Τrackhouse Racing MotoGP - Προσέλαβε τον Davide Brivio στην ομάδα!

Στην Aprilia τελικά κατέληξε ο θρυλικός Team Manager και όχι στη Honda
Davide Brivio returns to MotoGP
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

8/2/2024

Μετά το πρώτο ευχάριστο σοκ της εισόδου στο MotoGP μιας αμερικάνικης ομάδας, η Trackhouse Racing MotoGP 2024 δημιουργεί και πάλι αναταραχή, διορίζοντας έναν από τους πιο σεβαστούς αρχηγούς ομάδων στον κόσμο του μηχανοκίνητου αθλητισμού ως Team Manager.

Η φήμη και τα επιτεύγματα του Brivio στην κορυφή των αγώνων του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος δικύκλων δεν επιδέχονται αμφισβήτηση. Μια εμβληματική φιγούρα, με πέντε Παγκόσμια Πρωταθλήματα Αναβατών MotoGP και τέσσερις τίτλους Κατασκευαστών που πέτυχε υπό την επίβλεψή του -με δύο διαφορετικές εταιρείες, τη Yamaha και τη Suzuki- ο Davide Brivio φημολογούταν πως μετά τη σύντομη καριέρα του στην F1 θα επέστρεφε στη μοτοσυκλέτα, και τελικά οι πληροφορίες είχαν βάση. Με μια διαφορά, καθώς πολλοί ήθελαν τον Brivio να καταλήγει στη Honda, όμως με το εμπόδιο του Puig στην ιαπωνική ομάδα, βρέθηκε εν τέλει στην περιφερειακή ομάδα της Aprilia.

Θυμίζουμε πως ο Brivio είχε ρόλο-κλειδί στην αποχώρηση του Valentino Rossi από τη Honda και την προσχώρησή του στη Yamaha, με τον Ιταλό Team Manager να παίρνει με τον “γιατρό” 4 τίτλους αναβατών και κατασκευαστών και έναν ακόμη στις δυο κατηγορίες με τον Jorge Lorenzo. Το 2013 ο Brivio προσελήφθη ως Testing Team Manager για να προετοιμάσει την είσοδο της Suzuki στο MotoGP, είσοδο που θα γινόταν το 2015. Και μετά από 5 ακόμη χρόνια σκληρής προσπάθειας, το Hamamatsu πήρε τελικά τον τίτλο το 2020 με τον Joan Mir, τον πρώτο τίτλο της Suzuki από το 2000 και τον Kenny Roberts Jr. Το 2021 ο Brivio αποχώρησε από το MotoGP για να πάρει τη θέση του Αγωνιστικού Διευθυντή στην Alpine F1 Team, όμως εκεί τα πράγματα δεν θα πήγαιναν καλά για τον Ιταλό, αφού δεν κατάφερε ποτέ να “κολλήσει” με τους υπεύθυνους της ομάδας, που το 2022 τον μετακίνησαν στην επίβλεψη του προγράμματος νέων ταλέντων της, ενώ τον Δεκέμβριο του 2023 η ομάδα ανακοίνωσε την αποχώρηση του Brivio από τις τάξεις της.

Και εκεί, την κατάλληλη στιγμή, βρέθηκε στον δρόμο του Brivio ο ιδρυτής και ιδιοκτήτης της Trackhouse, Justin Marks, που κάνει φέτος το ντεμπούτο του στο MotoGP με τους Miguel Oliveira και Raul Fernandez. Η εξασφάλιση των υπηρεσιών του Wilco Zeelenberg με ένα εξαιρετικά έμπειρο και επαγγελματικό πλήρωμα στο γκαράζ των πιτ, η σύνδεση των πόρων του εμπορικού τμήματος και του τμήματος marketing της Trackhouse στα κεντρικά γραφεία του Ομίλου στο Nashville του Tennessee και των πόρων αγωνιστικής διαχείρισης της Ομάδας από το αγωνιστικό της κατάστημα στο Charlotte της Βόρειας Καρολίνας ήταν τα επόμενα βήματα του Marks. Τώρα, η πρόσληψη ενός αποδεδειγμένου ηγέτη στο MotoGP είναι η τελευταία κίνηση του, η οποία διαμορφώνεται εσπευσμένα, κατά τη διάρκεια διεξαγωγής του pre-season test της Sepang

Ετικέτες

MotoGP Αυστρία: Χρωστούμενη νίκη Acosta, ανοίγει ψαλίδα ο Martin

Αγώνας που ξεκίνησε πολύ δυναμικά
Αγώνας που ξεκίνησε πολύ δυναμικά
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

20/9/2026

Άλλη μία δυναμιτισμένη εκκίνηση με μπόλικη δράση στους πρώτους γύρους ζήσαμε στην Austria και αυτή τη φορά, η δικαιωματική από εχθές νίκη του Acosta, ήρθε για να δώσει το καλύτερο τέλος στην συνεργασία του με την KTM και ταυτόχρονα μία ανάσα στην Αυστριακή -παραμένει ακόμη- εταιρεία.

Ο αγώνας ξεκίνησε με τις Aprilia να τα καταφέρνουν καλύτερα από κάθε άλλον και εκτός από τον Martin που υπερασπίστηκε την pole position, ξεπετάχτηκε και ο Bezzecchi που πήρε την δεύτερη θέση.

Ο Marc Marquez δεν ξεκίνησε άσχημα από την δεύτερη θέση, αλλά με μία μικρή σούζα δεν ήταν ο πλέον γρήγορος. Πάτησε μάλιστα εκτός γραμμής και στο όριο της τιμωρίας όμως επειδή δεν κέρδισε θέση και το άνοιγμα της γραμμής του έγινε για να αποφύγει την σύγκρουση, απέφυγε την ποινή που για το παράπτωμα αυτό είναι να παραχωρήσεις μία θέση, σε αντίθεση με τον Quartararo που κέρδισε ακριβώς αυτό.

Ο πρώτος γύρος έχει ωραίες μάχες και δεν περίμενε κανείς πως μία από αυτές θα είναι στην κορυφή μεταξύ των δύο Aprilia. Ο Bezzecchi κάνει την κίνησή του, περνά μπροστά με καθαρό τρόπο παρότι η κίνηση του έχει ρίσκο για τον ίδιο και ο Martin απαντά αμέσως και παίρνει πίσω την πρώτη θέση. Ο Acosta που τα έχει πάει καλά στην εκκίνηση αρχίζει να πιέζει αμέσως από τις πιο πίσω θέσεις, έχοντας μπροστά του και τις δύο εργοστασιακές Ducati, η μία από τις οποίες έχει περισσότερες πιθανότητες να τον δυσκολέψει.

Σήμερα όμως δεν έχει σκοπό να αφήσει κι άλλη ευκαιρία και το χρέος του απέναντι στην KTM είναι διπλό.

Εχθές είχε την νίκη του Sprint στο τσεπάκι του και έπεσε για τον πλέον χαζό λόγο, όπως είπε και ο ίδιος, κοιτώντας τα όργανα της μοτοσυκλέτας του. Ένα λάθος που κάνει ένας νέος στους αγώνες, όχι ένας από τους καλύτερους οδηγούς της εποχής μας.

Η επάνοδος του Acosta δεν συγκρίνεται με του Martin εχθές, όμως είναι εντυπωσιακός ο ρυθμός με τον οποίο κινείται για να πλησιάσει τις Aprilia. Την μία την έχει σίγουρη καθώς ο Bezzecchi έχει αφήσει τον Martin εμπρός χωρίς να έχει τον ρυθμό του.

Ασχέτως με το ποιον αναβάτη υποστηρίζει κανείς, μία νίκη της KTM μέσα στο σπίτι της, μία εταιρεία που έχει υποφέρει πολύ και από τον Acosta που κι αυτός αξίζει κάτι τέτοιο, γιατί είναι πράγματι ένας από τους κορυφαίους αναβάτες, είναι κάτι που όλοι θέλουν να δουν, εκτός από τους θαμώνες των μοτοκαφενείων που λέγαμε εχθές.

Σε κάθε περίπτωση μία τέτοια έκβαση του αγώνα δεν φαίνεται πολύ σίγουρη εκείνη την στιγμή. Υπάρχει ως πολύ δυνατό ενδεχόμενο γιατί ο Acosta έχει τον καλύτερο ρυθμό από τις πρώτες δοκιμές, αλλά σίγουρο δεν είναι σε καμία περίπτωση.

Πιο πριν άλλωστε όλες οι Aprilia έχουν δείξει πως είναι ανταγωνιστικές, καθώς πίσω από Martin και Bezzecchi έχει στρίψει στην εκκίνηση ο Ai Ogura που ακόμη αναρρώνει από το χειρουργείο στο χέρι.

Την μάχη με τον Marc Marquez ο Acosta έδωσε με άμεσο και καθαρό τρόπο, τον πέρασε πριν κλείσει ο πρώτος γύρος.

Του πήρε άλλους δύο γύρους να περάσει τον Ai Ogura και να αρχίσει να πιέζει τον Bezzecchi. Πίσω του ο Marc Marquez δεν μπορούσε να κυνηγήσει την τρίτη  Aprilia, είχε αφήσει την διαφορά με τον Ai Ogura να ανοίξει.

Την ίδια στιγμή ο Acosta κάνει ταχύτερους γύρους πίσω από τις Aprilia και τελικά στον 4ο γύρο, στο εσάκι περνά τον Bezzecchi.

Για τον Martin είχε κάτι διαφορετικό, όμως θα χρειαζόταν περισσότερος χρόνος.

Μέχρι τον 8ο γύρο ο Acosta απλά διαβάζει και πλησιάζει τον Martin, μπαίνει και λίγο στα φρένα, βάζοντας απλά μούρη δίπλα, χωρίς ακόμη να μπορεί να κάνει την επίθεσή του. Όμως αυτή τώρα διαφαίνεται πλήρως και ξεκάθαρα πως ετοιμάζεται.

Στο διάστημα αυτό έχει επανακάμψει και ο Marc Marquez και έχει πλησιάσει τον Ai Ogura. Έχει βελτιώσει τον χρόνο του λίγο και έχει χαλάσει τον δικό του ο Ιάπωνας και η διαφορά τους έχει μειωθεί.

Στον 9ο γύρο, στην έξοδο της πρώτης στροφής πριν ακόμη από το εσάκι όπου έχει κάνει όλες του τις προσπεράσεις, ο Acosta περνά τον Martin με αποφασιστικό και καθαρό τρόπο χωρίς ρίσκο.

Λίγο αργότερα και ο Marc Marquez κερδίζει θέση από τον Ai Ogura και έτσι φαίνεται πως το πρωτάθλημα δεν θα ανοίξει πολύ βαθμολογικά. Δεν θα άντεχε αυτό ούτε ένα γύρο.

Στην αρχή του 10ου γύρου ο Marc Marquez γλιστρά εκεί που έπεσε στις ελεύθερες δοκιμές, εκεί που έπεσε και ο Alex στην κατάταξη, στα φρένα της πρώτης στροφής. Κάνοντας ένα μικρό ντριφτάρισμα με ανάποδο τιμόνι, γλιτώνει την πτώση αλλά έχει χάσει αρκετές θέσεις, βρισκόμενος στην 6η θέση.

Στο μεταξύ ο Bagnaia έχει και αυτός κατρακυλήσει προς τα πίσω με τον Aldeguer να είναι η καλύτερη Ducati. Άσχημα τα πάει και ο Alex, λίγο αργότερα θα εγκαταλείψει από πτώση χωρίς τραυματισμό.

Ο Marc Marquez παλεύει για τους βαθμούς όμως παρόλο που καταλήγει στην 7η θέση. Μέχρι τα μισά του αγώνα θα περάσει τον Binder που είχε μπροστά του και περισσότερο θα τον δυσκολέψει η δορυφορική Ducati της Gresini που απομένει μπροστά του.

Στον 20ο γύρο ο Acosta δείχνει πως αν είναι να χάσει, αυτό θα γίνει μόνο από δικό του λάθος, πράγμα που ευτυχώς δεν κάνει, καθώς ο Martin δεν μπορεί να πιέσει περισσότερο. Δεν υπάρχει άλλη πλέον μάχη εμπρός και πλέον από πλευράς πρωταθλήματος το θέαμα επικεντρώνεται στο πότε θα περάσει ο Marc Marquez τον Aldeguer για τους πολύτιμους πόντους, πράγμα που καταφέρνει. Δεν προλαβαίνει όμως να πλησιάσει την τρίτη Aprilia.

Ο Acosta οδηγεί με διαφορά ασφαλείας την κούρσα ξεσηκώνοντας τις κερκίδες της Αυστρίας στους τελευταίους γύρους που απομένουν. Τρία χρόνια μετά η πρώτη του νίκη στα MotoGP έρχεται με τον κατασκευαστή που τον στήριξε όσο κανείς άλλος στην καριέρα του μέχρι τώρα.

Το γιορτάζει ξαπλώνοντας ήπια και προσεκτικά την RC16 εκεί που έπεσε στον Sprint. Θα ήταν το καλύτερο τριήμερο, με νίκη και στους δύο αγώνες αν δεν ήταν το λάθος αυτό και δεν μπορεί να το παραβλέψει, παρά μόνο να το αναδείξει.

Μία όμορφη λοιπόν νίκη για τον Acosta και ένα δίκαιο άνοιγμα της ψαλίδας στην βαθμολογία για τον Martin. Τέσσερα χρόνια η KTM δεν έχει δει το ψηλότερο σκαλί του βάθρου, ήταν τώρα η καλύτερη στιγμή και μάλιστα με εκπληκτικό καιρό, πράγμα σπάνιο για την εποχή στην περιοχή αυτή, ενώ και τα MotoGP την επισκέπτονται τώρα πιο αργά από άλλες φορές. Όλα δούλεψαν για την στιγμή αυτή λοιπόν.

Τα MotoGP κατευθύνονται τώρα στην Ιαπωνία με τον Martin πρώτο και 306 βαθμούς και τον Marc Marquez να ακολουθεί με 294 βαθμούς!

ΘΕΣΗ

ΑΝΑΒΑΤΗΣ

ΜΟΤΟ

Διαφ.

ΒΑΘΜΟΙ

1

37P. Acosta

Red Bull KTM Factory Racing

42:16.996

25

2

89J. Martin

Aprilia Racing

+1.017

20

3

72M. Bezzecchi

Aprilia Racing

+1.209

16

4

79A. Ogura

SuperFile Trackhouse MotoGP Team

+2.139

13

5

93M. Marquez

Ducati Lenovo Team

+7.339

11

6

33B. Binder

Red Bull KTM Factory Racing

+8.720

10

7

63F. Bagnaia

Ducati Lenovo Team

+9.686

9

8

54F. Aldeguer

BK8 Gresini Racing MotoGP

+12.365

8

9

49F. Di Giannantonio

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

+14.869

7

10

5J. Zarco

Castrol Honda LCR

+16.266

6

11

23E. Bastianini

Red Bull KTM Tech3

+16.640

5

12

25R. Fernandez

SuperFile Trackhouse MotoGP Team

+20.940

4

13

30T. Nakagami

Honda HRC Castrol

+21.032

3

14

10L. Marini

Honda HRC Castrol

+22.391

2

15

11D. Moreira

Pro Honda LCR

+24.949

1

16

44P. Espargaro

Red Bull KTM Tech3

+25.148

 

17

20F. Quartararo

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

+30.140

 

18

21F. Morbidelli

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

+34.200

 

19

42A. Rins

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

+34.413

 

20

7T. Razgatlioglu

Prima Pramac Yamaha MotoGP

+46.724

 

21

43J. Miller

Prima Pramac Yamaha MotoGP

+67.530

 

Πτώσεις

 

73A. Marquez

BK8 Gresini Racing MotoGP

12 Laps

 

 

Ετικέτες