MotoGP: Στατιστικά με τις τούμπες 2019! - Ψηλά στις θέσεις ο Marquez αλλά όχι πρώτος

Χαμηλότερα τα ρεκόρ από άλλες χρονιές...
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

4/12/2019

Κι ενώ ο Marc Marquez έχει κλέψει την παράσταση με τα εξωπραγματικά σωσίματα που έκανε για άλλη μια χρονιά, ο πραγματικός πρωταθλητής στις τούμπες το 2019 στα MotoGP ήταν ο Johann Zarco, που ούτε λίγο ούτε πολύ κατέστρεψε 17 δερμάτινες φόρμες και αντίστοιχο αριθμό carbon φαίρινγκ. Η δεύτερη θέση ανήκει δικαιωματικά στον Jack Miller με 15 τουμπίδια φέτος. Πρόκειται για μεγάλη βελτίωση του Αυστραλού σε αυτόν τον τομέα, αφού το προσωπικό ρεκόρ πτώσεων το σημείωσε το 2016 με 25! Την τρίτη θέση μοιράζεται ο παγκόσμιος πρωταθλητής Marc Marquez με έναν “πρωτάρη” της κατηγορίας τον Franchesco Bagnaia, έχοντας και οι δύο από 14.

Αν λάβουμε υπόψη μας πως φέτος ο Marquez είχε την πιο επιτυχημένη αγωνιστική σεζόν στην καριέρα του, η τρίτη θέση στις πτώσεις δείχνει πως τουλάχιστον… προσπάθησε! Όχι βέβαια όσο πέρσι που είχε 23 τουμπίδια ή όσο είχε προσπαθήσει πρόπερσι, σημειώνοντας το απόλυτο ρεκόρ των 27 πτώσεων!

Πρόκειται για κάτι που είχαμε αναλύσει και τότε, πως δηλαδή ο Marquez σημείωνε ρεκόρ πτώσεων χωρίς όμως εγκαταλείψεις, που σημαίνει πως η συντρηπτική πλειοψηφία ήταν στις δοκιμές, κάνοντας αυτό που ξέρει καλύτερα, δοκιμάζοντας τα όρια...

Από την άλλη, όπως βλέπουμε οι αναβάτες της Pramac-Ducati έχουν κάνει καλό λογαριασμό σε ανταλλακτικά. Άλλος ένας αναβάτης με δορυφορική Ducati εμφανίζεται στην πρώτη πεντάδα με 12 πτώσεις, ο πρόσφατα απολυμένος μέσω e-mail κύριος Karel Abraham. Στη θέση του Abraham το 2020 θα είναι ο φωτεινός “πρωταθλητής της τούμπας” Johann Zarco, διότι στην Avintia έχουν υψηλούς στόχους για την επόμενη χρονιά…

Η πέμπτη θέση έχει άλλους δύο συγκάτοικους. Ο ένας φυσικά είναι ο Cal Cructhlow, ο οποίος κατέχει και τη δεύτερη καλύτερη επίδοση τα τελευταία πέντε χρόνια με 26 τούμπες το 2016. Στην πέμπτη θέση με 12 πτώσεις είναι και άλλος ένας “πρωτάρης”, ο Joan Mir. Στην έκτη θέση με 10 πτώσεις είναι οι εργοστασιακοί αναβάτες της Aprilia, δηλαδή ο Aleix Espargaro και ο Andrea Iannone. Άλλωστε όπως λένε, ο team mate είναι ο μεγαλύτερος αντίπαλος κάθε αναβάτη.

Από εκεί και κάτω αρχίζει ο μονοψήφιος αριθμός πτώσεων, με τον Rossi και τον μαθητή του Franco Morbidelli να έχουν στουκάρει οκτώ M1 ο κάθε ένας. Λιγότερο “ζημιάρηδες” για την Yamaha ήταν ο Vinales και ο Quartararo με έξι κατεστραμένες Μ1 φέτος.

Παρατηρώντας τα στατιστικά των πτώσεων, θα δούμε πως το 2016 παρουσιάζεται μια αύξηση των διψήφιων αριθμών των πτώσεων για τους περισσότερους αναβάτες των MotoGP κι αυτό έχει να κάνει κυρίως με την αλλαγή των ελαστικών από τα Bridgestone που είχαν συνηθίσει να οδηγούν, στα εντελώς διαφορετικής φιλοσοφίας Michelin. Από το 2018 όμως -και ειδικά φέτος- οι πτώσεις μειώθηκαν σημαντικά καθώς οι αναβάτες εξοικειώθηκαν με τα ελαστικά και τα όρια τους, αρχίζοντας μάλιστα να σπάνε και αρκετά ρεκόρ ταχύτερων γύρων.

MotoGP: LCR Honda - Ακόμη χωρίς αντικαταστάτη του Johann Zarco για το Mugello

O Takaaki Nakagami εμφανίζεται ως επικρατέστερη επιλογή
Zarco
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

27/5/2026

Η LCR Honda επιβεβαίωσε ότι δεν έχει ακόμη οριστικοποιήσει τον αντικαταστάτη του Johann Zarco για το Grand Prix Ιταλίας στο Mugello, καθώς ο Γάλλος αναρρώνει από τους τραυματισμούς που υπέστη στο σοβαρό ατύχημα της Καταλονίας.

Ο Zarco θα απουσιάσει από τον αγώνα της Ιταλίας μετά τον τραυματισμό του στον πρώτο γύρο του Grand Prix Καταλονίας στις 17 Μαΐου, όταν υπέστη ρήξη στους συνδέσμους του γονάτου αλλά και κάταγμα στο κάτω μέρος της περόνης. Ο Γάλλος μεταφέρθηκε άμεσα στο νοσοκομείο και πήρε εξιτήριο την επόμενη ημέρα.

Λόγω του διαστήματος δύο εβδομάδων ανάμεσα στους αγώνες της Καταλονίας και του Mugello, οι κανονισμοί υποχρεώνουν τη LCR Honda να χρησιμοποιήσει αντικαταστάτη, ωστόσο η ομάδα δεν έχει ακόμη ανακοινώσει ποιος θα καλύψει τη θέση του Zarco στην ομάδα.

Zarco

Σε επίσημη ενημέρωση μέσω social media στις 25 Μαΐου, η ομάδα ανέφερε: "Ενώ ο Johann Zarco περιμένει να υποβληθεί σε επέμβαση, η Castrol Honda LCR συνεχίζει να εργάζεται για την εύρεση αντικαταστάτη για τους επόμενους αγώνες. Περισσότερες πληροφορίες θα ανακοινωθούν σύντομα, μόλις οριστικοποιηθούν όλα."

O Zarco θα απουσιάσει σίγουρα από τους δύο επόμενους αγώνες σε Mugello και Balaton Park, αλλά η φύση των τραυματισμών του και κυρίως οι ρήξεις πρόσθιων και οπίσθιων συνδέσμων στο γόνατο μάλλον θα χρειαστούν περισσότερο καιρό για να θεραπευτούν, ειδικά αν σκεφτούμε πως ακόμη ο Γάλλος δεν έχει εγχειριστεί γι' αυτά τα τραύματα.

Το επικρατέστερο όνομα για τη θέση θεωρείται ο Takaaki Nakagami, ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά τη δομή της LCR Honda μετά την πολυετή παρουσία του στην ομάδα από το 2019 έως και το 2024.

Nakagami

Ο Ιάπωνας είχε πετύχει τρεις τέταρτες θέσεις με τη Honda, ενώ το 2020 κατέκτησε και pole position στο δεύτερο Grand Prix του Aragon. Παρότι το Mugello δεν συγκαταλεγόταν ποτέ στις πιο δυνατές του πίστες, είχε τερματίσει πέμπτος εκεί το 2019, στη δεύτερη του σεζόν στη μεγάλη κατηγορία.

Το 2026 ο Nakagami έχει επικεντρωθεί κυρίως στον ρόλο του δοκιμαστή της Honda και στην εξέλιξη της νέας MotoGP μοτοσυκλέτας των 850 κυβικών για το 2027. Ωστόσο, χρειάστηκε να επιστρέψει και στο πρόγραμμα της υπάρχουσας RC213V μετά τον τραυματισμό του Aleix Espargaro στις δοκιμές της Sepang τον Απρίλιο.

Nakagami

Η τελευταία αγωνιστική συμμετοχή του Nakagami στα MotoGP ήταν ως wildcard στην Ιαπωνία πέρυσι, όπου εγκατέλειψε τον αγώνα, ενώ είχε αγωνιστεί και στο Mugello το 2025 ως αντικαταστάτης του Luca Marini μετά τον τραυματισμό του Ιταλού στις δοκιμές για τον 8ώρο αγώνα της Suzuka.