MotoGP στην Ινδία! Υπογραφή Dorna και πίστας Buddh στο Δελχί!

Μία αναμενόμενη εξέλιξη για την παγκόσμια αγορά
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

21/9/2022

Τα MotoGP θα ταξιδέψουν και στην Ινδία και μάλιστα με άμεση ισχύ, δηλαδή από το 2023 χωρίς να χαθεί χρόνος. Η Dorna ανακοίνωσε πως υπέγραψε Memorandum of Understanding (MoU) με την Fairstreet Sports που διαχειρίζεται το Buddh International Circuit.

Η πίστα που φέρει το όνομα του Γκαουτάμα Βούδα, όπως και ολόκληρη η περιοχή, είναι σχετικά καινούρια καθώς κατασκευάστηκε το 2011 με κόστος που έφτασε κοντά στα 250 εκατομμύρια Ευρώ.

Η πίστα κατασκευάστηκε με στόχο να φιλοξενεί την F1 και υπήρχε συμφωνία με σχετική ρήτρα για την συμμετοχή της στο πρόγραμμα, πριν ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής. Η συμφωνία αυτή θεμελιώθηκε το 2007 όμως προβλήματα γραφειοκρατίας που επιχειρηματική κύκλοι θέτουν αποκλειστικά ως προβλήματα διαφθοράς, καθυστέρησαν τις διαδικασίες και το προγραμματισμένο «ραντεβού» με το καλεντάρι του 2010 της F1 χάθηκε.

Τελικά ξεκίνησε το 2011 και κατάφερε να φιλοξενήσει την F1 μέχρι και το 2013 όπου τα προβλήματα διαφθοράς έγιναν ανυπέρβλητα με την πίστα να παραμένει κάθε χρόνο για τα επόμενα δύο χρόνια με ερωτηματικό και τελικά η συμμετοχή της να ακυρώνεται.

Οι αρχικοί μέτοχοι ανέφεραν πως ζημιώθηκαν με σχεδόν 30 εκατομμύρια Ευρώ καθώς οι τρεις σεζόν της F1 δεν τους απέφερε το σύνολο της αρχικής τους επένδυσης. Μία μακρά δικαστική μάχη με την ινδική εφορία ξεκίνησε από τότε που ολοκληρώθηκε το 2017 με πρόστιμο σχεδόν 14 εκατομμυρίων Ευρώ.

Η πίστα συνέχισε να φιλοξενεί τοπικά πρωταθλήματα όπως και Ασιατικά και πλέον υπέγραψε για τα MotoGP για 7 χρόνια που σημαίνει πως θα την μάθουμε αρκετά καλά.

Είναι σχεδιασμένη από τον Γερμανό Hermann Tilke, ίσως τον πλέον ξακουστό σχεδιαστή αυτοκινητοδρομίων που έχει σχεδιάσει και την πίστα της Κωνσταντινούπολης με την οποία υπάρχει -αμυδρά- μία ομοιότητα και με την Buddh, στο κομμάτι στροφών 10-11-12 του Ινδικού circuit.

Ανάμεσα στις πίστες που έχει σχεδιάσει ο Tilke συγκαταλέγονται και πασίγνωστες μετατροπές, όπως του Hockenheimring, του Circuit de Catalunya και του Nürburgring.

Η πίστα έχει ειδική ασφαλτική επίστρωση πάνω σε ψαμμιτικό υπόστρωμα, ένα από τα πιο σκληρά που υπάρχουν και θεωρείται πως προσφέρει εξαιρετική πρόσφυση, ιδιαίτερα για τα καιρικά δεδομένα της περιοχής. Μπορεί να φιλοξενήσει πάνω από 120.000 θεατές και οι εγκαταστάσεις της είναι σε πολύ καλή κατάσταση.

Σε αυτό το σημείο να θυμίσουμε στους αναγνώστες ένα παλαιότερo άρθρο, από την εποχή που η πίστα αυτή τερμάτιζε τα προβλήματα με την Ινδική κυβέρνηση, πίσω στο 2017 όταν για πρώτη φορά η αγορά μοτοσυκλέτας στην Ινδία προσπέρασε εκείνη της Κίνας.

Εκείνη την χρονιά είχαν πουληθεί στην Ινδία 17,7 εκατομμύρια δίκυκλα που μπορεί η συντριπτική τους πλειοψηφία να είναι στα μικρά κυβικά αλλά το πλήθος αυτό απόλυτα εξηγεί την τεράστια δύναμη ρευστότητας των εταιρειών μοτοσυκλέτας στην Ινδία, όπως φυσικά και την κατασκευαστική τους ορμή. Στην ευρύτερη ασιατική περιοχή, με Βιετνάμ, Ταϊλάνδη, Μαλαισία και Ινδονησία κατασκευάζονται και πωλούνται ένα αστρονομικό πλήθος δικύκλων ενώ η Ινδία από μόνη της ξεχωρίζει για την μοτοσυκλετιστική κουλτούρα που έχει χτίσει, όπου το δίκυκλο δεν είναι μόνο λύση ανάγκης για την μετακίνηση, αλλά και προτιμητέο μέσο.

Η Ινδία μόλις προσπέρασε την Κίνα! - Ανακηρύσσεται η μεγαλύτερη παγκοσμίως αγορά μοτοσυκλέτας

Για αυτούς τους λόγους η μετακίνηση προς την ασιατική περιοχή είναι αναμενόμενο βήμα, όσο μάλιστα πληθαίνουν και οι θεατές που παρακολουθούν διαδικτυακά τα MotoGP σε ζωντανή μετάδοση με τις ζώνες ώρας να αρχίζουν να έχουν διαφορετική αξία για την Dorna.

Η σχεδίαση της πίστας και ειδικά οι στροφές 10, 11 και 12 υπόσχονται δυνατό αγώνα με ταυτόχρονα μία απαραίτητη ανανέωση, παρόλο που η συντριπτική πλειοψηφία των θεατών έχει από μικρή έως μηδενική γνώση των πιστών του MotoGP.

Να τονίσω επίσης σε αυτό το σημείο πως δεν είναι η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη πίστα προσπαθεί να φιλοξενήσει τα MotoGP, η πρώτη επαφή είχε γίνει ήδη με τα εγκαίνια πίσω στο 2011 αλλά τότε η συγκυρία, δηλαδή η αγορά που είναι το κυρίαρχο πράγμα που ενδιαφέρει την Dorna, δεν ήταν έτοιμη για αυτό το βήμα. Από τότε μοτοσυκλέτες MotoGP και αναβάτες MotoGP την έχουν δοκιμάσει σε διάφορες εκδηλώσεις, όπως παρακάτω φαίνεται ο Lorenzo το 2015.

 

Ετικέτες

Marc Marquez-Sepang Test: Ήμουν ξεκούραστος και αυτό με βοήθησε την 1η μέρα

Τι δήλωσε για τον καλύτερο χρόνο που έκανε και για την μοτοσυκλέτα του μετά την 1η μέρα των δοκιμών
cover2
Από τον

Παύλο Καρατζά

3/2/2026

Ο Marc Marquez έκανε τις πρώτες του δηλώσεις σχετικά με την φυσική του κατάσταση, αλλά και τη νέα Ducati, μετά το τέλος της πρώτης ημέρας του MotoGP τεστ που διεξάγεται στην πίστα της Sepang.

Ο Marc Marquez ήταν ο ταχύτερος σήμερα, αφήνοντας στην δεύτερη θέση τον Di Giannantonio. Ο Ισπανός πολυπρωταθλητής επέστρεψε στην ενεργό δράση έπειτα από 121 ημέρες και παραδέχτηκε πως δυσκολεύτηκε στην αρχή.

Πιο συγκεκριμένα είπε: “Ναι, ήταν μια δύσκολη μέρα το πρωί, ειδικά για να πάρω την πρώτη γεύση. Ένιωθα λίγο περίεργα και αυτό καθυστέρησε λίγο τις δοκιμές, γιατί είπα στην ομάδα ότι χρειαζόμουν γύρους για μένα. Αλλά το απόγευμα, αρχίσαμε να δοκιμάζουμε κάποια αεροδυναμικά πράγματα, γιατί άρχισα να νιώθω πιο χαλαρός στη μοτοσυκλέτα. Είναι αλήθεια ότι είναι και η πρώτη μέρα, ήμουν ξεκούραστος, οπότε αυτό βοηθάει. Για αυτόν τον λόγο, πίεσα στο τελευταίο μέρος των δοκιμαστικών. Ας δούμε πώς θα ξυπνήσω αύριο, θα προσπαθήσω να την βγάλω καθαρή σε αυτό το τεστ και να συνεχίσω με τις προετοιμασίες μας για την Ταϊλάνδη."

Για τον ταχύτερο χρόνο που έκανε στο τέλος της ημέρας και για το πόσο άνετα ένιωσε πιέζοντας για καλύτερο χρόνο ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής είπε:

"Όταν οδηγείς αυτές τις μοτοσυκλέτες, όλοι πιέζουν. Είναι αλήθεια ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι το πιο σημαντικό να είσαι στην κορυφή ή κοντά σε αυτή. Το πιο σημαντικό είναι ότι ο ώμος λειτουργεί καλά. Αυτό ήταν το κύριο μέλημά μου. Χρειάζομαι γύρους. Πρέπει να συνεχίσω την προετοιμασία μου για το GP και η προετοιμασία σημαίνει τα πάντα: σημαίνει την τεχνική πλευρά και τη φυσική κατάσταση. Είμαστε ευχαριστημένοι, η ταχύτητα είναι εκεί, αλλά πρέπει να δουλέψουμε στη σταθερότητα.

Για το πόσο καλά νιώθει πάνω στην MotoGP μοτοσυκλέτα και σε σχέση με τις μοτοσυκλέτες παραγωγής που οδηγούσε πριν στις προπονήσεις ο Marquez δήλωσε.

Το πιο σημαντικό, όπως κατάλαβα από τα προηγούμενα χρόνια, είναι ότι αν αισθάνομαι καλά σωματικά, τότε η ταχύτητα είναι εκεί. Σήμερα νιώθω ότι η ταχύτητα ήταν εκεί, όταν ήμουν ξεκούραστος. Συνήθως την πρώτη μέρα είσαι πιο φρέσκος από τις άλλες μέρες. Αλλά είναι αλήθεια ότι οι προσπάθειες ήταν πολύ σύντομες, δύο-τρεις γύροι κάθε φορά, οπότε προσπάθησα να μην κουράσω τον τον ώμο μου φρέσκο για τις επόμενες δύο μέρες”

marquez

Όσον αφορά το νέο αεροδυναμικό πακέτο που δοκίμασε ο Ισπανός είπε: “Φυσικά, νιώθεις μια μεγάλη αλλαγή στην αεροδυναμική. Είναι αλήθεια ότι πρέπει να είμαστε πολύ υπομονετικοί με τη νέα αεροδυναμική, επειδή η ισορροπία της μοτοσυκλέτας έχει αλλάξει πολύ. Εκεί είναι που πρέπει να συνεχίσουμε να δουλεύουμε. Θα είναι σημαντικό να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις, επειδή το γεγονός ότι οι δοκιμές στην Ταϊλάνδη και το GP της Ταϊλάνδης είναι πολύ κοντά, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να κινηθούμε έξυπνα σε όλους τους τομείς.”