Prima Pramac 2023 - Με τους Jorge Martin και Johann Zarco

Make or break χρονιά για τον Γάλλο, λιγότερη η πίεση για τον Ισπανό, αμφότεροι με Ducati Desmosedici Gp23
Prima Pramac 2023
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

26/1/2023

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, οι Martin & Zarco παραμένουν στην περιφερειακή ομάδα της Ducati, ελπίζοντας πως το 2023 θα μπορέσουν επιτέλους να ξεχωρίσουν με τα αποτελέσματα τους.

Ο Johann Zarco μπορεί να είναι δυο φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής στη Moto2 (2015 & 2016), και να έχει εντυπωσιάσει σε αρκετούς αγώνες του MotoGP, όμως δεν έχει καταφέρει να κερδίσει ούτε έναν αγώνα MotoGP στα έξι χρόνια που συμμετέχει στη μεγάλη κατηγορία του Πρωταθλήματος. Έφτασε τα 32, και όμως ακόμα παλεύει να ξεχωρίσει, έχοντας τερματίσει 6ος, 6ος, 18ος, 13ος, 5ος και 8ος αυτά τα έξι χρόνια συμμετοχής του. Στην προσπάθεια του να αποκτήσει νοοτροπία νικητή είχε μέχρι πρότινος στο πλευρό του ως προπονητή και εμψυχωτή και τον θρύλο των αγώνων MX (αλλά και της ασφάλτου) Jean-Michel Bayle, όμως όπως σας γράψαμε πρόσφατα, ο αναβάτης της Prima Pramac αποφάσισε να μην συνεχίσει μαζί του και το 2023. Η ευθύνη τώρα πέφτει στους ώμους του Γάλλου, με τη νέα χρονιά να είναι αυτή που είτε θα τον αναδείξει, είτε θα τον “θάψει”.

Δίπλα του, βρίσκεται ένας ακόμη αναβάτης με μεγάλο φυσικό ταλέντο και αντίστοιχη ταχύτητα, που επίσης δεν έχει καταφέρει να εκπληρώσει τις προσδοκίες των φαν και της ομάδας του -καθότι νεότερος όμως, έχει περισσότερα “ψωμιά” από τον Zarco. Ο “Martinator” είναι Παγκόσμιος Πρωταθλητής Moto3 (2018), ενώ είχε κερδίσει και το Red Bull Rookies Cup του 2014. Με την είσοδο του στο MotoGP το 2021, πήρε αμέσως νίκη, 4 pole positions και 4 βάθρα, τερματίζοντας στην 9η θέση, και παίρνοντας τον τίτλο του Rookie της χρονιάς. Είχε παράλληα όμως κι ένα σοβαρό ατύχημα απ’ το οποίο ευτυχώς τη γλίτωσε φθηνά. Κι εκεί που όλοι σκεφτόταν πως το 2022 το αστέρι του Martin θα έλαμπε, εκείνος ανέβηκε μεν ξανά 4 φορές στο βάθρο και πήρε 5 pole positions, όμως δεν πήρε καμία νίκη και τερμάτισε ξανά 9ος.

Για το 2023 οι Ducati Desmosedici Gp23 της Prima Pramac διατηρούν τον γνωστό χρωματικό συνδυασμό λευκού-κόκκινου-μοβ, ενώ αμφότεροι οι αναβάτες της ομάδας θα οδηγήσουν την τελευταία έκδοση της μοτοσυκλέτας

Ετικέτες

WSBK: Αποσύρθηκε ο Kiyonari – ο αναβάτης που χόρευε στο Donington Park [Video]

Κατέκτησε 3 τίτλους BSB και 4 νίκες στο Suzuka 8 Hours
Kiyonari
Από τον

Παύλο Καρατζά

17/12/2025

Ο 43χρονος πλέον Ryuichi Kiyonari ανακοίνωσε την απόσυρση του από την ενεργό δράση, κρεμώντας έτσι τα γάντια του σε μία πλούσια από πολλές πλευρές καριέρα.

Ο Ιάπωνας αναβάτης ξεκίνησε μικρός με Motocross, όμως σύντομα το γύρισε στην ταχύτητα και αγωνίστηκε στο εθνικό πρωτάθλημα. Μάλιστα, το 2002 κατέκτησε το πρωτάθλημα στην κατηγορία All Japan Road Race ST600 και αυτό ήταν το έναυσμα για την Honda ώστε να το καλέσει στην θέση του Daijiro Kato που έχασε την ζωή του στην Suzuka, στον πρώτο γύρο εκείνης της σεζόν του MotoGP. Ο Ιάπωνας ολοκλήρωσε την σεζόν στην 20η θέση της γενικής κατάταξης.

Suzuka

Στην συνέχεια μεταπήδησε στο Βρετανικό Πρωτάθλημα Superbike (BSB), όπου και κατέκτησε τρεις τίτλους (2006, 2007 και 2010), ενώ παράλληλα αναδείχθηκε και τέσσερις φορές νικητής του 8ωρου αγώνα της Suzuka με teammates που μας είναι ιδιαίτερα γνωστοί, όπως οι Carlos Checa και Takaaki Nakagami. Να αναφέρουμε επίσης πως νίκες σημείωσε και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Superbike (WSBK).

Ο Kiyonari είχε χτίσει έναν μύθο γύρω από το όνομά του, με τα πολλαπλά πρωταθλήματα και νίκες αλλά και στιγμές που μένουν χαραγμένες ακόμη και σήμερα και φυσικά μιλάμε για τον χορό του στην διάρκεια των δοκιμαστικών στο βρεγμένο Donington Park το 2008, που μπορείτε να παρακολουθήσετε παρακάτω: