Δοκιμές Motul WSBK – Phillip Island, Day2: Πτώσεις και άστατος καιρός!

Ο Rea κυριαρχεί!
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

25/2/2020

Το Phillip Island δεν φημίζεται μόνο για τους θεαματικούς αγώνες που μας προσφέρει, αλλά και για τον άστατο καιρό με τους δυνατούς άνεμους, που κάνουν τα πράγματα πολύ δύσκολα για τους αναβάτες, όπως τώρα. Οι πτώσεις δεν απουσίαζαν ούτε και σήμερα λόγω της βρεγμένης ασφάλτου που δυσκόλεψε αρκετά τους αναβάτες.

Από την έναρξη των δοκιμών της δεύτερης μέρας, ο "κανίβαλος" (το παρατσούκλι που του έχουν δώσει οι Ιταλοί) Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team WorldSBK) βρέθηκε στη κορυφή του πίνακα των χρονομετρήσεων με τον ταχύτερο γύρο του να φτάνει το 1:30,448 – τρία δέκατα ταχύτερος απ’ τον χθεσινό χρόνο του Razgatlioglu (Pata Yamaha WorldSBK Official Team). Είχε και μια πτώση στην Κ4, που είναι η δεύτερη δεξιά στροφή της πίστας και με δύο παρατεταμένες αριστερές να προηγούνται από αυτή, ήταν αρκετά δύσκολο για τα ελαστικά να διατηρήσουν τη πρόσφυση, αφού η δεξιά μεριά του πέλματος έχει κρυώσει. Σε συνδυασμό με τον άστατο καιρό, είδαμε αρκετούς αναβάτες να πέφτουν στη Κ4, όπως οι Scott Redding (ARUBA.IT Racing – Ducati) και Alvaro Bautista (HRC Team).

Ο Alex Lowes (Kawasaki Racing Team WorldSBK) μπορεί να γλίτωσε απ’ την Κ4, όμως έπεσε δύο στροφές πιο κάτω στη Κ6 και βρέθηκε εκτός δεκάδας στη 12η θέση, με πολλά από αυτά που ήθελε να δοκιμάσει να μεταφέρονται αναγκαστικά για τις δοκιμές της Παρασκευής.

Οι επιδόσεις του Loris Baz (Ten Kate Racing Yamaha) ήταν εντυπωσιακές από τη πρώτη μέρα των δοκιμών και σήμερα κατάφερε να ρίξει κι άλλο τους χρόνους του και να παραμείνει ο ταχύτερος μη εργοστασιακός αναβάτης. Έκλεισε τις δοκιμές του στη δεύτερη θέση των συνδυασμένων χρόνων, πίσω απ’ τον Rea. Και όλα αυτά τα κατάφερε χωρίς να έχει οδηγήσει την ανανεωμένη έκδοση της R1, αλλά την περσινή! Στις δοκιμές της Παρασκευής θα έχει κανονικά τη φετινή R1 και αναμένεται να είναι αρκετά ανταγωνιστικός. Μένουμε λίγο στους μη εργοστασιακούς αναβάτες, καθώς και οι επιδόσεις του Michael Ruben Rinaldi (Team GOELEVEN) είναι αξιοπρόσεκτες, αφού με την V4R της Ducati βρέθηκε εντός της δεκάδας στην όγδοη θέση.

Από την πλευρά της Ducati, είδαμε τον Scott Redding να βελτιώνεται αρκετά και να βρίσκει τις ρυθμίσεις στη μοτοσυκλέτα του. Ήρθε έκτος, παρά την πτώση του, και ο ταχύτερος γύρος του ήταν ψηλά στο 1:30. Όπως είπε και ο ίδιος χρειάζεται περισσότερο χρόνο μέχρι να εξοικειωθεί με τα ελαστικά των κατατακτήριων δοκιμών. Ο Chaz Davies (ARUBA.IT Racing – Ducati) προσπάθησε να ακολουθήσει το ρυθμό του teammate του, όμως βρέθηκε στην 11η θέση στον πίνακα των συνδυασμένων χρόνων.

Αρκετά θετικά ήταν τα αποτελέσματα των δοκιμών για την BMW που είδε τον Tom Sykes να πετυχαίνει την τρίτη θέση δοκιμάζοντας παράλληλα και πολλά εξαρτήματα. Το 2019, ο Sykes αντιμετώπιζε αρκετά προβλήματα με την πρόσφυση του πίσω ελαστικού, τα οποία έχει καταφέρει να λύσει σε μεγάλο βαθμό, χάρη στο νέο πλαίσιο, το ψαλίδι και το αμορτισέρ της S1000RR – εξαρτήματα που δοκίμαζε καθ’ όλη τη διάρκεια των χειμερινών δοκιμών. Ο Sykes δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος πώς θα πάρει τη νίκη στο Phillip Island, όμως τόνισε πως οι αγώνες είναι απρόβλεπτοι και πως θα αδράξει οποιαδήποτε ευκαιρία βρεθεί μπροστά του! Ο Eugene Laverty (BMW Motorrad WorldSBK Team) ήρθε ένατος και ολοκλήρωσε τις ρυθμίσεις στο πλαίσιο και το ψαλίδι της μοτοσυκλέτας του. Στις επικείμενες δοκιμές της Παρασκευής θα εστιάσει στη ρύθμιση των ηλεκτρονικών.

Ο Toprak Razgatlioglu (Pata Yamaha WorldSBK Official Team) τόσο γενικά όσο και ειδικά – στο Phillip Island – έχει καταφέρει να μας εντυπωσιάσει με τις επιδόσεις του. Ήταν στην κορυφή των χρονομετρήσεων της πρώτης μέρας και σήμερα ήρθε τέταρτος στο πίνακα με τους συνδυασμένους χρόνους. Εχθές έκανε μερικούς γρήγορους γύρους, πριν ξεκινήσει τους γύρους προσομοίωσης αγώνα, σε αντίθεση με σήμερα που ξεκίνησε επιτόπου με την προσομοίωση. Έχει ήδη εντοπίσει πως το οδηγικό του στιλ δεν ταιριάζει με την χάραξη της πίστας, το οποίο είναι πολύ επιθετικό ιδίως στο φρενάρισμα, με αποτέλεσμα να καταπονούνται αρκετά τα ελαστικά της μοτοσυκλέτας του.

Το πρόβλημα αυτό διογκώνεται στο Phillip Island, καθώς η χάραξή του ευνοεί περισσότερο τους αναβάτες που έχουν πιο ήπιο οδηγικό στιλ. Έτσι, παρά τις εντυπωσιακές επιδόσεις του, ο αγώνας δεν θα είναι καθόλου εύκολος για τον Razgatlioglu. O Michael van der Mark (Pata Yamaha WorldSBK Official Team) είχε μια πτώση στη Κ10, χωρίς να τραυματιστεί. Ήρθε έβδομος και ενώ δεν κατάφερε να κάνει προσομοίωση αγώνα, ολοκλήρωσε 15 γύρους με αγωνιστικό ρυθμό, δείχνοντας τη σταθερότητά του στο να σημειώνει συνεχώς χρόνους στο 1:31.

Από τους αναβάτες της Big-H, o Leon Haslam (Team HRC) ήταν ο ταχύτερος και αυτός που έβαλε την Honda μέσα στη πεντάδα! Ο Haslam σημείωσε τον ίδιο χρόνο με αυτόν που έκανε πέρσι στον αγώνα του Phillip Island  – την αγαπημένη του πίστα – πάνω στη σέλα της ZX-10RR. Με δεδομένο μάλιστα ότι η ομάδα δεν έχει αποκρυπτογραφήσει πλήρως τις δυνατότητες της CBR1000RR-R, περιμένουμε ο Pocket Rocket (το παρατσούκλι του Haslam) να είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικός στο φετινό πρωτάθλημα.

Ο ομόσταβλός του, Alvaro Bautista βελτιώθηκε τη δεύτερη μέρα των δοκιμών και από 15ος που ήταν εχθές βρέθηκε μέσα στη δεκάδα πριν πέσει στην Κ4.

Οι συνδυασμένοι χρόνοι των έξι ταχύτερων αναβατών:
  1. Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team WorldSBK) 1’30.448
  2. Loris Baz (Ten Kate Racing Yamaha) +0.078
  3. Tom Sykes (BMW Motorrad WorldSBK Team) +0.120
  4. Toprak Razgatlioglu (Pata Yamaha WorldSBK Official Team) +0.304
  5. Leon Haslam (Team HRC) +0.434
  6. Scott Redding (ARUBA.IT Racing – Ducati) +0.437
Ετικέτες

Motul WSBK, Misano: Εκτός μάχης ξανά ο Jake Dixon - Τον αντικαθιστά ο Ryan Vickers στη Honda HRC

Συνεχίζεται η ταλαιπωρία με τα προβλήματα τραυματισμού για τον Βρετανό
Vickers to replace Dixon
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

4/6/2026

Η πρώτη σεζόν του Jake Dixon στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Superbike εξελίσσεται πολύ διαφορετικά από ό,τι θα περίμενε ο ίδιος και η Honda HRC. Ο Βρετανός αναβάτης, που έχασε το ξεκίνημα της χρονιάς λόγω σοβαρού τραυματισμού στον καρπό κατά τη διάρκεια των χειμερινών δοκιμών, θα απουσιάσει και από τον γύρο του Misano στις 12-14 Ιουνίου, καθώς η αποθεραπεία του απαιτεί περισσότερο χρόνο.

Ο πρώην διεκδικητής του τίτλου στη Moto2 πραγματοποίησε το πολυαναμενόμενο ντεμπούτο του με την εργοστασιακή Honda στον προηγούμενο αγώνα της Aragon, όμως η επιστροφή του αποδείχθηκε σύντομη.

Παρότι κατάφερε να ολοκληρώσει τον πρώτο αγώνα του Σαββατοκύριακου, οι ενοχλήσεις και η κόπωση στον τραυματισμένο καρπό αυξήθηκαν σημαντικά, με αποτέλεσμα να κριθεί ακατάλληλος για συμμετοχή στους αγώνες της Κυριακής μετά το warm-up.

Ο τραυματισμός εξακολουθεί να τον περιορίζει

Μετά την αποχώρησή του από την Aragon, ο Dixon είχε δηλώσει πως δεν διέθετε ακόμη την απαιτούμενη δύναμη για να αντέξει τις απαιτήσεις ενός πλήρους αγωνιστικού τριημέρου.

Η Honda είχε αρχικά εκφράσει την αισιοδοξία ότι ο Βρετανός θα επέστρεφε στο Misano δίπλα στον Somkiat Chantra, όμως η κατάσταση εξελίχθηκε διαφορετικά.

Στη νεότερη ενημέρωσή της, η Honda HRC ανέφερε ότι, “Παρά την ενθαρρυντική πρόοδο, ο Jake χρειάζεται να αξιοποιήσει στο μέγιστο το επόμενο στάδιο του προγράμματος αποκατάστασης κατά τις τέσσερις εβδομάδες που απομένουν έως τον αγώνα του Donington.”

Ως αποτέλεσμα, ο Dixon δεν θα λάβει μέρος στο Misano.

Dixon

Ο Ryan Vickers παίρνει τη θέση του

Η Honda έχει ήδη χρησιμοποιήσει αρκετούς αναβάτες ως αντικαταστάτες του Dixon κατά τη διάρκεια της φετινής σεζόν. Αρχικά επιστρατεύτηκε ο Jonathan Rea, ενώ αργότερα αγωνίστηκε και ο Yuki Kunii.

Για το Misano, όμως, η επιλογή της ομάδας είναι διαφορετική. Ο Ryan Vickers θα βρεθεί στο γκαράζ της Honda HRC δίπλα στον Somkiat Chantra, όπως επιβεβαίωσε επίσημα η ομάδα.

Ο Βρετανός διαθέτει ήδη εμπειρία από το WorldSBK, καθώς αγωνίστηκε ολόκληρη τη σεζόν του 2025 με τη Motocorsa Racing Ducati. Η καλύτερη επίδοσή του ήταν η έβδομη θέση στην Ουγγαρία, ενώ φέτος συμμετείχε ως wildcard στον εναρκτήριο αγώνα του Phillip Island με τη Honda, κατακτώντας έναν βαθμό χάρη στη 15η θέση.

Στόχος η επιστροφή στο Donington

Η απόφαση της Honda δείχνει ότι προτεραιότητα αποτελεί πλέον η πλήρης αποκατάσταση του Dixon και όχι μια βιαστική επιστροφή στη δράση.

Με το Donington Park να ακολουθεί μετά το Misano, η βρετανική πίστα θεωρείται πλέον ο πιο ρεαλιστικός στόχος για την επιστροφή του 29χρονου αναβάτη, ο οποίος εξακολουθεί να προσπαθεί να αφήσει πίσω του έναν τραυματισμό που έχει επηρεάσει καθοριστικά το ξεκίνημα της καριέρας του στο WorldSBK.

Μέχρι τότε, ο Ryan Vickers θα έχει την ευκαιρία να αποδείξει την αξία του απέναντι στον ανταγωνισμό της κορυφαίας κατηγορίας παραγωγής μοτοσυκλετών, εκπροσωπώντας τα χρώματα της Honda HRC στο Misano.