MotoGP Takeo Yokoyama: Η μοτοσυκλέτα της Honda έχει αλλάξει πολύ

Τα πράγματα θα ήταν αλλιώς αν έτρεχε ο Marquez
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

1/11/2020

Ο Takeo Yokoyama είναι ο Technical Director του HRC και βρίσκεται με την Honda από το 1996. Πριν αναλάβει αυτό τον ρόλο ήταν για τρία χρόνια ο αρχιμηχανικός του Dani Pedrosa, κι έτσι οι δηλώσεις του μπορούν να περάσουν στα ψιλά γράμματα.

Ο Takeo πρακτικά επιβεβαίωσε αυτό που είναι ευρέως αποδεκτό, πως υπάρχει αλλαγή στην συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας της Honda και πως η άνοδος στα αποτελέσματα του Nakagami δεν είναι τυχαία. Είναι κάτι στο οποίο οδηγήθηκαν συνειδητά μετά από τους ταυτόχρονους τραυματισμούς στην αρχή αυτής της τόσο πολύπλοκης σεζόν.

Έτσι κι αλλιώς πρόκειται για την δυσκολότερη χρονιά στο HRC, μία χρονιά που φέρνει τα κορυφαία στελέχη αντιμέτωπα με τις επιλογές τους αλλά με μία πρωτοφανή αμεσότητα, καλούμενοι να απαντήσουν την ώρα που τα γεγονότα ξεδιπλώνονται μπροστά τους. Καθώς αυτό είναι ένα ζήτημα βαθύτερης ανάλυσης, ας μείνουμε στα δεδομένα.

Ο Yokoyama λέει πως η μοτοσυκλέτα είναι πλέον πολύ διαφορετική και από την θέση που βρίσκεται, ως τεχνικός διευθυντής, ξέρει πολύ καλά τι λέει. Επιβεβαιώνοντας αυτά που βλέπουμε τόσο καιρό:

 «Η Honda επιδιώκει να έχει τον καλύτερο αναβάτη, και η φιλοσοφία της είναι να προσαρμόζει την μοτοσυκλέτα της επάνω του. Αυτό κάνουμε τα τελευταία επτά χρόνια, αλλά ξαφνικά αυτό το μέτρο και σημείο αναφοράς χάθηκε. Δεν χάσαμε κι εμείς το έδαφος κάτω από τα πόδια μας, αλλά έπρεπε να προσαρμοστούμε σε διαφορετικό οδηγικό στιλ. Επαναπροσδιορίζοντας αναγκαστικά την φιλοσοφία μας για αυτή την σεζόν, ώστε να βοηθήσουμε περισσότερους αναβάτες. Όλοι οι μηχανικοί καθίσαμε κάτω και σκεφτήκαμε σε ποιους τομείς πρέπει να εργαστούμε χωρίς τον Marc!

                Προσπαθήσαμε να κάνουμε όσα περισσότερα μπορούσαμε με αυτά που είχαμε και όλα όσα είχαμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την σεζόν: την μοτοσυκλέτα, το ελαστικό, το πρόγραμμα, τις πίστες… Ήταν μία πρόκληση αλλά ήταν αναζωογονητική. Θεωρώ πως ακόμη κι αν ο Marc δεν είχε τραυματιστεί στην αρχή της σεζόν η μοτοσυκλέτα δεν θα ήταν αυτή που είναι τώρα. Ακολουθήσαμε τις επιταγές των αναβατών που είχαμε μπροστά μας κι ενώ δεν κάνουμε ποτέ κάτι που δεν θέλει ο Marc, παρόλο αυτά δεν ήταν και εκεί για να καθοδηγεί, οπότε σίγουρα τα πράγματα πήραν διαφορετική τροπή»

Με τα λόγια αυτά ο Yokoyama ξεκαθαρίζει πως η μοτοσυκλέτα της Honda έχει αλλάξει…

«Ακόμη και κατά την διάρκεια της καραντίνας κάναμε συνεχή προετοιμασία για την εκκίνηση της σεζόν και προσπαθούσα να είμαι συγκεντρωμένος, ψυχή και σώμα έτοιμος για την έναρξη της σεζόν οποιαδήποτε στιγμή. Πήγαμε μια-δυο φορές στο Motegi με τον Nakagami και μοτοσυκλέτα παραγωγής, που παρόλο που δεν έχει καμία σχέση με τις αγωνιστικές μοτοσυκλέτες, ήταν ωστόσο καλύτερο από το τίποτα. Στην Jerez βέβαια το αποτέλεσμα ήταν αποκαρδιωτικό, πήγαμε με άλλες προσδοκίες γιατί είναι μία από τις πίστες που ξέρει καλά, την αγαπά ιδιαίτερα και είναι αρκετά γρήγορος αλλά τελικά δεν ήταν τόσο γρήγορος όσο έπρεπε. Μετά από εκείνον τον αγώνα είχαμε μία πολύ σοβαρή συζήτηση μαζί του και του είπαμε πως πρέπει όλοι μας να κάνουμε περισσότερα και να δουλέψουμε μαζί.»

Η pole position του Nakagami, η πρώτη για Ιάπωνα μετά από 16 χρόνια είναι το επιστέγασμα των παραπάνω. Η πτώση του μόλις μερικά δευτερόλεπτα από την εκκίνηση και ενώ οδηγούσε την κούρσα, δείχνει πως δεν φτάνει μόνο αυτό, χρειάζεται και εμπειρία. Όχι αγωνιστική εμπειρία, εμπειρία να διαχειρίζεσαι την πίεση και το γεγονός πως όλοι κρέμονται επάνω σου! Αυτό είπε και ο ίδιος ο Nakagami, «όταν βγήκαμε στο grid είχα ήδη 200 παλμούς, η καρδιά μου πήγαινε να σπάσει, δεν είχα συνηθίσει σε τέτοια πίεση και δεν μπόρεσα να το διαχειριστώ». Κι αυτό είναι κάτι που το κατακτάς μονάχα με εμπειρία στην πρώτη γράμμη…

Ετικέτες

MotoGP – Ο Cal Crutchlow επιστρέφει στην ενεργό δράση!

Ο Βρετανός αναβάτης αναμένεται να κάνει τρεις wildcard MotoGP εμφανίσεις
motomagMotoGP – Ο Cal Crutchlow επιστρέφει στην δράση
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

26/4/2024

Με ανακοίνωση στα κοινωνικά της δίκτυα, η Monster Energy Yamaha MotoGP μας ενημερώνει ότι ο αναβάτης εξέλιξής της, Cal Crutchlow, αναμένεται να επιστρέψει στην αγωνιστική δράση των MotoGP, ως wildcard συμμετοχή σε τρεις γύρους, με στόχο να συλλέξει δεδομένα για την εξέλιξη της M1.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Βρετανός αναμένεται αρχικά να βρεθεί στο Mugello -31 Μαΐου μέχρι 2 Ιουνίου. Επόμενος σταθμός είναι το Silverstone (2-4 Αυγούστου), με την τρίτη και τελευταία του συμμετοχή για φέτος να είναι στο San Marino στις 6-8 Σεπτεμβρίου.

Δύο χρόνια σχεδόν μετά την απόσυρσή του από την ενεργό δράση, ο Crutchlow επιστρέφει, με στόχο να βοηθήσει την Yamaha με την εξέλιξη της M1. Εκκρεμεί, ωστόσο, ακόμα η έγκριση από την IRTA, που πιθανότατα δεν θα αργήσει να έρθει.

Ετικέτες