Prima Pramac 2023 - Με τους Jorge Martin και Johann Zarco

Make or break χρονιά για τον Γάλλο, λιγότερη η πίεση για τον Ισπανό, αμφότεροι με Ducati Desmosedici Gp23
Prima Pramac 2023
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

26/1/2023

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, οι Martin & Zarco παραμένουν στην περιφερειακή ομάδα της Ducati, ελπίζοντας πως το 2023 θα μπορέσουν επιτέλους να ξεχωρίσουν με τα αποτελέσματα τους.

Ο Johann Zarco μπορεί να είναι δυο φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής στη Moto2 (2015 & 2016), και να έχει εντυπωσιάσει σε αρκετούς αγώνες του MotoGP, όμως δεν έχει καταφέρει να κερδίσει ούτε έναν αγώνα MotoGP στα έξι χρόνια που συμμετέχει στη μεγάλη κατηγορία του Πρωταθλήματος. Έφτασε τα 32, και όμως ακόμα παλεύει να ξεχωρίσει, έχοντας τερματίσει 6ος, 6ος, 18ος, 13ος, 5ος και 8ος αυτά τα έξι χρόνια συμμετοχής του. Στην προσπάθεια του να αποκτήσει νοοτροπία νικητή είχε μέχρι πρότινος στο πλευρό του ως προπονητή και εμψυχωτή και τον θρύλο των αγώνων MX (αλλά και της ασφάλτου) Jean-Michel Bayle, όμως όπως σας γράψαμε πρόσφατα, ο αναβάτης της Prima Pramac αποφάσισε να μην συνεχίσει μαζί του και το 2023. Η ευθύνη τώρα πέφτει στους ώμους του Γάλλου, με τη νέα χρονιά να είναι αυτή που είτε θα τον αναδείξει, είτε θα τον “θάψει”.

Δίπλα του, βρίσκεται ένας ακόμη αναβάτης με μεγάλο φυσικό ταλέντο και αντίστοιχη ταχύτητα, που επίσης δεν έχει καταφέρει να εκπληρώσει τις προσδοκίες των φαν και της ομάδας του -καθότι νεότερος όμως, έχει περισσότερα “ψωμιά” από τον Zarco. Ο “Martinator” είναι Παγκόσμιος Πρωταθλητής Moto3 (2018), ενώ είχε κερδίσει και το Red Bull Rookies Cup του 2014. Με την είσοδο του στο MotoGP το 2021, πήρε αμέσως νίκη, 4 pole positions και 4 βάθρα, τερματίζοντας στην 9η θέση, και παίρνοντας τον τίτλο του Rookie της χρονιάς. Είχε παράλληα όμως κι ένα σοβαρό ατύχημα απ’ το οποίο ευτυχώς τη γλίτωσε φθηνά. Κι εκεί που όλοι σκεφτόταν πως το 2022 το αστέρι του Martin θα έλαμπε, εκείνος ανέβηκε μεν ξανά 4 φορές στο βάθρο και πήρε 5 pole positions, όμως δεν πήρε καμία νίκη και τερμάτισε ξανά 9ος.

Για το 2023 οι Ducati Desmosedici Gp23 της Prima Pramac διατηρούν τον γνωστό χρωματικό συνδυασμό λευκού-κόκκινου-μοβ, ενώ αμφότεροι οι αναβάτες της ομάδας θα οδηγήσουν την τελευταία έκδοση της μοτοσυκλέτας

Ετικέτες

MotoGP: Προτάθηκε θέσπιση συγκεκριμένου χρονικού παραθύρου για μεταγραφές

Η πρόταση συζητήθηκε στο Silverstone σε συνεδρίαση της IRTA
Bezzecchi_Aprilia_renewal
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

19/8/2026

Στο περιθώριο του αγώνα MotoGP στην Αγγλία, το διοικητικό συμβούλιο της Διεθνούς Ένωσης Αγωνιστικών Ομάδων (IRTA) συνεδρίασε παρουσία του διευθυντή του MotoGP Sport Entertainment Group (MPSEG, πρώην Dorna) Carlos Ezpeleta για διάφορα θέματα, μεταξύ των οποίων μια νέα πρόταση: να οριστεί συγκεκριμένη χρονική περίοδος κατά την οποία οι ομάδες θα μπορούν να υπογράψουν νέους αναβάτες και κάθε μεταγραφή εκτός αυτού θα θεωρείται άκυρη.

Το σκεπτικό πίσω από την πρόταση αυτή είναι να μην επισκιάζεται η αγωνιστική δράση από μεταγραφικές φημολογίες και συζητήσεις. Η αιτία που οδήγησε σε αυτήν είναι η φετινή εμπειρία, όπου κάποιες μεταγραφές είχαν ήδη γίνει γνωστές πριν ακόμη αρχίσει η σεζόν (λ.χ. Fabio Quartararo στη Honda) χωρίς ωστόσο να έχουν ανακοινωθεί για μήνες μετά.

Η φετινή χρονιά βέβαια ήταν αρκετά διαφορετική καθώς, ενόψει της νέας εποχής 850 κυβικών που αρχίζει το 2027, εκκρεμούσε η συμφωνία Κατασκευαστών και Διοργανωτών, η περίφημη Concorde Agreement, η καθυστέρηση της οποίας είχε παγώσει όλες τις μεταγραφικές ανακοινώσεις.

Πίσω απ’ όλα, ο MPSEG δεν θεωρεί θετικό το γεγονός πως σχεδόν το 80% των διαθέσιμων μοτοσυκλετών για το 2027 είχαν καπαρωθεί πριν καν φτάσουμε στην καλοκαιρινή διακοπή, ωστόσο δυσκολευόμαστε να αντιληφθούμε πώς αυτό θα αλλάξει ορίζοντας συγκεκριμένους χρόνους για μεταγραφές. Οι κατασκευαστές (ή οι ομάδες) μπορούν να τα βρουν παρασκηνιακώς με τον αναβάτη όποτε θέλουν και απλά να τον ανακοινώσουν στον πρέποντα χρόνο.

Η πρόταση μοιάζει να στοχεύει στο επικοινωνιακό κομμάτι, δηλαδή στο να μην πλημμυρίζει η επικαιρότητα με μεταγραφικές πληροφορίες και φήμες σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς, αλλά και αυτό δεν βλέπουμε πως θα εξυπηρετηθεί. Ο Τύπος πάντα θα ψάχνει για πληροφορίες που δεν είναι γνωστές το ευρύ κοινό και, σε μια χρονιά που οι περισσότεροι πρωτοκλασάτοι αναβάτες αλλάζουν αγωνιστικά χρώματα, αυτή θα είναι νομοτελειακά η καυτή επικαιρότητα που όλοι κυνηγούν.

Το θέμα δεν έχει αποφασιστεί ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες από αυτή τη συνάντηση, προκύπτουν κάποια ζητήματα που απαιτούν ειδική ρύθμιση, όπως οι μεταγραφές αναβατών από άλλες αγωνιστικές κατηγορίες (Moto2, Moto3) ή θεσμούς (λ.χ. WSBK). Σε πρώτη φάση πάντως, φαίνεται πως δεν έχει προκύψει ομοφωνία στο θέμα, με τη Yamaha να φέρεται υπέρ της πρότασης και τη Ducati ενάντια.

Ετικέτες