MotoGP: Στην Yamaha ο Cal Crutchlow ως δοκιμαστής

Αρνήθηκε την πρόταση της Aprilia
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

13/11/2020

Με δηλώσεις του ο Cal Crutchlow επιβεβαίωσε πως βρίσκεται πολύ κοντά στην ολοκλήρωση συμφωνίας με την Yamaha, ώστε να πάρει τη θέση του Jorge Lorenzo και να γίνει αυτός δοκιμαστής για τις μοτοσυκλέτες των MotoGP. Στη συνέντευξή  του, αποκάλυψε   επίσης πως είχε πρόταση από την Aprilia να συνεχίζει την καριέρα του ως εργοστασιακός αναβάτης των MotoGP στην θέση του τιμωρημένου λόγω ντόπινγκ Andrea Iannone, όμως την απέρριψε, κάτι που έχει ήδη κάνει και ο Andrea Dovizioso.

Θυμίζουμε πως το HRC αποφάσισε να πάρει από την KTM τον Pol Espargaro για την Repsol Honda και να στείλει στην LCR τον Alex Marquez. Αυτή η απόφαση άφησε χωρίς μοτοσυκλέτα τον βρετανό αναβάτη για το 2021 και οι μόνη ελεύθερη θέση που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι στην ομάδα της Aprilia. Σε κάθε περίπτωση, οι επόμενοι δύο αγώνες θα είναι οι τελευταίοι που θα δούμε τον Cal Crutchlow πάνω σε μοτοσυκλέτα της Honda και πιθανόν οι τελευταίοι που θα τον δούμε σε αγώνα, αν και πάντα υπάρχει το περιθώριο για συμμετοχή ως Wild Card.

Πριν από λίγο μάλιστα, ανακοινώθηκε και επίσημα από την Yamaha η πρόσληψη του Βρετανού, με την πρώτη του Crutchlow ως Yamaha test rider να είναι στο shakedown test στην Sepang στις 14-16 Φεβρουαρίου του 2021. Μάλιστα η Yamaha ανακοίνωσε πως πέρα από την προοπτική της wild card συμμετοχής, ο Crutchlow θα είναι διαθέσιμος και για να αντικαταστήσει κάποιον αναβάτη μέσα στη χρονιά, σε περίπτωση που αντιμετωπίσει πρόβλημα τραυματισμού ή υγείας.

MotoGP: H KTM θέλει να λύσει τεχνικό πρόβλημα στους κινητήρες της μα μόνο η Aprilia συναινεί!

Οι τακτικές βλάβες στους V4 των RC16 παραμένουν άλυτο πρόβλημα και οι επιτρεπόμενοι κινητήρες τελειώνουν σύντομα
ktm motogp
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

14/7/2026

Το θέμα πήρε σοβαρές διαστάσεις μετά το ατύχημα της Βαρκελώνης, όταν η ΚΤΜ του Pedro Acosta έσβησε ξαφνικά σε μια μικρή ευθεία μη αφήνοντας κανένα περιθώριο ελιγμού στον επερχόμενο Alex Marquez που έπεσε πάνω στον αντίπαλό του με τις γνωστές συνέπειες. Ωστόσο αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που μια μοτοσυκλέτα της ΚΤΜ αντιμετώπιζε μηχανικά προβλήματα στη διάρκεια δοκιμών ή αγώνων, ούτε έμελλε να είναι η τελευταία.

Στην πορεία οι Αυστριακοί είπαν πως βρέθηκε λύση στο πρόβλημα και κυκλοφόρησε η πληροφορία πως είχαν ρίξει ελαφρώς την απόδοση των V4 τους για παν ενδεχόμενο, ωστόσο αποκαλύπτεται πως οριστική λύση δεν έχει βρεθεί. Και ο λόγος είναι απλός: η ΚΤΜ δεν επιτρέπεται να ανοίξει τους κινητήρες της για να τους ελέγξει και διορθώσει!

Σύμφωνα με τους τρέχοντες κανονισμούς του MotoGP, οι επιτρεπόμενοι κινητήρες – 8 ανά αναβάτη ανά σεζόν ή 10 για ομάδες που απολαμβάνουν παραχωρήσεων (concessions), κάτι που αυτή τη στιγμή ισχύει μόνο για τη Yamaha – εγκρίθηκαν και σφραγίστηκαν στην αρχή της σεζόν και ουδεμία παρέμβαση επιτρέπεται δίχως τη συγκατάθεση της Ένωσης Αγωνιστικών Ομάδων, MSMA.

Για να δοθεί αυτή η συγκατάθεση απαιτείται απόλυτη ομοφωνία και η ΚΤΜ έχει ήδη αιτηθεί στην MSMA να ανοίξει τα μοτέρ της για να ψάξει και να διορθώσει το όποιο πρόβλημα, ωστόσο μόνο η Aprilia έχει συναινέσει! Κοινώς Ducati, Honda και Yamaha δεν εγκρίνουν το σχέδιο της ΚΤΜ.

Στο μεταξύ η ΚΤΜ, όπως αποκάλυψε ο διευθυντής Motorsport της εταιρείας, Pit Beirer, έχει ήδη αποσύρει μερικούς κινητήρες από την εργοστασιακή ομάδα και σκοπεύει να εκμεταλλευτεί την καλοκαιρινή διακοπή για να βρει ποιο ακριβώς είναι το τεχνικό πρόβλημα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ωστόσο πως οι Pedro Acosta και Brad Binder έχουν μείνει με έναν κινητήρα ο καθένας, κάτι που θα οδηγήσει πιθανότατα σε υπέρβαση του επιτρεπόμενου αριθμού που προβλέπουν οι κανονισμοί με τις όποιες συνέπειες – εκκίνηση από pitlane την πρώτη φορά και το ίδιο με επιπλέον ποινή long lap για κάθε επόμενη υπέρβαση.

Στο μεταξύ όμως το ζήτημα δεν αφορά μόνο στον ανταγωνισμό, αλλά έχει και σοβαρές προεκτάσεις στο ζήτημα της ασφάλειας. Το συμβάν της Βαρκελώνης, που οδήγησε σε κάταγμα σπονδύλου στην πλάτη του Alex Marquez, μας δείχνει ξεκάθαρα τον κίνδυνο που προκύπτει όταν μια μοτοσυκλέτα ενδέχεται να σβήσει στα καλά καθούμενα την ώρα του αγώνα, θέτοντας ρίσκα τόσο για τους αναβάτες της, όσο και για όλους τους άλλους που αγωνίζονται εκείνη τη στιγμή τριγύρω τους.

Και αυτό ακριβώς είναι που κάνει ακατανόητη τη διαφωνία των τριών άλλων εργοστασίων που αντιτίθενται στην πρόταση της ΚΤΜ για άνοιγμα των σφραγισμένων μοτέρ της.

Ετικέτες