WSBK Phillip Island, FP1 και FP2 - Στον δικό τους ρυθμό Bulega και Ducati

Σε Panigale V4R οι 4 πρώτοι χρόνοι - Πτώσεις για Toprak και Bautista 
Nicolo Bulega - Phillip Island WorldSBK 2025 - Ducati
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

21/2/2025

Από εκεί που τελείωσε τo επίσημο Test ξεκίνησε ο Nicolo Bulega (Aruba.it Racing - Ducati) στα δύο sessions των ελεύθερων δοκιμαστικών για τον πρώτο γύρο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Superbike.

Αναμφίβολα το Phillip Island είναι μια πίστα που αρέσει στον Bulega και ταιριάζει και στο Panigale V4R, με το δίδυμο να συνεχίζει να κάνει επίδειξη ισχύος στους αντιπάλους του που δεν δείχνουν ικανοί να το απειλήσουν.

Ο Ιταλός βρέθηκε στην κορυφή των ελεύθερων δοκιμαστικών τόσο στο πρώτο όσο και στο δεύτερο session κινούμενος με αντίστοιχο ρυθμό και σταθερότητα στο γυρολογιό του με αυτά που είχε και στις τελευταίες επίσημες δοκιμές της χρονιάς (ο μόνος που κατέβηκε κάτω από το 1'29), οι οποίες έγιναν επίσης στην Αυστραλία πριν από λίγες ημέρες.

Πίσω του βρέθηκε ένα ακόμη Ducati, εκείνο του Andrea Iannone (Team Pata Go Eleven) που έδειξε επίσης σταθερότητα στους χρόνους του, με τη διαφορά ωστόσο μεταξύ των δύο Ιταλών να βρίσκεται στα 3,5 δέκατα του δευτερολέπτου.

WorldSBK 2025 Phillip Island

Στην τρίτη θέση βρέθηκε ο έτερος αναβάτης της Aruba.it Racing με τον Alvaro Bautista -είχε και μια πτώση- να απέχει σε απόλυτο χρόνο σχεδόν έξι δέκατα από τον Bulega, ήταν ωστόσο επίσης πολύ σταθερός στο γυρολόγιό του, ενώ πίσω του με λιγότερο από ένα εκατοστό του δευτερολέπτου από τον Ισπανό πήρε κατάταξη ο Danilo Petrucci (Barni Spark Racing Team).

Η πρώτη πεντάδα έκλεισε με τον παγκόσμιο πρωταθλητή Toprak Razgatlioglu (ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team) που είχε πτώση στο FP1, ευτυχώς ανώδυνη και έκανε τον καλύτερο χρόνο του στο FP2. 

Πρώτος Ιάπωνας κατασκευαστής η Yamaha στην έκτη θέση με τον Dominique Aegerter (GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team) να βρίσκεται ωστόσο σχεδόν ένα δευτερόλεπτο μακριά από την κορυφή.

WorldSBK 2025 Phillip Island

Αναφορικά με τους υπόλοιπους κατασκευαστές ο Alex Lowes (bimota by Kawasaki Racing Team) ειχε τον 9ο καλύτερο χρόνο της ημέρας με 1'29.837, ενώ ο Gerloff (Kawasaki WorldSBK Team) "έφερε" το μοναδικό εργοστασιακό Kawasaki στη 15η θέση με 1'30.193. Πρώτο Honda εκείνο του Xavier Vierge (Honda HRC) στην 16η θέση με πάνω από 1,4 δλ. διαφορά από την κορυφή (1'30.205)

1. Nicolo Bulega (Aruba.it Racing - Ducati) 1’28.790s
2. Andrea Iannone (Team Pata Go Eleven) 1'29.196, +0.406s
3. Alvaro Bautista (Aruba.it Racing – Ducati) 1'29.515, +0.725s
4. Danilo Petrucci (Barni Spark Racing Team) 1'29.584, +0.794s
5. Toprak Razgatlioglu (ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team) 1'29.599, +0.809s
6. Dominique Aegerter (GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team)1'29.739 +0.949s

Motul WSBK, Misano: Εκτός μάχης ξανά ο Jake Dixon - Τον αντικαθιστά ο Ryan Vickers στη Honda HRC

Συνεχίζεται η ταλαιπωρία με τα προβλήματα τραυματισμού για τον Βρετανό
Vickers to replace Dixon
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

4/6/2026

Η πρώτη σεζόν του Jake Dixon στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Superbike εξελίσσεται πολύ διαφορετικά από ό,τι θα περίμενε ο ίδιος και η Honda HRC. Ο Βρετανός αναβάτης, που έχασε το ξεκίνημα της χρονιάς λόγω σοβαρού τραυματισμού στον καρπό κατά τη διάρκεια των χειμερινών δοκιμών, θα απουσιάσει και από τον γύρο του Misano στις 12-14 Ιουνίου, καθώς η αποθεραπεία του απαιτεί περισσότερο χρόνο.

Ο πρώην διεκδικητής του τίτλου στη Moto2 πραγματοποίησε το πολυαναμενόμενο ντεμπούτο του με την εργοστασιακή Honda στον προηγούμενο αγώνα της Aragon, όμως η επιστροφή του αποδείχθηκε σύντομη.

Παρότι κατάφερε να ολοκληρώσει τον πρώτο αγώνα του Σαββατοκύριακου, οι ενοχλήσεις και η κόπωση στον τραυματισμένο καρπό αυξήθηκαν σημαντικά, με αποτέλεσμα να κριθεί ακατάλληλος για συμμετοχή στους αγώνες της Κυριακής μετά το warm-up.

Ο τραυματισμός εξακολουθεί να τον περιορίζει

Μετά την αποχώρησή του από την Aragon, ο Dixon είχε δηλώσει πως δεν διέθετε ακόμη την απαιτούμενη δύναμη για να αντέξει τις απαιτήσεις ενός πλήρους αγωνιστικού τριημέρου.

Η Honda είχε αρχικά εκφράσει την αισιοδοξία ότι ο Βρετανός θα επέστρεφε στο Misano δίπλα στον Somkiat Chantra, όμως η κατάσταση εξελίχθηκε διαφορετικά.

Στη νεότερη ενημέρωσή της, η Honda HRC ανέφερε ότι, “Παρά την ενθαρρυντική πρόοδο, ο Jake χρειάζεται να αξιοποιήσει στο μέγιστο το επόμενο στάδιο του προγράμματος αποκατάστασης κατά τις τέσσερις εβδομάδες που απομένουν έως τον αγώνα του Donington.”

Ως αποτέλεσμα, ο Dixon δεν θα λάβει μέρος στο Misano.

Dixon

Ο Ryan Vickers παίρνει τη θέση του

Η Honda έχει ήδη χρησιμοποιήσει αρκετούς αναβάτες ως αντικαταστάτες του Dixon κατά τη διάρκεια της φετινής σεζόν. Αρχικά επιστρατεύτηκε ο Jonathan Rea, ενώ αργότερα αγωνίστηκε και ο Yuki Kunii.

Για το Misano, όμως, η επιλογή της ομάδας είναι διαφορετική. Ο Ryan Vickers θα βρεθεί στο γκαράζ της Honda HRC δίπλα στον Somkiat Chantra, όπως επιβεβαίωσε επίσημα η ομάδα.

Ο Βρετανός διαθέτει ήδη εμπειρία από το WorldSBK, καθώς αγωνίστηκε ολόκληρη τη σεζόν του 2025 με τη Motocorsa Racing Ducati. Η καλύτερη επίδοσή του ήταν η έβδομη θέση στην Ουγγαρία, ενώ φέτος συμμετείχε ως wildcard στον εναρκτήριο αγώνα του Phillip Island με τη Honda, κατακτώντας έναν βαθμό χάρη στη 15η θέση.

Στόχος η επιστροφή στο Donington

Η απόφαση της Honda δείχνει ότι προτεραιότητα αποτελεί πλέον η πλήρης αποκατάσταση του Dixon και όχι μια βιαστική επιστροφή στη δράση.

Με το Donington Park να ακολουθεί μετά το Misano, η βρετανική πίστα θεωρείται πλέον ο πιο ρεαλιστικός στόχος για την επιστροφή του 29χρονου αναβάτη, ο οποίος εξακολουθεί να προσπαθεί να αφήσει πίσω του έναν τραυματισμό που έχει επηρεάσει καθοριστικά το ξεκίνημα της καριέρας του στο WorldSBK.

Μέχρι τότε, ο Ryan Vickers θα έχει την ευκαιρία να αποδείξει την αξία του απέναντι στον ανταγωνισμό της κορυφαίας κατηγορίας παραγωγής μοτοσυκλετών, εκπροσωπώντας τα χρώματα της Honda HRC στο Misano.