MotoGP σε δημόσιους δρόμους!

Το σχέδιο της Dorna
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

22/1/2018

Ο CEO της Dorna, ο Carmelo Ezpeleta, συζητά την προοπτική να προστεθεί ένας καινούργιος αγώνας MotoGP που θα διοργανώνεται μέσα σε πόλη, όπου μέρος της διαδρομής της πίστας θα χρησιμοποιεί δημόσιο δρόμο για την μεγάλη ευθεία.
Αυτή την αποκάλυψη την έκανε σε μια μεγάλης διάρκειας συνέντευξη που έδωσε ο Ezpeleta στο ισπανικό περιοδικό "Expansion", δίνοντας επιπλέον στοιχεία όπως το ότι ο αγώνας θα μπορούσε να φιλοξενηθεί σε μια "ζεστή πόλη" και ότι αυτά τα πλάνα έχουν μια γερή βάση για να γίνουν πραγματικότητα στο μέλλον. Σε μια αντίστοιχη περίπτωση, όπως είπε ο Ezpeleta, τα paddock των MotoGP θα είχαν ως έδρα ένα κοντινό εκθεσιακό κέντρο, με τις εγκαταστάσεις να είναι διαθέσιμες και για άλλες εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Πιο συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Dorna δήλωσε πως "τα πλάνα έχουν ένα σοβαρό υπόβαθρο μιας ζεστής πόλης. Στην θεωρία, η μεγάλη ευθεία της πίστας θα μπορούσε να είναι στο δρόμο και τα paddock θα είναι ενσωματωμένα σε ένα εκθεσιακό κέντρο. Το σαββατοκύριακο των grand prix θα χρησιμοποιούνται για τον αγώνα, ενώ κατά τη διάρκεια της χρονιάς θα μπορούν να χρησιμεύσουν σε ένα σωρό άλλες δραστηριότητες."

Μια σεζόν με παραπάνω από 20 αγώνες δεν μπορεί να είναι εφικτή προς το παρόν

Η σεζόν με τους περισσότερους αγώνες στην ιστορία των GP θα ξεκινήσει στις 18 Μαρτίου στο Qatar και θα ολοκληρωθεί μετά από 19 αγώνες στην Valencia. Με την Φιλανδία να έχει ήδη κλείσει μια θέση για το αγωνιστικό ημερολόγιο του 2019, η πιθανότητα να φτάσουμε στους 20 αγώνες είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτή. Άλλωστε, πριν από λίγο καιρό, ο Ezpeleta είχε δηλώσει πως αρκετές χώρες είχαν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους να φιλοξενήσουν έναν αγώνα grand prix τα επόμενα χρόνια, αλλά παράλληλα είπε πως με ρεαλιστικά δεδομένα μια σεζόν με παραπάνω από 20 αγώνες δεν μπορεί να είναι εφικτή προς το παρόν. Ο ίδιος βλέπει ως ιδανικό νούμερο τους 22 αγώνες, αλλά αυτό είναι κάτι που θα μπορεί να γίνει στο μέλλον, καθώς υπάρχουν πολλές χώρες που είναι έτοιμες να το κάνουν. Υπάρχει επίσης και η δυνατότητα, όπως είπε να είναι στο ημερολόγιο δύο ισπανικές πίστες αντί για τέσσερις, που θα αλλάζουν εκ περιτροπής. Όπως καταλαβαίνετε, τα πάντα έχουν να κάνουν με το τηλεοπτικό ενδιαφέρον και πώς αυτό διαμορφώνεται, επηρεάζοντας παράλληλα και τα οικονομικά οφέλη για την διοργανώτρια Dorna.
Γενικότερα πάντως, οι δηλώσεις του Ezpeleta προκαλούν συζητήσεις ειδικά, όπως είχαμε γράψει κι εμείς, αν απομονωθούν συγκεκριμένες φράσεις χωρίς να παρατίθενται και τα υπόλοιπα λεγόμενά του ώστε να υπάρχει η ολοκληρωμένη εικόνα. Αυτό δυστυχώς συνέβη, και μάλιστα από εγχώρια ελληνικά μέσα, με αποτέλεσμα να ξεσηκωθεί θύελλα αντιδράσεων και σχολίων χωρίς ουσιαστικά να υπάρχει έδαφος και λόγος…

Honda: Έναρξη δοκιμών της νέας μοτοσυκλέτας MotoGP του 2027 - Με τον κινητήρα των 850 κ.εκ.

Συλλογή δεδομένων στην πίστα της Sepang για ένα διήμερο
cover
Από τον

Παύλο Καρατζά

16/12/2025

Το 2027 είναι πιο κοντά από όσο νομίζουμε και η Honda, αύριο Τετάρτη, θα βρεθεί στην πίστα της Sepang με την μοτοσυκλέτα των 850 κυβικών που θα συμμετέχει στο MotoGP από την μεθεπόμενη χρονιά.

Η ιαπωνική εταιρεία ετοιμάζεται να επικεντρωθεί στην εξέλιξη του νέου κινητήρα των 850 κυβικών και στα ελαστικά Pirelli που θα κάνουν την εμφάνισή τους στην κορυφαία κατηγορία το 2027.

Λίγες μέρες πριν, η KTM είχε ανοίξει το δρόμο για το 2027, καθώς ο Pol Espargaró δοκίμασε την τη νέα αυστριακή μοτοσυκλέτα των 850 κυβικών στην πίστα της Jerez.

Τώρα είναι η σειρά της Honda και του Takaaki Nakagami, με τον δοκιμαστή της ιαπωνικής εταιρείας να έχει δύο ημέρες για την δοκιμή της νέας μοτοσυκλέτας του 2027.

Το πρωτότυπο που θα δούμε στην πίστα θα είναι μια έκδοση με λιγότερα αεροδυναμικά βοηθήματα και χωρίς συστήματα τροποποίησης του ύψους της μοτοσυκλέτας, ώστε να προσομοιώνει όσα προβλέπονται από τους κανονισμούς του 2027.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι μόνο η Honda και η KTM έχουν δεχτεί μέχρι στιγμής την πρόσκληση από την Pirelli για άμεση συνεργασία πάνω στα νέα ελαστικά, ενώ οι υπόλοιπες ομάδες θα αρχίσουν να σκέφτονται για αυτό από την επόμενη χρονιά, πριν από τις δύο δοκιμές που έχουν ήδη προγραμματιστεί για τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο.

Τέλος, στην πίστα της Sepang θα είναι παρούσα και η ομάδα SBK, πιθανότατα με τον Ryan Vickers, καθώς ο Jonathan Rea εξακολουθεί να αναρρώνει από τραυματισμό.