MotoGP σε δημόσιους δρόμους!

Το σχέδιο της Dorna
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

22/1/2018

Ο CEO της Dorna, ο Carmelo Ezpeleta, συζητά την προοπτική να προστεθεί ένας καινούργιος αγώνας MotoGP που θα διοργανώνεται μέσα σε πόλη, όπου μέρος της διαδρομής της πίστας θα χρησιμοποιεί δημόσιο δρόμο για την μεγάλη ευθεία.
Αυτή την αποκάλυψη την έκανε σε μια μεγάλης διάρκειας συνέντευξη που έδωσε ο Ezpeleta στο ισπανικό περιοδικό "Expansion", δίνοντας επιπλέον στοιχεία όπως το ότι ο αγώνας θα μπορούσε να φιλοξενηθεί σε μια "ζεστή πόλη" και ότι αυτά τα πλάνα έχουν μια γερή βάση για να γίνουν πραγματικότητα στο μέλλον. Σε μια αντίστοιχη περίπτωση, όπως είπε ο Ezpeleta, τα paddock των MotoGP θα είχαν ως έδρα ένα κοντινό εκθεσιακό κέντρο, με τις εγκαταστάσεις να είναι διαθέσιμες και για άλλες εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Πιο συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Dorna δήλωσε πως "τα πλάνα έχουν ένα σοβαρό υπόβαθρο μιας ζεστής πόλης. Στην θεωρία, η μεγάλη ευθεία της πίστας θα μπορούσε να είναι στο δρόμο και τα paddock θα είναι ενσωματωμένα σε ένα εκθεσιακό κέντρο. Το σαββατοκύριακο των grand prix θα χρησιμοποιούνται για τον αγώνα, ενώ κατά τη διάρκεια της χρονιάς θα μπορούν να χρησιμεύσουν σε ένα σωρό άλλες δραστηριότητες."

Μια σεζόν με παραπάνω από 20 αγώνες δεν μπορεί να είναι εφικτή προς το παρόν

Η σεζόν με τους περισσότερους αγώνες στην ιστορία των GP θα ξεκινήσει στις 18 Μαρτίου στο Qatar και θα ολοκληρωθεί μετά από 19 αγώνες στην Valencia. Με την Φιλανδία να έχει ήδη κλείσει μια θέση για το αγωνιστικό ημερολόγιο του 2019, η πιθανότητα να φτάσουμε στους 20 αγώνες είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτή. Άλλωστε, πριν από λίγο καιρό, ο Ezpeleta είχε δηλώσει πως αρκετές χώρες είχαν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους να φιλοξενήσουν έναν αγώνα grand prix τα επόμενα χρόνια, αλλά παράλληλα είπε πως με ρεαλιστικά δεδομένα μια σεζόν με παραπάνω από 20 αγώνες δεν μπορεί να είναι εφικτή προς το παρόν. Ο ίδιος βλέπει ως ιδανικό νούμερο τους 22 αγώνες, αλλά αυτό είναι κάτι που θα μπορεί να γίνει στο μέλλον, καθώς υπάρχουν πολλές χώρες που είναι έτοιμες να το κάνουν. Υπάρχει επίσης και η δυνατότητα, όπως είπε να είναι στο ημερολόγιο δύο ισπανικές πίστες αντί για τέσσερις, που θα αλλάζουν εκ περιτροπής. Όπως καταλαβαίνετε, τα πάντα έχουν να κάνουν με το τηλεοπτικό ενδιαφέρον και πώς αυτό διαμορφώνεται, επηρεάζοντας παράλληλα και τα οικονομικά οφέλη για την διοργανώτρια Dorna.
Γενικότερα πάντως, οι δηλώσεις του Ezpeleta προκαλούν συζητήσεις ειδικά, όπως είχαμε γράψει κι εμείς, αν απομονωθούν συγκεκριμένες φράσεις χωρίς να παρατίθενται και τα υπόλοιπα λεγόμενά του ώστε να υπάρχει η ολοκληρωμένη εικόνα. Αυτό δυστυχώς συνέβη, και μάλιστα από εγχώρια ελληνικά μέσα, με αποτέλεσμα να ξεσηκωθεί θύελλα αντιδράσεων και σχολίων χωρίς ουσιαστικά να υπάρχει έδαφος και λόγος…

Joan Mir - Υπέγραψε για δυο ακόμη χρόνια με το HRC

Παρά τις πτώσεις, τους μόλις 13 βαθμούς φέτος και τα παράπονα
Joan Mir - Για 2 ακόμη χρόνια στο HRC
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

26/7/2024

Ο Joan Mir και η Honda ανανέωσαν τη συνεργασία τους στη μεγάλη κατηγορία του MotoGP για δύο ακόμη χρόνια, με τον Παγκόσμιο Πρωταθλητή MotoGP 2020 (έχει και έναν ακόμα τίτλο στη Moto3 το 17) να μένει με τους Ιάπωνες, παρά τη δυστοκία στην εξέλιξη της RC213V, που έχουν φέρει στον εργοστασιακό αναβάτη του HRC μόλις 13 βαθμούς σε 9 γύρους.

Ο Ισπανός αναβάτης που είχε διαπρέψει με τη Suzuki, πριν το Hamamatsu αποσυρθεί από τους αγώνες, έχει να θυμάται μια 5η θέση ως το καλύτερο αποτέλεσμά του το 2023 -στον αγώνα της Κυριακής στο GP της Ινδίας-, ενώ το 2024 η κατάσταση είναι δραματική, καθώς συνήθως ο Mir τερματίζει στις θέσεις 15-20, ενώ έχει συλλέξει πολλά DNF με επίσης πολλές τούμπες.

Joan Mir

Όπως και να έχει, η ιαπωνική ομάδα και ο ψηλός (1.81) αναβάτης από τη Μαγιόρκα θα βρίσκονται μαζί το 2025 και το 2026, με στόχο την επιτυχημένη εξέλιξη της RC213V ώστε να γίνει η εμβληματική big H και πάλι νικηφόρα.

Το συμβόλαιο Mir-Honda σημαίνει πως για το 2025 τουλάχιστον η σύνθεση της εργοστασιακής Honda θα παραμείνει ίδια, αφού και ο Marini (που φέτος έχει συλλέξει… έναν βαθμό) έχει υπογράψει νέα διετή συμφωνία.

Ετικέτες