Γράφτηκε από: 

Ταξίδι "SYM 2 Nordkapp"- Δ' Ανταπόκριση

Επιστροφή!

Πάνω που είχα πιστέψει ως δεν θα φορούσα ξανά τα αδιάβροχά μου, η Ελβετία φρόντισε να με διαψεύσει. Από το πρώτο ως το τελευταίο χιλιόμετρο, η χώρα της σοκολάτας και των τραπεζών μού έδειξε το υγρό της πρόσωπο. Βροχή και δυνατός αέρας σ’ όλη την διάρκεια της ελβετικής διαδρομής, με αποκορύφωμα την αδιαπέραστη ομίχλη και το κρύο (8ο C) που συνάντησα στο συνοριακό ορεινό πέρασμα Col du Grand St.-Bernard (2.473 μ.). Οι Άλπεις στα καλύτερά τους!

Η κατάβαση από την ιταλική πλευρά των Άλπεων με οδήγησε στο Τορίνο, όπου άλλαξα λάδια στο ακούραστο SYM HD 300 και σχεδίασα την διαδρομή στην 14η χώρα του “SYM 2 Nordkapp”. Ravenna, Matera και Alberobello: η Ιταλία θα σφράγιζε ουσιαστικά τον επίλογο αυτού του ανατρεπτικού ταξιδιού, μέσω αυτών των τριών πόλεων.

Ύψιστο σημείο αναφοράς της Ravenna ήταν τα υπέροχα ψηφιδωτά με τ’ οποία είχε διακοσμήσει ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός τις τρεις εκκλησίες της πόλης (Άγιος Βιτάλιος, Άγιος Απολλινάριος in Classe, Άγιος Απολλινάριος Nuovo). Εδώ έζησα στιγμές από Βυζάντιο…

Δεύτερη στάση στην Matera, που σύμφωνα με τους ιστορικούς είναι μια από τις παλαιότερες πόλεις του κόσμου. Η γνωριμία με τα λαξευμένα σπίτια–σπηλιές ήταν μια δυνατή εμπειρία. Παρεμπιπτόντως, στην παλαιολιθική Matera (Sassi) γυρίστηκε η κινηματογραφική ταινία “Τα πάθη του Χριστού” (2004), του Μελ Γκίμπσον.

Η πόλη Alberobello στον ιταλικό νότο φημίζεται για τις μοναδικές κατοικίες trulli που φιλοξενεί. Η εικόνα της πόλης, με τα κωνικά φρεσκο–ασβεστωμένα σπίτια της, παρέπεμπε σε μεσαιωνικό παραμύθι και με γοήτευσε πολύ.

Κι από το Brindise, ακτοπλοϊκώς στην Ηγουμενίτσα. Νυχτερινό ταξίδι κατόπιν ως την Αθήνα και άφιξη στην βάση μου μετά από 25 ημέρες ταξιδιού και καταγεγραμμένα 11.500 χλμ. στο κοντέρ του απροβλημάτιστου SYM HD 300. Ήταν το πρώτο μου ταξίδι με scooter και ειλικρινά με ενθουσίασε πολύ. Ειδικά το SYM HD 300, μού πρόσφερε ότι ζητούσα για να φτάσω μέχρι την βόρεια εσχατιά της Ευρώπης: άνεση, αξιοπιστία, ποιότητα κατασκευής, άψογη οδική συμπεριφορά, αντοχή και μεγάλους αποθηκευτικούς χώρους. Άντε λοιπόν, σύντομα και το επόμενο scooter-road trip!

Κωνσταντίνος Μητσάκης

Δείτε το πλούσιο gallery με φωτογραφικό υλικό από το ταξίδι