Prima Pramac 2023 - Με τους Jorge Martin και Johann Zarco

Make or break χρονιά για τον Γάλλο, λιγότερη η πίεση για τον Ισπανό, αμφότεροι με Ducati Desmosedici Gp23
Prima Pramac 2023
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

26/1/2023

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, οι Martin & Zarco παραμένουν στην περιφερειακή ομάδα της Ducati, ελπίζοντας πως το 2023 θα μπορέσουν επιτέλους να ξεχωρίσουν με τα αποτελέσματα τους.

Ο Johann Zarco μπορεί να είναι δυο φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής στη Moto2 (2015 & 2016), και να έχει εντυπωσιάσει σε αρκετούς αγώνες του MotoGP, όμως δεν έχει καταφέρει να κερδίσει ούτε έναν αγώνα MotoGP στα έξι χρόνια που συμμετέχει στη μεγάλη κατηγορία του Πρωταθλήματος. Έφτασε τα 32, και όμως ακόμα παλεύει να ξεχωρίσει, έχοντας τερματίσει 6ος, 6ος, 18ος, 13ος, 5ος και 8ος αυτά τα έξι χρόνια συμμετοχής του. Στην προσπάθεια του να αποκτήσει νοοτροπία νικητή είχε μέχρι πρότινος στο πλευρό του ως προπονητή και εμψυχωτή και τον θρύλο των αγώνων MX (αλλά και της ασφάλτου) Jean-Michel Bayle, όμως όπως σας γράψαμε πρόσφατα, ο αναβάτης της Prima Pramac αποφάσισε να μην συνεχίσει μαζί του και το 2023. Η ευθύνη τώρα πέφτει στους ώμους του Γάλλου, με τη νέα χρονιά να είναι αυτή που είτε θα τον αναδείξει, είτε θα τον “θάψει”.

Δίπλα του, βρίσκεται ένας ακόμη αναβάτης με μεγάλο φυσικό ταλέντο και αντίστοιχη ταχύτητα, που επίσης δεν έχει καταφέρει να εκπληρώσει τις προσδοκίες των φαν και της ομάδας του -καθότι νεότερος όμως, έχει περισσότερα “ψωμιά” από τον Zarco. Ο “Martinator” είναι Παγκόσμιος Πρωταθλητής Moto3 (2018), ενώ είχε κερδίσει και το Red Bull Rookies Cup του 2014. Με την είσοδο του στο MotoGP το 2021, πήρε αμέσως νίκη, 4 pole positions και 4 βάθρα, τερματίζοντας στην 9η θέση, και παίρνοντας τον τίτλο του Rookie της χρονιάς. Είχε παράλληα όμως κι ένα σοβαρό ατύχημα απ’ το οποίο ευτυχώς τη γλίτωσε φθηνά. Κι εκεί που όλοι σκεφτόταν πως το 2022 το αστέρι του Martin θα έλαμπε, εκείνος ανέβηκε μεν ξανά 4 φορές στο βάθρο και πήρε 5 pole positions, όμως δεν πήρε καμία νίκη και τερμάτισε ξανά 9ος.

Για το 2023 οι Ducati Desmosedici Gp23 της Prima Pramac διατηρούν τον γνωστό χρωματικό συνδυασμό λευκού-κόκκινου-μοβ, ενώ αμφότεροι οι αναβάτες της ομάδας θα οδηγήσουν την τελευταία έκδοση της μοτοσυκλέτας

Ετικέτες

MotoGP: Εκτός για το υπόλοιπο της χρονιάς ο Toprak Razgatlioglu - Χειρουργείται στον ώμο

Ο Augusto Fernandez θα τον αντικαταστήσει στην Prima Pramac Yamaha μέχρι την επιστροφή του
Toprak
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

20/10/2026

Ο τραυματισμός στον ώμο που υπέστη ο Toprak Razgatlioglu στο Grand Prix της Ινδονησίας αποδείχθηκε σοβαρότερος από ό,τι αρχικά εκτιμήθηκε, με τον Τούρκο να υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση και να χάνει το υπόλοιπο της σεζόν των MotoGP.

Ο Toprak Razgatlioglu δεν θα αγωνιστεί στους υπόλοιπους γύρους του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος MotoGP για το 2026, καθώς θα υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στον ώμο. Η Prima Pramac Yamaha ανακοίνωσε ότι οι νεότερες ιατρικές εξετάσεις επιβεβαίωσαν πως ο τραυματισμός του απαιτεί χειρουργική αντιμετώπιση, ώστε να έχει τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις για πλήρη αποκατάσταση.

Ο Τούρκος ταξίδεψε στο Μιλάνο τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου για περαιτέρω εξετάσεις, μετά το highside που είχε στο Grand Prix της Ινδονησίας, στην πίστα Mandalika. Η επέμβαση έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου, με τον Razgatlioglu να επικεντρώνεται στη συνέχεια στην αποθεραπεία του.

Έτσι, θα χάσει τόσο το Grand Prix Αυστραλίας στο Phillip Island όσο και τους υπόλοιπους αγώνες της χρονιάς. Τη θέση του στην Prima Pramac Yamaha θα πάρει ο δοκιμαστής της Yamaha, Augusto Fernandez, ο οποίος αναμένεται να τον αντικαταστήσει μέχρι να είναι έτοιμος να επιστρέψει.

Fernandez

Ο διευθυντής της ομάδας, Gino Borsoi, εξέφρασε την απογοήτευσή του για την εξέλιξη, τονίζοντας ότι ο Razgatlioglu ήθελε πολύ να αγωνιστεί στο Phillip Island και να συνεχίσει την προσαρμογή του στην YZR-M1. Όπως σημείωσε, η υγεία του αναβάτη αποτελεί προτεραιότητα και η ομάδα θα τον στηρίξει σε όλη τη διάρκεια της αποκατάστασης. Παράλληλα, καλωσόρισε τον Fernandez, ο οποίος γνωρίζει ήδη τη μοτοσυκλέτα από τον ρόλο του ως αναβάτης δοκιμών.

Ο ίδιος ο Razgatlioglu δήλωσε απογοητευμένος που θα χάσει τον αγώνα της Αυστραλίας, καθώς το Phillip Island είναι μία από τις αγαπημένες του πίστες και του έχει προσφέρει σημαντικές στιγμές στην καριέρα του στα WorldSBK.

"Μετά τις επιπλέον ιατρικές εξετάσεις, έγινε σαφές ότι ο τραυματισμός στον ώμο μου είναι σοβαρότερος από ό,τι πιστεύαμε αρχικά. Θα υποβληθώ σε χειρουργική επέμβαση τις επόμενες ημέρες, ώστε να έχω τις καλύτερες πιθανότητες για πλήρη αποκατάσταση και να επιστρέψω στο 100%. Δεν ήταν εύκολη απόφαση, αλλά έπειτα από συζητήσεις με τους γιατρούς και τους ανθρώπους που βρίσκονται κοντά μου, είμαστε πεπεισμένοι ότι είναι η σωστή επιλογή για το μέλλον μου", ανέφερε ο Τούρκος.

Ο Razgatlioglu ευχήθηκε επίσης καλή επιτυχία στον Jack Miller για τον εντός έδρας αγώνα του στην Αυστραλία. Με δεδομένο ότι το Phillip Island φιλοξενεί για τελευταία φορά αγώνα των MotoGP, ευχήθηκε στον Αυστραλό να έχει ένα δυνατό Σαββατοκύριακο και να πετύχει ένα καλό αποτέλεσμα, τονίζοντας ότι θα στηρίζει από απόσταση τον ίδιο και την ομάδα.

Toprak