MotoGP SUZUKI: Η πρώτη επίσημη ανακοίνωση για την αποχώρησή της

Σε συνομιλίες την Dorna για το σπάσιμο του συμβολαίου
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

12/5/2022

Από την προηγούμενη εβδομάδα αμέσως μετά τον αγώνα στη Jerez η εργοστασιακή ομάδα της Suzuki έμαθε πως η κεντρική διοίκηση της εταιρείας στην Ιαπωνία αποφάσισε την διακοπή της συμμετοχής στα MotoGP στο τέλος του 2022, σπάζοντας το συμβόλαιο που είχε υπογράψει πρόσφατα και είχε ισχύει έως το 2026. Η είδηση κυκλοφόρησε ανεπίσημα και φαίνεται πως έπιασε “αδιάβαστη” και απροετοίμαστη της Dorna, που στην πρώτη της ανακοίνωση έσπευσε να προειδοποιήσει τη Suzuki πως υπάρχουν ρήτρες στο συμβόλαιο και ότι τα MotoGP δεν είναι πρωταθληματάκι της γειτονιάς που όποιος θέλει μπαίνει και όποιος θέλει βγαίνει, όποτε του καπνίσει.

Εκείνο όμως που ήταν ακόμα πιο παράξενο μέχρι σήμερα, ήταν η απουσία οποιασδήποτε επίσημης ανακοίνωσης από την μεριά της Suzuki Ιαπωνίας.

Αυτή η ανακοίνωση ήρθε σήμερα και ούτε λίγο ούτε πολύ, λέει πως η Suzuki Με την DORNA βρίσκονται στο στάδιο των διαπραγματεύσεων για σπάσιμο του συμβολαίου και πως η πρόωρη αποχώρηση από τα MotoGP γίνεται για να εξοικονομήσει χρήματα, τα οποία θα επενδύσει σε νέες τεχνολογίες και στην ανάγκη προσαρμογής της εταιρείας στις νέες συνθήκες που έχουν πλέον διαμορφωθεί στην οικονομία και την βιομηχανία οχημάτων…

Πρόκειται για μια πολύ γενικόλογη ανακοίνωση και τα συγκεκριμένα επιχειρήματα της απόφασης αποχώρησης θα μπορούσε να τα επικαλεστεί οποιαδήποτε εταιρεία, σε οποιαδήποτε στιγμή.

Μάλιστα σύμφωνα με τις φήμες που κυκλοφορούν στα pits, η DORNA απαιτεί από την SUZUKI να αποχωρήσει απ’ όλα τα πρωταθλήματα που συμμετέχει, ώστε να της αποδείξει πως οι λόγοι τόσο σοβαρά οικονομικοί!

Εδώ θα θέλαμε να προσθέσουμε στην κουβέντα, πως η συμμετοχή σε πρωταθλήματα επιπέδου F1 και MotoGP δεν είναι πλέον τόσο ασύμφορα οικονομικά για τα εργοστάσια και τις ομάδες όσο στο παρελθόν, διότι οι οργανωτές όπως η DORNA έχουν καταφέρει να φέρνουν πολλά χρήματα στα ταμεία των ομάδων.

Μάλιστα ο όμιλος VW αποφάσισε να δηλώσει συμμετοχή στην F1, με δύο (!!!!!) ομάδες, μία της Porsche και μία της AUDI με τον πρόεδρο της εταιρείας να δηλώνει πως αυτή η κίνηση θα φέρει μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία του ομίλου.


 

 

MotoGP, Jerez Test: Ταχύτερος ο Ai Ogura – Τρεις Aprilia στις πρώτες θέσεις

Ogura και Fernandez οι μόνοι που κατέβηκαν το 1:36
jerez
Από τον

Παύλο Καρατζά

28/4/2026

Αναβάτες και ομάδες έμειναν στη Jerez μετά τον αγώνα για το επίσημο τεστ που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 27/4, όπου τρεις Aprilia βρέθηκαν στις τρεις πρώτες θέσεις, με ταχύτερο τον Ai Ogura.

Μετά τη νίκη του Alex Marquez στην πίστα της Jerez στον αγώνα της Κυριακής, όλο το grid του MotoGP έμεινε στην πίστα για το επίσημο τεστ που βρήκε στην κορυφή των χρόνων τον Ai Ogura, με δεύτερο τον Raul Fernandez και τρίτο τον Marco Bezzecchi, καθώς η Aprilia καπάρωσε και τις τρεις πρώτες θέσεις.

Ακολούθησαν Marc Marquez, Pedro Acosta και Alex Marquez που έκλεισαν την πρώτη εξάδα. Η Aprilia δοκίμασε νέο φέρινγκ, η Ducati νέα αεροδυναμικά και αναβαθμισμένο πλαίσιο, ενώ η Yamaha συνέχισε να αναπτύσσει το V4 project. Μάλιστα η Aprilia είναι μεταξύ των κατασκευαστών που θα επιστρέψουν στη Jerez αργότερα αυτή την εβδομάδα για ιδιωτικές δοκιμές, όταν το εργοστάσιο του Noale θα παρουσιάσει για πρώτη φορά το πρωτότυπο των 850 κυβικών.

Αυτή την εβδομάδα δεν έχουμε αγωνιστική δράση και ο πέμπτος γύρος του παγκόσμιου πρωταθλήματος του 2026 θα διεξαχθεί στο Le Mans από τις 8 έως τις 10 Μαΐου.

Παρακάτω τα τελικά αποτελέσματα ανά αναβάτη:

Θέση

Αναβάτης

Ομάδα

Χρόνος

1

Ai Ogura

Trackhouse Racing

1:35.944

2

Raul Fernandez

Trackhouse Racing

1:35.949

3

Marco Bezzecchi

Aprilia Racing

1:36.272

4

Marc Marquez

Ducati Lenovo Team

1:36.277

5

Pedro Acosta

Red Bull KTM Factory Racing

1:36.299

6

Alex Marquez

Gresini Racing

1:36.394

7

Fabio Quartararo

Monster Energy Yamaha

1:36.439

8

Fabio Di Giannantonio

Pertamina Enduro VR46

1:36.477

9

Johann Zarco

Castrol Honda LCR

1:36.658

10

Francesco Bagnaia

Ducati Lenovo Team

1:36.671

11

Jorge Martin

Aprilia Racing

1:36.683

12

Enea Bastianini

Red Bull KTM Tech3

1:36.687

13

Diogo Moreira

Pro Honda LCR

1:36.878

14

Luca Marini

Honda HRC Castrol

1:36.896

15

Joan Mir

Honda HRC Castrol

1:36.977

16

Brad Binder

Red Bull KTM Factory Racing

1:36.980

17

Jack Miller

Prima Alpine Pramac Yamaha

1:37.008

18

Fermin Aldeguer

Gresini Racing

1:37.039

19

Franco Morbidelli

Pertamina Enduro VR46

1:37.071

20

Dani Pedrosa

Red Bull KTM Factory Racing

1:37.483

21

Toprak Razgatlioglu

Prima Alpine Pramac Yamaha

1:37.490

22

Alex Rins

Monster Energy Yamaha

1:37.541

23

Lorenzo Savadori

Aprilia Racing

1:37.737