Alvaro Bautista vs Ana Carrasco - “Είσαι ερασιτέχνιδα και αργή” “Εσύ είσαι σεξιστής”

Πόλεμος δηλώσεων με αφορμή την πτώση του Πρωταθλητή WSBK στη Jerez
Bautista vs Carrasco
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

30/1/2023

Ο Πρωταθλητής WSBK 2022 Alvaro Bautista σημείωσε τον τρίτο καλύτερο χρόνο στα δοκιμαστικά WSBK στη Jerez (25-26/1) εν όψει της νέας σεζόν, όμως μια πτώση που είχε με το Panigale V4 R στάθηκε αφορμή για να ξεκινήσει διένεξη με την Πρωταθλήτρια WSSP300 του 2018 Ana Carrasco.

Μετά την πτώση του την Τετάρτη, στην πρώτη στροφή της Jerez, ο Bautista έκανε την εξής δήλωση: “Είχα την Ana Carrasco περίπου μισή ευθεία μπροστά μου, αλλά την πλησίασα υπερβολικά γρήγορα στη ζώνη για τα φρένα. Έπρεπε να ισιώσω τη μοτοσυκλέτα (σσ. για να μην πέσει πάνω στην Carrasco), βγήκα στο εξωτερικό της στροφής με τη βρώμικη άσφαλτο, έχασα τον μπροστινό τροχό και έπεσα. Η Ana θα έπρεπε να οδηγεί με τους αρχάριους, αυτή τη στιγμή είναι πολύ αργή για να συμμετέχει στο ίδιο session με τους αναβάτες Superbike και Supersport. Δεν είναι ασφαλές αυτό.”

Κατά τη διάρκεια του session, η Carrasco προπονούνταν με ένα Yamaha R6, καθώς προετοιμάζεται για την δεύτερη σεζόν της στη Moto3, όπου επέστρεψε το 2022 μετά από 5 χρόνια στο WSSP300 όπου στέφθηκε Παγκόσμια Πρωταθλήτρια το 2018.

Αφού το Speedweek δημοσίευσε τη δήλωση του Bautista, η Carrasco έσπευσε να απαντήσει: “Μιλάς για ερασιτέχνες επειδή είμαι γυναίκα; Παγκόσμιε Πρωταθλητή, είδα το pit-board σου στη γραμμή τερματισμού, και ήξερα πως ερχόσουν. Μεταξύ Τ1 και Τ2 (σς. στις διαδοχικές πρώτες δύο στροφές μετά την ευθεία τερματισμού) γύρισα να δω πότε θα με πέρναγες, και σε είδα να πέφτεις… οπότε μην επινοείς ιστορίες.”

Μερίδιο του προβλήματος ανήκει σίγουρα στη διοργάνωση που επέτρεψε στους αναβάτες World Supersport να συμμετάσχουν στο ίδιο session με τους αναβάτες World Superbike. Ταχύτερος αναβάτης από τα WSSP ήταν ο Niccolo Bulega με ταχύτερο χρόνο 1:41.685, στην 21η θέση του συνολικού ρόστερ, απέναντι στο 1:38.269 του ταχύτερου αναβάτη του διήμερου τεστ, Toprak Razgatlioglu. Σίγουρα αυτά τα 3+ δευτερόλεπτα διαφοράς μεταξύ Bulega και Razgatlioglu είναι διαφορά που δεν εγκυμονεί πολλούς κινδύνους, όμως παρακάτω οι χρόνοι των αναβατών WSSP πέφτουν δραματικά, για να φτάσουμε στους Roberto Garcia με 1:44.574, Yuta Okay με 1:46, David Munoz με 1:47, και Ana Carrasco με 1:48.906. Εδώ μιλάμε για 8-10 δευτερόλεπτα πιο αργούς χρόνους, κάτι που σίγουρα δεν είναι ασφαλές, με την Carrasco να είναι η πιο αργή όλων. Με 10 δευτερόλεπτα διαφορά από τον Toprak -αλλά και χωρίς να συμμετέχει στο WSSP του 2023-, σίγουρα δεν θα έπρεπε να βρίσκεται στην πίστα την ίδια στιγμή με τους αναβάτες WSBK.

Από την άλλη, η άποψη της Carrasco για σεξιστική συμπεριφορά από τον Bautista είναι καταφανώς δική της ερμηνεία, καθώς ο Πρωταθλητής WSBK δεν είπε ποτέ κάτι για το φύλο της -ούτε και έχει κάνει σεξιστικές δηλώσεις στο παρελθόν-, αναφερόμενος μόνο στην ομολογουμένως τεράστια διαφορά χρόνων τους.

Ευτυχώς ο Bautista δεν τραυματίστηκε στην πτώση αυτή, και ελπίζουμε η Dorna να πάρει τα μέτρα της στο μέλλον για να μην συμβούν ξανά παρόμοια περιστατικά

Ο Προμηθέας της Bimota - Χαρίζοντάς τη φωτιά των Θεών στους κοινούς θνητούς [VIDEO]

Απολαυστικό ντοκιμαντέρ 45 λεπτών για την επιστροφή των Ιταλών στους αγώνες WorldSBK
Bimota Prometeo
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

11/2/2026

Στη συναρπαστική ιστορία που αφηγείται το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ, εμπλέκονται μια εταιρεία 15 μόλις ατόμων, στο Ρίμινι με μοναδική τεχνογνωσία πλαισίων, ένας ιαπωνικός κολοσσός μοτοσυκλετών και όχι μόνο, μια αγωνιστική ομάδα δυο Καταλανών αδελφών (Guim & Biel Roda) και δυο αγωνιζόμενοι -Βρετανός και Ιταλός- με τα ίδια 4 γράμματα στο πρώτο τους όνομα.

Το εξαιρετικά καλογυρισμένο ντοκιμαντέρ της Bimota, αφορά στην επιστροφή του μικρού αλλά εμβληματικού κατασκευαστή πλαισίων στους αγώνες WorldSBK με τη βοήθεια της μητρικής εταιρείας Kawasaki που την αγόρασε το 2019, και στην κατάκτηση των πρώτων της βάθρων εδώ και 20 χρόνια!

Υπέροχα πλάνα, παραλειπόμενα, εντυπωσιακές ιστορίες, και αφήγηση από κορυφαίους πρωταγωνιστές του νέου κεφαλαίου της εταιρείας, όπως από τον Διευθυντή της Bimota, Pierluigi Marconi, τον Team Manager της αγωνιστικής ομάδας της bbkrt (Bimota by Kawasaki Racing TEAM) Guim Roda, και τους αγωνιζόμενους του WorldSBK Alex Lowes και Axel Bassani συνθέτουν ένα 45λεπτο διαμάντι, πάνω στην αγωνιστική αναγέννηση της εμβληματικής φίρμας των Valerino BIanchi, Giuseppe MOrri και Massimo TAmburini.

Η Bimota ιδρύθηκε το 1973 στο Ρίμινι, και ειδικεύτηκε στην παρουσίαση μοντέλων που χρησιμοποιούσαν κινητήρες άλλων εταιρειών, με πλαίσια Bimota. Ανάλογα ήταν και τα ονόματα των μοτοσυκλετών της: DB3, DB5, κλπ. αναφερόταν σε μοτοσυκλέτες με κινητήρα Ducati και πλαίσια της Bimota, YB με κινητήρες Yamaha, κ.ο.κ.

Το παρελθόν

Οι αγωνιστικές επιτυχίες της Bimota ξεκινούν το 1980, όταν ο Jon Ekerold κέρδισε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 350 με μια YB μοτοσυκλέτα, ενώ ο Virginio Ferrari κέρδισε τον τίτλο του 1987 στη Formula TT και ο Davide Tardozzi κέρδισε τον παρθενικό αγώνα του WorldSBK με Bimota, ενώ κατετάγη 3ος στη σεζόν!

Το 2000 ο Anthony Gobert κέρδισε με Bimota σε βροχερές συνθήκες στο Phillip Island, ενώ η προσπάθεια της εταιρεία να λάβει μέρος στο WorldSBK του 2014 με τους Ayrton Badovini και Christian Iddon έπεσε στο κενό όταν η Bimota δεν κατάφερε να παράγει αρκετές BB3 ώστε να πάρει έγκριση τύπου για τη συμμετοχή της.

Θυμίζουμε πως το 2000 η Bimota χρεοκόπησε, ενώ κατοπινές προσπάθειες για αναβίωσή της δεν κατάφεραν να την αναστήσουν, μέχρι που το 2019 η Kawasaki αγόρασε το 49,9% της ιταλικής εταιρείας, και έκανε αυτό που δεν μπόρεσαν όλοι οι άλλοι.

Bimota

Η Bimota ξεκίνησε το νέο κεφάλαιό της αρχικά με την παρουσίαση της φρέσκιας Tesi H2 που χρησιμοποιεί τον H2 κινητήρα των 231 hp της Kawasaki, συνδυάζοντάς τον με Hub-steering μπροστά, ενώ συνέχισε με την Tesi H2 Tera στην Adventure κατηγορία, την KB4 στα νέο-ρετρό Superbikes, την BX450 στα Enduro και τέλος με την KB998 Rimini η οποία ξεκίνησε ως Prometeo project – project Προμηθέας, και αποτελεί και το κεντρικό θέμα του ντοκιμαντέρ μας. Οι Ιταλοί έδωσαν το όνομα του ήρωα της ελληνικής μυθολογίας στο project τους, θέλοντας να δείξουν πως η Bimota χαρίζει τις επιδόσεις του WorldSBK στους θνητούς, με την Rimini παραγωγής που μπορεί να αγοράσουν οι “κοινοί θνητοί”. Εντάξει, το διορθώνουμε, οι κοινοί θνητοί με χοντρά πορτοφόλια.

Να θυμίσουμε εδώ πως η Bimota αντιπροσωπεύεται και στη χώρα μας στη νέα της εποχή, από την KSR Hellas, η οποία έχει ανακοινώσει και τιμές για τα Tesi H2 Terra και KB998 Rimini, με την τελευταία να τιμάται στα 49.900 ευρώ.

Lowes

Στην πρώτη σεζόν της επιστροφή της στο WorldSBK η Bimota κατάφερε να δείξει ανταγωνιστική με το καλημέρα, παίρνοντας βάθρα, την 6η θέση γενικής του Πρωταθλήματος με τον Lowes (10ος ήταν ο Basani), και την 5η θέση στις εταιρείες, μία θέση πάνω από το HRC!

Bimota by Kawasaki Racing Team 2026

Η ομάδα της Bimota by Kawasaki συνεχίζει τώρα στο 2026, με πολύ δυνατές θέσεις στα πρώτα δοκιμαστικά πριν την έναρξη της σεζόν, ενώ οι επιδόσεις του 2025 οδηγούν στην εξάπλωση των Rimini και σε άλλα Πρωταθλήματα, με πιο σημαντική τη συμμετοχή της μοτοσυκλέτας στο BSB 2026 με την FS-3 Racing, πρώην ομάδα της Kawasaki, με τους Ιάπωνες να δουλεύουν στο ίδιο μοντέλο εξέλιξης που δούλεψαν στο WorldSBK.

Κι αν δεν ξέρετε ιταλικά, θυμηθείτε να ενεργοποιήσετε τους υπότιτλους του Youtube.