Στη Σικελία με Suzuki GSX-S 1000GT - Ταξιδιωτικό του Κωνσταντίνου Μητσάκη, Α' ανταπόκριση

Ελληνικά στοιχεία, μπαρόκ ρυθμός και ηφαιστιακές ιστορίες
motomagΣτην Σικελία με Suzuki GSX-S 1000GT - Α' ανταπόκριση
Από τον

Κωνσταντίνο Μητσάκη

21/11/2023

Φτώχεια και αξιοπρέπεια, εκσυγχρονισμός και παράδοση, έγκλημα και τιμωρία… Αντιθετικές καταστάσεις, αξιοθέατα και ιστορικά γεγονότα, που σε συνδυασμό μ’ ένα εντυπωσιακά άγριο ορεινό τοπίο που έρχεται και "σβήνει" στη γαλάζια αγκαλιά της Μεσογείου, ανάγουν τη Σικελία σ’ έναν από τους πιο αξιόλογους και πληθωρικούς προορισμούς της μεσογειακής λεκάνης. Όλα αυτά -και πολλά ακόμα- ευελπιστούσα να καταγράψω στις σελίδες του δικού μου ταξιδιωτικού οδηγού, εξερευνώντας το μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου με μια SUZUKI GSX-S 1000GT (ευγενική παραχώρηση της SUZUKI ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ Α.Ε.).

Η δίτροχη παρουσία μου στη Σικελία θα σημειωνόταν δεκάδες αιώνες αργότερα αφότου τα πρώτα κύματα των αρχαίων Ελλήνων αποίκων έφταναν (τον 8ο π.Χ. αιώνα) στις ανατολικές ακτές του μεγαλύτερου νησιού της Μεσογείου. Οι αρχαίοι πρόγονοί μας επέβαλλαν σταδιακά τη δική τους ιδιαίτερη σφραγίδα στα πολιτικό-οικονομικά δρώμενα του νησιού, σηματοδοτώντας την περίοδο της κυριαρχίας των Ελλήνων και την ακμή του πολιτισμού της Μεγάλης Ελλάδας. Κι εντέλει, οδοιπορώντας στην ιστορική γη της Σικελίας, ευτύχησα να ανακαλύψω και να ερωτευθώ μια άλλη, απρόσμενα γοητευτική και συνάμα μοναδική πλευρά της μεσογειακής μου "φύσης".

Στην Σικελία με Suzuki GSX-S 1000GT - Α' ανταπόκριση

Το ταξίδι της γαλάζιας SUZUKI GSX-S 1000GT στη Σικελία ξεκίνησε από το λιμάνι της Πάτρας με το υδάτινο δρομολόγιο PatraBari, συνεχίστηκε στην οδική διαδρομή Bari–Messina (440 χλμ.), ενώ στον πορθμό της Messina ένα άλλο πλεούμενο ανέλαβε να με αποβιβάσει στις ακτές της Σικελίας. Σύμφωνα με το δικό μου σχέδιο “αποικισμού” της Σικελίας, η πόλη Giardini-Naxos (66 χλμ. νότια της Messina) θα ήταν ο τόπος της πρώτης ανασυγκρότησής μου επί σικελικού εδάφους.

Στην Σικελία με Suzuki GSX-S 1000GT - Α' ανταπόκριση

Κτισμένη στους πρόποδες της Αίτνας από Χαλκιδείς Μεγαρείς, και Νάξιους αποίκους το 734 π.Χ., η Giardini-Naxos είναι η αρχαιότερη ελληνική αποικία της Σικελίας. Η Νάξος, που αποτέλεσε τη βάση για την ίδρυση των επόμενων ελληνικών αποικιών στο έδαφος της Σικελίας, καταστράφηκε τελικά το 403 π.Χ. από τον Διόνυσο των Συρακουσών. Στον χώρο της προκυμαίας, το λιτό ελληνοπρεπές μνημείο που αντίκρισα συγκινημένος, ήταν αφιερωμένο στους πρώτους Έλληνες ιδρυτές της πόλης.

Στην Σικελία με Suzuki GSX-S 1000GT - Α' ανταπόκριση

Η παραθαλάσσια Catania, κτισμένη 46 χλμ. νότια της Giardini–Naxos, είχε γνωρίσει (με αρκετά καταστροφικό τρόπο) τις συνέπειες από τη δραστηριότητα του ηφαιστείου της Αίτνας - το 1693 ισοπεδώθηκε σχεδόν ολοκληρωτικά από έναν ισχυρότατο σεισμό. Η περιπλάνηση στα αστικά όρια της Catania μού αποκάλυψε μια πόλη με κυρίαρχο αρχιτεκτονικό ρυθμό το μπαρόκ (κυρίως στα δημόσια κτίρια και στις εκκλησίες), ενώ στην επαφή με τους καλοσυνάτους κατοίκους διέκρινα ενθουσιασμένος ένα ταμπεραμέντο οικείο, μεσογειακό!

Στην Σικελία με Suzuki GSX-S 1000GT - Α' ανταπόκριση

Μετά την Catania, η γαλάζια SUZUKI GSX-S 1000GT με ταξίδεψε κατόπιν στις Συρακούσες (68 χλμ. νοτιότερα), την πατρίδα του Αρχιμήδη, που ιδρύθηκε το 734 π.Χ. από Κορίνθιους αποίκους υπό τον οικιστή Αρχία. Εδώ, πρώτη μέριμνά μου ήταν η επίσκεψη στον άκρως ενδιαφέροτα αρχαιολογικό χώρο-πάρκο της πόλης. Δεσπόζουσα θέση στα διασωθέντα μνημεία του χώρου είχε το καλοδιατηρημένο αρχαιοελληνικό θέατρο (5ο αιώνα π. Χ.), ενώ σημείο αναφοράς αποτελούσαν επίσης οι πάμπολλες υπόγειες κατακόμβες, ο βωμός του Ιέρωνα Β΄ και το "Αυτί του Διονύσου".

Στην Σικελία με Suzuki GSX-S 1000GT - Α' ανταπόκριση

Η γνωριμία μου με τις Συρακούσες συνεχίστηκε –και ολοκληρώθηκε– με τη μετάβασή μου στο νησάκι Ορτυγία, που αποτελεί τμήμα της παλαιάς πόλης των Συρακουσών και συνδέεται με μια μικρή γέφυρα. Για τις επόμενες ώρες της μέρας, το γραφικό νησί των Συρακουσών παραδόθηκε στις αχόρταγες εξερευνητικές μου διαθέσεις, τις οποίες και ικανοποίησα σε μεγάλο βαθμό περπατώντας όλο το νησί.    

Επιβλητικά μεσαιωνικά κτίσματα, θρησκευτικοί ναοί με αντιπροσωπευτικές μπαρόκ καλλιτεχνικές εκφράσεις, πλατείες διακοσμημένες με περίτεχνα σιντριβάνια, παλάτια με αρχιτεκτονικά στοιχεία της γοτθικής εποχής και ερείπια ναών της αρχαιοελληνικής περιόδου μού διηγήθηκαν την ιστορία της Ορτυγίας, εκεί όπου –σύμφωνα με το ομηρικό έπος της Οδύσσειας– βρισκόταν φυλακισμένος ο Οδυσσέας από την Καλυψώ…

Ταξιδιωτικό: Mε την BMW R 1300 GS στην Ορεινή Αρκαδία - Του Κωνσταντίνου Μητσάκη

Στη Στεμνίτσα της πετρόκτιστης Αρκαδίας
Μητσάκης με BMW R 1300 GS στην Αρκαδία
Από τον

Κωνσταντίνο Μητσάκη

30/11/2023

Ένα οδοιπορικό στα γεωγραφικά όρια της πανάρχαιας Αρκαδίας, στην καρδιά της Πελοποννήσου, μένει πάντα ανεξίτηλα χαραγμένο στη μνήμη του επισκέπτη ως μια δυνατή ταξιδιωτική εμπειρία που συγκλονίζει για τις έντονες εναλλαγές και αντιθέσεις του πανέμορφου τοπίου της τραχιάς αρκαδικής γης.

Η Βυτίνα, το όρος Μαίναλο, η Στεμνίτσα και η Δημητσάνα αποτελούν αναμφίβολα τους δημοφιλέστερους προορισμούς στη γη του Πάνα, ενώ ο επισκέπτης ξαφνιάζεται ευχάριστα από την απλότητα, τη φιλοξενία και τη ντομπροσύνη των ντόπιων, οι οποίοι δικαίως περηφανεύονται για την πλούσια μυθολογία και τη βαρύτιμη ιστορική παρακαταθήκη του τόπου τους.

Με προορισμό την αρκαδική κωμόπολη Στεμνίτσα, το δίτροχο σεργιάνι που πραγματοποίησα στην αρκαδική καρδιά της Πελοποννήσου έγινε με την ολοκαίνουρια BMW R 1300 GS / Option 719 Tramuntana (ευγενική παραχώρηση της BMW ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ Α.Ε). H οδήγηση της πράσινης (Aurelius Green Metallic) BMW R 1300 GS στη διαδρομή Αθήνα–Τρίπολη ήταν γρήγορη και απολαυστική, χάρη στον ολοκαίνουργιο boxer κινητήρα των 1.300 cc, τον ισχυρότερο boxer που έχει κατασκευάσει το βαυαρικό εργοστάσιο στην ιστορία του (145 ίππους στις 7.750 σ.α.λ.), ενώ από τις 4 χαρτογραφήσεις λειτουργίας (Eco, Rain, Road και Enduro), είχα επιλέξει τη Road.

Αρκαδία με BMW R 1300 GS

Σύντομη η στάση στην κεντρική πλατεία της Βυτίνας για έναν ζεστό καφέ, ευκαιρία για αξιολόγηση των εντυπώσεων από τη μεγάλη Adventure μοτοσυκλέτα της BMW, που με καλωσόριζε στη νέα εποχή GS. Οι ανασχεδιασμένες αναρτήσεις της νέας R 1300 GS με εξέπληξαν καθοδόν για την ακρίβεια οδήγησης και την υποδειγματική σταθερότητα που πρόσφεραν. Παρεμπιπτόντως, στον εξοπλισμό του μοντέλου που οδηγούσα υπήρχε διαθέσιμη η ηλεκτρονικά ελεγχόμενη ανάρτηση DSA (Dynamic Suspension Adjustment) και το ηλεκτρονικό σύστημα ανύψωσης Adaptive Vehicle Height Control (AVHC).

Αρκαδία με BMW R 1300 GS

Αποχαιρετώντας τη Βυτίνα, ο στριφτερός οδικός άξονας που είχε ως φυσικό καταλύτη τις δασοσκέπαστες πλαγιές του Μαίναλου και το φαράγγι του Λούσιου, προσπέρασε τη Δημητσάνα και με οδήγησε στην πετρόκτιστη Στεμνίτσα (20 χλμ. νοτιοανατολικά της Βυτίνας). Δημιούργημα των φημισμένων Λαγκαδινών κτιστάδων, κτισμένη στη θέση που κάποτε δέσποζε η αρχαία αρκαδική πόλη Υψός, η Στεμνίτσα φωλιάζει σε υψόμετρο 1.080 μ. (στις δυτικές παρυφές του Μαίναλου) και μου αποκαλύφτηκε σταδιακά, με τα πυργόσπιτά της να ξεπροβάλλουν εντυπωσιακά μέσα από τον πράσινο μανδύα της φύσης.

Αρκαδία με BMW R 1300 GS

Αυθεντικός ορεινός οικισμός του Μοριά, η Στεμνίτσα συνιστά ένα αυθεντικό μνημείο τοπικής αρχιτεκτονικής με μεγάλη παράδοση στην τέχνη της αργυροχρυσοχοΐας και στην κατασκευή εκκλησιαστικών καμπανών και κηροπήγιων. Αυτές οι δραστηριότητες συντέλεσαν στην οικονομική άνθιση και ευμάρεια της Στεμνίτσας, η οποία εξελίχθηκε σταδιακά σ’ ένα αρκετά ευκατάστατο κεφαλοχώρι της Τουρκοκρατίας και των μετέπειτα χρόνων.

Αρκαδία με BMW R 1300 GS

Στη γνωριμία μου με την Στεμνίτσα γοητεύτηκα από τα καλαίσθητα αρχοντικά, τους επιβλητικούς πύργους και τις ιστορικές μεταβυζαντινές εκκλησίες της -μέσα στα πέτρινα όριά της κρύβονται περίπου 18 εκκλησίες. Ξεχωριστό ενδιαφέρουν είχαν οι εκκλησίες του Αγίου Νικολάου (14ου αιώνα), της Παναγίας Μπαθερώ (12ου αιώνα), των Τριών Ιεραρχών (17ου αιώνα) και της Ζωοδόχου Πηγής (όπου έγιναν τον Μάιο του 1821 οι συνεδριάσεις της Α΄ Πελοποννησιακής Γερουσίας).

Αρκαδία

Στις προτεραιότητές μου ήταν η επίσκεψη στο τοπικό Λαογραφικό Μουσείο (φιλοξενείται στο πυργόσπιτο του Χατζή, αλλά ήταν κλειστό λόγω ανακαίνισης) και στην Τεχνική Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας, η οποία συνεχίζει την παράδοση στην κατεργασία των πολύτιμων μετάλλων (στεγάζεται στο παλιό Δημοτικό Σχολείο).

Ελαφρύτερη κατά 12 κιλά από την προηγούμενη γενιά GS, η R 1300 GS αποδείχθηκε αρκετά ευέλικτη και ευκολοδήγητη μέσα στα σοκάκια της Στεμνίτσας. Με την πράσινη BMW R 1300 GS / Option 719 Tramuntana προσέγγισα έτσι διάφορα «μπαλκόνια» της Στεμνίτσας, απ’ όπου η πανοραμική θέα της αρκαδικής κωμόπολης ήταν άκρως αποκαλυπτική! Και φυσικά, θα ήμουν ασυγχώρητος αν δεν δοκίμαζα σ’ ένα από τα καφενεία της πλατείας (δίπλα ακριβώς στο καμπαναριό του Αγίου Γεωργίου, που χρονολογείται από το 1887) το παραδοσιακό γλυκό κουταλιού Λούσιου -αξεπέραστη γεύση με συνταγή γιαγιάς!

Αρκαδία με BMW R 1300 GS

Η ώρα της επιστροφής στο κλεινόν άστυ είχε δυστυχώς φτάσει! Μπροστά μου στεκόταν η ανανεωμένη BMW R 1300 GS, το κορυφαίο μοντέλο των μεγάλων μοτοσυκλετών Adventure. Κοιτάζοντάς την κατάματα στον πολυσυζητημένο προβολέα της Matrix LED, συμφώνησα ότι η BMW, στην ολοκαίνουργια γενιά της απόλυτης best seller της, είχε αλλάξει σχεδόν τα πάντα! Εκτός από την αυθεντική οδηγική απόλαυση GS!

Αρκαδία με BMW R 1300 GS

Καθώς η Στεμνίτσα χανόταν σταδιακά μέσα από τους καθρέπτες της πράσινης BMW R 1300 GS, ένοιωσα επιτακτική την ανάγκη να πατήσω φρένο, να κοντοσταθώ για λίγο και να κοιτάξω πίσω μου. Δεν ήταν μόνο τα μνημειακά αποτυπώματα της Ιστορίας και της θρησκείας που με καθήλωσαν εδώ στην πετρόκτιστη καρδιά της αρκαδικής γης. Ήταν επίσης η δύναμη του ορεινού τοπίου, που μέσα από το θέαμα των βουνοκορφών τ’ οποίο συγκλονισμένος αντίκριζα, έβαζε την τελευταία, εμπνευσμένη πινελιά στον σουρεαλιστικό πίνακα ζωγραφικής της ασυμβίβαστης αρκαδικής φύσης. Ήταν η στιγμή που την ψυχή μου πλημμύρισαν τα λόγια του ποιητή μας, Κωνσταντίνου Καβάφη:

"Εδώ ας σταθώ. Κι ας δω κι εγώ τη φύση λίγο…

όλα ωραία και μεγάλα, φωτισμένα.

Εδώ ας σταθώ. Κι ας γελασθώ πως βλέπω αυτά…"