Στη Σικελία με Suzuki GSX-S 1000GT - Ταξιδιωτικό του Κωνσταντίνου Μητσάκη, Α' ανταπόκριση

Ελληνικά στοιχεία, μπαρόκ ρυθμός και ηφαιστιακές ιστορίες
motomagΣτην Σικελία με Suzuki GSX-S 1000GT - Α' ανταπόκριση
Από τον

Κωνσταντίνο Μητσάκη

21/11/2023

Φτώχεια και αξιοπρέπεια, εκσυγχρονισμός και παράδοση, έγκλημα και τιμωρία… Αντιθετικές καταστάσεις, αξιοθέατα και ιστορικά γεγονότα, που σε συνδυασμό μ’ ένα εντυπωσιακά άγριο ορεινό τοπίο που έρχεται και "σβήνει" στη γαλάζια αγκαλιά της Μεσογείου, ανάγουν τη Σικελία σ’ έναν από τους πιο αξιόλογους και πληθωρικούς προορισμούς της μεσογειακής λεκάνης. Όλα αυτά -και πολλά ακόμα- ευελπιστούσα να καταγράψω στις σελίδες του δικού μου ταξιδιωτικού οδηγού, εξερευνώντας το μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου με μια SUZUKI GSX-S 1000GT (ευγενική παραχώρηση της SUZUKI ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ Α.Ε.).

Η δίτροχη παρουσία μου στη Σικελία θα σημειωνόταν δεκάδες αιώνες αργότερα αφότου τα πρώτα κύματα των αρχαίων Ελλήνων αποίκων έφταναν (τον 8ο π.Χ. αιώνα) στις ανατολικές ακτές του μεγαλύτερου νησιού της Μεσογείου. Οι αρχαίοι πρόγονοί μας επέβαλλαν σταδιακά τη δική τους ιδιαίτερη σφραγίδα στα πολιτικό-οικονομικά δρώμενα του νησιού, σηματοδοτώντας την περίοδο της κυριαρχίας των Ελλήνων και την ακμή του πολιτισμού της Μεγάλης Ελλάδας. Κι εντέλει, οδοιπορώντας στην ιστορική γη της Σικελίας, ευτύχησα να ανακαλύψω και να ερωτευθώ μια άλλη, απρόσμενα γοητευτική και συνάμα μοναδική πλευρά της μεσογειακής μου "φύσης".

Στην Σικελία με Suzuki GSX-S 1000GT - Α' ανταπόκριση

Το ταξίδι της γαλάζιας SUZUKI GSX-S 1000GT στη Σικελία ξεκίνησε από το λιμάνι της Πάτρας με το υδάτινο δρομολόγιο PatraBari, συνεχίστηκε στην οδική διαδρομή Bari–Messina (440 χλμ.), ενώ στον πορθμό της Messina ένα άλλο πλεούμενο ανέλαβε να με αποβιβάσει στις ακτές της Σικελίας. Σύμφωνα με το δικό μου σχέδιο “αποικισμού” της Σικελίας, η πόλη Giardini-Naxos (66 χλμ. νότια της Messina) θα ήταν ο τόπος της πρώτης ανασυγκρότησής μου επί σικελικού εδάφους.

Στην Σικελία με Suzuki GSX-S 1000GT - Α' ανταπόκριση

Κτισμένη στους πρόποδες της Αίτνας από Χαλκιδείς Μεγαρείς, και Νάξιους αποίκους το 734 π.Χ., η Giardini-Naxos είναι η αρχαιότερη ελληνική αποικία της Σικελίας. Η Νάξος, που αποτέλεσε τη βάση για την ίδρυση των επόμενων ελληνικών αποικιών στο έδαφος της Σικελίας, καταστράφηκε τελικά το 403 π.Χ. από τον Διόνυσο των Συρακουσών. Στον χώρο της προκυμαίας, το λιτό ελληνοπρεπές μνημείο που αντίκρισα συγκινημένος, ήταν αφιερωμένο στους πρώτους Έλληνες ιδρυτές της πόλης.

Στην Σικελία με Suzuki GSX-S 1000GT - Α' ανταπόκριση

Η παραθαλάσσια Catania, κτισμένη 46 χλμ. νότια της Giardini–Naxos, είχε γνωρίσει (με αρκετά καταστροφικό τρόπο) τις συνέπειες από τη δραστηριότητα του ηφαιστείου της Αίτνας - το 1693 ισοπεδώθηκε σχεδόν ολοκληρωτικά από έναν ισχυρότατο σεισμό. Η περιπλάνηση στα αστικά όρια της Catania μού αποκάλυψε μια πόλη με κυρίαρχο αρχιτεκτονικό ρυθμό το μπαρόκ (κυρίως στα δημόσια κτίρια και στις εκκλησίες), ενώ στην επαφή με τους καλοσυνάτους κατοίκους διέκρινα ενθουσιασμένος ένα ταμπεραμέντο οικείο, μεσογειακό!

Στην Σικελία με Suzuki GSX-S 1000GT - Α' ανταπόκριση

Μετά την Catania, η γαλάζια SUZUKI GSX-S 1000GT με ταξίδεψε κατόπιν στις Συρακούσες (68 χλμ. νοτιότερα), την πατρίδα του Αρχιμήδη, που ιδρύθηκε το 734 π.Χ. από Κορίνθιους αποίκους υπό τον οικιστή Αρχία. Εδώ, πρώτη μέριμνά μου ήταν η επίσκεψη στον άκρως ενδιαφέροτα αρχαιολογικό χώρο-πάρκο της πόλης. Δεσπόζουσα θέση στα διασωθέντα μνημεία του χώρου είχε το καλοδιατηρημένο αρχαιοελληνικό θέατρο (5ο αιώνα π. Χ.), ενώ σημείο αναφοράς αποτελούσαν επίσης οι πάμπολλες υπόγειες κατακόμβες, ο βωμός του Ιέρωνα Β΄ και το "Αυτί του Διονύσου".

Στην Σικελία με Suzuki GSX-S 1000GT - Α' ανταπόκριση

Η γνωριμία μου με τις Συρακούσες συνεχίστηκε –και ολοκληρώθηκε– με τη μετάβασή μου στο νησάκι Ορτυγία, που αποτελεί τμήμα της παλαιάς πόλης των Συρακουσών και συνδέεται με μια μικρή γέφυρα. Για τις επόμενες ώρες της μέρας, το γραφικό νησί των Συρακουσών παραδόθηκε στις αχόρταγες εξερευνητικές μου διαθέσεις, τις οποίες και ικανοποίησα σε μεγάλο βαθμό περπατώντας όλο το νησί.    

Επιβλητικά μεσαιωνικά κτίσματα, θρησκευτικοί ναοί με αντιπροσωπευτικές μπαρόκ καλλιτεχνικές εκφράσεις, πλατείες διακοσμημένες με περίτεχνα σιντριβάνια, παλάτια με αρχιτεκτονικά στοιχεία της γοτθικής εποχής και ερείπια ναών της αρχαιοελληνικής περιόδου μού διηγήθηκαν την ιστορία της Ορτυγίας, εκεί όπου –σύμφωνα με το ομηρικό έπος της Οδύσσειας– βρισκόταν φυλακισμένος ο Οδυσσέας από την Καλυψώ…

Κωνσταντίνος Μητσάκης, KOVE 800X Pro, Silk Road - Ο απολογισμός

Η άποψη του γνωστού ταξιδιώτη για τη νέα Adventure μοτοσυκλέτα της KOVE μετά από 9.139 χιλιομέτρα στο Δρόμο του Μεταξιού
Κωνσταντίνος Μητσάκης και Kove 800X Pro
Από τον

Κωνσταντίνο Μητσάκη

23/5/2024

Μετά από ένα ταξίδι 18 ημερών και 9.000+ χιλιομέτρων στη σέλα της KOVE 800X PRO, μιας πολυαναμενόμενης μοτοσυκλέτας που έκανε τις πρώτες της ταξινομήσεις στην Ελλάδα τον Απρίλιο το 2024, ο Κωνσταντίνος Μητσάκης κάνει τον απολογισμό του ταξιδιού όσον αφορά στη συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας που τον συνόδευσε στον "δρόμο του μεταξιού".

Αμέσως μετά το Πάσχα, η μαύρη KOVE 800X PRO ξεκίνησε από την Ελλάδα για ένα ταξίδι πάνω στους Δρόμους του Μεταξιού, συνολικής διάρκειας 18 ημερών, όπου θα έπρεπε να καλύψει περισσότερα από 9.000 χιλιόμετρα. Έχοντας ήδη κάνει τα πρώτα 1000 χιλιόμετρα στα πάτρια εδάφη και μάλιστα τα περισσότερα από αυτά στη διάρκεια των Test Rides της Έκθεσης Μοτοσυκλέτας, ο Κωνσταντήνος Μητσάκης με την KOVE 800X PRO βρέθηκαν στη βορειοδυτική Τουρκία και από εκεί πήραν το δρόμο προς την Άπω Ανατολή. Στο επικών διαστάσεων ταξίδι τους, πέρασαν από χιονισμένα βουνά και ατελείωτους μοναχικούς δρόμους μέσα στην αφιλόξενη έρημο. Ταυτόχρονα όμως αποτύπωσαν μοναδικές εικόνες και μας υπενθύμισαν την ιστορία χιλιάδων ετών και χαμένων αυτοκρατοριών. Χρειάστηκε να καλύπτει έως και 800 χιλιόμετρα την ημέρα σε αυτούς τους δύσκολους δρόμους, που ελάχιστα έχουν αλλάξει από τα χρόνια της αρχαιότητας και ο κινητήρας της KOVE να δουλεύει ασταμάτητα μέχρι και δέκα ώρες κάθε ημέρα, χωρίς καμία φροντίδα, καθώς ο “σύγχρονος πολιτισμός” ήταν πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά της. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, η μαύρη KOVE 800X PRO είχε πλέον ξεπεράσει κατά πολύ τα 10.000 χιλιόμετρα στον ολικό χιλιομετρητή της, παραμένοντας όμως απροβλημάτιστη μέχρι τέλους. Ήρθε λοιπόν η ώρα του απολογισμού και ο πιο κατάλληλος άνθρωπος να τον κάνει είναι φυσικά εκείνος που ήταν πάνω στη σέλα της σε αυτό το μακρινό ταξίδι:

Kove 800x pro

“KOVE 800X PRO - ΜΙΑ ΑΝΕΤΗ & ΑΞΙΟΠΙΣΤΗ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑ…
Έχοντας αποβιβαστεί στη Χίο, ξεκίνησα να καταγράψω εντυπώσεις και συμπεράσματα από την ταξιδιωτική συμβίωση μου με την πρωτοεμφανιζόμενη KOVE 800X PRO. Πίνοντας χαλαρά ένα φραπέ γλυκό με γάλα, τα πλήκτρα του laptop πήραν φωτιά, προκειμένου να απαντήσω στις εύλογες απορίες και στα επίμονα ερωτήματα που λάμβανα καθοδόν όλες τις προηγούμενες μέρες… 

Kove 800x pro

Ταξιδεύοντας απροβλημάτιστα στη σέλα της KOVE 800X PRO για 9.139 χλμ. -και μάλιστα σε μόλις 18 ημέρες- διαπίστωσα πως η σωματική κόπωση στα πολύωρα ταξίδια πάνω σε απαιτητικές διαδρομές είναι μικρότερη αν έχεις μια μοτοσυκλέτα που είναι εύκολη και άνετη στην οδήγηση -άνετη μοτοσυκλέτα δεν είναι μόνο εκείνη που έχει μεγάλη, αφράτη σέλα και τεράστιο φαίρινγκ. Χάρη στο πολύ μικρότερο βάρος της (σε σχέση με κάθε άλλη μοτοσυκλέτα στην κατηγορία της), η KOVE 800X PRO, αν και φορτωμένη με όλα όσα χρειάζονταν για ένα τέτοιο ταξίδι, δεν ζύγιζε περισσότερο από μια On-Off αντίστοιχου κυβισμού που είναι εντελώς άδεια από καύσιμο και χωρίς μπαγκάζια! Μιλάμε για ένα μεγάλο πλεονέκτημα, που σε συνδυασμό με το λογικό ύψος της σέλας, με βοηθούσε να πατώ με σιγουριά στο έδαφος, ειδικά στις χωμάτινες περιηγήσεις...

Kove 800x pro

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, ο δικύλινδρος κινητήρας της μοτοσυκλέτας με ενθουσίασε με την άφθονη δύναμη και ροπή του. Αλλαγή λαδιών δεν έγινε (και δεν συμπλήρωσα σταγόνα λάδι), ενώ και μετά από 10-12 ώρες συνεχούς οδήγησης (800–850 χλμ. ημερησίως) ο κινητήρας έδειχνε πάντα ξεκούραστος και πρόθυμος να ανταποκριθεί στα όποια “βίτσια” μου… 

Kove 800x pro

Στα θετικά οι ρυθμιζόμενες αναρτήσεις, τα δυνατά φρένα και η λογική κατανάλωση (5,5lt–6,0lt /100 km, με ταχύτητες 110–130 km/h), ενώ η οθόνη TFT που δεν έχει αντανακλάσεις και διάβαζα τις ενδείξεις της σε όλες τις συνθήκες. Εν κατακλείδι, η KOVE 800X PRO ανταποκρίθηκε απόλυτα στις τρεις βασικές απαιτήσεις που έχω από μια μοτοσυκλέτα: αξιοπιστία, άνεση, λειτουργικότητα…”

Ετικέτες