MotoGP σε δημόσιους δρόμους!

Το σχέδιο της Dorna
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

22/1/2018

Ο CEO της Dorna, ο Carmelo Ezpeleta, συζητά την προοπτική να προστεθεί ένας καινούργιος αγώνας MotoGP που θα διοργανώνεται μέσα σε πόλη, όπου μέρος της διαδρομής της πίστας θα χρησιμοποιεί δημόσιο δρόμο για την μεγάλη ευθεία.
Αυτή την αποκάλυψη την έκανε σε μια μεγάλης διάρκειας συνέντευξη που έδωσε ο Ezpeleta στο ισπανικό περιοδικό "Expansion", δίνοντας επιπλέον στοιχεία όπως το ότι ο αγώνας θα μπορούσε να φιλοξενηθεί σε μια "ζεστή πόλη" και ότι αυτά τα πλάνα έχουν μια γερή βάση για να γίνουν πραγματικότητα στο μέλλον. Σε μια αντίστοιχη περίπτωση, όπως είπε ο Ezpeleta, τα paddock των MotoGP θα είχαν ως έδρα ένα κοντινό εκθεσιακό κέντρο, με τις εγκαταστάσεις να είναι διαθέσιμες και για άλλες εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Πιο συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Dorna δήλωσε πως "τα πλάνα έχουν ένα σοβαρό υπόβαθρο μιας ζεστής πόλης. Στην θεωρία, η μεγάλη ευθεία της πίστας θα μπορούσε να είναι στο δρόμο και τα paddock θα είναι ενσωματωμένα σε ένα εκθεσιακό κέντρο. Το σαββατοκύριακο των grand prix θα χρησιμοποιούνται για τον αγώνα, ενώ κατά τη διάρκεια της χρονιάς θα μπορούν να χρησιμεύσουν σε ένα σωρό άλλες δραστηριότητες."

Μια σεζόν με παραπάνω από 20 αγώνες δεν μπορεί να είναι εφικτή προς το παρόν

Η σεζόν με τους περισσότερους αγώνες στην ιστορία των GP θα ξεκινήσει στις 18 Μαρτίου στο Qatar και θα ολοκληρωθεί μετά από 19 αγώνες στην Valencia. Με την Φιλανδία να έχει ήδη κλείσει μια θέση για το αγωνιστικό ημερολόγιο του 2019, η πιθανότητα να φτάσουμε στους 20 αγώνες είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτή. Άλλωστε, πριν από λίγο καιρό, ο Ezpeleta είχε δηλώσει πως αρκετές χώρες είχαν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους να φιλοξενήσουν έναν αγώνα grand prix τα επόμενα χρόνια, αλλά παράλληλα είπε πως με ρεαλιστικά δεδομένα μια σεζόν με παραπάνω από 20 αγώνες δεν μπορεί να είναι εφικτή προς το παρόν. Ο ίδιος βλέπει ως ιδανικό νούμερο τους 22 αγώνες, αλλά αυτό είναι κάτι που θα μπορεί να γίνει στο μέλλον, καθώς υπάρχουν πολλές χώρες που είναι έτοιμες να το κάνουν. Υπάρχει επίσης και η δυνατότητα, όπως είπε να είναι στο ημερολόγιο δύο ισπανικές πίστες αντί για τέσσερις, που θα αλλάζουν εκ περιτροπής. Όπως καταλαβαίνετε, τα πάντα έχουν να κάνουν με το τηλεοπτικό ενδιαφέρον και πώς αυτό διαμορφώνεται, επηρεάζοντας παράλληλα και τα οικονομικά οφέλη για την διοργανώτρια Dorna.
Γενικότερα πάντως, οι δηλώσεις του Ezpeleta προκαλούν συζητήσεις ειδικά, όπως είχαμε γράψει κι εμείς, αν απομονωθούν συγκεκριμένες φράσεις χωρίς να παρατίθενται και τα υπόλοιπα λεγόμενά του ώστε να υπάρχει η ολοκληρωμένη εικόνα. Αυτό δυστυχώς συνέβη, και μάλιστα από εγχώρια ελληνικά μέσα, με αποτέλεσμα να ξεσηκωθεί θύελλα αντιδράσεων και σχολίων χωρίς ουσιαστικά να υπάρχει έδαφος και λόγος…

MotoGP - Bastianini & Vinales στην KTM Tech3 για το 2025!

Τέλος οι κόκκινες μοτοσυκλέτες με τα λογότυπα GASGAS, το Pierer Group τα βάφει όλα πορτοκαλί
KTM Red Bull 2025
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

13/6/2024

Καλή η προσπάθεια προώθησης και της GASGAS στο MotoGP, όμως καθώς όλοι οι πιλότοι προτιμούν την KTM, το Pierer Group θα έχει από το 2025 και τα τέσσερα RC16 βαμμένα στα πορτοκαλί και με λογότυπα ΚΤΜ, με τους Acosta & Binder στην εργοστασιακή ομάδα και τους Bastianini & Vinales στην Tech3.

Η υπογραφή του Marc Marquez με την εργοστασιακή Ducati και η μεταγραφή Martin στην Aprilia, έφεραν ως συνέπεια δυο ακόμα μεγάλες αλλαγές για τη σχάρα εκκίνησης 2025 του MotoGP, καθώς η ΚΤΜ ανακοίνωσε πως στις τάξεις της προσχωρούν από του χρόνου ο Enea Bastianini της εργοστασιακής Ducati και ο Maverick Vinales, το πρώην μεγάλο αστέρι της Aprilia.

KTM MotoGP

Και για να μη δυσαρεστήσει Vinales & Bastianini που το πιθανότερο είναι πως έβλεπαν την οδήγηση των κόκκινων GASGAS ως υποβιβασμό σε σχέση με την εργοστασιακή ΚΤΜ, το Pierer Group πήρε την απόφαση να σταματήσει να προωθεί την ισπανική εταιρεία, και να ποντάρει ξανά τα πάντα… στο πορτοκαλί.

Σημειώστε πως παρόλο που η “πρώτη” ομάδα των πορτοκαλί έχει το συνθετικό “factory” μπροστά της, και οι 4 μοτοσυκλέτες της ΚΤΜ θα είναι ίδιες όσον αφορά στην εξέλιξή τους.

Όσον αφορά στις δυο μεγάλες μεταγραφές της ΚΤΜ για την Tech 3, ο Enea Bastianini που έχει κάνει το ντεμπούτο του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MotoGP 10 χρόνια πριν, με ένα KTM RC4, σημείωσε 6 νίκες και περισσότερα από 30 βάθρα στις κατηγορίες Moto3 & Moto2, ενώ πήρε και τον τίτλο της Moto2 το 2020. Ξεκίνησε την εμπλοκή του στη μεγάλη κατηγορία το 2021, σε ηλικία 23 ετών, και μέχρι σήμερα έχει σημειώσει 5 νίκες και 12 βάθρα.

Ο Maverick Vinales έχει καταφέρει να πάρει νίκες στο MotoGP με 3 διαφορετικούς κατασκευαστές -ο πρώτος αναβάτης στη σύγχρονη ιστορία του θεσμού-, ενώ ήταν ο 2ος Πρωταθλητής Moto3 στην ιστορία της ΚΤΜ το 2013. Ο Ισπανός έχει τερματίσει δυο φορές στην πρώτη τριάδα σε σεζόν Moto3 & Moto2, ενώ ανέβηκε στη μεγάλη κατηγορία το 2015 όπου έχει 35 βάθρα και 10 νίκες μέχρι σήμερα.

Μεγάλος χορηγός για το 2025 τόσο για την factory team της ΚΤΜ όσο και για την Tech 3 θα είναι η Red Bull.

Σημειώνουμε το παράδοξο πως την ανακοίνωση της μεταγραφής των δυο αναβατών συνοδεύουν φωτογραφίες με τον Vinales, αλλά όχι με τον Bastianini -μπορεί ο τελευταίος να είχε κάποια άλλη υποχρέωση την ώρα της φωτογράφησης.

Ετικέτες