Ο Marquez εντουράς!

Και ο πρώτος του αγώνας ήταν enduro!
12/12/2016

Αλλά και ο μέχρι στιγμής τελευταίος, πριν το τέλος της χρονιάς και το Superprestigio. Παρέα με τον αδελφό του αναβάτη της Moto2, τον Alex, και τον Jose Luis Martinez με τον οποίο ο Marc Marquez προπονείται, έτρεξε στον τελευταίο αγώνα enduro για το Πρωτάθλημα της Catalunya, το Enduro del Segre.


Το ότι κάνει και προπόνηση motocross το γνωρίζαμε, αλλά ότι ο πρώτος πρώτος του αγώνας ως παιδί ήταν enduro, το μάθαμε τώρα. "Θέλαμε να τρέξουμε στο Enduro del Segre γιατί είναι ένας μυθικός αγώνας, που οργανώνεται από φίλους στο Ponts, από το Moto Club Segre, με το οποίο έχουμε μια πολύ στενή σχέση. Θα είναι κάτι πραγματικό ξεχωριστό να ξανατρέξω σε enduro, αφού enduro ήταν και ο πρώτος αγώνας που έτρεξα ποτέ", δήλωνε πριν από τον αγώνα ο πέντε φορές παγκόσμιος πρωταθλητής.

"Απίστευτη εμπειρία, πραγματικά το απόλαυσα"

Ο Marc ήταν μόλις 6 ετών όταν για πρώτη φορά συμμετείχε σε αγώνα, στο παιδικό enduro της Basella, στην Lleida, με Yamaha PW50 με... βοηθητικές! Δεκαεπτά χρόνια αργότερα, επιστρέφει στο enduro: "Σε έναν αγώνα enduro είσαι πάνω από έξι ώρες στην σέλα, κι ήθελα να έχω αυτή την εμπειρία. Συνήθως προπονούμαι οδηγώντας motocross, dirt track και flat track, αλλά ποτέ δεν έχω κάνει προπόνηση enduro και μου είναι κάτι το εντελώς ξένο. Ούτε enduro μοτοσυκλέτα δεν είχα, αλλά φρόντισε η Honda Ισπανίας και η Red Moto για τις μοτοσυκλέτες, και τους ευχαριστούμε πολύ!"

Ο πάντα ανταγωνιστικός Marc δεν έκανε την προετοιμασία που θα ήθελε. "Πρόλαβα να οδηγήσω enduro μόνο δυό μέρες, το πρόγραμμά μου δεν μου επέτρεπε περισσότερες. Προσπάθησα να μάθω λίγο την μοτοσυκλέτα [ένα Honda Red Moto CRE450R στην σπέσιαλ έκδοσή του...] και να θυμηθώ λίγο πως είναι να περνάς δύσκολα κομμάτια στο χώμα. Στόχος μου είναι να τερματίσω, ξέρω πως θα υπάρχουν πολλά τεχνικά περάσματα, σχεδόν trial, όπου θα ζοριστώ, αλλά θα το παλέψω". Και ο Marc και ο μικρότερος αδελφός του ο Alex (με 250 εκείνος), έτρεξαν στην κατηγορία Elite.

Έστω και για μια μέρα, ο αγώνας των Marquez δεν θα ήταν στην ομαλή επιφάνεια μιας πίστας, αλλά στα μονοπάτια, τα βράχια και τις ειδικές ενός αγώνα enduro. Και ζορίστηκε, και τις τούμπες του τις έφαγε (δείτε το video) και το πάλεψε όσο μπορούσε. Ήταν η 37η φορά που διοργανώθηκε το Enduro del Segre, με 140 συμμετοχές σε 10 κατηγορίες. Στην κατηγορία Elite που συμμετείχαν οι αδελφοί Marquez, υπήρχαν 13 συμμετοχές, και ο Marc τερμάτισε τελικά 10ος, αφού έφαγε σχεδόν από την αρχή ένα λεπτό ποινής. Νικητής του αγώνα και της κατηγορίας ήταν ο Oriol Mena.

"Απίστευτη εμπειρία, πραγματικά το απόλαυσα," δήλωσε ο Marc μετά τον τερματισμό, δείχνοντας την χαρά του που κατάφερε να τερματίσει. Παρά την κούραση όλης της χρονιάς στα MotoGP, και παρά το γεγονός πως σε μια βδομάδα, στις 17 Δεκεμβρίου, θα τρέχει στο Superprestigio Dirt Track που οργανώνει, προσπαθώντας να νικήσει τον μεγάλο του αντίπαλο Brad Baker, ο Marc τα έδωσε όλα. "Παιδάκι είχα τρέξει enduro, κι αυτό ήταν που με παρακίνησε να επιστρέψω στα παιδικά μου χρόνια για μια μέρα, συμμετέχοντας στο Segre Enduro. Αγαπώ πολύ το χώμα, κι ήταν μια υπέροχη εμπειρία για μένα".


Ο Alex Márquez το χάρηκε κι εκείνος: "Ήταν μια πανέμορφη εμπειρία, και το απόλαυσα, και υπέφερα, είχε τα πάντα! Το σημαντικό ήταν να τερματίσουμε, και το κάναμε, οπότε είμαι ευτυχής!"

Βασίλης Καραχάλιος

Ετικέτες

MotoGP Ουγγαρία SPRINT: Απόλυτη νίκη Marc Marquez με ολική επικράτηση

Από την pole position στην νίκη!
MotoGP Ουγγαρία SPRINT: Απόλυτη νίκη Marc Marquez με ολική επικράτηση
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

6/6/2026

Μεγάλη νίκη του Marc Marquez χωρίς να χρειαστεί να δώσει την παραμικρή μάχη, χτίζοντας από νωρίς διαφορά ασφαλείας και τερματίζοντας αλάνθαστος 1,5 δευτερόλεπτο μπροστά από τον Acosta!

Στην τρίτη θέση ο Bezzecchi αλλά μόνο και μόνο επειδή η πίστα δεν αφήνει περιθώρια προσπέρασης και έτσι ο Aldequer όχι μόνο δεν κατάφερε να προσπεράσει, αλλά κινδύνεψε δύο φορές να πέσει στην προσπάθειά του να ξεδιπλώσει τον ανώτερο ρυθμό που είχε από την εργοστασιακή Aprilia.

Στην εκκίνηση ο Marc Marquez έφυγε εμπρός αλάνθαστα και έστριψε πρώτος, έχοντας τον Acosta σε μικρή απόσταση πίσω του ενώ ο Aldeguer ήταν ήδη κολλημένος στον πίσω τροχό του Bezzecchi στην 4η και 3η θέση αντίστοιχα.

Πίσω τους ο Fernandez και ένας Moreira που για μία φορά ακόμη ήταν με τεράστια διαφορά η ταχύτερη Honda, με Bagnaia, Di Giannantionio, Martin και Bastianini να οριοθετούν την πρώτη δεκάδα αμέσως μετά την εκκίνηση.

Πριν ολοκληρωθεί ο πρώτος γύρος έγινε ξεκάθαρο πως ο Bezzecchi δεν έχει τον ρυθμό των δύο πρώτων γιατί είχε πάνω από δύο μοτοσυκλέτες κενό που διαρκώς μεγάλωνε με τον Acosta να απέχει άλλη μία από τον Marc Marquez που δεν είχε αντίπαλο από την πρώτη στροφή μέχρι και το τέλος.

Ο Di Giannantonio κάνει αμέσως το λάθος με Bagnaia και ο Martin εκμεταλλεύεται την κατάσταση και περνά πίσω από τον Moreira χωρίς να περιμένει καθόλου.

Βλέπει πως αν επιτεθεί νωρίς θα μειώσει την διαφορά και βουτά στα φρένα πριν το εσάκι όπου όμως δεν έχει καμία απολύτως τύχη και φεύγει εμπρός χάνοντας θέσεις, οπότε δεν τιμωρείται για την παράκαμψη.

Για τους επόμενους δύο γύρους υπάρχει ένα δυνατό θέαμα από την μεριά του Aldeguer που δεν θα μπορούσε να οδηγεί πιο κολλητά στον Bezzecchi. Μία απίστευτη οδήγηση και από τους δύο γιατί δεν είναι εύκολο και για τον Bezzecchi να έχει κολλημένο πίσω του έναν ταχύτερο οδηγό που οριακά ακουμπά τον τροχό του, όπως είπε αργότερα.

Στον επόμενο γύρο και έχοντας ανεβάσει θερμοκρασία του εμπρός ελαστικού ο Aldeguer πατά πολύ βαθιά μέσα στο κέρμπ για το εσάκι και ουσιαστικά πέφτει σέρνοντας τον εμπρός τροχό αλλά σηκώνει την μοτοσυκλέτα και χάνει μόνο μία θέση, έναντι του Fernandez.

Ο νεαρός αναβάτης έχει επιδείξει απίστευτα αντανακλαστικά και συνεχίζει αμέσως την μάχη. Αρκετά αργότερα άλλη μία τέτοια επίθεση προς τον Fernandez θα καταλήξει με τον ίδιο τρόπο και εκεί ο Aldeguer θα το πάρει τελικά απόφαση και θα μείνει στην 5η θέση. Στην προσπάθειά του αυτή χάρισε το μοναδικό θέαμα από πλευράς μάχης μεταξύ αναβατών που είχε αξία στον σημερινό Sprint.

Από εκεί και πέρα η οδήγηση όλων στην πίστα αυτή που δίνει ορισμένα εντυπωσιακά σερί στροφών ήταν χάρμα οφθαλμών με πρώτο όλων τον Marc Marquez που αλάνθαστος μπροστά πήρε μία μεγάλη νίκη σηματοδοτώντας την επάνοδό του!

ΘΕΣΗ

ΑΝΑΒΑΤΗΣ

ΟΜΑΔΑ

ΧΡΟΝΟΣ

ΒΑΘΜΟΙ

1

93M. Marquez

Ducati Lenovo Team

21:22.047

12

2

37P. Acosta

Red Bull KTM Factory Racing

+1.548

9

3

72M. Bezzecchi

Aprilia Racing

+2.722

7

4

25R. Fernandez

SuperFile Trackhouse MotoGP Team

+3.973

6

5

54F. Aldeguer

BK8 Gresini Racing MotoGP

+4.366

5

6

89J. Martin

Aprilia Racing

+5.708

4

7

11D. Moreira

Pro Honda LCR

+6.285

3

8

23E. Bastianini

Red Bull KTM Tech3

+7.587

2

9

63F. Bagnaia

Ducati Lenovo Team

+8.237

1

10

49F. Di Giannantonio

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

+8.469

 

11

79A. Ogura

SuperFile Trackhouse MotoGP Team

+11.609

 

12

10L. Marini

Honda HRC Castrol

+12.070

 

13

7T. Razgatlioglu

Prima Pramac Yamaha MotoGP

+14.173

 

14

43J. Miller

Prima Pramac Yamaha MotoGP

+15.799

 

15

36J. Mir

Honda HRC Castrol

+15.961

 

16

33B. Binder

Red Bull KTM Factory Racing

+16.376

 

17

20F. Quartararo

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

+17.070

 

18

27I. Lecuona

BK8 Gresini Racing MotoGP

+17.381

 

19

12M. Viñales

Red Bull KTM Tech3

+19.490

 

20

21F. Morbidelli

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

+20.662

 

21

42A. Rins

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

+24.063

 

22

35C. Crutchlow

Castrol Honda LCR

+30.947