MotoGP: Tardozzi για Balaton Park - “Ίσως βοηθήσει την Yamaha”

“Ίσως η πίστα να είναι καλύτερη για τα μικρότερα 850cc από το 2027 και μετά. Επίσης, η Yamaha μπορεί να ωφεληθεί"
Tardozzi on Balaton
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

21/8/2025

Το MotoGP κάνει το ντεμπούτο του στην πίστα Balaton Park (22–24 Αυγούστου) και ο Davide Tardozzi μοιράζεται τις πρώτες εντυπώσεις του από την καίνουργια πίστα της Ουγγαρίας.

Ο επικεφαλής της Ducati Lenovo δήλωσε πως η εμπειρία ήταν θετική: “Είναι καλά εκεί, οι άνθρωποι είναι εξυπηρετικοί και οι εγκαταστάσεις είναι εντάξει», ανέφερε περιγράφοντας τη νέα διαδρομή των 4,075 χλμ. στην περιοχή της λίμνης Balaton.

Παρόλα αυτά, δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι “η πίστα είναι λίγο μικρή για MotoGP. Αλλά πιστεύω πως οι αναβάτες θα την απολαύσουν. Η ευθεία είναι σχετικά μικρή και οι δύο πρώτες στροφές σφιχτές. Ωστόσο, οι ζώνες διαφυγής είναι καλές και η άσφαλτος εξαιρετική!”.

Ο Tardozzi ανέφερε επίσης ότι περπάτησε την πίστα μαζί με τον Marc Márquez και τον Francesco Bagnaia, όπου συζητήσαν τα συνηθισμένα, γραμμές, πρόσφυση και ασφάλεια με του αναβάτες να είναι και οι δύο θετικοί. “Αλλά άλλο να οδηγείς μια Panigale κι άλλο μια μοτοσυκλέτα MotoGP”, επισήμανε ο Tardozzi.

Κλείνοντας, ο Ιταλός manager δεν απέκλεισε αλλαγές στην ισορροπία δυνάμεων στο μέλλον: “Ίσως η πίστα να είναι καλύτερη για τα μικρότερα 850cc από το 2027 και μετά. Επίσης, η Yamaha μπορεί να ωφεληθεί. Πάντα παραπονιούνται για έλλειψη πρόσφυσης, αλλά εδώ υπάρχει πολλή, άρα η Μ1 μπορεί να δουλέψει καλύτερα”.

MotoGP: Προτάθηκε θέσπιση συγκεκριμένου χρονικού παραθύρου για μεταγραφές

Η πρόταση συζητήθηκε στο Silverstone σε συνεδρίαση της IRTA
Bezzecchi_Aprilia_renewal
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

19/8/2026

Στο περιθώριο του αγώνα MotoGP στην Αγγλία, το διοικητικό συμβούλιο της Διεθνούς Ένωσης Αγωνιστικών Ομάδων (IRTA) συνεδρίασε παρουσία του διευθυντή του MotoGP Sport Entertainment Group (MPSEG, πρώην Dorna) Carlos Ezpeleta για διάφορα θέματα, μεταξύ των οποίων μια νέα πρόταση: να οριστεί συγκεκριμένη χρονική περίοδος κατά την οποία οι ομάδες θα μπορούν να υπογράψουν νέους αναβάτες και κάθε μεταγραφή εκτός αυτού θα θεωρείται άκυρη.

Το σκεπτικό πίσω από την πρόταση αυτή είναι να μην επισκιάζεται η αγωνιστική δράση από μεταγραφικές φημολογίες και συζητήσεις. Η αιτία που οδήγησε σε αυτήν είναι η φετινή εμπειρία, όπου κάποιες μεταγραφές είχαν ήδη γίνει γνωστές πριν ακόμη αρχίσει η σεζόν (λ.χ. Fabio Quartararo στη Honda) χωρίς ωστόσο να έχουν ανακοινωθεί για μήνες μετά.

Η φετινή χρονιά βέβαια ήταν αρκετά διαφορετική καθώς, ενόψει της νέας εποχής 850 κυβικών που αρχίζει το 2027, εκκρεμούσε η συμφωνία Κατασκευαστών και Διοργανωτών, η περίφημη Concorde Agreement, η καθυστέρηση της οποίας είχε παγώσει όλες τις μεταγραφικές ανακοινώσεις.

Πίσω απ’ όλα, ο MPSEG δεν θεωρεί θετικό το γεγονός πως σχεδόν το 80% των διαθέσιμων μοτοσυκλετών για το 2027 είχαν καπαρωθεί πριν καν φτάσουμε στην καλοκαιρινή διακοπή, ωστόσο δυσκολευόμαστε να αντιληφθούμε πώς αυτό θα αλλάξει ορίζοντας συγκεκριμένους χρόνους για μεταγραφές. Οι κατασκευαστές (ή οι ομάδες) μπορούν να τα βρουν παρασκηνιακώς με τον αναβάτη όποτε θέλουν και απλά να τον ανακοινώσουν στον πρέποντα χρόνο.

Η πρόταση μοιάζει να στοχεύει στο επικοινωνιακό κομμάτι, δηλαδή στο να μην πλημμυρίζει η επικαιρότητα με μεταγραφικές πληροφορίες και φήμες σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς, αλλά και αυτό δεν βλέπουμε πως θα εξυπηρετηθεί. Ο Τύπος πάντα θα ψάχνει για πληροφορίες που δεν είναι γνωστές το ευρύ κοινό και, σε μια χρονιά που οι περισσότεροι πρωτοκλασάτοι αναβάτες αλλάζουν αγωνιστικά χρώματα, αυτή θα είναι νομοτελειακά η καυτή επικαιρότητα που όλοι κυνηγούν.

Το θέμα δεν έχει αποφασιστεί ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες από αυτή τη συνάντηση, προκύπτουν κάποια ζητήματα που απαιτούν ειδική ρύθμιση, όπως οι μεταγραφές αναβατών από άλλες αγωνιστικές κατηγορίες (Moto2, Moto3) ή θεσμούς (λ.χ. WSBK). Σε πρώτη φάση πάντως, φαίνεται πως δεν έχει προκύψει ομοφωνία στο θέμα, με τη Yamaha να φέρεται υπέρ της πρότασης και τη Ducati ενάντια.

Ετικέτες