Carl Fogarty - Ο Foggy Διευθυντής νέας ομάδας στο BSB 2026

Ο ανεπανάληπτος King Carl επιστρέφει στα αγωνιστικά δρώμενα με την αγαπημένη του Ducati
Ο Foggy επιστρέφει!
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

19/3/2025

Ελάχιστοι είναι οι αναβάτες που έχουν σφραγίσει τον κόσμο των αγώνων μοτοσυκλέτας όπως ο Βασιλιάς Fogarty, με τον Βρετανό να έχει κερδίσει μεταξύ άλλων 4 Παγκόσμιους Τίτλους WorldSBK, να έχει νίκες και ρεκόρ γύρου στο Isle of Man TT, νίκες και ρεκόρ γύρου στο NW200, νίκες σε αγώνες αντοχής και τίτλο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα EWC, συμμετοχές σε αγώνες MotoGP με καλύτερο αποτέλεσμα μια 6η θέση, αναβάτης εξέλιξης της Petronas FP1, MBE, FIM Legend, νικητής στο… τηλεπαιχνίδι “I’m a celebrity, get me out of here”! Επόμενη κίνηση του Foggy η επιστροφή στους αγώνες με την αγαπημένη του Ducati, ως Διευθυντής Ομάδας στο BSB του 2026.

Η καριέρα του μοναδικού Fogarty, του αναβάτη με το πιο τρελό βλέμμα στην ιστορία των αγώνων, έφτασε σε ένα πρόωρο τέλος το 2000 μετά από ένα ατύχημα στην πίστα του Phillip Island, όταν συγκρούστηκε με τον αναβάτη της Ducati, Robert Ulm, και έπεσε. Υπέστη πολλαπλούς τραυματισμούς, συμπεριλαμβανομένου ενός σοβαρού τραυματισμού στον ώμο, ο οποίος ουσιαστικά του “έκοψε” τους αγώνες. Τη θέση του στην εργοστασιακή ομάδα της Ducati πήρε ο Troy Bayliss.

King of the Jungle

Μετά το τέλος της αγωνιστικής του καριέρας, ο αμφιλεγόμενος πολλές φορές αγωνιζόμενος -κυρίως λόγω των εμπρηστικών δηλώσεών του για τους αντιπάλους του, τακτική που του χάρισε φίλους αλλά και εχθρούς-, έδειξε την ανταγωνιστικότητά του και στον χώρο των τηλεοπτικών reality, κερδίζοντας το 2014 στο πρόγραμμα I’m a celebrity... get me out of here! Για να τα καταφέρει αναγκάστηκε στον τελικό του παιχνιδιού να φάει ζωντανά σκουλήκια, τηγανιτές ταραντούλα, τρεις ζωντανές κατσαρίδες, πρωκτό από στρουθοκάμηλο και πέος από καμήλα! Εκεί κέρδισε ένα ακόμη παρατσούκλι μετά τα King Carl και Foggy, αυτό του... King of the Jungle. Όπως καταλαβαίνετε δεν υπάρχει κάτι που να τρομάζει τον King Carl, ενώ ο αγωνιζόμενος από το Blackburn αριστεύει σε οποιοδήποτε ανταγωνιστικό περιβάλλον βρεθεί.

Foggy

Πιο πρόσφατα, ο Fogarty είχε συνεργαστεί και με την μικρή βρετανική εταιρεία μοτοσυκλετών CCM, όπου βοήθησε και στην εξέλιξη του μοντέλου Spitfire Foggy S.

Petronas FP1

Όσον αφορά στη διοίκηση ομάδων, μπορεί η προηγούμενη προσπάθειά του ως στέλεχος, με την Petronas FP1 το 2003-2006 στο WorldSBK να μην πέτυχε, καθώς η τρικύλινδρη μοτοσυκλέτα δεν ήταν ανταγωνιστική, όμως 20 χρόνια μετά, ο King Carl επιστρέφει ως Διευθυντής Ομάδας, αυτή τη φορά με τις κορυφαίες μοτοσυκλέτες της Ducati, στο BSB 2026.

Team Advocates

Τώρα ο Carl Fogarty ενώνει τις δυνάμεις του με την Superbike Advocates Racing που αυτή τη στιγμή συμμετέχει στο Αυστραλέζικο Πρωτάθλημα Superbikes (ASB), ανακοινώνοντας μια εντελώς νέα ομάδα για τη σεζόν 2026 του Βρετανικού Πρωταθλήματος Superbikes BSB.

Foggy

Θυμίζουμε πως ο Foggy πήρε και τις 59 νίκες του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Superbike με Ducati, με την ιταλική εταιρεία να έχει παρουσιάσει ανά τα χρόνια διάφορες σπέσιαλ “Fogarty εκδόσεις” των μοτοσυκλετών της, από Monster S4 και 916 έως και Panigale V4.

Carl Fogarty

Ο Foggy δήλωσε για τη νέα του ομάδα: "Ανυπομονώ να επιστρέψω στους αγώνες! Είμαι μεγαλύτερος και σοφότερος τώρα σε σχέση με τότε που διοικούσα μια ομάδα, και τότε είχαμε μια μοτοσυκλέτα υπό εξέλιξη, αλλά αυτή τη φορά θα έχουμε μια αποδεδειγμένα νικηφόρα μοτοσυκλέτα. Θέλουμε να ξεκινήσουμε δυνατά από την αρχή και να είμαστε σε θέση να κερδίζουμε αγώνες αμέσως. Λατρεύω τους αγώνες στο BSB. Από τα τρία πρωταθλήματα που παρακολουθώ -MotoGP, World Superbikes και BSB- το BSB είναι το αγαπημένο μου. Αυτό οφείλεται στο πόσο στενές είναι οι μάχες, στη φύση των πιστών που λαμβάνει χώρα το Πρωτάθλημα, στη δύναμη των μοτοσυκλετών και στον τρόπο που τα ηλεκτρονικά δεν παρεμβαίνουν στην οδήγηση (σσ. δεν επιτρέπονται ηλεκτρονικά βοηθήματα όπως σύστημα ελέγχου πρόσφυσης), αφήνοντας τον έλεγχο στους αναβάτες.”

Foggy eyes

Τώρα μένει να δούμε ποιοι θα είναι οι αναβάτες της ομάδας, και περιμένουμε τα αποτελέσματα της επιστροφής του King Carl στους αγώνες μοτοσυκλέτας.

Honda HRC-Xavi Vierge: Χωρίζουν οι δρόμοι τους στο WSBK στο τέλος της σεζόν

Δεν ανανεώνει η Honda HRC με τον Καταλανό έπειτα από τέσσερεις σεζόν
Vierge HRC
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

16/9/2025

Ο Xavi Vierge, που εντάχθηκε στη Honda HRC το 2022, θα αποχωρήσει από την ομάδα στο τέλος της φετινής σεζόν του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Superbike. Ο Ισπανός είχε ως κορυφαία στιγμή του την τρίτη θέση στην Ινδονησία το 2023, ενώ συντέλεσε στην εξέλιξη της CBR1000RR-R,

Ο Vierge βρέθηκε στη Honda μετά από έξι γεμάτες σεζόν στη Moto2, όπου σημείωσε τέσσερα βάθρα, με καλύτερη θέση στο πρωτάθλημα τη 10η το 2020. Από την ένταξή του στο WorldSBK, ο Καταλανός έφερε συνέπεια και σταθερές εμφανίσεις στο top-10, ενώ εκτός από το μοναδικό του βάθρο στο Mandalika το 2023, συμμετείχε και στη νίκη της Honda στις 8 Ώρες της Suzuka την ίδια χρονιά.

Η Honda Racing Corporation σε ανακοίνωσή της τόνισε: “Η συνεργασία μας με τον Xavi Vierge θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2025. Ο Vierge συνέβαλε σημαντικά στην ομάδα του WorldSBK και στην εξέλιξη της CBR1000RR-R, δίνοντας πάντα τον καλύτερό του εαυτό, με χαμόγελο, θετικό πνεύμα και επαγγελματισμό. Τον ευχαριστούμε θερμά για όλα όσα πρόσφερε αυτά τα τέσσερα χρόνια”.

Ο Vierge αγωνίστηκε όλα αυτά τα χρόνια δίπλα στον Iker Lecuona, σχηματίζοντας ένα all-rookie δίδυμο το 2022. Μετά την πρόσφατη ανακοίνωση της μετακίνησης του Lecuona στην Aruba.it Ducati και την επιβεβαίωση της αποχώρησης του Vierge, η Honda θα παραταχθεί με ολοκαίνουριο line-up το 2026.