Γράφτηκε από: 
τον Μπάμπη Μέντη

MotoGP: Πόλεμος με τον χορηγό της Ducati

Με τα ονόματα των αναβατών στα φαίρινγκ τα Desmocedici στο Le Mans

Όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά, λέει το γνωμικό. Σε αυτή την υπόθεση όμως ο τσακωμός έχει την οσμή καμένου, χωρίς σημάδια καπνού ή φωτιά. Προσωρινά θα αλλάξουν εμφάνιση τα Ducati στον επόμενο αγώνα, όπως και στην Αυστραλία τον Οκτώβριο, όμως από κάτω υπάρχει πόλεμος...

Για όσους παρακολουθούν τα τεκταινόμενα των εταιρειών που χορηγούν με τεράστια ποσά ομάδες στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, πιθανόν γνωρίζουν πως η καπνοβιομηχανία Philip Morris έχει αγοράσει και διαχειρίζεται τον διαφημιστικό χώρο πάνω στα φαίρινγκ των μοτοσυκλετών της εργοστασιακής ομάδας της Ducati, αλλά και κάθε τετραγωνικό εκατοστό ωφέλιμης επιφάνειας στα αυτοκίνητα της εργοστασιακή ομάδας της Ferrari στη F1 - Όχι μόνο για φέτος ή για τα επόμενα χρόνια, αλλά έχει φτιάξει ξεχωριστή εταιρεία που αγοράζει για δεκαετίες τον “διαφημιστικό χώρο” πάνω σε αγωνιστικά αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες. Αυτό δεν είναι κάτι ιδιαίτερα γνωστό στο ευρύ κοινό.

Με άλλα λόγια, αν θέλεις να βάλεις το λογότυπο της εταιρείας σου πάνω σε ένα Ferrari ή μια Ducati στη F1 ή τα MotoGP, θα μιλήσεις με την εταιρεία της Philip Morris και όχι με τη Ferrari ή την Ducati. Εδώ βέβαια γεννάται το ερώτημα, γιατί έχει δώσει τόσα εκατομμύρια από τη στιγμή που απαγορεύεται κάθε μορφής διαφημιστική προβολή προϊόντων καπνού.

Στα πρώτα χρόνια της απαγόρευσης, αντί για να γράφει πάνω στα φαίρινγκ Marlboro, έβαζε ένα barcode, όπως και η Gauloise έβαζε ένα μεγάλο Go!!!!!!!!!. Όμως γρήγορα απαγορεύτηκε και αυτό, διότι οι αντικαπνιστικές οργανώσεις κατάφεραν να πείσουν πως η χρήση του barcore δεν έχει κάποια διαφορά από την απευθείας αναγραφή της μάρκας και πως η Philip Morris περνάει το διαφημιστικό μήνυμα της Malboro. H Gauloise και η Camel αποσύρθηκαν εντελώς από τον μηχανοκίνητο αθλητισμό και τη θέση τους πήραν τα ενεργειακά ποτά (Monster και Red Bull). Όμως η Philip Morris δεν τα παράτησε, καθώς ετοίμαζε ένα νέο καπνικό προϊόν το οποίο προωθεί με το σύνθημα Mission Winnow.

Σύμφωνα με τη Philip Morris το νέο προϊόν δεν είναι κλασσικό τσιγάρο και δεν είναι ούτε ηλεκτρονικό. Επίσης, στα αγωνιστικά αυτοκίνητα και τις μοτοσυκλέτες γράφει ένα σύνθημα και όχι το λογότυπο του προϊόντος. Οπότε οι γενικοί αντικαπνιστικοί νόμοι δεν αποτελούν εμπόδιο για την αναγραφή του συνθήματος πάνω στις εργοστασιακές Ducati. Όμως σε κάποιες χώρες υπάρχει πιο αυστηρή νομοθεσία η οποία έχει πολύ πιο αναλυτικά τους όρους απαγόρευσης διαφήμισης προϊόντων καπνού και ηλεκτρονικών τσιγάρων ή τέλος πάντων κάθε είδους και τύπου συσκευής καπνίσματος/ατμίσματος κ.τ.λ.  

Αντιμέτωπη με την πρώτη απαγόρευση του συνθήματος Mission Winnow ήρθε η ομάδα της Ferrari για τον αγώνα της F1 στην Αυστραλία και ήδη γνωρίζουν πως το ίδιο πρόβλημα θα έχουν στον αγώνα του Καναδά. Αντίστοιχη νομοθεσία έχει και η Γαλλία, οπότε ήταν λογικό να έρθει και η σειρά της Ducati να ξεκολλήσει από τα φαίρινγκ της το σύνθημα της Philip Morris για τον αγώνα του Le Man και το ίδιο φυσικά θα κάνει και για τον αγώνα του Philip Island. Εκείνο που μένει ως ερωτηματικό είναι οι αγώνας της Ιταλία (Mugelo και Misano) καθώς δεν την “πιάνει” κάποια ειδική νομοθεσία, όμως η Ιταλική Ένωση Καταναλωτών έχει ξεκινήσει στοχευμένη διαδικασία απαγόρευσης του συνθήματος της Philip Morris.

Καθώς ο διαφημιστικός χώρος ανήκει στη Philip Morris και όχι στη Ducati, θα δούμε γραμμένα τα ονόματα των αναβατών πάνω στο φαίρινγκ και όχι της Audi Sport ή κάποιας άλλης εταιρείας του ομίλου VW στην οποία ανήκει η Ducati.

Το ίδιο ακριβώς είχε κάνει και η Camel όταν ήταν σπόνσορας της Honda και των Alex Barros, Max Biaggi και Troy Bayliss.

Φυσικά οι αναβάτες της Ducati από τη μεριά τους δεν έχουν κανένα πρόβλημα με αυτό και το αποδέχτηκαν με ενθουσιασμό.  Ο Danilo Petruccichi δήλωσε πως: “Ούτε στα όνειρά μου δεν φανταζόμουν πως μια εργοστασιακή Ducati θα έγραφε με τεράστια γράμματα το όνομά μου πάνω της!”. Ο Andrea Dovisiozo από την άλλη μεριά το είδε σαν ευκαιρία να εκφράσει τη δημιουργικότητά του: “Θα είναι ωραίο να βάλω τόσο μεγάλο το όνομά μου πάνω στη μοτοσυκλέτα και να φτιάξω ένα ξεχωριστό λογότυπο”.

Ελπίζουμε πως μέχρι τις 19 Μαΐου που είναι ο αγώνας του Le Mans θα έχει βρει κάποιο εντυπωσιακό σχέδιο. 

Tags: