Prima Pramac 2023 - Με τους Jorge Martin και Johann Zarco

Make or break χρονιά για τον Γάλλο, λιγότερη η πίεση για τον Ισπανό, αμφότεροι με Ducati Desmosedici Gp23
Prima Pramac 2023
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

26/1/2023

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, οι Martin & Zarco παραμένουν στην περιφερειακή ομάδα της Ducati, ελπίζοντας πως το 2023 θα μπορέσουν επιτέλους να ξεχωρίσουν με τα αποτελέσματα τους.

Ο Johann Zarco μπορεί να είναι δυο φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής στη Moto2 (2015 & 2016), και να έχει εντυπωσιάσει σε αρκετούς αγώνες του MotoGP, όμως δεν έχει καταφέρει να κερδίσει ούτε έναν αγώνα MotoGP στα έξι χρόνια που συμμετέχει στη μεγάλη κατηγορία του Πρωταθλήματος. Έφτασε τα 32, και όμως ακόμα παλεύει να ξεχωρίσει, έχοντας τερματίσει 6ος, 6ος, 18ος, 13ος, 5ος και 8ος αυτά τα έξι χρόνια συμμετοχής του. Στην προσπάθεια του να αποκτήσει νοοτροπία νικητή είχε μέχρι πρότινος στο πλευρό του ως προπονητή και εμψυχωτή και τον θρύλο των αγώνων MX (αλλά και της ασφάλτου) Jean-Michel Bayle, όμως όπως σας γράψαμε πρόσφατα, ο αναβάτης της Prima Pramac αποφάσισε να μην συνεχίσει μαζί του και το 2023. Η ευθύνη τώρα πέφτει στους ώμους του Γάλλου, με τη νέα χρονιά να είναι αυτή που είτε θα τον αναδείξει, είτε θα τον “θάψει”.

Δίπλα του, βρίσκεται ένας ακόμη αναβάτης με μεγάλο φυσικό ταλέντο και αντίστοιχη ταχύτητα, που επίσης δεν έχει καταφέρει να εκπληρώσει τις προσδοκίες των φαν και της ομάδας του -καθότι νεότερος όμως, έχει περισσότερα “ψωμιά” από τον Zarco. Ο “Martinator” είναι Παγκόσμιος Πρωταθλητής Moto3 (2018), ενώ είχε κερδίσει και το Red Bull Rookies Cup του 2014. Με την είσοδο του στο MotoGP το 2021, πήρε αμέσως νίκη, 4 pole positions και 4 βάθρα, τερματίζοντας στην 9η θέση, και παίρνοντας τον τίτλο του Rookie της χρονιάς. Είχε παράλληα όμως κι ένα σοβαρό ατύχημα απ’ το οποίο ευτυχώς τη γλίτωσε φθηνά. Κι εκεί που όλοι σκεφτόταν πως το 2022 το αστέρι του Martin θα έλαμπε, εκείνος ανέβηκε μεν ξανά 4 φορές στο βάθρο και πήρε 5 pole positions, όμως δεν πήρε καμία νίκη και τερμάτισε ξανά 9ος.

Για το 2023 οι Ducati Desmosedici Gp23 της Prima Pramac διατηρούν τον γνωστό χρωματικό συνδυασμό λευκού-κόκκινου-μοβ, ενώ αμφότεροι οι αναβάτες της ομάδας θα οδηγήσουν την τελευταία έκδοση της μοτοσυκλέτας

Ετικέτες

Aprilia-MotoGP: Πάει για πρωτάθλημα το 2026 εξελίσσοντας κανονικά την RS-GP

Θα επικεντρωθεί μέχρι την άνοιξη στη 1000άρα RS-GP πριν ρίξει το βάρος στην 850cc του 2027
MotoGP Aprilia 2027 850cc
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

28/11/2025

Εμφανίστηκε πολύ δυνατή, ειδικά προς το τέλος της σεζόν και όλα δείχνουν ότι θα δοκιμάσει την τύχη της για την κατάκτηση ενός πρωταθλήματος την επόμενη σεζόν ρίχνοντας το βάρος της εξέλιξης στην υπάρχουσα 1000άρα RS-GP, σύμφωνα με αυτά που αποκάλυψε ο τεχνικός διευθυντής Fabiano Sterlacchini.

Η αλλαγή κανονισμών για το 2027 περιλαμβάνει μείωση κυβισμού, κατάργηση συσκευών ρύθμισης ύψους και εκκινήσεων, αυστηρότερους περιορισμούς στο σκέλος των αεροδυναμικών βοηθημάτων και μετάβαση του αποκλειστικού προμηθευτή ελαστικών από Michelin σε Pirelli και η Aprilia προγραμματίζει να στραφεί από το RS-GP των 1000cc στην εξέλιξη του πρωτότυπου 850cc MotoGP από τον Απρίλιο του 2026.

Για να διευκολυνθεί η μετάβαση, ισχύει “πάγωμα” της εξέλιξης κινητήρα για τους κατασκευαστές, εκτός της κατηγορίας παραχωρήσεων "D", διασφαλίζοντας ότι οι προδιαγραφές του 1000cc κινητήρα παραμένουν σταθερές για τις σεζόν 2025 και 2026, κάτι που δίνει και οικονομική ανάσα στους κατασκευαστές ώστε να μεταφέρουν μέρος του μπάτζετ την επόμενη χρονιά στην εξέλιξη του κινητήρα των 850cc.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Sterlacchini: "Με τους άλλους κατασκευαστές δημιουργήσαμε τον κανονισμό παγώματος της εξέλιξης κινητήρα, και αυτό βοηθά πολύ. Σταματάει η ανάπτυξη τόσο για σένα, όσο και για τους άλλους, ώστε να μπορέσεις να επικεντρωθείς στο νέο project."

H αμοιβαία συμφωνία μεταξύ των κατασκευαστών για την αποφυγή δοκιμών πίστας των πρωτοτύπων 850cc έληξε στις 17 Νοεμβρίου, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τις πρώτες ιδιωτικές δοκιμές.

Ο Ιταλός είπε ότι η ομάδα θα επικεντρωθεί στην εξέλιξη του 2026 για τους πρώτους 3 ή 4 μήνες, μέχρι Μάρτιο–Απρίλιο, ενώ ο 850cc κινητήρας είναι ήδη σε φάση εξέλιξης, δεδομένου ότι ο απαιτούμενος χρόνος των των σταδίων εξέλιξης (σχεδιασμού, κατασκευής, δοκιμών, αξιολογήσεων, και αναπροσαρμογών) είναι πολύς.

Μέχρι στιγμής, η KTM είναι ο μοναδικός κατασκευαστής που έχει δημοσιεύσει επίσημες εικόνες του νέου κινητήρα των 850cc.

Η Aprilia σημείωσε τρεις νίκες στα τέσσερα τελευταία Grand Prix της σεζόν και κατέλαβε τη δεύτερη θέση στη βαθμολογία του πρωταθλήματος των Κατασκευαστών, πίσω από τη Ducati. Έτσι έδειξε πολύ δυνατή προς το τέλος της σεζόν χτυπώντας στα ίσια την πανίσχυρη εργοστασιακή Desmosedici στους τελευταίους γύρους, αν και απουσίαζε ο Marc Marquez, ο μοναδικός αναβάτης που αποδείχθηκε φέτος ότι μπορεί να εκμεταλλευτεί πλήρως τις δυνατότητές της. Ωστόσο και με το φοβερό Μυρμήγκι να αγωνίζεται, ο Bezzecchi πήρε την πρώτη του νίκη στη σεζόν στο Silverstone. 

Με έναν ουσιαστικά εργοστασιακό αναβάτη φέτος αφού ο Jorge Martin ήταν τραυματίας σχεδόν όλη τη σεζόν, η Aprilia πήρε τη δεύτερη θέση ως Κατασκευαστής, με μεγάλη διαφορά πίσω από την 1η Ducati, για να κάνει το καλύτερο μέχρι τώρα αποτέλεσμά της στην κορυφαία κατηγορία, ενώ ο Marco Bezzecchi πήρε την 3η θέση στο πρωτάθλημα Αναβατών.

Οι Ιταλοί ήταν σάκος του μποξ μέχρι το 2021 τερματίζοντας στην τελευταία ή σε μια από τις τελευταίες θέσεις του πρωταθλήματος από το 2015. Το 2022 έγινε το "μπαμ" που τους έφερε στην 3η θέση, την οποία κατέκτησαν το 2023 και το 2024, για να ανέβουν μία ακόμη φέτος, στην πιο πειστική μέχρι τώρα εμφάνιση του Noale στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Το 2026 θα είναι η τελευταία χρονιά με τους κανονισμούς να παραμένουν ίδιοι και με το 2027 να είναι "μαύρο κουτί" για όλους, η Aprilia έχει τις περισσότερες πιθανότητες να φτάσει στον στόχο της την ερχόμενη σεζόν.