«Έφυγαν” τον Abraham από τα MotoGP για να ανοίξει η πόρτα στον Zarco

Δεν ήθελε να σταματήσει να αγωνίζεται
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

24/11/2019

Σε συνάντηση με φίλους το βράδυ του Σαββάτου ο Karel Abraham ανακοίνωσε πως αποχωρεί από την ομάδα και κατά σειρά και από τα MotoGP. Δεν είχε καμία τέτοια διάθεση, κανένα σκοπό. Δεν το σκεφτόταν καιρό, δεν το είχε σκεφτεί γενικώς, μέχρι που είδε τις τριμελής συναντήσεις του Zarco με το αφεντικό της Reale Avintia και την Ducati.

Η Ducati αναβάθμισε την υποστήριξή της στην Avintia για να μπορεί να πάρει τον Zarco κι αυτό έφερνε αυτομάτως τον Abraham εκτός, από την στιγμή που ο Tito είναι πιο γρήγορος. Με λίγα λόγια η Ducati καλύπτει τα έξοδα και την αμοιβή του Zarco, καθώς η Avintia δεν πλήρωνε αναβάτες αλλά το αντίθετο, οι αναβάτες πλήρωναν την ίδια. Είτε με δυνατούς χορηγούς όπως ο Tito, είτε με γερές οικογενειακές τσέπες όπως ο Abraham, που ο πατέρας του είναι ο ιδιοκτήτης της πίστας του Brno.

Δεκαετίες πριν η συμμετοχή σε έναν αγώνα των MotoGP ήταν το ευκολότερο πράγμα του κόσμου, για έναν αγώνα ήταν πράγματι έτσι, ήταν κάτι που μπορούσε να γίνει. Και τώρα το να πάρεις μέρος στο πρωτάθλημα είναι κάτι που μπορεί να γίνει, χωρίς να σε προετοιμάζουν από τεσσάρων ετών σαν τον Marquez ή τον Rossi, και χωρίς οι γονείς σου να πουλήσουν όλα τους τα υπάρχοντα και να μένουν σε τροχόσπιτο, όπως έγινε με τον Stoner. Δηλαδή ακριβώς αυτό χρειάζεται, χρήματα και μάλιστα πολλά, τα οποία αυτός που δεν έχει προοπτική να γίνει ο επόμενος παγκόσμιος, τα δίνει γιατί του περισσεύουν. Σε κάθε αγώνισμα μοτοσυκλετιστικό, από το Dakar μέχρι τα MotoGP, υπάρχουν αυτές οι ομάδες που θα είναι εκεί για να τους πληρώσεις και να τρέξεις. Η Avintia ήταν μία από αυτές και ο Abraham ένας καλός πελάτης.

MotoGP: Karel Abraham για Zarco: Ας φέρει 5 εκατομμύρια να μιλήσουμε - Ο Abraham δεν θέλει να φύγει…

Ωστόσο ο Abraham δεν ήταν εκεί, στα MotoGP και το WSBK για να κάνει το κομμάτι του τρώγοντας τα λεφτά του πατέρα του. Είναι ο επόμενος ιδιοκτήτης του Brno και έχει χτίσει γύρω του ένα τεράστιο όνομα στην Τσεχία. Ό,τι κάνει είναι για να χτίσει το μέλλον του ως παράγοντας του μοτοσυκλετισμού στην Τσεχία που δεν είναι μικρή αγορά με τους γείτονες που έχει τριγύρω της. Φανταστείτε να είχαμε έναν Έλληνα που τρέχει τώρα στα MotoGP, δεν θα χρειαζόταν να τερματίζει περισσότερο από τελευταίος και δεν θα χρειαζόταν να είναι ούτε ο καλύτερος άνθρωπος στον κόσμο, ούτε ο πιο αγαπητός. Το γεγονός πως θα έκανε κάτι που δεν κάνουν οι άλλοι είναι αρκετό. Η διαφορά είναι πως ο Abraham δεν είναι ούτε φαντασμένος, ούτε υπερβολικός σε δηλώσεις, ούτε και επιδεικνύει τον πλούτο, όπως έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε να συμβαίνει. Και έχει χτίσει το δικό του κοινό, έχει επίσης αρκετές χορηγίες ώστε να μην πληρώνει τα πάντα η πίστα του Brno, και τα δικά του συμβόλαια υποστήριξης και επικοινωνίας τα οποία και τινάχθηκαν στον αέρα. Μέχρι το 2020 θα ήταν σίγουρα στα MotoGP και δεν είχε κανέναν λόγο να βρίσκεται εκτός και για αργότερα. Εκεί που οι υπόλοιποι παίζουν μουσικές καρέκλες κάθε δύο χρόνια, εκείνος απλά περιμένει να τον ρωτήσουν αν θα έρθει στην ομάδα τους, μαζί με τα ωραία του λεφτά… Φέτος όμως η Dorna τις μουσικές καρέκλες τις έπαιξε επιλεκτικά και με ακουστικά, ώστε η μουσική να κόβεται από συγκεκριμένα αυτιά και όχι από όλους.

Ο Abraham έβγαλε μία σειρά από ιστορίες στο Instagram εξηγώντας πως δεν ήθελε να φύγει και δεν είναι δική του απόφαση, πράγμα που δεν χρειαζόταν και να εξηγήσει, ξέραμε όλοι πως αισθανόταν με βάση αυτές εδώ τις δηλώσεις του.

Λιγο αργότερο το Αυτοκινητοδρόμιο του Brno επιβεβαίωσε πως ο Abrahma σταματά. Μέσα σε αυτά τα χρόνια -είχε ξεκινήσει το 2005- ο Abraham δεν είχε κάποια νίκη, είχε φτάσει έως και έβδομος.

Η Avintia δεν έχει ακόμη ανακοινώσει τα πλάνα της, προφανώς όμως είναι κάτι που θα κάνει άμεσα αν θέλει ο Zarco να οδηγήσει αύριο Δευτέρα, στην Jerez…

Ετικέτες

MotoGP: Alex Rins – “Αυτό σημαίνει να δίνεις το 100%”

Δημοσίευσε τους καρδιακούς παλμούς του από τον αγώνα της Ταϊλάνδης
Alex Rins
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

3/3/2026

Μετά από έναν απαιτητικό αγώνα στη Buriram, ο Alex Rins επέλεξε να δείξει και όχι απλώς να πει τι σημαίνει να πιέζεις στα όρια, δημοσιεύοντας τους καρδιακούς παλμούς του από το Grand Prix της Ταϊλάνδης.

Ο Alex Rins δεν μίλησε στον Τύπο μετά το δύσκολο αγωνιστικό τριήμερο της Yamaha στην Ταϊλάνδη. Αντί γι’ αυτό, μετά την 15η θέση στον αγώνα της Κυριακής, ανάρτησε εικόνα με τα δεδομένα των παλμών του, συνοδεύοντάς τη με τη φράση, “Αυτό σημαίνει να δίνεις το 100%”.

Alex Rins

Σύμφωνα με τα καταγεγραμμένα στοιχεία, ο Rins έφτασε σε μέγιστο καρδιακό ρυθμό τους 205 παλμούς ανά λεπτό, με μέσο όρο τους 183 στη διάρκεια του 40λεπτου αγώνα. Ένα ξεκάθαρο δείγμα της σωματικής και πνευματικής πίεσης που απαιτεί η οδήγηση ενός αγωνιστικού πρωτοτύπου των MotoGP, ειδικά σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας και με απαιτητική διαχείριση ελαστικών.

Δύσκολο ξεκίνημα για τη Yamaha V4

Ο ομόσταυλός του, Fabio Quartararo, τερμάτισε 14ος και 30,8 δευτερόλεπτα πίσω από τον νικητή Marco Bezzecchi με Aprilia, περίπου δύο δευτερόλεπτα μπροστά από τον Rins.

Alex Rins

Στο επίσημο δελτίο Τύπου της ομάδας, ο Rins παραδέχθηκε: “Ήταν ένας πραγματικά σκληρός αγώνας και ήταν πολύ δύσκολο να διαχειριστούμε τα ελαστικά. Έδωσα το 100% σε κάθε γύρο.” Παρά τις δυσκολίες, υπογράμμισε ότι η ομάδα φεύγει από την Ταϊλάνδη με χρήσιμα συμπεράσματα και με στόχο τη συνεχή εξέλιξη των V4 μοτοσυκλετών ενόψει του επόμενου γύρου στη Βραζιλία.

Πίσω από το εργοστασιακό δίδυμο, οι αναβάτες της Pramac, Toprak Razgatlioglu και Jack Miller, ολοκλήρωσαν το πρώτο αγωνιστικό Σαββατοκύριακο της χρονιάς εκτός βαθμολογίας.

Alex Rins

Ο Διευθυντής της Yamaha Racing, Paolo Pavesio, τόνισε χαρακτηριστικά: “Οι αναβάτες μας έδωσαν το 100%, η εταιρεία δίνει το 110% και θα συνεχίσουμε έτσι. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, ένα βήμα τη φορά, ένα δευτερόλεπτο τη φορά. Είμαστε αποφασισμένοι να εξελίξουμε τις μοτοσυκλέτες μέχρι να γίνουμε ξανά ανταγωνιστικοί."

Αξίζει να σημειωθεί ότι η 14η θέση του Quartararo ισοφαρίζει το καλύτερο αποτέλεσμα μέχρι στιγμής για τη νέα Yamaha V4 στη MotoGP, το οποίο είχε πετύχει ως wildcard ο Augusto Fernandez στον περσινό αγώνα του Misano.