Πρωτάθλημα για την Honda στα MotoGP

Κατέκτησε τον τίτλο στο Π.Π. Κατασκευαστών
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

30/10/2017

Μετά τον αγώνα της Μαλαισίας και την τέταρτη θέση που κατέκτησε ο Marc Marquez, η Honda εξασφάλισε τον τίτλο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κατασκευαστών, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, έναν γύρο πριν το τέλος της σεζόν στην Valencia.

Στους αγώνες MotoGP, πέρα από το πρωτάθλημα των αναβατών, ο κάθε κατασκευαστής παίρνει τους πόντους από τον τερματισμό του καλύτερου αναβάτη του, και στο τέλος της χρονιάς το άθροισμα των βαθμών αναδεικνύει το εργοστάσιο που κατακτά τον τίτλο. Φέτος, οι τερματισμοί του Marquez, του Pedrosa και του Crutchlow –ο οποίος αγωνίζεται με εργοστασιακή μοτοσυκλέτα του HRC στην ομάδα LCR- χάρισαν το στέμμα στην Honda πριν την λήξη του πρωταθλήματος.

Ο πρώτος αντίστοιχος τίτλος για την Honda είχε έρθει το 1966, με το RC181 των 500cc, και έκτοτε η Big-H έχει κατακτήσει 23 συνολικά τίτλους κατασκευαστών στην κορυφαία κατηγορία. Η φετινή κατάταξη στον αντίστοιχο βαθμολογικό πίνακα, μετά και τον αγώνα στη Sepang, έχει ως εξής:

 

Θέση Κατασκευαστής Βαθμοί

1.     Honda       332

2.     Ducati        303

3.     Yamaha     301

4.     Suzuki       87

5.     Aprilia        64

6.     KTM  64

 

 

 

Όπως φαίνεται από την βαθμολογία, ο τελευταίος αγώνας στην Valencia θα κρίνει και την δεύτερη θέση, καθώς η διαφορά ανάμεσα στην Ducati και την Yamaha είναι μόλις δύο βαθμοί.

Για την Ιστορία, παραθέτουμε και τους 67 τίτλους κατασκευαστών που έχει πάρει η Honda σε όλες τις κατηγορίες των παγκόσμιων πρωταθλημάτων:

500cc/MotoGP     23 τίτλοι

350cc        6 τίτλοι

250cc        19 τίτλοι

125cc/Moto3       17 τίτλοι

50cc  2 τίτλοι

 

Ετικέτες

MotoGP: Ο Maverick Vinales παίρνει για προπονητή τον Jorge Lorenzo!

Η πρώτη φορά του Lorenzo σε πιο δυναμικό ρόλο στα MotoGP μετά την απόσυρση από την ενεργό αγωνιστική δράση
MotoGP
Από τον

Παύλο Καρατζά

21/11/2025

Η επόμενη σεζόν του Maverick Vinales θα είναι η δωδέκατη σερί του Ισπανού στο MotoGP και η δεύτερη με την ομάδα Tech3 KTM, η οποία αλλάζει χέρια, καθώς ο Guenther Steiner αναλαμβάνει τη διαχείριση της ομάδας.

Ο Ισπανός αναβάτης έχει ξεκαθαρίσει πρόσφατα τους τομείς που η KTM πρέπει να βελτιώσει στην RC16, η οποία παραμένει χωρίς νίκη από το 2022, αλλά προσπαθεί επίσης να βελτιώσει τη δική του απόδοση, και η προσθήκη του Jorge Lorenzo στο team του είναι μέρος αυτού του σχεδίου.

Ο Vinales δήλωσε: “Η συμμετοχή του Jorge σε αυτό το ταξίδι είναι μια τεράστια ευκαιρία για να μάθουμε και να βελτιωθούμε σε κάθε τομέα. Η εμπειρία του και η άποψή του θα μας βοηθήσουν να προχωρήσουμε με σιγουριά. Ξεκινάω αυτό το νέο στάδιο με μεγάλη όρεξη και ενθουσιασμό”.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που θα δούμε τον Jorge Lorenzo σε ένα ρόλο “εκτός” πίστας και αναμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα αυτής της συνεργασίας.