Προειδοποίηση για χαμηλή πίεση ελαστικών στο Qatar σε 4 ακόμα αναβάτες!

16 αναβάτες μέχρι σήμερα έχουν λάβει προειδοποίηση, με τον Aleix Espargaro να είναι ο μοναδικός μέχρι στιγμής που έχει δεχθεί ποινή χρόνου
motomag MotoGP – Οι Alex Marquez, Miller, Zarco και Fernandez δέχθηκαν προειδοποίηση για χαμηλή πίεση ελαστικών στο Qatar
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

20/11/2023

Στο GP του Qatar ακόμη τέσσερις αναβάτες προστέθηκαν στη λίστα όσων έχουν λάβει προειδοποίηση για χαμηλή πίεση ελαστικών, με τους Fabio Quartararo, Takaaki Nakagami, Brad Binder, Joan Mir, Fabio di Giannantonio, Alex Rins και Miguel Oliveira να είναι οι μόνοι οι οποίοι έχουν ξεφύγει από την συγκεκριμένη παράβαση.

Ο κανονισμός της πίεσης ελαστικών -1,9bar για το εμπρός ελαστικό και 1,7bar για το πίσω- τον οποίο έχει θέσει η Michelin, έχει προκαλέσει προβλήματα τόσο σε αναβάτες όσο και στις ομάδες καθώς ολοένα και πιο συχνά βλέπουμε παράπονα πως με αυτές τις πιέσεις είτε οι αγώνες καταστρέφονται είτε υπάρχει πρόβλημα όσον αφορά την ασφάλεια. Μέχει στιγμής το αυτί των Dorna και Michelin δεν ιδρώνει, με τις προειδοποιήσεις για χαμηλή πίεση ελαστικών προς τους αναβάτες από το GP του Silverstone -εκεί είδαμε για πρώτη φορά να εφαρμόζεται ο κανονισμός στο φετινό πρωτάθλημα- και μετά να διαδέχονται η μία την άλλη.

Μέχρι το GP της Μαλαισίας, 12 αναβάτες -Maverick Viñales, Dani Pedrosa, Franco Morbidelli, Raul Fernandez, Aleix Espargaró, Marco Bezzecchi, Pol Espargaró, Jorge Martin, Marc Márquez, Luca Marini, Álvaro Bautista, Enea Bastianini, Iker Lecuona και Pecco Bagnaia- είχαν δεχθεί προειδοποίηση για χαμηλή πίεση ελαστικών, με τον Aleix Espargaro να είναι μόνος ο οποίος έχει δεχθεί ποινή τριών δευτερολέπτων, καθώς υπέπεσε για δεύτερη φορά στη συγκεκριμένη παράβαση. Μετά το τέλος του GP του Qatar έγινε γνωστό πως στη λίστα των παραβατών του κανονισμού προστέθηκαν τα ονόματα των Alex Marquez, Jack Miller, Johann Zarco και Augusto Fernandez, καθώς οι τέσσερις αυτοί αναβάτες δέχθηκαν την πρώτη τους προειδοποίηση για χαμηλή πίεση ελαστικών. Απόντες από τη συγκεκριμένη λίστα είναι οι Fabio Quartararo, Takaaki Nakagami, Brad Binder, Joan Mir, Fabio di Giannantonio, Alex Rins και Miguel Oliveira οι οποίοι μέχρι στιγμής δεν έχουν απασχολήσει τους ανθρώπους της Michelin όσον αφορά τις πιέσεις των ελαστικών τους.

Το σημαντικότερο όλων είναι πως το προσεχές Σαββατοκύριακο διεξάγεται ο τελευταίος αγώνας της χρονιάς στη Βαλένθια με τους Bagnaia και Martin να μάχονται μέχρι τελικής πτώσης για τον φετινό τίτλο και ένας λάθος υπολογισμός στην πίεση ελαστικών μπορεί να τα αλλάξει όλα!

Ετικέτες

MotoGP: Η Pirelli διατηρεί τον αμφιλεγόμενο κανονισμό για πιέσεις ελαστικών - Πότε και γιατί μπορεί να αλλάξει

Ο κανονισμός που κόστισε τον Joan Mir το μοναδικό του φετινό βάθρο ως τώρα δεν πρόκειται να αλλάξει το 2027
Pirelli
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

14/8/2026

Είναι ένας από τους λιγότερο γνωστούς κανόνες του MotoGP και εντάχθηκε στη “νομοθεσία” της μεγάλης κατηγορίας τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για κανονισμό που προβλέπει πως τα λάστιχα της μοτοσυκλέτας πρέπει να διατηρούνται σε πίεση πάνω από 1.80 bar (26,1 psi) το μπροστινό και 1.68 (24,4) το πίσω για το 60% των γύρων ενός κανονικού αγώνα ή για το 30% του sprint race. Παραβίαση αυτής της διάταξης μεταφράζεται σε ποινή 16 δευτερολέπτων για τον πλήρη αγώνα και 8 για τον σύντομο.

Αυτό ακριβώς έπαθε ο Mir στο Grand Prix της Καταλονίας πριν μερικούς μήνες, όταν τερμάτισε δεύτερος – στη μοναδική του εμφάνιση σε βάθρο φέτος – στη μάχη της Κυριακής, αλλά εκ των υστέρων (και αφότου είχε τιμήσει το Prosecco του στο βάθρο) τιμωρήθηκε με 16 επιπλέον δευτερόλεπτα λόγω παράβασης του κανονισμού αυτού και τελικώς κατατάχθηκε 13ος στον αγώνα! Κάτι ανάλογο είχε πάθει πέρυσι και ο Maverick Vinales, σε αγώνα που είχε τερματίσει επίσης δεύτερος.

Η αλλαγή προμηθευτή ελαστικών στη μεγάλη κατηγορία γέννησε την απορία αν ο κανονισμός αυτός θα συνεχίσει και το 2027 ή αν αφορούσε συγκεκριμένα τα ελαστικά της Michelin. Έτσι τέθηκε το ερώτημα στον Giorgio Barbier, αγωνιστικό διευθυντή της Pirelli, προκειμένου να διερευνηθεί η σκέψη των Ιταλών επί του κανονισμού αυτού ενόψει της ερχόμενης χρονιάς.

Giorgio Barbier

"Πρέπει να έχουμε μεγάλο σεβασμό προς τον τρέχοντα προμηθευτή του MotoGP (Michelin). Αν μετά από 11 χρόνια έχει θεσπίσει αυτόν τον κανόνα σε συνεργασία με τη Dorna, είναι γιατί πιστεύει πως το να τρέχει κανείς με πολύ χαμηλές πιέσεις μπορεί να συνιστά κίνδυνο και δεν μπορώ να ισχυριστώ πως τέτοιος κίνδυνος δεν υπάρχει. Δεν γνωρίζω ακόμη αρκετά καλά τα αγωνιστικά του MotoGP.

"Από πού προέρχεται η υπερθέρμανση των μπροστινών ελαστικών; Πιθανότατα από την αεροδυναμική, τους ανθρακονημάτινους δίσκους, όταν έχουμε πολλές μοτοσυκλέτες να κρύβονται στο slipstream με την αεροδυναμική να θερμαίνει πολύ το μπροστινό λάστιχο του αναβάτη που είναι πίσω.

“Αυτή είναι μια κατάσταση που δεν έχουμε στα Superbikes, ούτε στη Moto2, έτσι δεν μπορώ να ισχυριστώ πως η Pirelli δεν αντιμετωπίζει καθόλου τέτοιο πρόβλημα.

"Είναι σαφές πως έχουμε διαφορετική κατασκευή, άλλα υλικά και θερμοκρασίες λειτουργίας και δεν πιστεύω πως ένα Pirelli θα δουλεύει καλύτερα στα 1.4 bar από όσο στα 2.0. Γι’ αυτό εκτιμώ πως δεν θα έχουμε το ίδιο πρόβλημα.

"Αν όμως λάβουμε υπόψη ποιες είναι οι σωστές πιέσεις για τα Pirelli, θα πρέπει να δούμε στην πράξη αν θα συνιστά πρόβλημα όταν πέφτουμε κάτω από αυτό το εύρος. Έτσι προς το παρόν θα κρατήσουμε τον κανόνα ως έχει, ελπίζοντας να μη χρειαστεί ποτέ να τον εφαρμόσουμε. Στη συνέχεια θα αποφασίσουμε αν χρειάζεται να τον τροποποιήσουμε ή να τον καταργήσουμε."

"Υπάρχει πάντως ένα δεδομένο που παρατηρώ: ο τρέχων προμηθευτής ελαστικών έχει μεγάλη ευαισθησία στις μεταβολές πίεσης. Όταν περάσει ένα συγκεκριμένο όριο, προκύπτει μεγάλος κίνδυνος.

"Στα δικά μας λάστιχα έχουμε σχετικά μεγάλο λειτουργικό εύρος πίεσης και ο κάθε κατασκευαστής μπορεί να επιλέξει. Η συμπεριφορά των ελαστικών μας δεν αλλάζει τόσο δραματικά με τις μεταβολές στην πίεση.

“Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να βλέπουμε αναβάτες να στερούνται το μετάλλιό τους μια ώρα αφότου το έχουν πανηγυρίσει στο βάθρο.”