Carl Fogarty - Ο Foggy Διευθυντής νέας ομάδας στο BSB 2026

Ο ανεπανάληπτος King Carl επιστρέφει στα αγωνιστικά δρώμενα με την αγαπημένη του Ducati
Ο Foggy επιστρέφει!
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

19/3/2025

Ελάχιστοι είναι οι αναβάτες που έχουν σφραγίσει τον κόσμο των αγώνων μοτοσυκλέτας όπως ο Βασιλιάς Fogarty, με τον Βρετανό να έχει κερδίσει μεταξύ άλλων 4 Παγκόσμιους Τίτλους WorldSBK, να έχει νίκες και ρεκόρ γύρου στο Isle of Man TT, νίκες και ρεκόρ γύρου στο NW200, νίκες σε αγώνες αντοχής και τίτλο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα EWC, συμμετοχές σε αγώνες MotoGP με καλύτερο αποτέλεσμα μια 6η θέση, αναβάτης εξέλιξης της Petronas FP1, MBE, FIM Legend, νικητής στο… τηλεπαιχνίδι “I’m a celebrity, get me out of here”! Επόμενη κίνηση του Foggy η επιστροφή στους αγώνες με την αγαπημένη του Ducati, ως Διευθυντής Ομάδας στο BSB του 2026.

Η καριέρα του μοναδικού Fogarty, του αναβάτη με το πιο τρελό βλέμμα στην ιστορία των αγώνων, έφτασε σε ένα πρόωρο τέλος το 2000 μετά από ένα ατύχημα στην πίστα του Phillip Island, όταν συγκρούστηκε με τον αναβάτη της Ducati, Robert Ulm, και έπεσε. Υπέστη πολλαπλούς τραυματισμούς, συμπεριλαμβανομένου ενός σοβαρού τραυματισμού στον ώμο, ο οποίος ουσιαστικά του “έκοψε” τους αγώνες. Τη θέση του στην εργοστασιακή ομάδα της Ducati πήρε ο Troy Bayliss.

King of the Jungle

Μετά το τέλος της αγωνιστικής του καριέρας, ο αμφιλεγόμενος πολλές φορές αγωνιζόμενος -κυρίως λόγω των εμπρηστικών δηλώσεών του για τους αντιπάλους του, τακτική που του χάρισε φίλους αλλά και εχθρούς-, έδειξε την ανταγωνιστικότητά του και στον χώρο των τηλεοπτικών reality, κερδίζοντας το 2014 στο πρόγραμμα I’m a celebrity... get me out of here! Για να τα καταφέρει αναγκάστηκε στον τελικό του παιχνιδιού να φάει ζωντανά σκουλήκια, τηγανιτές ταραντούλα, τρεις ζωντανές κατσαρίδες, πρωκτό από στρουθοκάμηλο και πέος από καμήλα! Εκεί κέρδισε ένα ακόμη παρατσούκλι μετά τα King Carl και Foggy, αυτό του... King of the Jungle. Όπως καταλαβαίνετε δεν υπάρχει κάτι που να τρομάζει τον King Carl, ενώ ο αγωνιζόμενος από το Blackburn αριστεύει σε οποιοδήποτε ανταγωνιστικό περιβάλλον βρεθεί.

Foggy

Πιο πρόσφατα, ο Fogarty είχε συνεργαστεί και με την μικρή βρετανική εταιρεία μοτοσυκλετών CCM, όπου βοήθησε και στην εξέλιξη του μοντέλου Spitfire Foggy S.

Petronas FP1

Όσον αφορά στη διοίκηση ομάδων, μπορεί η προηγούμενη προσπάθειά του ως στέλεχος, με την Petronas FP1 το 2003-2006 στο WorldSBK να μην πέτυχε, καθώς η τρικύλινδρη μοτοσυκλέτα δεν ήταν ανταγωνιστική, όμως 20 χρόνια μετά, ο King Carl επιστρέφει ως Διευθυντής Ομάδας, αυτή τη φορά με τις κορυφαίες μοτοσυκλέτες της Ducati, στο BSB 2026.

Team Advocates

Τώρα ο Carl Fogarty ενώνει τις δυνάμεις του με την Superbike Advocates Racing που αυτή τη στιγμή συμμετέχει στο Αυστραλέζικο Πρωτάθλημα Superbikes (ASB), ανακοινώνοντας μια εντελώς νέα ομάδα για τη σεζόν 2026 του Βρετανικού Πρωταθλήματος Superbikes BSB.

Foggy

Θυμίζουμε πως ο Foggy πήρε και τις 59 νίκες του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Superbike με Ducati, με την ιταλική εταιρεία να έχει παρουσιάσει ανά τα χρόνια διάφορες σπέσιαλ “Fogarty εκδόσεις” των μοτοσυκλετών της, από Monster S4 και 916 έως και Panigale V4.

Carl Fogarty

Ο Foggy δήλωσε για τη νέα του ομάδα: "Ανυπομονώ να επιστρέψω στους αγώνες! Είμαι μεγαλύτερος και σοφότερος τώρα σε σχέση με τότε που διοικούσα μια ομάδα, και τότε είχαμε μια μοτοσυκλέτα υπό εξέλιξη, αλλά αυτή τη φορά θα έχουμε μια αποδεδειγμένα νικηφόρα μοτοσυκλέτα. Θέλουμε να ξεκινήσουμε δυνατά από την αρχή και να είμαστε σε θέση να κερδίζουμε αγώνες αμέσως. Λατρεύω τους αγώνες στο BSB. Από τα τρία πρωταθλήματα που παρακολουθώ -MotoGP, World Superbikes και BSB- το BSB είναι το αγαπημένο μου. Αυτό οφείλεται στο πόσο στενές είναι οι μάχες, στη φύση των πιστών που λαμβάνει χώρα το Πρωτάθλημα, στη δύναμη των μοτοσυκλετών και στον τρόπο που τα ηλεκτρονικά δεν παρεμβαίνουν στην οδήγηση (σσ. δεν επιτρέπονται ηλεκτρονικά βοηθήματα όπως σύστημα ελέγχου πρόσφυσης), αφήνοντας τον έλεγχο στους αναβάτες.”

Foggy eyes

Τώρα μένει να δούμε ποιοι θα είναι οι αναβάτες της ομάδας, και περιμένουμε τα αποτελέσματα της επιστροφής του King Carl στους αγώνες μοτοσυκλέτας.

Jonathan Rea The Greatest: Ντοκιμαντέρ έξι επεισοδίων για τον κορυφαίο αναβάτη του WSBK

Ένας αναβάτης με έξι πρωταθλήματα, ένα ντοκιμαντέρ με έξι επεισόδια
wsbk rea the greatest
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

1/7/2026

Πολλοί έχουν γράψει τα ονόματά τους με χρυσά γράμματα στην ιστορία του WSBK καταφέρνοντας σημαντικά ρεκόρ και επιτυχίες, ουδείς όμως φτάνει αυτό που κατόρθωσε ο Jonathan Rea σε μια καριέρα 17 σεζόν στο MOTUL FIM Superbike World Championship.

Το ντοκιμαντέρ που παρουσιάζουν οι διοργανωτές του πρωταθλήματος WSBK μας αφηγείται την ιστορία του σπουδαίου αυτού πρωταθλητή, απλωμένη σε έξι επεισόδια με διάρκεια από 10 ως 15 λεπτά έκαστο. Σε αυτά περιλαμβάνονται 18 συνεντεύξεις από φίλους, συγγενείς, αντιπάλους και εχθρούς και, φυσικά, τον ίδιο τον πρωταγωνιστή.

Η ιστορία μας ξεκινά στα τέλη του 2007, όταν ο 20χρονος Rea προερχόμενος από το αγγλικό πρωτάθλημα BSB φτάνει στο γραφείο του Ronald Ten Kate, ιδιοκτήτη της ομώνυμης ομάδας, για να του ζητήσει μια θέση στο WSBK.

Στο πρώτο επεισόδιο διατρέχουμε την επταετή περίοδο που πέρασε ο Rea με τις μοτοσυκλέτες της Honda, ως το 2014 και την απόφαση να μετακινηθεί στην Kawasaki

Στο δεύτερο επεισόδιο ανακαλύπτουμε τις άγνωστες πτυχές της αντιπαλότητας του Rea με τον Chaz Davies, Βορειοϊρλανδός εναντίον Ουαλού, Kawasaki εναντίον Ducati.

Στο τρίτο μέρος του ντοκιμαντέρ θυμόμαστε την άφιξη του Alvaro Bautista με τη Ducati Panigale V4, αλλά και έναν τίτλο που κατακτήθηκε κόντρα στις πιθανότητες, ενώ στο τέταρτο επεισόδιο ο ήδη εξάκις πρωταθλητής συναντά για πρώτη φορά τον Toprak Razgatlioglu. Ο Τούρκος καβαλά τη μοτοσυκλέτα της Kawasaki υπό τις οδηγίες του Rea και λίγα χρόνια αργότερα, το 2021 φτάνει η στιγμή που καταφέρνει να τον νικήσει.

Το πέμπτο και προτελευταίο επεισόδιο μας βγάζει από την πίστα και μας βάζει στην προσωπική ζωή του Rea, δίνοντας μικρόφωνο στους ανθρώπους που τον στήριξαν σε όλη αυτή την πορεία, την οικογένεια, τους φίλους, τους συνεργάτες.

Το τελευταίο μέρος του ντοκιμαντέρ μας θυμίζει το τελευταίο αγωνιστικό κεφάλαιο του Rea, τη μετακίνηση στη Yamaha και μια σειρά τραυματισμών και ατυχιών που τον συνόδευσαν στο τέλος της αγωνιστικής του καριέρας.

Η σειρά των ντοκιμαντέρ ‘The Greatest’ είναι ήδη διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του WSBK και την ενότητα WorldSBK VideoPass, δηλαδή είναι προσβάσιμη μόνο από τους συνδρομητές της υπηρεσίας.