Θρήνος στα MotoGP: Πέθανε ο Fausto Gresini

Νικήθηκε από τον κορωνοϊό
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

23/2/2021

Τις τελευταίες ώρες υπήρχε μια έντονη φημολογία σχετικά με την κατάσταση του Fausto Gresini, ο οποίος νοσηλευόταν από τον περασμένο Δεκέμβριο στο νοσοκομείο, έχοντας νοσήσει από τον covid-19. Αρχικά υπήρξαν δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι ο θρύλος των GP και μια από τις πιο εμβληματικές προσωπικότητες των paddock, είχε φύγει από τη ζωή, αλλά ήρθε η διάψευση από τον γιο του, ο οποίος ανέφερε πως ο πατέρας του ήταν εν ζωή, αλλά η υγεία του είχε επιδεινωθεί δραματικά για άλλη μια φορά, με αποτέλεσμα να ξαναμπεί στην μονάδα εντατικής θεραπείας και σε τεχνητό κώμα.

Σήμερα όμως ήρθαν τα χειρότερα νέα κι αυτό που όλοι απεύχονταν. Ο Fausto Gresini άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο της Bologna, βυθίζοντας όχι μόνο τους οικείους του, αλλά όλη την κοινότητα των Grand Prix στο πένθος.

Ο Fausot Gresini ξεκίνησε να αγωνίζεται στην κατηγορία των 125cc του παγκοσμίου πρωταθλήματος το 1983 και πήρε την πρώτη του νίκη την επόμενη χρονιά. Το 1985 κατάφερε να κατακτήσει τον τίτλο, ενώ το 1986 τερμάτισε δεύτερος στην βαθμολογία, πριν χριστεί ξανά παγκόσμιος πρωταθλητής το 1987.

Ο Gresini παρέμεινε στην ενεργό δράση μέχρι το 1994, έχοντας στο βιογραφικό του 21 νίκες, γεγονός που τον καθιστά ως έναν από τους πιο επιτυχημένους αναβάτες της κατηγορίας. Αφού κρέμασε την φόρμα του, παρέμεινε στο σύμπαν των GP, αλλά αυτή την φορά από την άλλη μεριά του τοίχου των πιτς.

Το 1997 ξεκίνησε την καριέρα του ως Team Manager και η ομάδα του, η Gresini Team, κατέκτησε τον τίτλο για πρώτη φορά το 2001 με τον αείμνηστο Ιάπωνα αναβάτη Daijiro Kato, στην κατηγορία των 250cc. Το παλαμαρές της Gresini Team εμπλουτίστηκε με τον τίτλο στην Moto2 το 2010 και αναβάτη τον Toni Elias, με τον τίτλο στην Moto3 το 2018 και αναβάτη τον Jorge Martin, ενώ το 2019 κατέκτησε το παγκόσμιο πρωτάθλημα της FIM Enel MotoE με τον Matteo Ferrari. Είναι μάλιστα αξιοσημείωτο, ότι οι ομάδες που φέρουν το όνομά του, θα αγωνιστούν σε όλες τις κατηγορίες του πρωταθλήματος το 2021, από τα MotoGP μέχρι και την Moto3, αλλά και την MotoE, τιμώντας τη μνήμη του αδικοχαμένου θρύλου.

Ο Carmelo Ezpeleta, CEO της Dorna Sports εξέφρασε τη θλίψη του και τα συλλυπητήριά του στην οικογένειά του, τονίζοντας το τεράστιο κενό που θα αφήσει η απώλειά του.

Ετικέτες

Ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής Moto3 Junior ανεβαίνει με την CFMOTO Aspar Team στη Moto3 το 2027

Ο Carlos Cano παίρνει τη θέση του Maximo Quiles που προωθείται στη Moto2
Carlos Cano
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

19/10/2026

Ο Carlos Cano θα κάνει το ντεμπούτο του στην κατηγορία Moto3 το 2027 με την CFMOTO Aspar Team, έχοντας κατακτήσει τον παγκόσμιο τίτλο της Moto3 Junior στην πρώτη του χρονιά στην κατηγορία, με πέντε νίκες και έξι παρουσίες στο βάθρο.

Ο Carlos Cano θα αγωνιστεί στη Moto3 το 2027 με την CFMOTO Aspar Team, κάνοντας το επόμενο βήμα στην πορεία του προς το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Ο 16χρονος Ισπανός, που θα γίνει 17 ετών τον Δεκέμβριο, κατέκτησε τον τίτλο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Moto3 Junior την Κυριακή, ολοκληρώνοντας μια εντυπωσιακή πρώτη σεζόν στην κατηγορία.

Στη διάρκεια της χρονιάς ανέβηκε έξι φορές στο βάθρο, εκ των οποίων οι πέντε ήταν νίκες. Η πορεία του στις μικρές κατηγορίες περιλαμβάνει επίσης την κατάκτηση του European Talent Cup το 2024 και τη δεύτερη θέση την περασμένη σεζόν.

Η άνοδος του Cano έρχεται καθώς ο πρωταθλητής Maximo Quiles μετακινείται στην “μεσαία” κατηγορία Moto2, παραμένοντας στην ομάδα του Jorge "Aspar" Martínez, αφήνοντας όμως ελεύθερη την θέση στην Moto3. Ο Cano επιλέχθηκε έπειτα από μια χρονιά στην οποία και οι τρεις αναβάτες της Aspar Team Junior διεκδίκησαν τον τίτλο, με όλους να διατηρούν μαθηματικές πιθανότητες μέχρι τον τελευταίο γύρο.

Carlos Cano

Ο επικεφαλής της ομάδας, Jorge Martínez "Aspar", δήλωσε ότι ο Cano παρουσίασε σημαντική πρόοδο μέσα στη σεζόν, παρότι ήταν η πρώτη του χρονιά στην κατηγορία, και πως ο τίτλος αποτέλεσε την κορύφωση της προσπάθειάς του. Η ομάδα θα τον υποστηρίξει στο ντεμπούτο του στα Moto3 το 2027.

Από την πλευρά του, ο Cano χαρακτήρισε την άνοδο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα εκπλήρωση ενός στόχου που είχε από παιδί. Όπως ανέφερε, η πρώτη του χρονιά θα είναι κυρίως περίοδος προσαρμογής, με στόχο να γνωρίσει καλύτερα την ομάδα, να εξοικειωθεί με τις νέες πίστες και να μάθει από τους ταχύτερους αναβάτες του πρωταθλήματος.

Με την ανακοίνωση του Cano, η CFMOTO Aspar Team συμπληρώνει το αγωνιστικό της πλάνο για τα Moto3 του 2027, όπου θα αγωνιστεί δίπλα στον Marco Morelli.