Δοκιμές Motul WSBK – Phillip Island, Day2: Πτώσεις και άστατος καιρός!

Ο Rea κυριαρχεί!
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

25/2/2020

Το Phillip Island δεν φημίζεται μόνο για τους θεαματικούς αγώνες που μας προσφέρει, αλλά και για τον άστατο καιρό με τους δυνατούς άνεμους, που κάνουν τα πράγματα πολύ δύσκολα για τους αναβάτες, όπως τώρα. Οι πτώσεις δεν απουσίαζαν ούτε και σήμερα λόγω της βρεγμένης ασφάλτου που δυσκόλεψε αρκετά τους αναβάτες.

Από την έναρξη των δοκιμών της δεύτερης μέρας, ο "κανίβαλος" (το παρατσούκλι που του έχουν δώσει οι Ιταλοί) Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team WorldSBK) βρέθηκε στη κορυφή του πίνακα των χρονομετρήσεων με τον ταχύτερο γύρο του να φτάνει το 1:30,448 – τρία δέκατα ταχύτερος απ’ τον χθεσινό χρόνο του Razgatlioglu (Pata Yamaha WorldSBK Official Team). Είχε και μια πτώση στην Κ4, που είναι η δεύτερη δεξιά στροφή της πίστας και με δύο παρατεταμένες αριστερές να προηγούνται από αυτή, ήταν αρκετά δύσκολο για τα ελαστικά να διατηρήσουν τη πρόσφυση, αφού η δεξιά μεριά του πέλματος έχει κρυώσει. Σε συνδυασμό με τον άστατο καιρό, είδαμε αρκετούς αναβάτες να πέφτουν στη Κ4, όπως οι Scott Redding (ARUBA.IT Racing – Ducati) και Alvaro Bautista (HRC Team).

Ο Alex Lowes (Kawasaki Racing Team WorldSBK) μπορεί να γλίτωσε απ’ την Κ4, όμως έπεσε δύο στροφές πιο κάτω στη Κ6 και βρέθηκε εκτός δεκάδας στη 12η θέση, με πολλά από αυτά που ήθελε να δοκιμάσει να μεταφέρονται αναγκαστικά για τις δοκιμές της Παρασκευής.

Οι επιδόσεις του Loris Baz (Ten Kate Racing Yamaha) ήταν εντυπωσιακές από τη πρώτη μέρα των δοκιμών και σήμερα κατάφερε να ρίξει κι άλλο τους χρόνους του και να παραμείνει ο ταχύτερος μη εργοστασιακός αναβάτης. Έκλεισε τις δοκιμές του στη δεύτερη θέση των συνδυασμένων χρόνων, πίσω απ’ τον Rea. Και όλα αυτά τα κατάφερε χωρίς να έχει οδηγήσει την ανανεωμένη έκδοση της R1, αλλά την περσινή! Στις δοκιμές της Παρασκευής θα έχει κανονικά τη φετινή R1 και αναμένεται να είναι αρκετά ανταγωνιστικός. Μένουμε λίγο στους μη εργοστασιακούς αναβάτες, καθώς και οι επιδόσεις του Michael Ruben Rinaldi (Team GOELEVEN) είναι αξιοπρόσεκτες, αφού με την V4R της Ducati βρέθηκε εντός της δεκάδας στην όγδοη θέση.

Από την πλευρά της Ducati, είδαμε τον Scott Redding να βελτιώνεται αρκετά και να βρίσκει τις ρυθμίσεις στη μοτοσυκλέτα του. Ήρθε έκτος, παρά την πτώση του, και ο ταχύτερος γύρος του ήταν ψηλά στο 1:30. Όπως είπε και ο ίδιος χρειάζεται περισσότερο χρόνο μέχρι να εξοικειωθεί με τα ελαστικά των κατατακτήριων δοκιμών. Ο Chaz Davies (ARUBA.IT Racing – Ducati) προσπάθησε να ακολουθήσει το ρυθμό του teammate του, όμως βρέθηκε στην 11η θέση στον πίνακα των συνδυασμένων χρόνων.

Αρκετά θετικά ήταν τα αποτελέσματα των δοκιμών για την BMW που είδε τον Tom Sykes να πετυχαίνει την τρίτη θέση δοκιμάζοντας παράλληλα και πολλά εξαρτήματα. Το 2019, ο Sykes αντιμετώπιζε αρκετά προβλήματα με την πρόσφυση του πίσω ελαστικού, τα οποία έχει καταφέρει να λύσει σε μεγάλο βαθμό, χάρη στο νέο πλαίσιο, το ψαλίδι και το αμορτισέρ της S1000RR – εξαρτήματα που δοκίμαζε καθ’ όλη τη διάρκεια των χειμερινών δοκιμών. Ο Sykes δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος πώς θα πάρει τη νίκη στο Phillip Island, όμως τόνισε πως οι αγώνες είναι απρόβλεπτοι και πως θα αδράξει οποιαδήποτε ευκαιρία βρεθεί μπροστά του! Ο Eugene Laverty (BMW Motorrad WorldSBK Team) ήρθε ένατος και ολοκλήρωσε τις ρυθμίσεις στο πλαίσιο και το ψαλίδι της μοτοσυκλέτας του. Στις επικείμενες δοκιμές της Παρασκευής θα εστιάσει στη ρύθμιση των ηλεκτρονικών.

Ο Toprak Razgatlioglu (Pata Yamaha WorldSBK Official Team) τόσο γενικά όσο και ειδικά – στο Phillip Island – έχει καταφέρει να μας εντυπωσιάσει με τις επιδόσεις του. Ήταν στην κορυφή των χρονομετρήσεων της πρώτης μέρας και σήμερα ήρθε τέταρτος στο πίνακα με τους συνδυασμένους χρόνους. Εχθές έκανε μερικούς γρήγορους γύρους, πριν ξεκινήσει τους γύρους προσομοίωσης αγώνα, σε αντίθεση με σήμερα που ξεκίνησε επιτόπου με την προσομοίωση. Έχει ήδη εντοπίσει πως το οδηγικό του στιλ δεν ταιριάζει με την χάραξη της πίστας, το οποίο είναι πολύ επιθετικό ιδίως στο φρενάρισμα, με αποτέλεσμα να καταπονούνται αρκετά τα ελαστικά της μοτοσυκλέτας του.

Το πρόβλημα αυτό διογκώνεται στο Phillip Island, καθώς η χάραξή του ευνοεί περισσότερο τους αναβάτες που έχουν πιο ήπιο οδηγικό στιλ. Έτσι, παρά τις εντυπωσιακές επιδόσεις του, ο αγώνας δεν θα είναι καθόλου εύκολος για τον Razgatlioglu. O Michael van der Mark (Pata Yamaha WorldSBK Official Team) είχε μια πτώση στη Κ10, χωρίς να τραυματιστεί. Ήρθε έβδομος και ενώ δεν κατάφερε να κάνει προσομοίωση αγώνα, ολοκλήρωσε 15 γύρους με αγωνιστικό ρυθμό, δείχνοντας τη σταθερότητά του στο να σημειώνει συνεχώς χρόνους στο 1:31.

Από τους αναβάτες της Big-H, o Leon Haslam (Team HRC) ήταν ο ταχύτερος και αυτός που έβαλε την Honda μέσα στη πεντάδα! Ο Haslam σημείωσε τον ίδιο χρόνο με αυτόν που έκανε πέρσι στον αγώνα του Phillip Island  – την αγαπημένη του πίστα – πάνω στη σέλα της ZX-10RR. Με δεδομένο μάλιστα ότι η ομάδα δεν έχει αποκρυπτογραφήσει πλήρως τις δυνατότητες της CBR1000RR-R, περιμένουμε ο Pocket Rocket (το παρατσούκλι του Haslam) να είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικός στο φετινό πρωτάθλημα.

Ο ομόσταβλός του, Alvaro Bautista βελτιώθηκε τη δεύτερη μέρα των δοκιμών και από 15ος που ήταν εχθές βρέθηκε μέσα στη δεκάδα πριν πέσει στην Κ4.

Οι συνδυασμένοι χρόνοι των έξι ταχύτερων αναβατών:
  1. Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team WorldSBK) 1’30.448
  2. Loris Baz (Ten Kate Racing Yamaha) +0.078
  3. Tom Sykes (BMW Motorrad WorldSBK Team) +0.120
  4. Toprak Razgatlioglu (Pata Yamaha WorldSBK Official Team) +0.304
  5. Leon Haslam (Team HRC) +0.434
  6. Scott Redding (ARUBA.IT Racing – Ducati) +0.437
Ετικέτες

Jonathan Rea-Motul WSBK 2026 - Τελικά θα αγωνιστεί και του χρόνου!

Η HRC έχει αποφασίσει για τους επιλεγμένους αγώνες που θα τρέξει ο έξις φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής
rea_hrc
Από τον

Παύλο Καρατζά

28/11/2025

Έχει περάσει λίγος καιρός από την ημέρα που ανακοινώθηκε πως ο Jonathan Rea υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με την εργοστασιακή ομάδα της Honda ως αναβάτης εξέλιξης αφού έδωσε τέλος στην αγωνιστική του καριέρα. Ωστόσο θα τον απολαύσουμε ξανά σε δράση τη νέα σεζόν καθώς αναμένεται να συμμετέχει σε δύο αγώνες τουλάχιστον.

Από το 2015 έως το 2020, ο Rea ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος του WSBK, κατακτώντας τον τίτλο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος έξι σερί χρονιές. Ο 38χρονος πλέον αναβάτης είναι ο πιο επιτυχημένος αναβάτης του WSBK όλων των εποχών, με 6 παγκόσμιους τίτλους, 119 νίκες και 264 βάθρα στο ενεργητικό του.

Η Honda προφανώς πιστεύει πως ο πολύπειρος αναβάτης μπορεί να βοηθήσει την ιαπωνική εταιρεία να βελτιώσει την CBR1000RR-R και ήδη σχεδιάζει να ρίξει τον Rea και στην μάχη των αγώνων. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για την αρχή που θα γίνει στην πίστα του Portimao στο τέλος Μαρτίου και στο Donington Park στα μέσα Ιουλίου. Rea και Honda θέλουν να συλλέξουν δεδομένα και υπό πραγματικές αγωνιστικές συνθήκες και αυτός είναι και ο κύριος λόγος που ο Βορειοϊρλανδός... διαψεύδει τον εαυτό του χωρίς να έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που ανακοίνωσε ότι κρεμάει το αγωνιστικό του κράνος. 

Δυστυχώς ο πολυπρωταθλητής που επέστρεψε φέτος στη Honda, δεν μπόρεσε να συμμετάσχει στο διήμερο τεστ της Jerez εξαιτίας του χειρουργείου που έκανε στο γόνατό του, λίγες εβδομάδες νωρίτερα, όμως πλέον περιμένουμε να τον δούμε και πάλι στην πίστα, καθώς θα συμμετέχει στο τεστ που θα γίνει στις 21 και 22 Ιανουαρίου στην Jerez και μία εβδομάδα αργότερα στο τεστ στο Portimao.