Alvaro Bautista vs Ana Carrasco - “Είσαι ερασιτέχνιδα και αργή” “Εσύ είσαι σεξιστής”

Πόλεμος δηλώσεων με αφορμή την πτώση του Πρωταθλητή WSBK στη Jerez
Bautista vs Carrasco
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

30/1/2023

Ο Πρωταθλητής WSBK 2022 Alvaro Bautista σημείωσε τον τρίτο καλύτερο χρόνο στα δοκιμαστικά WSBK στη Jerez (25-26/1) εν όψει της νέας σεζόν, όμως μια πτώση που είχε με το Panigale V4 R στάθηκε αφορμή για να ξεκινήσει διένεξη με την Πρωταθλήτρια WSSP300 του 2018 Ana Carrasco.

Μετά την πτώση του την Τετάρτη, στην πρώτη στροφή της Jerez, ο Bautista έκανε την εξής δήλωση: “Είχα την Ana Carrasco περίπου μισή ευθεία μπροστά μου, αλλά την πλησίασα υπερβολικά γρήγορα στη ζώνη για τα φρένα. Έπρεπε να ισιώσω τη μοτοσυκλέτα (σσ. για να μην πέσει πάνω στην Carrasco), βγήκα στο εξωτερικό της στροφής με τη βρώμικη άσφαλτο, έχασα τον μπροστινό τροχό και έπεσα. Η Ana θα έπρεπε να οδηγεί με τους αρχάριους, αυτή τη στιγμή είναι πολύ αργή για να συμμετέχει στο ίδιο session με τους αναβάτες Superbike και Supersport. Δεν είναι ασφαλές αυτό.”

Κατά τη διάρκεια του session, η Carrasco προπονούνταν με ένα Yamaha R6, καθώς προετοιμάζεται για την δεύτερη σεζόν της στη Moto3, όπου επέστρεψε το 2022 μετά από 5 χρόνια στο WSSP300 όπου στέφθηκε Παγκόσμια Πρωταθλήτρια το 2018.

Αφού το Speedweek δημοσίευσε τη δήλωση του Bautista, η Carrasco έσπευσε να απαντήσει: “Μιλάς για ερασιτέχνες επειδή είμαι γυναίκα; Παγκόσμιε Πρωταθλητή, είδα το pit-board σου στη γραμμή τερματισμού, και ήξερα πως ερχόσουν. Μεταξύ Τ1 και Τ2 (σς. στις διαδοχικές πρώτες δύο στροφές μετά την ευθεία τερματισμού) γύρισα να δω πότε θα με πέρναγες, και σε είδα να πέφτεις… οπότε μην επινοείς ιστορίες.”

Μερίδιο του προβλήματος ανήκει σίγουρα στη διοργάνωση που επέτρεψε στους αναβάτες World Supersport να συμμετάσχουν στο ίδιο session με τους αναβάτες World Superbike. Ταχύτερος αναβάτης από τα WSSP ήταν ο Niccolo Bulega με ταχύτερο χρόνο 1:41.685, στην 21η θέση του συνολικού ρόστερ, απέναντι στο 1:38.269 του ταχύτερου αναβάτη του διήμερου τεστ, Toprak Razgatlioglu. Σίγουρα αυτά τα 3+ δευτερόλεπτα διαφοράς μεταξύ Bulega και Razgatlioglu είναι διαφορά που δεν εγκυμονεί πολλούς κινδύνους, όμως παρακάτω οι χρόνοι των αναβατών WSSP πέφτουν δραματικά, για να φτάσουμε στους Roberto Garcia με 1:44.574, Yuta Okay με 1:46, David Munoz με 1:47, και Ana Carrasco με 1:48.906. Εδώ μιλάμε για 8-10 δευτερόλεπτα πιο αργούς χρόνους, κάτι που σίγουρα δεν είναι ασφαλές, με την Carrasco να είναι η πιο αργή όλων. Με 10 δευτερόλεπτα διαφορά από τον Toprak -αλλά και χωρίς να συμμετέχει στο WSSP του 2023-, σίγουρα δεν θα έπρεπε να βρίσκεται στην πίστα την ίδια στιγμή με τους αναβάτες WSBK.

Από την άλλη, η άποψη της Carrasco για σεξιστική συμπεριφορά από τον Bautista είναι καταφανώς δική της ερμηνεία, καθώς ο Πρωταθλητής WSBK δεν είπε ποτέ κάτι για το φύλο της -ούτε και έχει κάνει σεξιστικές δηλώσεις στο παρελθόν-, αναφερόμενος μόνο στην ομολογουμένως τεράστια διαφορά χρόνων τους.

Ευτυχώς ο Bautista δεν τραυματίστηκε στην πτώση αυτή, και ελπίζουμε η Dorna να πάρει τα μέτρα της στο μέλλον για να μην συμβούν ξανά παρόμοια περιστατικά

Motul WSBK – Με υποχρεωτικό pitstop αλλαγής ελαστικών ο αγώνας του Philip Island

Η νέα άσφαλτος προσφέρει καλύτερη πρόσφυση ωστόσο φθείρει πολύ γρήγορα τα ελαστικά
motomag Motul WSBK – Με υποχρεωτικό pitstop αλλαγής ελαστικών ο αγώνας του Philip Island
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

22/2/2024

Στο τεστ που έλαβε χώρα στην πίστα του Philip Island πριν από μερικές ημέρες προέκυψε ένα σημαντικό πρόβλημα όσον αφορά τα ελαστικά της Pirelli. Η νέα άσφαλτος της πίστας μπορεί πλέον να προσφέρει μεγαλύτερη πρόσφυση στους αναβάτες ωστόσο φθείρει πολύ γρήγορα τα ελαστικά των μοτοσυκλετών τους με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα ασφάλειας.

Την πρώτη ημέρα των δοκιμών στο Motul WSBK Philip Island που πραγματοποιήθηκαν πριν από μερικές ημέρες με την θερμοκρασία αέρα να είναι στους 19 βαθμούς και στην άσφαλτο 23 έως 30 δεν παρατηρήθηκαν ιδιαίτερα προβλήματα στα ελαστικά της Pirelli, την επόμενη μέρα όμως που οι θερμοκρασία ανέβηκε στην άσφαλτο κοντά στους 50 βαθμούς τότε ήταν που ξεκίνησαν τα προβλήματα.

Motul WSBK – Με υποχρεωτικό pitstop αλλαγής ελαστικών ο αγώνας του Philip Island

Μπορεί ο χρόνος που πέτυχε ο Toprak Razgatlioglu με την M 1000 RR να έφερε χαμόγελα στην BMW ωστόσο λίγο αργότερα τα πράγματα σοβάρεψαν όταν παρατήρησαν πως η φθορά των ελαστικών είναι πολύ μεγάλη κατά τη διάρκεια της προσομοίωσης αγώνα. Το ίδιο πρόβλημα είχαν όλες οι ομάδες που είδαν την φθορά των ελαστικών τους να είναι μεγάλη και σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με την Pirelli οι κάτω από 30 βαθμούς Κελσίου θερμοκρασίες στην άσφαλτο της πίστας δεν αποτελούν πρόβλημα. Αντίθετα, οι υψηλότερες θερμοκρασίες, σύμφωνα με αυτές που καταγράφηκαν στις δοκιμές της Τρίτης, θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη διάρκεια ζωής των ελαστικών. Ένας άλλος χαρακτηριστικός παράγοντας στο Phillip Island είναι ο άνεμος αν αυτός είναι ιδιαίτερα δυνατός, θα αποτελέσει πρόβλημα για τους αναβάτες καθώς θα τους κάνει να γλιστρούν περισσότερο αυξάνοντας τη φθορά των ελαστικών.

Motul WSBK – Με υποχρεωτικό pitstop αλλαγής ελαστικών ο αγώνας του Philip Island

Η Dorna, η FIM, η Διεύθυνση Αγώνων και η Pirelli αποφάσισαν να γίνουν αλλαγές εκτός από το υποχρεωτικό pitstop για τα ελαστικά και στην απόσταση του αγώνα στο Philip Island. Και στις δύο κατηγορίες οι αναβάτες θα έχουν ένα παράθυρο τριών γύρων για να αλλάξουν ελαστικά, με καθορισμένο χρόνο στο pit lane. Στο WorldSBK το παράθυρο θα είναι μεταξύ των γύρων 9 και 11, ενώ στο WorldSSP μεταξύ των γύρων 8 και 10. Είναι υποχρεωτικό για όλους τους αναβάτες να αλλάξουν το πίσω ελαστικό, ενώ θα μπορούν να αποφασίσουν αν θα αντικαταστήσουν ή όχι το μπροστινό ελαστικό επίσης με βάση τα ελαστικά που έχει ο κάθε αναβάτης που του απομένουν.

Οι αγώνες WorldSBK Race 1 και Race 2 έχουν μειωθεί από 22 σε 20 γύρους, ενώ ο αγώνας Superpole θα έχει 10 γύρους. Οι αγώνες WorldSSP θα διεξαχθούν όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί σε 18 γύρους. Οι αναβάτες και των δύο κατηγοριών θα έχουν στη διάθεσή τους τα ελαστικά Pirelli SC1 και SC2 (εμπρός ελαστικό) και Pirelli SC1 (πίσω ελαστικό). Στις κατατακτήριες δοκιμές οι αναβάτες του WSBK θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν έως δύο πίσω ελαστικά SC0.

Motul WSBK – Με υποχρεωτικό pitstop αλλαγής ελαστικών ο αγώνας του Philip Island

Η Pirelli ανέφερε για το θέμα των ελαστικών: "Γνωρίζουμε καλά την πίστα, ωστόσο κάθε χρόνο είναι μια εντελώς διαφορετική ιστορία, επειδή στο Phillip Island οι μεταβλητές που μπορούν να επηρεάσουν τη συμπεριφορά των ελαστικών είναι πολλές και συχνά απρόβλεπτες. Φέτος η σημαντικότερη αλλαγή είναι η νέα άσφαλτος. Ως εκ τούτου, ελλείψει δεδομένων στα οποία θα μπορούσαμε να βασιστούμε, θεωρήσαμε σκόπιμο να γυρίσουμε στις λύσεις που χρησιμοποιήθηκαν με επιτυχία τις δύο τελευταίες σεζόν.

Είδαμε στις δοκιμές ότι η άσφαλτος προσφέρει μεγάλη πρόσφυση, προς όφελος των χρόνων, αλλά από την άλλη πλευρά είναι πολύ επιθετική με τα ελαστικά, ειδικά σε υψηλές θερμοκρασίες. Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα στοιχεία, σε συμφωνία με τη Dorna, τη FIM και τη Διεύθυνση Αγώνων, αποφασίσαμε ότι για τους αγώνες και των δύο κατηγοριών θα είναι υποχρεωτικό να γίνεται pit stop για αλλαγή ελαστικών. Ήταν μια δύσκολη απόφαση ωστόσο εμάς μας ενδιαφέρει η ασφάλεια.”

Ετικέτες