MotoGP Valencia: Χρυσή σφραγίδα Lorenzo στην Yamaha!

Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

13/11/2016

Είναι από εκείνες τις στιγμές που επιβάλλεται να ευλογήσουμε λίγο τα γένια μας, καθώς γράφαμε εχθές ότι ο Lorenzo θα κάνει τα πάντα για να αποχαιρετήσει την Yamaha με εκκωφαντικό τρόπο, σημειώνοντας νίκη από την pole position. Προβλέπαμε έναν αγώνα χωρίς πολλές προσπεράσεις από την μέση του και μετά για την πρώτη θέση, γιατί δεν γίνεται κανείς να προβλέψει ποιος θα κάνει κακή εκκίνηση. Και φυσικά παραλίγο τα Michelin να ανατρέψουν και αυτή την πρόγνωση, αν ο αγώνας ήταν ακριβός έναν γύρο μεγαλύτερος… Μεγάλος χαμένος της εκκίνησης ήταν ο Marquez με τον Rossi να κρίνεται στο όριο του λάθους ο τρόπος που ξεκίνησε. Λίγο καλύτερα από τον Marquez που σούζαρε αρκετά, αλλά όχι τόσο καλά όσο θα έπρεπε για να καταφέρει να κρατήσει πίσω του τον Vinales και τον Iannone που αμφότεροι τον πέρασαν λίγο πριν την στροφή, στριμώχνοντας τα πράγματα.

Ο Lorenzo κατάφερε να φύγει μπροστά με τον Iannone σε σταθερό ρυθμό αλλά λίγο πιο πίσω από αυτό που θα έπρεπε για να καταφέρει να τον κυνηγήσει. Ο Vinales ακολουθούσε κρατώντας τον Rossi, που πάλευε στον πίσω του τροχό με τον Marquez και ξαφνικά, κυριολεκτικά από το πουθενά, εμφανίστηκε μαχητικός ο Pedrosa! Ήταν η πρώτη φορά που έδειχνε ετοιμοπόλεμος από τον τραυματισμό του και δεν θα κρατούσε για πολύ καθώς λίγους γύρους μετά θα έπεφτε στην δεύτερη στροφή που είναι από τις πιο αργές της πίστας.

Προς το παρόν το πρόβλημα ήταν ο Vinales που καθυστερούσε ξεκάθαρα τον Rossi που τον πέρασε επιθετικά αλλά πολύ καθαρά, και επιτέθηκε στον Iannone που επίσης τον καθυστερούσε έναντι στην πιθανότητα να πιάσει τον Lorenzo ο οποίος εκείνη την στιγμή κόντευε σε μία απόσταση των δύο δευτερολέπτων. Το «πρόβλημα» Iannone, όπως θα το έβλεπε ο Rossi εκείνη την στιγμή, έμελε να είναι πολύ μεγαλύτερο από του Vinales και να μας χαρίσει μερικά από τα πιο επιθετικά προσπεράσματα της σεζόν, έτσι για να κλείσουμε το πρωτάθλημα με πολλές υποσχέσεις για το επόμενο.

Με τον Lorenzo να κερδίζει χρόνο γύρο με τον γύρο, φάνηκε ακόμα καλύτερα ότι ο Iannone καθυστερεί τον Rossi, ενώ τα περιθώρια προσπέρασης σε αυτή την πίστα είναι αρκετά περιορισμένα. Σε μία από τις κλασικές ευκαιρίες προσπέρασης, λίγο πριν την ευθεία, ο Rossi έκανε ένα από τα μαγικά του προσπεράσματα κλείνοντας την πόρτα πίσω του, μόνο και μόνο για να χάσει ξανά από την Ducati στην ευθεία εξαιτίας της μεγάλης διαφοράς στην επιτάχυνση και την διάρκεια στροφών. Μείνανε κολλημένοι τροχό με τροχό και στον επόμενο γύρο ο Rossi έκανε ξανά το ίδιο και αυτή την φορά κράτησε το γκάζι ανοικτό πολύ πιο μετά από το σημείο που κανονικά θα φρενάριζε, μόνο και μόνο για να παλέψει την διαφορά επιτάχυνσης της Ducati. Το αποτέλεσμα ήταν να κινδυνέψει με μία έξοδο, χάνοντας –ευτυχώς για το θέαμα- μονάχα την δεύτερη θέση από τον Iannone χωρίς να περάσει εμπρός ο Marquez που μαζί με τον Vinales εξακολουθούσαν να παρατηρούν την μάχη των Ιταλών από πολύ κοντά.

Έχοντας αντιληφθεί πλέον ο Rossi ότι ο μόνος τρόπος να κρατήσει τον Iannone πίσω του, είναι να τον περάσει νωρίς και να χτίσει μικρή διαφορά πριν φτάσει στην ευθεία, έκανε την επίθεσή του πολύ νωρίς χαρίζοντας μία από τις πιο μαγικές προσπεράσεις της σεζόν! Το σχέδιο αυτό φάνηκε σωστό, καθώς τώρα κράτησε τον Iannone πίσω, που παρά τις επιθέσεις δεν τα κατάφερε μέσα στις στροφές να παραμείνει μπροστά από τον Rossi και έμεινετελικά  να παλεύει με τον Marquez. Ωστόσο η συνέχεια δεν ήταν για τον Rossi αυτή που έπρεπε. Με τον Lorenzo πλέον πάνω από τέσσερα δευτερόλεπτα μπροστά, δεν κατάφερνε να ρίξει την διαφορά και να ξεφύγει από τους διώκτες του, με την έντονη μάχη να τον έχει εξοντώσει και να έχει επιβαρύνει το εμπρός ελαστικό.

Ήταν ο Marquez εκείνος που αποφάσισε να ρίξει τα βαρίδια και να φύγει μπροστά. Ανεβάζοντας ρυθμό με τρόπο που ξύπνησε τις μνήμες από πέρσι, όταν όλη η κερκίδα τον παρακαλούσε να κάνει αυτό ακριβώς που έκανε σήμερα, ο Marquez ξεχύθηκε εμπρός. Ο ίδιος απέδωσε την διαφορά απόδοσης στον συμπλέκτη που δεν λειτουργούσε καλά στην αρχή και έχανε δέκατα.. Ταυτόχρονα όμως είχε και το σκληρό εμπρός ελαστικό, την στιγμή που ο Lorenzo είχε το μεσαίο και με την αύξηση της θερμοκρασίας της πίστας η Yamah αντιμετώπιζε μεγάλο πρόβλημα. Εξαιτίας αυτής της διαφοράς, ο Marquez τον έφτανε με τρομακτικό ρυθμό, σε σημείο που έξι γύρους πριν το τέλος να είναι πιθανό και να τον περάσει. Αν ανέβαζε μερικά δέκατα τον ρυθμό του ή αν ο αγώνας κρατούσε για ακόμη έναν γύρο, θα μπορούσε και να χάσει την πρώτη θέση η Yamaha. Η τεράστια διαφορά που είχε χτίσει ο Lorenzo εξανεμίστηκε και το παραμικρό λάθος θα του στερούσε αυτό για το οποίο πάλευε αυτές τις μέρες, κάνοντας την πιο εντατική προετοιμασία που έχει πραγματοποιήσει όλη την σεζόν. Ήθελε νίκη από την pole position, μπροστά από τους άλλους δύο για να σφραγίσει και την περσινή φιλονικία, αλλά και την πορεία του στην Yamaha. Προχωρούσε αυτές τις μέρες καθαρά για λόγους υπερηφάνειας κι αυτό για τον Lorenzo είναι το πιο ισχυρό κίνητρο…

Πίσω, με τεράστια διαφορά 5.418 δευτερολέπτων ο Iannone επικράτησε τελικά του Rossi, βγάζοντάς τον εκτός βάθρου, καθώς ο Valentino είχε αντίστοιχο θέμα με τον εμπρός ελαστικό, όπως και ο Lorenzo. Θα ήταν εξίσου σημαδιακό βάθρο, όπως και η εκκίνηση του αγώνα, να έχουμε και τους τρεις επάνω, αλλά αυτή η σεζόν δεν θα χαριζόταν ούτε στο τέλος. Τέλειωσε απρόβλεπτα –σχεδόν- όπως περίπου εξελίχθηκε.

Με έναν αγώνα που είχε δυνατή μάχη Iannone-Rossi και αρκετές έντονες στιγμές, το πρωτάθλημα ολοκληρώθηκε, αλλά η επόμενη σεζόν ξεκινά σχεδόν από αύριο. Είναι τόσες πολλές οι αλλαγές για το ’17 που οι ομάδες δεν έχουν κανένα περιθώριο, την στιγμή που η KTM έχει πολύ φιλόδοξες βλέψεις, σταθερά βάθρο σε τρία χρόνια και κορυφή στην πενταετία. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να ξεκινήσει δυνατά από αύριο κιόλας, και αυτό σκοπεύουν να κάνουν…

 

Αποτελέσματα αγώνα:

  1.               Jorge LORENZO                 Yamaha                                45'54.228
  2.               Marc MARQUEZ               Honda                   +1.185
  3.               Andrea IANNONE            Ducati                   +6.603
  4.               Valentino ROSSI               Yamaha                                +7.668
  5.               Maverick VIÑALES           Suzuki                   +10.610
  6.               Pol ESPARGARO                               Yamaha                                +18.378
  7.               Andrea DOVIZIOSO         Ducati                   +18.417
  8.               Aleix ESPARGARO            Suzuki                   +18.678
  9.               Bradley SMITH                  Yamaha                                +25.993
  10.              Alvaro BAUTISTA              Aprilia                   +35.065
  11.              Hector BARBERA              Ducati                   +36.425
  12.              Danilo PETRUCCI              Ducati                   +42.415
  13.              Stefan BRADL                    Aprilia                   +49.823
  14.              Scott REDDING                  Ducati                   +52.035
  15.              Jack MILLER                        Honda                   +55.625
  16.              Eugene LAVERTY              Ducati                   +58.254
  17.              Tito RABAT                          Honda                   +58.555
  18.              Loris BAZ                              Ducati                   +1'06.164

Εγκατέλειψαν:

36           Mika KALLIO                       KTM                       11 γύρους

35           Cal CRUTCHLOW               Honda                   14 γύρους

26           Dani PEDROSA                   Honda                   24 γύρους

68           Yonny HERNANDEZ         Ducati                   26 γύρους

 

 

 

Ετικέτες

Jorge Lorenzo vs Dani Pedrosa - Κανονίζουν αγώνα… μποξ μεταξύ τους!

Το #99 προκάλεσε το #26 σε grudge match, με τον μικρό σαμουράι να απαντά θετικά
Jorge Lorenzo vs Dani Pedrosa
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

25/4/2024

Την ώρα που ο παλαίμαχος Dani Pedrosa επιστρέφει στο MotoGP ως wildcard συμμετοχή της KTM στον αγώνα της Jerez, ο Jorge Lorenzo ανέβαζε βίντεο εν ώρα προπόνησης στο μποξ, προκαλώντας τον Dani για ματς, με τον τελευταίο να απαντά “τα λέμε στο ρινγκ”!

Όπως όλοι γνωρίζουμε, μετά την απόσυρσή του από τους αγώνες MotoGP, ο 5 φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής Jorge Lorenzo έχει πολύ χρόνο στα χέρια του, κάνοντας τα πάντα για να κρατήσει πάνω του ακόμα και σήμερα τα φώτα της δημοσιότητας. Αυτό το καταφέρνει με πάμπολλους τρόπους όπως με προκλητικές δηλώσεις για τα τεκταινόμενα στο MotoGP, χορεύοντας σε reality show της τηλεόρασης, ενεργώντας ως ambassador διαφόρων εταιρειών (Tissot, Sendi, Laureus, Vmoto Soco, κλπ.), συμμετέχοντας σε αγώνες αυτοκινήτου (Porsche Carrera Cup Italia, κ.α.), και τώρα προκαλώντας το αντίπαλο ισπανικό δέος της εποχής του στο MotoGP, Dani Pedrosa σε αγώνα μποξ.

Συγκεκριμένα, ο Lorenzo ανέβασε ένα βίντεο στο instagram στο οποίο τον βλέπουμε να προπονείται στο μποξ χτυπώντας (χαλαρά, άκεφα και... ατάλαντα) έναν σάκο, όταν σταματά και λέει τα εξής: “ξέρετε πως μου αρέσουν οι προκλήσεις. Δεκαπέντε χρόνια πριν είχα καλές αλλά και κακές στιγμές με τον Dani Pedrosa στην πίστα και εκτός αυτής. Τώρα που τα celebrity events έχουν γίνει της μόδας (βλ. αγώνες μποξ του Jake Paul), μου ήρθε στο μυαλό μια λίγο τρελή πρόκληση. Σε προκαλώ Dani σε έναν αγώνα μποξ στη Βαρκελώνη, στη σχολή που προπονούμαι.” Ο Lorenzo μάλιστα δήλωσε πως στόχος του είναι ο αγώνας να μεταδοθεί ζωντανά από το Youtube!

Οι Lorenzo και Pedrosa είχαν αρκετές ιστορικές μάχες στην πίστα -και αρκετή αντιπάθεια μεταξύ τους-, συμπεριλαμβανομένου και του ισπανικού GP του 2010, όπου τα έδωσαν όλα σε μια μάχη μέχρι τον τελευταίο γύρο του αγώνα, αλλά και στο διαβόητο GP του 2008, ξανά στην Ισπανία, όπου ο πρώην βασιλιάς της Ισπανίας Juan Carlos τους έβαλε με το ζόρι να δώσουν τα χέρια στο βάθρο.

Επιστρέφοντας στο παρών, ο Pedrosa δεν άφησε την πρόκληση του Lorenzo αναπάντητη, και σε μια ανάρτησή του στα social media δήλωσε τα εξής: στην αρχή σκέφτηκα πως παραείναι τρελή σαν ιδέα, αλλά από την άλλη είμαι ακόμα γυμνασμένος και ο πειρασμός να σου ρίξω μερικές μπουνιές είναι μεγάλος. Έτσι, δέχομαι την πρόκλησή σου.”

Το grudge match μεταξύ των δύο πρώην αντιπάλων του MotoGP δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα, αν και ο Pedrosa ανέφερε “πες μου τη μέρα και την ώρα και τα λέμε στο ρινγκ”.

Παρόλο τώρα που στο βίντεο ο Lorenzo δείχνει... ιδιαίτερα ατσούμπαλος με τις γροθιές του, όπως επισήμανε στον Pedrosa ο Michael Ruben Rinaldi (γενικά γίνεται το έλα να δεις στα σχόλια από αναβάτες κάτω από την ανάρτηση), "φίλε Dani, ο Jorge σου ρίχνει τουλάχιστον 15 κιλά. Είναι σα να κάνετε αγώνα εσύ με μοτοσυκλέτα 600 κυβικών κι εκείνος με χιλιάρα! Αλλά όπως και να έχει θα είχε πλάκα να δούμε τον αγώνα σας."