MotoGP SUZUKI: Η πρώτη επίσημη ανακοίνωση για την αποχώρησή της

Σε συνομιλίες την Dorna για το σπάσιμο του συμβολαίου
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

12/5/2022

Από την προηγούμενη εβδομάδα αμέσως μετά τον αγώνα στη Jerez η εργοστασιακή ομάδα της Suzuki έμαθε πως η κεντρική διοίκηση της εταιρείας στην Ιαπωνία αποφάσισε την διακοπή της συμμετοχής στα MotoGP στο τέλος του 2022, σπάζοντας το συμβόλαιο που είχε υπογράψει πρόσφατα και είχε ισχύει έως το 2026. Η είδηση κυκλοφόρησε ανεπίσημα και φαίνεται πως έπιασε “αδιάβαστη” και απροετοίμαστη της Dorna, που στην πρώτη της ανακοίνωση έσπευσε να προειδοποιήσει τη Suzuki πως υπάρχουν ρήτρες στο συμβόλαιο και ότι τα MotoGP δεν είναι πρωταθληματάκι της γειτονιάς που όποιος θέλει μπαίνει και όποιος θέλει βγαίνει, όποτε του καπνίσει.

Εκείνο όμως που ήταν ακόμα πιο παράξενο μέχρι σήμερα, ήταν η απουσία οποιασδήποτε επίσημης ανακοίνωσης από την μεριά της Suzuki Ιαπωνίας.

Αυτή η ανακοίνωση ήρθε σήμερα και ούτε λίγο ούτε πολύ, λέει πως η Suzuki Με την DORNA βρίσκονται στο στάδιο των διαπραγματεύσεων για σπάσιμο του συμβολαίου και πως η πρόωρη αποχώρηση από τα MotoGP γίνεται για να εξοικονομήσει χρήματα, τα οποία θα επενδύσει σε νέες τεχνολογίες και στην ανάγκη προσαρμογής της εταιρείας στις νέες συνθήκες που έχουν πλέον διαμορφωθεί στην οικονομία και την βιομηχανία οχημάτων…

Πρόκειται για μια πολύ γενικόλογη ανακοίνωση και τα συγκεκριμένα επιχειρήματα της απόφασης αποχώρησης θα μπορούσε να τα επικαλεστεί οποιαδήποτε εταιρεία, σε οποιαδήποτε στιγμή.

Μάλιστα σύμφωνα με τις φήμες που κυκλοφορούν στα pits, η DORNA απαιτεί από την SUZUKI να αποχωρήσει απ’ όλα τα πρωταθλήματα που συμμετέχει, ώστε να της αποδείξει πως οι λόγοι τόσο σοβαρά οικονομικοί!

Εδώ θα θέλαμε να προσθέσουμε στην κουβέντα, πως η συμμετοχή σε πρωταθλήματα επιπέδου F1 και MotoGP δεν είναι πλέον τόσο ασύμφορα οικονομικά για τα εργοστάσια και τις ομάδες όσο στο παρελθόν, διότι οι οργανωτές όπως η DORNA έχουν καταφέρει να φέρνουν πολλά χρήματα στα ταμεία των ομάδων.

Μάλιστα ο όμιλος VW αποφάσισε να δηλώσει συμμετοχή στην F1, με δύο (!!!!!) ομάδες, μία της Porsche και μία της AUDI με τον πρόεδρο της εταιρείας να δηλώνει πως αυτή η κίνηση θα φέρει μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία του ομίλου.


 

 

MotoGP: Μυστηριώδη συμπτώματα εξάντλησης ο Joan Mir – Ο Takaaki Nakagami στη θέση του στην Αυστρία

Ο Ισπανός πρωταθλητής του 2020 θα απουσιάσει από το Red Bull Ring λόγω προβλήματος που δεν έχει ακόμη διαλευκανθεί
joan mir
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

16/9/2026

Στο προηγούμενο σαββατοκύριακο του MotoGP στο Misano ο Joan Mir αποσύρθηκε από τον αγώνα στον 22ο γύρο, πέντε πριν την καρό σημαία. Αυτό που αρχικά φάνηκε ως μια εγκατάλειψη λόγω κάποιου μηχανικού προβλήματος ωστόσο αποδείχθηκε πως οφειλόταν σε πρόβλημα του αναβάτη και όχι της μοτοσυκλέτας.

Ο Mir αντιμετώπιζε συμπτώματα εξάντλησης ήδη από το Σάββατο (12/9) στο Misano και η κατάστασή του επιδεινώθηκε την Κυριακή σε βαθμό που τον ανάγκασε να εγκαταλείψει.

“Δυστυχώς σήμερα η κατάσταση ήταν ίδια με χτες και δεν είχα καθόλου ενέργεια και δύναμη πάνω στη μοτοσυκλέτα,” είχε εξηγήσει ο Mir μετά την εγκατάλειψή του από τον κυριακάτικο αγώνα. “Προσπάθησα να συνεχίσω, αλλά δεν υπήρχε τίποτα να κερδίσω και σκεφτόμουν πως το να μείνω μέσα στην πίστα μόνο χειρότερη θα μπορούσε να κάνει την κατάσταση.”

Αμέσως μετά τον ιταλικό αγώνα ο Mir ταξίδεψε στη Βαρκελώνη για ιατρικές εξετάσεις και, σύμφωνα με τη Honda, οι αιματολογικές του εξετάσεις έδειξαν σημαντικές αποκλίσεις από τις φυσιολογικές τιμές, οι οποίες απαιτούν περαιτέρω διερεύνηση.

Ως σήμερα, Τετάρτη 16/9, δεν έχει προκύψει διάγνωση σχετικά με το πρόβλημα του Mir και οι γιατροί του συνέστησαν να απέχει από τον αγώνα της Αυστρίας για να επικεντρωθεί στην ανάρρωσή του.

Στόχος του Mir είναι η επιστροφή για το ιαπωνικό Grand Prix στο Motegi στις αρχές Οκτωβρίου (2-4), με την ελπίδα πως το όποιο πρόβλημα θα έχει διαγνωστεί και ξεπεραστεί.

Στο μεταξύ, στη θέση του για το Αυστριακό GP θα αγωνιστεί ο αναβάτης δοκιμών της Honda, Takaaki Nakagami.

takaaki nakagami