MotoGP σε δημόσιους δρόμους!

Το σχέδιο της Dorna
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

22/1/2018

Ο CEO της Dorna, ο Carmelo Ezpeleta, συζητά την προοπτική να προστεθεί ένας καινούργιος αγώνας MotoGP που θα διοργανώνεται μέσα σε πόλη, όπου μέρος της διαδρομής της πίστας θα χρησιμοποιεί δημόσιο δρόμο για την μεγάλη ευθεία.
Αυτή την αποκάλυψη την έκανε σε μια μεγάλης διάρκειας συνέντευξη που έδωσε ο Ezpeleta στο ισπανικό περιοδικό "Expansion", δίνοντας επιπλέον στοιχεία όπως το ότι ο αγώνας θα μπορούσε να φιλοξενηθεί σε μια "ζεστή πόλη" και ότι αυτά τα πλάνα έχουν μια γερή βάση για να γίνουν πραγματικότητα στο μέλλον. Σε μια αντίστοιχη περίπτωση, όπως είπε ο Ezpeleta, τα paddock των MotoGP θα είχαν ως έδρα ένα κοντινό εκθεσιακό κέντρο, με τις εγκαταστάσεις να είναι διαθέσιμες και για άλλες εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Πιο συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Dorna δήλωσε πως "τα πλάνα έχουν ένα σοβαρό υπόβαθρο μιας ζεστής πόλης. Στην θεωρία, η μεγάλη ευθεία της πίστας θα μπορούσε να είναι στο δρόμο και τα paddock θα είναι ενσωματωμένα σε ένα εκθεσιακό κέντρο. Το σαββατοκύριακο των grand prix θα χρησιμοποιούνται για τον αγώνα, ενώ κατά τη διάρκεια της χρονιάς θα μπορούν να χρησιμεύσουν σε ένα σωρό άλλες δραστηριότητες."

Μια σεζόν με παραπάνω από 20 αγώνες δεν μπορεί να είναι εφικτή προς το παρόν

Η σεζόν με τους περισσότερους αγώνες στην ιστορία των GP θα ξεκινήσει στις 18 Μαρτίου στο Qatar και θα ολοκληρωθεί μετά από 19 αγώνες στην Valencia. Με την Φιλανδία να έχει ήδη κλείσει μια θέση για το αγωνιστικό ημερολόγιο του 2019, η πιθανότητα να φτάσουμε στους 20 αγώνες είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτή. Άλλωστε, πριν από λίγο καιρό, ο Ezpeleta είχε δηλώσει πως αρκετές χώρες είχαν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους να φιλοξενήσουν έναν αγώνα grand prix τα επόμενα χρόνια, αλλά παράλληλα είπε πως με ρεαλιστικά δεδομένα μια σεζόν με παραπάνω από 20 αγώνες δεν μπορεί να είναι εφικτή προς το παρόν. Ο ίδιος βλέπει ως ιδανικό νούμερο τους 22 αγώνες, αλλά αυτό είναι κάτι που θα μπορεί να γίνει στο μέλλον, καθώς υπάρχουν πολλές χώρες που είναι έτοιμες να το κάνουν. Υπάρχει επίσης και η δυνατότητα, όπως είπε να είναι στο ημερολόγιο δύο ισπανικές πίστες αντί για τέσσερις, που θα αλλάζουν εκ περιτροπής. Όπως καταλαβαίνετε, τα πάντα έχουν να κάνουν με το τηλεοπτικό ενδιαφέρον και πώς αυτό διαμορφώνεται, επηρεάζοντας παράλληλα και τα οικονομικά οφέλη για την διοργανώτρια Dorna.
Γενικότερα πάντως, οι δηλώσεις του Ezpeleta προκαλούν συζητήσεις ειδικά, όπως είχαμε γράψει κι εμείς, αν απομονωθούν συγκεκριμένες φράσεις χωρίς να παρατίθενται και τα υπόλοιπα λεγόμενά του ώστε να υπάρχει η ολοκληρωμένη εικόνα. Αυτό δυστυχώς συνέβη, και μάλιστα από εγχώρια ελληνικά μέσα, με αποτέλεσμα να ξεσηκωθεί θύελλα αντιδράσεων και σχολίων χωρίς ουσιαστικά να υπάρχει έδαφος και λόγος…

MotoGP: Η Pirelli διατηρεί τον αμφιλεγόμενο κανονισμό για πιέσεις ελαστικών - Πότε και γιατί μπορεί να αλλάξει

Ο κανονισμός που κόστισε τον Joan Mir το μοναδικό του φετινό βάθρο ως τώρα δεν πρόκειται να αλλάξει το 2027
Pirelli
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

14/8/2026

Είναι ένας από τους λιγότερο γνωστούς κανόνες του MotoGP και εντάχθηκε στη “νομοθεσία” της μεγάλης κατηγορίας τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για κανονισμό που προβλέπει πως τα λάστιχα της μοτοσυκλέτας πρέπει να διατηρούνται σε πίεση πάνω από 1.80 bar (26,1 psi) το μπροστινό και 1.68 (24,4) το πίσω για το 60% των γύρων ενός κανονικού αγώνα ή για το 30% του sprint race. Παραβίαση αυτής της διάταξης μεταφράζεται σε ποινή 16 δευτερολέπτων για τον πλήρη αγώνα και 8 για τον σύντομο.

Αυτό ακριβώς έπαθε ο Mir στο Grand Prix της Καταλονίας πριν μερικούς μήνες, όταν τερμάτισε δεύτερος – στη μοναδική του εμφάνιση σε βάθρο φέτος – στη μάχη της Κυριακής, αλλά εκ των υστέρων (και αφότου είχε τιμήσει το Prosecco του στο βάθρο) τιμωρήθηκε με 16 επιπλέον δευτερόλεπτα λόγω παράβασης του κανονισμού αυτού και τελικώς κατατάχθηκε 13ος στον αγώνα! Κάτι ανάλογο είχε πάθει πέρυσι και ο Maverick Vinales, σε αγώνα που είχε τερματίσει επίσης δεύτερος.

Η αλλαγή προμηθευτή ελαστικών στη μεγάλη κατηγορία γέννησε την απορία αν ο κανονισμός αυτός θα συνεχίσει και το 2027 ή αν αφορούσε συγκεκριμένα τα ελαστικά της Michelin. Έτσι τέθηκε το ερώτημα στον Giorgio Barbier, αγωνιστικό διευθυντή της Pirelli, προκειμένου να διερευνηθεί η σκέψη των Ιταλών επί του κανονισμού αυτού ενόψει της ερχόμενης χρονιάς.

Giorgio Barbier

"Πρέπει να έχουμε μεγάλο σεβασμό προς τον τρέχοντα προμηθευτή του MotoGP (Michelin). Αν μετά από 11 χρόνια έχει θεσπίσει αυτόν τον κανόνα σε συνεργασία με τη Dorna, είναι γιατί πιστεύει πως το να τρέχει κανείς με πολύ χαμηλές πιέσεις μπορεί να συνιστά κίνδυνο και δεν μπορώ να ισχυριστώ πως τέτοιος κίνδυνος δεν υπάρχει. Δεν γνωρίζω ακόμη αρκετά καλά τα αγωνιστικά του MotoGP.

"Από πού προέρχεται η υπερθέρμανση των μπροστινών ελαστικών; Πιθανότατα από την αεροδυναμική, τους ανθρακονημάτινους δίσκους, όταν έχουμε πολλές μοτοσυκλέτες να κρύβονται στο slipstream με την αεροδυναμική να θερμαίνει πολύ το μπροστινό λάστιχο του αναβάτη που είναι πίσω.

“Αυτή είναι μια κατάσταση που δεν έχουμε στα Superbikes, ούτε στη Moto2, έτσι δεν μπορώ να ισχυριστώ πως η Pirelli δεν αντιμετωπίζει καθόλου τέτοιο πρόβλημα.

"Είναι σαφές πως έχουμε διαφορετική κατασκευή, άλλα υλικά και θερμοκρασίες λειτουργίας και δεν πιστεύω πως ένα Pirelli θα δουλεύει καλύτερα στα 1.4 bar από όσο στα 2.0. Γι’ αυτό εκτιμώ πως δεν θα έχουμε το ίδιο πρόβλημα.

"Αν όμως λάβουμε υπόψη ποιες είναι οι σωστές πιέσεις για τα Pirelli, θα πρέπει να δούμε στην πράξη αν θα συνιστά πρόβλημα όταν πέφτουμε κάτω από αυτό το εύρος. Έτσι προς το παρόν θα κρατήσουμε τον κανόνα ως έχει, ελπίζοντας να μη χρειαστεί ποτέ να τον εφαρμόσουμε. Στη συνέχεια θα αποφασίσουμε αν χρειάζεται να τον τροποποιήσουμε ή να τον καταργήσουμε."

"Υπάρχει πάντως ένα δεδομένο που παρατηρώ: ο τρέχων προμηθευτής ελαστικών έχει μεγάλη ευαισθησία στις μεταβολές πίεσης. Όταν περάσει ένα συγκεκριμένο όριο, προκύπτει μεγάλος κίνδυνος.

"Στα δικά μας λάστιχα έχουμε σχετικά μεγάλο λειτουργικό εύρος πίεσης και ο κάθε κατασκευαστής μπορεί να επιλέξει. Η συμπεριφορά των ελαστικών μας δεν αλλάζει τόσο δραματικά με τις μεταβολές στην πίεση.

“Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να βλέπουμε αναβάτες να στερούνται το μετάλλιό τους μια ώρα αφότου το έχουν πανηγυρίσει στο βάθρο.”