Νέος Team Manager στην Pramac Ducati

Αναβάθμιση και του Fonsi Nieto
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

27/12/2021

Νέος Team Manager στην Pramac Ducati

Αναβάθμιση και του Fonsi Nieto

Η Pramac Ducati ανακοίνωσε την πρόσληψη του Claudio Calabresi ως νέο Team Manager και αντικαταστάτη του Francesco Guidotti, μετά την αποχώρηση του τελευταίου για να αναλάβει τον αντίστοιχο ρόλο στην ΚΤΜ. Παράλληλα, ανακοινώθηκε και η αναβάθμιση του Fonsi Nieto, καθώς ο πρώην αγωνιζόμενος και νικητής των GP αφήνει τον ρόλο του coach αναβατών και γίνεται Αγωνιστικός Διευθυντής.

Να θυμίσουμε ότι η σεζόν του 2021 ήταν η καλύτερη σεζόν για την ομάδα της Pramac, κατακτώντας την πρώτη νίκη που πέτυχε δορυφορική ομάδα, με αναβάτη τον Jorge Martin, ενώ ο έτερος αναβάτης της, ο Johann Zarco, είτε τεθεί για λίγο διάστημα πρωτοπόρος στην βαθμολογία του πρωταθλήματος, τερματίζοντας τελικά στην πέμπτη θέση. Συνολικά μέσα στην χρονιά, η ομάδα πέτυχε οκτώ τερματισμούς στο βάθρο και πέντε pole positions.

Ο Calabresi έρχεται στην Pramac έχοντας στο βιογραφικό του εμπειρία από διευθυντικές θέσεις σε εταιρείες ενέργειας παγκόσμιας εμβέλειας, ενώ η πιο πρόσφατη θέση του ήταν Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος και Εμπορικός Διευθυντής στην Eni Rifining & Marketing, ενώ έχει μέγάλο πάθος για τις μοτοσυκλέτες. Επιπλέον, ήταν και ο Team Manager της Pramac στην MotoE, από τότε που ξεκίνησε το project.

"Η εξέλιξη του Claudio μέσα στην ομάδα μας, είναι το καλύτερο τεκμήριο της εκτίμησης και της εμπιστοσύνης που τρέφω προς το0 πρόσωπό του και είμαι πεπεισμένος πως μετά από τρεις σεζόν ως Tam Manager στην MotoE, θα ανταποκριθεί απόλυτα στη νέα και πολύ σημαντική αυτή πρόκληση", είπε ο ιδιοκτήτης της Pramac, Paolo Campinoti. "Ανυπομονούμε να ξεκινήσουμε μαζί αυτή τη νέα περιπέτεια, και είμαστε βέβαιοι ότι η Pramac Racing θα είναι μία από τις κορυφαίες ομάδες και η επόμενη σεζόν θα μας φέρει πολλές επιτυχίες", συμπλήρωσε ο Campinoti, κλείνοντας με την πεποίθηση πως και η στενή συνεργασία με τον Nieto θα είναι ευεργετικλη.

Αντίστοιχα ο Calabresi δήλωσε πως νιώθει περήφανος για την εμπιστοσύνη που του δείχνει η ομάδα και πως οι δεσμοί που έχουν αναπτυχθεί όλα αυτά τα χρόνια είναι ισχυροί και αμοιβαίοι. Είπε επίσης πως είναι απόλυτα αφοσιωμένος , ούτως ώστε αυτό το καινούργιο κεφάλαιο που ανοίγει και θα είναι γεμάτο από περιέργεια, πάθος και εμπειρία να διατηρήσει την ομάδα ως μία εκ των κορυφαίων του πρωταθλήματος.

Για το 2022, η Pramac θα αγωνιστεί με την ίδια σύνθεση αναβατών με μοτοσυκλέτες GP22 προερχόμενες απευθείας από την Ducati.

MotoGP-Yamaha: Μόνο με V4 το 2026 στην κορυφαία κατηγορία

Τέλος εποχής και επίσημα για την 4κύλινδρη διάταξη της Iwata των 20 παγκόσμιων τίτλων
Yamaha V4 MotoGP 2026
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

17/11/2025

Η Yamaha ανακοίνωσε ότι το 2025 ήταν και η τελευταία χρονιά στο MotoGP με εν σειρά 4κύλινδρο με τους Ιάπωνες να υιοθετούν επίσημα τον V4 για το 2026 και να βάζουν έτσι τέλος σε μία ολόκληρη εποχή.

H Yamaha ήταν ο τελευταίος κατασκευαστής που χρησιμοποιούσε στο MotoGP εν σειρά 4κύλνιδρο κινητήρα με την εταιρεία από την Iwata να δίνει τέλος σε αυτό το κεφάλαιο της ιστορίας της στην κορυφαία κατηγορία έπειτα από 429 GP στα οποία σημείωσε 125 νίκες και ανέβηκε στο βάθρο περισσότερες από 350 φορές.

Στον παραπάνω απολογισμό να προσθέσουμε φυσικά τους οχτώ Παγκόσμιους Τίτλους Αναβατών, επτά τίτλους Ομάδων, πέντε Κατασκευαστών αλλά και τρεις σεζόν κατά τις οποίες η Yamaha έκανε το Triple Crown κερδίζοντας μαζί τους τίτλους Αναβάτη, Κατασκευαστή και Ομάδας.

Με τον V4 να δίνει τη δυνατότητα στους μηχανικούς να τον τοποθετήσουν με τέτοιο τρόπο στο πλαίσιο ώστε να μοιράζουν το βάρος με περισσότερη άνεση μεταξύ των δύο τροχών για να βρουν την ιδανική ισορροπία οι Ιάπωνες που μπαίνουν τελευταίοι στον χορό αναμένουν να έχουν καλύτερη επιτάχυνση στις εξόδους, πιο σωστή συμπεριφορά στα δυνατά φρένα, αλλά και να προσαρμόζουν τη μοτοσυκλέτα πιο εύκολα και γρήγορα στις απαιτήσεις των νέων ελαστικών αλλά και των νέων αεροδυναμικών βοηθημάτων.

Η Yamaha είναι η τελευταία που υιοθετεί τον V4 κινητήρα έχοντας το βλέμμα της και στο 2027, όταν οι κανονισμοί θα αλλάξουν και οι κινητήρες θα έχουν μικρότερη χωρητικότητα, κάτι που ευνοεί τη συγκεκριμένη διάταξη σύμφωνα με τους Ιάπωνες.

Ο τεχνικός διευθυντής της εργοστασιακής ομάδας Massimo Bartolini τόνισε επίσης ότι αυτή η απόφαση δεν πάρθηκε ελαφρά την καρδία. Πάρθηκε αφότου έγινε ανάλυση κάθε πτυχής της συνολικής απόδοσης της μοτοσυκλέτας ξεχωριστά και σε βάθος. Έτσι κατέληξαν στον συμπέρασμα ότι με αυτή τη διάταξη μπορούν να επωφεληθούν από τις διαφορές που βρήκαν σε σχέση με τον εν σειρά 4κύλινδρο -όπως είπαμε ακόμη περισσότερο με την αλλαγή των κανονισμών το 2027.

Κάνοντας κάτι ασυνήθιστο, να βάλει δηλαδή μια μοτοσυκλέτα που βρίσκεται ακόμη στο αρχικό στάδιο της εξέλιξής της να αγωνίζεται απέναντι σε άλλες που βρίσκονται στο απόγειό τους η Yamaha επιτάχυνε σημαντικά τη διαδικασία εξέλιξης με τη συλλογή πολύτιμων δεδομένων απευθείας από το πεδίο μάχης και το 2026 αναμένει να ξεκλειδώσει το πλήρες δυναμικό της όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ετικέτες