέψει με τον Ai Ogura σε μία μάχη που έχασε. Οι δύο Aprilia κατέληξαν πολύ γρήγορα μπροστά από τις εργοστασιακές Ducati όπου ο Marquez ήταν πρώτος. Όχι όμως για πολύ.

Στον 7ο γύρο ο Bagnaia πέρασε εμπρός σε μία κίνηση που δεν θα αποτυπωθεί στα χαρτιά καθώς πάλεψε να περάσει την Aprilia μπροστά του μέχρι τον τελευταίο γύρο, εκεί που τα έπαιξε όλα για όλα και κέρδισε ποινή μίας θέσης επειδή πάτησε εκτός. Πράγμα που έφερε την θέση πίσω στον Marquez.

Ο Martin προσπάθησε να ανακτήσει την θέση του αλλά δεν τα κατάφερε, είχε πάντα τον Bezzecchi να πιέζει, την ίδια στιγμή που η Trackhouse ήταν σε άλλο ρυθμό και δεν πιανόταν.

Ο Ai Ogura που είχε χάσει θέσεις στην εκκίνηση και όπως είπε θα είχε ξεχωρίσει νωρίτερα πέρασε στα μισά του αγώνα και τον Di Giannantonio κάνοντας το 1-2.

Η μάχη Martin και Bezzecchi είχε ενδιαφέρον κυρίως γιατί ήταν στο όριο και δεν άφηνε περιθώριο για λάθη, ενώ μέχρι να επικρατήσει ο Bezzecchi το φλερτ με την πτώση υπήρξε, πράγμα σπάνιο μεταξύ αναβατών της ίδιας ομάδας.

pos.

rider

Team

time / gap

pts

1

25R. Fernandez

SuperFile Trackhouse MotoGP Team

20:05.31

 

2

79A. Ogura

SuperFile Trackhouse MotoGP Team

+0.362

 

3

9F. Di Giannantonio

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

+1.131

 

4

72M. Bezzecchi

Aprilia Racing

+2.161

 

5

89J. Martin

Aprilia Racing

+4.591

 

6

93M. Marquez

Ducati Lenovo Team

+4.801

 

7

63F. Bagnaia

Ducati Lenovo Team

+4.901

 

8

23E. Bastianini

Red Bull KTM Tech3

+5.486

 

9

37P. Acosta

Red Bull KTM Factory Racing

+9.847

 

10

20F. Quartararo

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

+11.383

 

11

11D. Moreira

Pro Honda LCR

+12.060

 

12

10L. Marini

Honda HRC Castrol

+13.232

 

13

73A. Marquez

BK8 Gresini Racing MotoGP

+13.351

 

14

33B. Binder

Red Bull KTM Factory Racing

+13.663

 

15

42A. Rins

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

+14.762

 

16

12M. Viñales

Red Bull KTM Tech3

+15.535

 

17

7T. Razgatlioglu

Prima Pramac Yamaha MotoGP

+19.437

 

18

47A. Fernandez

Yamaha Factory Racing

+29.250

 

19

35C. Crutchlow

Castrol Honda LCR

+29.462

 

Εγκαταλείψεις / Πτώσεις

 

21F. Morbidelli

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

   
 

43J. Miller

Prima Pramac Yamaha MotoGP