MotoGP Valencia: Πρώτη μέρα δοκιμών

Πρωταγωνιστής η βροχή!
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

16/11/2018

Η πρώτη μέρα των δοκιμών στιγματίστηκε από τη δυνατή βροχόπτωση, η οποία μάλιστα ανάγκασε τους διοργανωτές να διακόψουν με κόκκινες σημαίες και τα δύο sessions (FP1 και FP2). Παρ' όλες όμως τις δυσκολίες και τα δύο σκέλη ολοκληρώθηκαν, ενώ φυσικά δεν έλειψαν οι πολλές πτώσεις.

Στα FP1, ο Marc Marquez τέθηκε επικεφαλής, εκμεταλλευόμενος την ελαφρά βελτίωση του καιρού μετά την διακοπή (που διήρκεσε σχεδόν 35 λεπτά), γράφοντας χρόνο 1:39.767 μπροστά από τους δύο αναβάτες της Pramac Ducati, τον Jack Miller και τον Danilo Petrucci. Ο Marquez χρειάστηκε να κάνει για άλλη μια φορά ένα από τα επικά του σωσίματα, ενώ ο Miller ήταν αυτός που άνοιξε τον χορό των πτώσεων, βγαίνοντας ευτυχώς αλώβητος κάτω από την μοτοσυκλέτα του που τον είχε πλακώσει.
Πίσω από τα δύο δορυφορικά Ducati βρέθηκε ο εργοστασιακός Andrea Dovizioso, ακολουθούμενος από τον Dani Pedrosa για τον οποίο είναι η τελευταία φορά που συμμετέχει ως εργοστασιακός αναβάτης στα MotoGP, καθώς όπως έχετε ήδη διαβάσει, αποσύρεται από τους αγώνες για να δουλέψει ως αναβάτης εξέλιξης για λογαριασμό της ΚΤΜ. Μάλιστα, την προηγούμενη μέρα μπήκε το όνομα του στο MotoGP Legends Hall of Fame, ως μια ένδειξη αναγνώρισης της πολύ επιτυχημένης καριέρας του.


Σχεδόν ένα δευτερόλεπτο αργότερος από τον Marquez ήταν ο Iannone στην έκτη θέση, με τον Maverick Vinales να ακολουθεί δείχνοντας σημάδια βελτίωσης των επιδόσεών του στο βρεγμένο. Στην όγδοη θέση τερμάτισε ο Michele Pirro, που συμμετέχει ως wildcard της Ducati, με τους Pol Espargaro (που εντυπωσίασε με την οδήγησή του) και Alex Rins να συμπληρώνουν την πρώτη δεκάδα. Πιο πίσω, ο Aleix Espargaro κατάφερε να μπει μπροστά από τα Yamaha των Rossi και Zarco, ενώ ο Jorge Lorenzo συμπλήρωσε 15 γύρους σε μια προσπάθεια να επανέλθει προσεκτικά μετά την εγχείρηση στον αριστερό του καρπό που τον ανάγκασε να μην τρέξει στον τελευταίο αγώνα της Sepang.
Στα FP2 που ολοκληρώθηκαν πριν από λίγη ώρα, ο Marquez έδειχνε ότι θα επαναλάμβανε την κυριαρχία του, αλλά υπολόγισε χωρίς τον Danilo Petrucci, ο οποίος έγραψε καλύτερο χρόνο από τον Iσπανό, κατά μισό δευτερόλεπτο! Στην αρχή της διαδικασίας των δοκιμαστικών, ήταν ο Alex Rins που έδωσε τον ταχύτερο ρυθμό με τον Zarco να δίνει ρυθμό… στις πτώσεις, όντας και η αιτία που βγήκε η κόκκινη σημαία για δεύτερη φορά μέσα στην ημέρα. Η διακοπή διήρκεσε λιγότερο αυτή τη φορά όμως (δέκα λεπτά) με τους Marquez και Petrucci να είναι οι πιο γρήγοροι στο βρεγμένο. Παρόλα αυτά όμως οι χρόνοι τους ήταν πιο αργοί από αυτούς στα FP1, ενώ ο Rossi βελτίωνε συνεχώς τους δικούς του χρόνους, μπαίνοντας μάλιστα και επικεφαλής σε κάποια φάση της διαδικασίας των δοκιμαστικών.

Την ώρα που συνέβαιναν αυτά, στον σχολιασμό των δοκιμαστικών ήταν ο Colin Edwards, ο οποίος ρωτήθηκε από τους άλλους σχολιαστές αν γνωρίζει γιατί ο Rossi φοράει στην βροχή φιμέ ζελατίνα κι όχι εντελώς διάφανη όπως οι υπόλοιποι αναβάτες. Ο Τεξανός βετεράνος απάντησε πως την εποχή που ήταν team mates με τον Rossi είχε παρατηρήσει το ίδιο πράγμα και δοκίμασε κι ό ίδιος να ακολουθήσει το παράδειγμα του Ιταλού. Όπως είπε, ήταν μια πραγματική αποκάλυψη, γιατί με την φιμέ ζελατίνα δεν βλέπεις τίποτε άλλο πέρα από την πίστα και βοηθά πολύ στο να αφοσιώνεσαι στην οδήγηση, ενώ από τότε υιοθέτησε αυτή την τακτική για κάθε βρόχινο αγώνα.
Εκτός από τον Rossi, ήταν και ο Iannone που έγραφε καλά γυρολόγια, αλλά για άλλη μια φορά ο Pol Espargaro ήταν αυτός που εντυπωσίασε με τις επιδόσεις του πάνω στην μοτοσυκλέτα της ΚΤΜ, με έξι διαφορετικούς κατασκευαστές (συμπεριλαμβανομένου και του Aleix Espargaro με την Aprilia) να βρίσκονται στις έξι πρώτες θέσεις των χρόνων.

Ο Vinales συνέχισε και στα FP2 τις καλές επιδόσεις στο βρεγμένο, τερματίζοντας στην έβδομη θέση, ενώ ο Scott Redding –που περνά κι αυτός για τελευταία φορά αυτή την διαδικασία, αφού από του χρόνου θα τρέχει στα BSB- βρέθηκε στην όγδοη θέση. Οι Bradley Smith και Alex Rins συμπλήρωσαν την πρώτη δεκάδα των χρόνων, μπροστά από τον Xavier Simeon που έπεσε στην στροφή-παγίδα για τους περισσότερους αναβάτες (η 12η στροφή), εκεί που βρέθηκε στο έδαφος και ο Stefan Bradl. Ο Andrea Dovizioso δεν κατάφερε κάτι καλύτερο από την δωδέκατη θέση όντας σχεδόν δύο δευτερόλεπτα πιο αργός από τον Petrucci, έχοντας πίσω του τους Miller, Syahrin και Lorenzo.

Ετικέτες

Jorge Lorenzo vs Dani Pedrosa - Κανονίζουν αγώνα… μποξ μεταξύ τους!

Το #99 προκάλεσε το #26 σε grudge match, με τον μικρό σαμουράι να απαντά θετικά
Jorge Lorenzo vs Dani Pedrosa
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

25/4/2024

Την ώρα που ο παλαίμαχος Dani Pedrosa επιστρέφει στο MotoGP ως wildcard συμμετοχή της KTM στον αγώνα της Jerez, ο Jorge Lorenzo ανέβαζε βίντεο εν ώρα προπόνησης στο μποξ, προκαλώντας τον Dani για ματς, με τον τελευταίο να απαντά “τα λέμε στο ρινγκ”!

Όπως όλοι γνωρίζουμε, μετά την απόσυρσή του από τους αγώνες MotoGP, ο 5 φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής Jorge Lorenzo έχει πολύ χρόνο στα χέρια του, κάνοντας τα πάντα για να κρατήσει πάνω του ακόμα και σήμερα τα φώτα της δημοσιότητας. Αυτό το καταφέρνει με πάμπολλους τρόπους όπως με προκλητικές δηλώσεις για τα τεκταινόμενα στο MotoGP, χορεύοντας σε reality show της τηλεόρασης, ενεργώντας ως ambassador διαφόρων εταιρειών (Tissot, Sendi, Laureus, Vmoto Soco, κλπ.), συμμετέχοντας σε αγώνες αυτοκινήτου (Porsche Carrera Cup Italia, κ.α.), και τώρα προκαλώντας το αντίπαλο ισπανικό δέος της εποχής του στο MotoGP, Dani Pedrosa σε αγώνα μποξ.

Συγκεκριμένα, ο Lorenzo ανέβασε ένα βίντεο στο instagram στο οποίο τον βλέπουμε να προπονείται στο μποξ χτυπώντας (χαλαρά, άκεφα και... ατάλαντα) έναν σάκο, όταν σταματά και λέει τα εξής: “ξέρετε πως μου αρέσουν οι προκλήσεις. Δεκαπέντε χρόνια πριν είχα καλές αλλά και κακές στιγμές με τον Dani Pedrosa στην πίστα και εκτός αυτής. Τώρα που τα celebrity events έχουν γίνει της μόδας (βλ. αγώνες μποξ του Jake Paul), μου ήρθε στο μυαλό μια λίγο τρελή πρόκληση. Σε προκαλώ Dani σε έναν αγώνα μποξ στη Βαρκελώνη, στη σχολή που προπονούμαι.” Ο Lorenzo μάλιστα δήλωσε πως στόχος του είναι ο αγώνας να μεταδοθεί ζωντανά από το Youtube!

Οι Lorenzo και Pedrosa είχαν αρκετές ιστορικές μάχες στην πίστα -και αρκετή αντιπάθεια μεταξύ τους-, συμπεριλαμβανομένου και του ισπανικού GP του 2010, όπου τα έδωσαν όλα σε μια μάχη μέχρι τον τελευταίο γύρο του αγώνα, αλλά και στο διαβόητο GP του 2008, ξανά στην Ισπανία, όπου ο πρώην βασιλιάς της Ισπανίας Juan Carlos τους έβαλε με το ζόρι να δώσουν τα χέρια στο βάθρο.

Επιστρέφοντας στο παρών, ο Pedrosa δεν άφησε την πρόκληση του Lorenzo αναπάντητη, και σε μια ανάρτησή του στα social media δήλωσε τα εξής: στην αρχή σκέφτηκα πως παραείναι τρελή σαν ιδέα, αλλά από την άλλη είμαι ακόμα γυμνασμένος και ο πειρασμός να σου ρίξω μερικές μπουνιές είναι μεγάλος. Έτσι, δέχομαι την πρόκλησή σου.”

Το grudge match μεταξύ των δύο πρώην αντιπάλων του MotoGP δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα, αν και ο Pedrosa ανέφερε “πες μου τη μέρα και την ώρα και τα λέμε στο ρινγκ”.

Παρόλο τώρα που στο βίντεο ο Lorenzo δείχνει... ιδιαίτερα ατσούμπαλος με τις γροθιές του, όπως επισήμανε στον Pedrosa ο Michael Ruben Rinaldi (γενικά γίνεται το έλα να δεις στα σχόλια από αναβάτες κάτω από την ανάρτηση), "φίλε Dani, ο Jorge σου ρίχνει τουλάχιστον 15 κιλά. Είναι σα να κάνετε αγώνα εσύ με μοτοσυκλέτα 600 κυβικών κι εκείνος με χιλιάρα! Αλλά όπως και να έχει θα είχε πλάκα να δούμε τον αγώνα σας."