Γράφτηκε από: 
το Λάζαρο Μαυράκη

Πόλεμος στα MotoGP

Βολές από παντού προς όλους!

Μετά τα πρόσφατα γεγονότα στο GP της Αργεντινής, ήταν βέβαιο ότι ο θόρυβος δεν θα κόπαζε έτσι εύκολα. Μόνο που κανείς δεν περίμενε ότι οι προεκτάσεις θα ήταν τόσο μεγάλες και θα δημιουργούνταν παράπλευρες "εστίες φωτιάς", εκεί που δεν το περιμέναμε.
Η αλήθεια είναι ότι η σπίθα είχε μπει από τον τερματισμό κιόλας του αγώνα, αλλά η σύρραξη μεταξύ Rossi και Marquez επισκίασε τα πάντα. Ούτως ή άλλως, αυτό είναι ένα θέμα που μένει ανοιχτό και θα συνεχίσει να μας απασχολεί για πολύ καιρό ακόμα. Εκεί όμως που οι περισσότεροι δεν έδωσαν πολύ βάρος, ήταν οι δηλώσεις του Aleix Espargaro, καθώς ήταν ένα (το πρώτο) από τα θύματα του Marquez στην ξέφρενη προσπάθειά του να ανακτήσει το χαμένο έδαφος μετά την ποινή που του επιβλήθηκε.


Ο Espargaro λοιπόν, όταν ρωτήθηκε για το συμβάν όπου ο Marquez έπεσε κυριολεκτικά πάνω του, είπε ότι αυτό δεν ήταν κάτι τόσο σοβαρό, όσο το γεγονός ότι ο Petrucci τον χτύπησε πολύ πιο δυνατά και μετά βίας κρατήθηκε πάνω στην μοτοσυκλέτα. Αυτή η δήλωση ήταν που έκανε το καζάνι να αρχίσει να βράζει, και πριν από λίγο άνοιξε ο ασκός του Αιόλου.
Αρχικά η Pramac Ducati, η ομάδα του Petrucci, έβγαλε ανακοίνωση που κάλυπτε και δικαιολογούσε πλήρως τον αναβάτη της, η οποία έλεγε τα εξής: "Η επαφή ανάμεσα στον Danilo Petrucci και τον Aleix Espargaro δεν είχε επιπτώσεις στην πορεία του αγώνα ή σε κάποιον από τους δύο αναβάτες, αλλά παρόλα αυτά αντιμετωπίστηκε με τον ίδιο τρόπο όπως οι επαφές των Zarco και Marquez πάνω στον Pedrosa και τον Rossi αντίστοιχα, που τους οδήγησαν σε πτώσεις και εγκατάλειψη του αγώνα."
"Πάνω στον ίδιο τον Danilo Petrucci έπεσε ο Syahrin στον τελευταίο γύρο, με αποτέλεσμα να ανοίξει την γραμμή του και να τον περάσει ο Andrea Iannone. Με την ελπίδα ότι αυτές οι σκέψεις θα κυκλοφορήσουν και θα αναλυθούν από τα ίδια μέσα, δίνουμε ραντεβού με τους φίλους μας στο Austin, με την δέσμευση ότι θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε στον Danilo Petrucci και τον Jack Miller τα ίδια δυνατά συναισθήματα που ένιωσαν στα πρώτα δύο σαββατοκύριακα της σεζόν των MotoGP του 2018."

Η αντίδραση του Aleix Espargaro ήταν άμεση μέσω του Twitter: "Χαχαχα, με χτύπησε πιο δυνατά απ' ό,τι ο Marquez! Μαλακίες! Υπάρχει η φωτογραφία, μην λέτε ψέματα όλοι σας! Ο Petrucci ΠΑΝΤΑ οδηγεί έτσι!".


Το περίεργο της υπόθεσης είναι πως στο tweet αυτ;o του Espargaro, μπλέχτηκε και απάντησε χωρίς κάποιο προφανή λόγο, ο Xavier Simeon, ο rookie αναβάτης της Ducati Avintia, γράφοντας για τον Ισπανό πως είναι ένα τύπος που του αρέσει να λέει ό,τι σκέφτεται, αλλά δεν θέλει να γνωρίζει τι σκέφτονται οι άλλοι. Έγραψε επίσης ότι παραπονιούνται πάλι οι συνήθεις ύποπτοι κι όχι ο μοναδικός που δικαιούται να παραπονιέται (ο Jack Miller) ο οποίος θα έπρεπε να κερδίσει τον αγώνα με 30 δευτερόλεπτα διαφορά από τον δεύτερο. Στη συνέχεια επιτέθηκε επί προσωπικού στον Espargaro αμφισβητώντας την αξία του για τα MotoGP με βάσει του τι έχει καταφέρει στο παρελθόν, χαρακτηρίζοντάς τον οπορτουνιστή. Ο διαδικτυακός καβγάς έπειτα ανάβει για τα καλά με βρισιές και προσβολές με τον Simeon να αποκαλεί "fuckin stupid" τον Espargaro, ενώ προς το τέλος να προσπαθεί να ανασκευάσει, λέγοντας ότι το μόνο που έκανε ήταν να υποστηρίξει τη θέση του, πως αν εφαρμόζονταν σωστά οι κανονισμοί θα έπρεπε να είχε κερδίσει ο Miller.

Το χειρότερο είναι ότι σ' αυτόν τον κυκεώνα αντιδράσεων παρασύρονται πολύ εύκολα και οι θεατές που παίρνουν θέση με εντελώς οπαδικά κριτήρια

Το θέμα όμως δεν είναι αυτές καθαυτές οι δηλώσεις και οι ανταλλαγή προσβλητικών εκφράσεων μεταξύ του Simeon και του Espargaro, αλλά το οπαδικό επίπεδο που έχουν φτάσει τα πράγματα στα MotoGP, όπου ξαφνικά όλοι νιώθουν υποχρεωμένοι να υποστηρίξουν με άκρατο φανατισμό τις απόψεις τους, ανάλογα με το τι μοτοσυκλέτα οδηγούν ή με το αν ανήκουν στην ίδια οικογένεια χορηγών. Για να μην παρεξηγηθούμε, δεν λέμε ότι δεν θα πρέπει να εκφράζονται οι απόψεις, και δη των αναβατών που έχουν τον πρώτο λόγο γι' αυτά που συμβαίνουν μέσα στις πίστες. Αυτό όμως απέχει παρασάγγες από τα οπαδικού επιπέδου σχόλια, στις μικρότητες με επιθέσεις επί προσωπικού και ένα σωρό άλλες ενέργειες που μόνο κακό κάνουν στους ίδιους πρώτα απ' όλα και στο σπορ γενικότερα. Το χειρότερο είναι ότι σ' αυτόν τον κυκεώνα αντιδράσεων παρασύρονται πολύ εύκολα και οι θεατές που παίρνουν θέση με εντελώς οπαδικά κριτήρια, χάνοντας εντελώς την ουσία και την πραγματική διάσταση του θέματος.


Κι όλα αυτά συμβαίνουν σε μια, θεωρητικά, μικρότερης εμβέλειας αναταραχή από αυτή που συνέβη ανάμεσα στους κορυφαίους της κατηγορίας, τον Rossi και τον Marquez. Θέλοντας να προλάβει προφανώς αυτή τη γενικότερη κλιμάκωση, ο CEO της Dorna Carmelo Ezpeleta, δήλωσε πως θα έχει μια συνάντηση με τους Rossi και Marquez κατ' ιδίαν, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Ασφαλείας των MotoGP στο Austin, προκειμένου να ηρεμήσουν λίγο τα πνεύματα. Όπως είπε ο ίδιος, αυτή την στιγμή δεν είναι η καλύτερη στιγμή για κουβέντες, καθώς ο Rossi είναι εκνευρισμένος και ο Marquez μπερδεμένος, οπότε θα τους αφήσει να πάρουν το χρόνο τους για να λυθούν όλα τα θέματα με ηρεμία. Αυτή τη μετριοπαθή στάση κράτησε και ο Vito Ippolito, Πρόεδρος της FIM, λέγοντας ότι ο μεν Rossi το τράβηξε πολύ με τις δηλώσεις του, ενώ ο Marquez οδηγεί πολύ επιθετικά –υπερβολικά πολλές φορές- με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε σε καταστάσεις που θυμίζουν το 2015 κι αυτό δεν πρέπει  να ξανασυμβεί.
Το σίγουρο είναι ότι έχει ανοίξει ένας κύκλος δυσάρεστος ως και επικίνδυνος για τα GP, στον οποίο πολύ εύκολα μπορεί να χαθεί ο έλεγχος και κάθε μορφή αντικειμενικότητας. Σίγουρα μεγάλο μερίδιο ευθύνης βαραίνει και την ίδια την διοργάνωση, καθώς όλα έχουν να κάνουν με την θέσπιση και την εφαρμογή των κανονισμών. Τόσο απλά…

Tags: