Alvaro Bautista vs Ana Carrasco - “Είσαι ερασιτέχνιδα και αργή” “Εσύ είσαι σεξιστής”

Πόλεμος δηλώσεων με αφορμή την πτώση του Πρωταθλητή WSBK στη Jerez
Bautista vs Carrasco
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

30/1/2023

Ο Πρωταθλητής WSBK 2022 Alvaro Bautista σημείωσε τον τρίτο καλύτερο χρόνο στα δοκιμαστικά WSBK στη Jerez (25-26/1) εν όψει της νέας σεζόν, όμως μια πτώση που είχε με το Panigale V4 R στάθηκε αφορμή για να ξεκινήσει διένεξη με την Πρωταθλήτρια WSSP300 του 2018 Ana Carrasco.

Μετά την πτώση του την Τετάρτη, στην πρώτη στροφή της Jerez, ο Bautista έκανε την εξής δήλωση: “Είχα την Ana Carrasco περίπου μισή ευθεία μπροστά μου, αλλά την πλησίασα υπερβολικά γρήγορα στη ζώνη για τα φρένα. Έπρεπε να ισιώσω τη μοτοσυκλέτα (σσ. για να μην πέσει πάνω στην Carrasco), βγήκα στο εξωτερικό της στροφής με τη βρώμικη άσφαλτο, έχασα τον μπροστινό τροχό και έπεσα. Η Ana θα έπρεπε να οδηγεί με τους αρχάριους, αυτή τη στιγμή είναι πολύ αργή για να συμμετέχει στο ίδιο session με τους αναβάτες Superbike και Supersport. Δεν είναι ασφαλές αυτό.”

Κατά τη διάρκεια του session, η Carrasco προπονούνταν με ένα Yamaha R6, καθώς προετοιμάζεται για την δεύτερη σεζόν της στη Moto3, όπου επέστρεψε το 2022 μετά από 5 χρόνια στο WSSP300 όπου στέφθηκε Παγκόσμια Πρωταθλήτρια το 2018.

Αφού το Speedweek δημοσίευσε τη δήλωση του Bautista, η Carrasco έσπευσε να απαντήσει: “Μιλάς για ερασιτέχνες επειδή είμαι γυναίκα; Παγκόσμιε Πρωταθλητή, είδα το pit-board σου στη γραμμή τερματισμού, και ήξερα πως ερχόσουν. Μεταξύ Τ1 και Τ2 (σς. στις διαδοχικές πρώτες δύο στροφές μετά την ευθεία τερματισμού) γύρισα να δω πότε θα με πέρναγες, και σε είδα να πέφτεις… οπότε μην επινοείς ιστορίες.”

Μερίδιο του προβλήματος ανήκει σίγουρα στη διοργάνωση που επέτρεψε στους αναβάτες World Supersport να συμμετάσχουν στο ίδιο session με τους αναβάτες World Superbike. Ταχύτερος αναβάτης από τα WSSP ήταν ο Niccolo Bulega με ταχύτερο χρόνο 1:41.685, στην 21η θέση του συνολικού ρόστερ, απέναντι στο 1:38.269 του ταχύτερου αναβάτη του διήμερου τεστ, Toprak Razgatlioglu. Σίγουρα αυτά τα 3+ δευτερόλεπτα διαφοράς μεταξύ Bulega και Razgatlioglu είναι διαφορά που δεν εγκυμονεί πολλούς κινδύνους, όμως παρακάτω οι χρόνοι των αναβατών WSSP πέφτουν δραματικά, για να φτάσουμε στους Roberto Garcia με 1:44.574, Yuta Okay με 1:46, David Munoz με 1:47, και Ana Carrasco με 1:48.906. Εδώ μιλάμε για 8-10 δευτερόλεπτα πιο αργούς χρόνους, κάτι που σίγουρα δεν είναι ασφαλές, με την Carrasco να είναι η πιο αργή όλων. Με 10 δευτερόλεπτα διαφορά από τον Toprak -αλλά και χωρίς να συμμετέχει στο WSSP του 2023-, σίγουρα δεν θα έπρεπε να βρίσκεται στην πίστα την ίδια στιγμή με τους αναβάτες WSBK.

Από την άλλη, η άποψη της Carrasco για σεξιστική συμπεριφορά από τον Bautista είναι καταφανώς δική της ερμηνεία, καθώς ο Πρωταθλητής WSBK δεν είπε ποτέ κάτι για το φύλο της -ούτε και έχει κάνει σεξιστικές δηλώσεις στο παρελθόν-, αναφερόμενος μόνο στην ομολογουμένως τεράστια διαφορά χρόνων τους.

Ευτυχώς ο Bautista δεν τραυματίστηκε στην πτώση αυτή, και ελπίζουμε η Dorna να πάρει τα μέτρα της στο μέλλον για να μην συμβούν ξανά παρόμοια περιστατικά

Motul WorldSBK: Αύξηση προσέλευσης θεατών κατά 4,5% στη σεζόν του 2026

569.619 θεατές το 2026 - Στο Portimao η μεγαλύτερη προσέλευση της χρονιάς
WSBK
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

30/10/2026

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Superbike ολοκλήρωσε την 39η σεζόν της ιστορίας του με αυξημένη προσέλευση θεατών, καταγράφοντας άνοδο 4,5% σε σχέση με το 2025. Συνολικά 569.619 φίλοι των αγώνων βρέθηκαν στις πίστες των 12 γύρων της χρονιάς σε εννέα διαφορετικές χώρες.

Η αύξηση καταγράφηκε παρά το γεγονός ότι ο τίτλος των αναβατών κρίθηκε δύο γύρους πριν από το τέλος, σε αντίθεση με το 2025, όταν η μάχη παρέμεινε ανοιχτή μέχρι τον τελευταίο αγώνα. Η μέση προσέλευση ξεπέρασε τους 47.000 θεατές ανά αγωνιστικό τριήμερο.

Το Portimao στην κορυφή

Ο δεύτερος γύρος της χρονιάς, στην πίστα του Portimao στην Πορτογαλία, συγκέντρωσε το μεγαλύτερο κοινό της σεζόν, με 82.132 θεατές. Σημαντικό ρόλο έπαιξε φυσικά η παρουσία του Miguel Oliveira, ο οποίος έγινε ο πρώτος μόνιμος Πορτογάλος αναβάτης του WorldSBK από το 2005.

Oliveira

Ο Oliveira έδωσε στους συμπατριώτες του αρκετούς λόγους να γεμίσουν τις εξέδρες, καθώς κατέκτησε το πρώτο του βάθρο στον αγώνα του Σαββάτου και ακολούθησαν ακόμη δύο την Κυριακή, ολοκληρώνοντας το αγωνιστικό τριήμερο με τρία βάθρα.

Η φετινή προσέλευση ήταν σχεδόν 30.000 θεατές μεγαλύτερη από την αντίστοιχη περσινή, ενώ ξεπέρασε κατά περίπου 26.000 το προηγούμενο ρεκόρ της πίστας, που είχε σημειωθεί το 2019.

Ρεκόρ σε Πορτογαλία και Ιταλία

Η αυξημένη προσέλευση δεν περιορίστηκε στο Portimao. Στο Estoril, περίπου 190 χιλιόμετρα βορειότερα, βρέθηκαν 36.257 θεατές, αριθμός που αποτελεί νέο ρεκόρ για την πίστα και ξεπερνά κατά περισσότερους από 2.000 το προηγούμενο, που είχε καταγραφεί το 2025.

Bulega

Ρεκόρ σημειώθηκαν και στους δύο ιταλικούς γύρους. Στο Misano, ο έβδομος γύρος του πρωταθλήματος συγκέντρωσε 76.170 θεατές, καταγράφοντας την υψηλότερη προσέλευση από το 2015 τουλάχιστον.

Στην Cremona, η στέψη του Nicolo Bulega ως Παγκόσμιου Πρωταθλητή για το 2026 έγινε μπροστά σε 45.977 θεατές. Πρόκειται για νέο ρεκόρ στα τρία χρόνια που το WorldSBK επισκέπτεται την πίστα, με διαφορά σχεδόν 2.000 θεατών από την προηγούμενη καλύτερη επίδοση.

Η προσέλευση ανά αγώνα το 2026

Γύρος

Θεατές

Αυστραλία

47.532

Πορτογαλία

82.132

Ολλανδία

57.494

Ουγγαρία

Δεν ανακοινώθηκε

Τσεχία

53.952

Aragon

28.387

Emilia-Romagna (Misano)

76.170

Ηνωμένο Βασίλειο

50.881

Γαλλία

50.013

Ιταλία (Cremona)

45.977

Estoril

36.257

Ισπανία

40.824

Bulega

Συνολικά, το WorldSBK προσέλκυσε 569.619 θεατές μέσα στο 2026, σημειώνοντας αύξηση 4,5% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.