Δοκιμές Motul WSBK – Phillip Island, Day2: Πτώσεις και άστατος καιρός!

Ο Rea κυριαρχεί!
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

25/2/2020

Το Phillip Island δεν φημίζεται μόνο για τους θεαματικούς αγώνες που μας προσφέρει, αλλά και για τον άστατο καιρό με τους δυνατούς άνεμους, που κάνουν τα πράγματα πολύ δύσκολα για τους αναβάτες, όπως τώρα. Οι πτώσεις δεν απουσίαζαν ούτε και σήμερα λόγω της βρεγμένης ασφάλτου που δυσκόλεψε αρκετά τους αναβάτες.

Από την έναρξη των δοκιμών της δεύτερης μέρας, ο "κανίβαλος" (το παρατσούκλι που του έχουν δώσει οι Ιταλοί) Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team WorldSBK) βρέθηκε στη κορυφή του πίνακα των χρονομετρήσεων με τον ταχύτερο γύρο του να φτάνει το 1:30,448 – τρία δέκατα ταχύτερος απ’ τον χθεσινό χρόνο του Razgatlioglu (Pata Yamaha WorldSBK Official Team). Είχε και μια πτώση στην Κ4, που είναι η δεύτερη δεξιά στροφή της πίστας και με δύο παρατεταμένες αριστερές να προηγούνται από αυτή, ήταν αρκετά δύσκολο για τα ελαστικά να διατηρήσουν τη πρόσφυση, αφού η δεξιά μεριά του πέλματος έχει κρυώσει. Σε συνδυασμό με τον άστατο καιρό, είδαμε αρκετούς αναβάτες να πέφτουν στη Κ4, όπως οι Scott Redding (ARUBA.IT Racing – Ducati) και Alvaro Bautista (HRC Team).

Ο Alex Lowes (Kawasaki Racing Team WorldSBK) μπορεί να γλίτωσε απ’ την Κ4, όμως έπεσε δύο στροφές πιο κάτω στη Κ6 και βρέθηκε εκτός δεκάδας στη 12η θέση, με πολλά από αυτά που ήθελε να δοκιμάσει να μεταφέρονται αναγκαστικά για τις δοκιμές της Παρασκευής.

Οι επιδόσεις του Loris Baz (Ten Kate Racing Yamaha) ήταν εντυπωσιακές από τη πρώτη μέρα των δοκιμών και σήμερα κατάφερε να ρίξει κι άλλο τους χρόνους του και να παραμείνει ο ταχύτερος μη εργοστασιακός αναβάτης. Έκλεισε τις δοκιμές του στη δεύτερη θέση των συνδυασμένων χρόνων, πίσω απ’ τον Rea. Και όλα αυτά τα κατάφερε χωρίς να έχει οδηγήσει την ανανεωμένη έκδοση της R1, αλλά την περσινή! Στις δοκιμές της Παρασκευής θα έχει κανονικά τη φετινή R1 και αναμένεται να είναι αρκετά ανταγωνιστικός. Μένουμε λίγο στους μη εργοστασιακούς αναβάτες, καθώς και οι επιδόσεις του Michael Ruben Rinaldi (Team GOELEVEN) είναι αξιοπρόσεκτες, αφού με την V4R της Ducati βρέθηκε εντός της δεκάδας στην όγδοη θέση.

Από την πλευρά της Ducati, είδαμε τον Scott Redding να βελτιώνεται αρκετά και να βρίσκει τις ρυθμίσεις στη μοτοσυκλέτα του. Ήρθε έκτος, παρά την πτώση του, και ο ταχύτερος γύρος του ήταν ψηλά στο 1:30. Όπως είπε και ο ίδιος χρειάζεται περισσότερο χρόνο μέχρι να εξοικειωθεί με τα ελαστικά των κατατακτήριων δοκιμών. Ο Chaz Davies (ARUBA.IT Racing – Ducati) προσπάθησε να ακολουθήσει το ρυθμό του teammate του, όμως βρέθηκε στην 11η θέση στον πίνακα των συνδυασμένων χρόνων.

Αρκετά θετικά ήταν τα αποτελέσματα των δοκιμών για την BMW που είδε τον Tom Sykes να πετυχαίνει την τρίτη θέση δοκιμάζοντας παράλληλα και πολλά εξαρτήματα. Το 2019, ο Sykes αντιμετώπιζε αρκετά προβλήματα με την πρόσφυση του πίσω ελαστικού, τα οποία έχει καταφέρει να λύσει σε μεγάλο βαθμό, χάρη στο νέο πλαίσιο, το ψαλίδι και το αμορτισέρ της S1000RR – εξαρτήματα που δοκίμαζε καθ’ όλη τη διάρκεια των χειμερινών δοκιμών. Ο Sykes δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος πώς θα πάρει τη νίκη στο Phillip Island, όμως τόνισε πως οι αγώνες είναι απρόβλεπτοι και πως θα αδράξει οποιαδήποτε ευκαιρία βρεθεί μπροστά του! Ο Eugene Laverty (BMW Motorrad WorldSBK Team) ήρθε ένατος και ολοκλήρωσε τις ρυθμίσεις στο πλαίσιο και το ψαλίδι της μοτοσυκλέτας του. Στις επικείμενες δοκιμές της Παρασκευής θα εστιάσει στη ρύθμιση των ηλεκτρονικών.

Ο Toprak Razgatlioglu (Pata Yamaha WorldSBK Official Team) τόσο γενικά όσο και ειδικά – στο Phillip Island – έχει καταφέρει να μας εντυπωσιάσει με τις επιδόσεις του. Ήταν στην κορυφή των χρονομετρήσεων της πρώτης μέρας και σήμερα ήρθε τέταρτος στο πίνακα με τους συνδυασμένους χρόνους. Εχθές έκανε μερικούς γρήγορους γύρους, πριν ξεκινήσει τους γύρους προσομοίωσης αγώνα, σε αντίθεση με σήμερα που ξεκίνησε επιτόπου με την προσομοίωση. Έχει ήδη εντοπίσει πως το οδηγικό του στιλ δεν ταιριάζει με την χάραξη της πίστας, το οποίο είναι πολύ επιθετικό ιδίως στο φρενάρισμα, με αποτέλεσμα να καταπονούνται αρκετά τα ελαστικά της μοτοσυκλέτας του.

Το πρόβλημα αυτό διογκώνεται στο Phillip Island, καθώς η χάραξή του ευνοεί περισσότερο τους αναβάτες που έχουν πιο ήπιο οδηγικό στιλ. Έτσι, παρά τις εντυπωσιακές επιδόσεις του, ο αγώνας δεν θα είναι καθόλου εύκολος για τον Razgatlioglu. O Michael van der Mark (Pata Yamaha WorldSBK Official Team) είχε μια πτώση στη Κ10, χωρίς να τραυματιστεί. Ήρθε έβδομος και ενώ δεν κατάφερε να κάνει προσομοίωση αγώνα, ολοκλήρωσε 15 γύρους με αγωνιστικό ρυθμό, δείχνοντας τη σταθερότητά του στο να σημειώνει συνεχώς χρόνους στο 1:31.

Από τους αναβάτες της Big-H, o Leon Haslam (Team HRC) ήταν ο ταχύτερος και αυτός που έβαλε την Honda μέσα στη πεντάδα! Ο Haslam σημείωσε τον ίδιο χρόνο με αυτόν που έκανε πέρσι στον αγώνα του Phillip Island  – την αγαπημένη του πίστα – πάνω στη σέλα της ZX-10RR. Με δεδομένο μάλιστα ότι η ομάδα δεν έχει αποκρυπτογραφήσει πλήρως τις δυνατότητες της CBR1000RR-R, περιμένουμε ο Pocket Rocket (το παρατσούκλι του Haslam) να είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικός στο φετινό πρωτάθλημα.

Ο ομόσταβλός του, Alvaro Bautista βελτιώθηκε τη δεύτερη μέρα των δοκιμών και από 15ος που ήταν εχθές βρέθηκε μέσα στη δεκάδα πριν πέσει στην Κ4.

Οι συνδυασμένοι χρόνοι των έξι ταχύτερων αναβατών:
  1. Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team WorldSBK) 1’30.448
  2. Loris Baz (Ten Kate Racing Yamaha) +0.078
  3. Tom Sykes (BMW Motorrad WorldSBK Team) +0.120
  4. Toprak Razgatlioglu (Pata Yamaha WorldSBK Official Team) +0.304
  5. Leon Haslam (Team HRC) +0.434
  6. Scott Redding (ARUBA.IT Racing – Ducati) +0.437
Ετικέτες

WSBK: Jonathan Rea - Aποσύρεται από την αγωνιστική δράση στο τέλος του 2025 [VIDEO]

Ο έξι φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής WorldSBK κλείνει ένα κεφάλαιο της λαμπρής καριέρας του
WSBK Rea Retires
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

25/8/2025
Ο Jonathan Rea, ο πιο επιτυχημένος αναβάτης στην ιστορία του World Superbike, ανακοίνωσε ότι θα αποσυρθεί από την πλήρη αγωνιστική δράση στο τέλος της σεζόν 2025, όταν ολοκληρωθεί η συνεργασία του με τη Yamaha

Με καριέρα που ξεκίνησε το 2008 ως wildcard, ο Βορειοϊρλανδός θρύλος έχει αγωνιστεί σε 459 αγώνες σε 17 χρόνια κορυφαίου επιπέδου, κατακτώντας 119 νίκες, 264 βάθρα, 44 pole positions, 104 ταχύτερους γύρους και έξι συνεχόμενους παγκόσμιους τίτλους (2015-2019). Ένα ρεκόρ που δύσκολα θα σπάσει στο μέλλον.

Ο ίδιος αποχαιρετά με ένα συγκινητικό βίντεο που κάνει μια σύντομη αναδρομή στα επιτεύγματα την λαμπρής του πορείας.

 

Η μεταγραφή του στη Yamaha το 2024 σηματοδότησε μια νέα πρόκληση, όμως τραυματισμοί και ατυχίες δεν επέτρεψαν την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων του. Παρ' όλα αυτά, ο Rea χάρισε στιγμές λάμψης, όπως η pole position στη βροχερή πίστα του Assen το 2024 και το βάθρο στο Donington Park.

Η συνεργασία όμως δεν απέδωσε τα αναμενόμενα και ο πολυπρωταθλητής αναζητούσε μια ανταγωνιστική θέση για να συνεχίσει από τις αρχές του καλοκαιριού, μετά τις τελευταίες αρνητικές εξελίξεις για τον ίδιο στην μεταγραφική σκακιέρα πήρε την απόφαση να κρεμάσει το κράνος του, τονίζοντας πώς δεν αποχωρεί από τον χορό, ανανεώνοντας το ραντεβού στα paddocks. Αναμένουμε περισσότερα σχετικά με το ποια θα είναι η θέση του σε αυτά στο άμεσο μέλλον.

Ο ίδιος δήλωσε:
"Μετά από ένα αξέχαστο ταξίδι στο WorldSBK, πήρα την απόφαση να αποσυρθώ από την πλήρη αγωνιστική δράση στο τέλος αυτής της σεζόν. Ήταν μια απίστευτη διαδρομή, γεμάτη στιγμές, προκλήσεις και αναμνήσεις που θα μείνουν για πάντα. Ευχαριστώ τη Yamaha για την ευκαιρία να γράψω αυτό το τελευταίο κεφάλαιο μαζί τους και φυσικά τους οπαδούς, την οικογένειά μου και όλους όσοι στάθηκαν δίπλα μου".

O Andrea Dosoli, εκ μέρους της Yamaha, τόνισε ότι ο Rea παραμένει ένας από τους σπουδαιότερους αναβάτες όλων των εποχών και ότι θα δώσουν τα πάντα για να τον δουν ξανά στο βάθρο στους τελευταίους τέσσερις αγώνες του 2025, πριν ολοκληρωθεί η ένδοξη καριέρα του.