MotoGP: Στην Yamaha ο Cal Crutchlow ως δοκιμαστής

Αρνήθηκε την πρόταση της Aprilia
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

13/11/2020

Με δηλώσεις του ο Cal Crutchlow επιβεβαίωσε πως βρίσκεται πολύ κοντά στην ολοκλήρωση συμφωνίας με την Yamaha, ώστε να πάρει τη θέση του Jorge Lorenzo και να γίνει αυτός δοκιμαστής για τις μοτοσυκλέτες των MotoGP. Στη συνέντευξή  του, αποκάλυψε   επίσης πως είχε πρόταση από την Aprilia να συνεχίζει την καριέρα του ως εργοστασιακός αναβάτης των MotoGP στην θέση του τιμωρημένου λόγω ντόπινγκ Andrea Iannone, όμως την απέρριψε, κάτι που έχει ήδη κάνει και ο Andrea Dovizioso.

Θυμίζουμε πως το HRC αποφάσισε να πάρει από την KTM τον Pol Espargaro για την Repsol Honda και να στείλει στην LCR τον Alex Marquez. Αυτή η απόφαση άφησε χωρίς μοτοσυκλέτα τον βρετανό αναβάτη για το 2021 και οι μόνη ελεύθερη θέση που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι στην ομάδα της Aprilia. Σε κάθε περίπτωση, οι επόμενοι δύο αγώνες θα είναι οι τελευταίοι που θα δούμε τον Cal Crutchlow πάνω σε μοτοσυκλέτα της Honda και πιθανόν οι τελευταίοι που θα τον δούμε σε αγώνα, αν και πάντα υπάρχει το περιθώριο για συμμετοχή ως Wild Card.

Πριν από λίγο μάλιστα, ανακοινώθηκε και επίσημα από την Yamaha η πρόσληψη του Βρετανού, με την πρώτη του Crutchlow ως Yamaha test rider να είναι στο shakedown test στην Sepang στις 14-16 Φεβρουαρίου του 2021. Μάλιστα η Yamaha ανακοίνωσε πως πέρα από την προοπτική της wild card συμμετοχής, ο Crutchlow θα είναι διαθέσιμος και για να αντικαταστήσει κάποιον αναβάτη μέσα στη χρονιά, σε περίπτωση που αντιμετωπίσει πρόβλημα τραυματισμού ή υγείας.

MotoGP: Λευκός καπνός για συμφωνία διοργανωτών και κατασκευαστών

Στον ερχόμενο αγώνα στο Brno αναμένονται οι ανακοινώσεις και μετά … καταιγίδα μεταγραφών
motogp
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

15/6/2026

Η περίφημη συμφωνία που θα διέπει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MotoGP από το 2027 ως το 2031 έπρεπε κανονικά να έχει υπογραφεί από πέρυσι και, αν δεν είχε προκύψει η εξαγορά του MotoGP από τη Liberty Media, αυτό πιθανότατα θα είχε ήδη συμβεί. Οι νέοι Αμερικανοί ιδιοκτήτες ωστόσο εισέβαλλαν στο πρωτάθλημα ως ταύροι σε υαλοπωλείο και άρχισαν να δείχνουν δείγματα των προθέσεών τους σε όλα τα επίπεδα, από την υποβάθμιση των μικρότερων κατηγοριών ως τις ολοένα και διογκούμενες απαιτήσεις προς τις ομάδες.

Η Concorde Agreement, η συμφωνία που θα διέπει τη συνεργασία διοργανωτών και κατασκευαστών για τα επόμενα πέντε χρόνια ωστόσο δεν έχει υπογραφεί ακόμη, αν και πλέον όλα δείχνουν πως φτάσαμε στο τέλος της διαπραγμάτευσης και όλα δείχνουν πως στη Grand Prix της Τσεχίας το ερχόμενο σαββατοκύριακο (19-21/6) θα γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις.

Προφανώς ως τότε δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι έχει συμφωνηθεί, από τις πηγές μας ωστόσο προκύπτουν κάποια δεδομένα. Πρώτον και βασικότερο, το αίτημα των κατασκευαστών για ποσοστά από τα έσοδα του MotoGP μάλλον δεν περνά και, σύμφωνα με τις πληροφορίες, έχει συμφωνηθεί πάγιο ετήσιο ποσό προς τις ομάδες, όπως ίσχυε ως τώρα, αλλά πιθανότατα λίγο αυξημένο.

Μαθαίνουμε επίσης πως υπάρχουν αρκετές εκκρεμότητες στο ζήτημα της επικοινωνιακής προβολής, όπου η MotoGP Sports Entertainment Group (MGPSEG, πρώην Dorna) θέλει πολύ αυξημένη εμπλοκή από τις ομάδες και τους κατασκευαστές, αλλά μάλλον δεν έχει βρεθεί ακόμη η χρυσή τομή εδώ.

Ακόμη περισσότερο όμως, περιμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε τι άλλο θα αλλάξει στις διαδικασίες του πρωταθλήματος σε ζητήματα που είχαν τεθεί από την MGPSEG, όπως η ύπαρξη τρίτου αναβάτη ως αναπληρωματικού, η επιβολή μιας μοτοσυκλέτας ανά αναβάτη αντί δύο και άλλα τέτοια ζητήματα που αναμένεται να επηρεάσουν την αγωνιστική δράση πολύ πιο άμεσα από το μάρκετινγκ και τη διαφήμιση.

Πιθανότατα λοιπόν αυτό που θα ανακοινωθεί θα είναι ένα προσχέδιο συμφωνίας με τις βασικές αρχές που θα διέπουν το πρωτάθλημα από το 2027, με αρκετά ανοικτά θέματα να μεταφέρονται σε επόμενες διαβουλεύσεις. Διαβάζουμε επίσης για πρόβλεψη επέκτασης της συμφωνίας αυτής και για μια ακόμη πενταετία, δηλαδή ως και το 2036.

Στο μεταξύ, ενδεχόμενη ανακοίνωση της πολυπόθητης συμφωνίας θα ξεκλειδώσει και τις ανακοινώσεις μεταγραφών, κάτι που μάλλον δεν θα αλλάξει δραστικά τον κόσμο μας ως θεατές του αθλήματος, μιας και η επικαιρότητα πρακτικά έχει ήδη σκιαγραφήσει τις περισσότερες μετακινήσεις που θα γίνουν ενόψει 2027.

Ετικέτες