Νεκρός ο Dean Berta Viñales στο SSP300 των WSBK

Ήταν ξάδερφος του Maverick Vinales
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

25/9/2021

Δυστύχημα με ένα νεκρό και την εμπλοκή πολλών αγωνιζομένων υπήρξε στον πρώτο αγώνα SSP300 στην πίστα της Jerez. Ο αναβάτης της Vinales Racing Team, ο 15χρονος Dean Berta Vinales ενεπλάκη σε περιστατικό με πολλούς άλλους αναβάτες στην πρώτη στροφή με τις κόκκινες σημαίες να βγαίνουν αμέσως.

Οι γιατροί προσπάθησαν να τον σταθεροποιήσουν ενώ βρισκόταν ακόμη στην πίστα, συνεχίζοντας τις προσπάθειες ανάνηψης μέσα στο ασθενοφόρο και στο ιατρείο της πίστας, όπου και μεταφέρθηκε, ανακοινώνοντας λίγο αργότερα πως υπέκυψε στα τραύματά του.

Ο Berta Vinales αγωνιζόταν για πρώτη φορά στα SSP300 και είχε φτάσει μέχρι και την τέταρτη θέση και συνεχίζοντας με μία έκτη δείχνοντας πως είχε λαμπρό μέλλον στην αγωνιστική του καριέρα που τόσο άδοξα και σύντομα διακόπηκε με τον πλέον τραγικό τρόπο.

Συλλυπητήρια στην οικογένειά του, την ομάδα και τους φίλους

Ετικέτες

Η Kawasaki παρουσιάζει το EC-2: Στρατιωτικό αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου

Αντικαθιστά το EC-1 στις ένοπλες δυνάμεις της Ιαπωνίας, μετά από τέσσερις δεκαετίες
cover
Από τον

Παύλο Καρατζά

30/3/2026

Η Kawasaki Heavy Industries που ασχολείται με την αεροναυπηγική, διαστημική, ναυπηγική, ενεργειακές εγκαταστάσεις, ρομποτική κλπ., παρουσίασε το EC-2, ένα μαχητικό αεροσκάφος που αντικαθιστά το μοντέλο EC-1.

Μετά από τέσσερις δεκαετίες σε υπηρεσία, το αεροπλάνο ηλεκτρονικού πολέμου EC-1 αποσύρθηκε το 2025 και τη θέση του αναμένεται να πάρει το νέο μοντέλο. Στις φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν από την JASDF (Japan Self-Defense Forces) φαίνεται στην ουρά και ο αριθμός αναγνώρισης 68-1203, που υποδηλώνει ότι το αεροσκάφος δεν είναι καινούργιο, αλλά εννέα ετών και προηγουμένως χρησίμευε ως C-2 σε υπηρεσίες στρατιωτικών μεταφορών.

c1

Το χρονοδιάγραμμα της εταιρείας προβλέπει δοκιμές για το συγκεκριμένο αεροσκάφος τη φετινή χρονιά και τη λειτουργία του από την επόμενη. Το μόνο σίγουρο είναι πως υπάρχει μία τροποποίηση του αεροσκάφους που η Kawasaki δεν θέλει να αποκαλύψει, κρύβοντας στην ουσία το μπροστινό του μέρος. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει κάποιο σύστημα παρεμβολής, όπως το Toshiba J/ALQ-5, για να μπερδεύει τα εχθρικά ραντάρ ή για να μπορεί να επικοινωνήσει σε ασφαλές περιβάλλον.

Δεν έχουν ανακοινωθεί περισσότερες λεπτομέρειες για το EC-2, που η ανάπτυξη του βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2021 και η παρθενική πτήση του πραγματοποιήθηκε στις 17 Μαρτίου 2026. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το EC-2 σχεδιάζεται να είναι επιχειρησιακά έτοιμο από τα μέσα του 2027 και πιθανότερη βάση των τεσσάρων αεροσκαφών που σε πρώτη φάση θα εξοπλίσουν την Ιαπωνική Πολεμική Αεροπορία θα είναι στην πόλη Iruma της επαρχίας Saitama, περίπου 40 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Tokyo.