Δοκιμές Motul WSBK–Phillip Island, Day 1: Ταχύτερος ο Razgatlioglu!

Βροχή, πτώσεις και κόκκινες σημαίες!
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

24/2/2020

Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία πριν η αυλαία των Superbikes ανοίξει για άλλη μια φορά στο Philip Island, με τους αναβάτες να είναι ήδη εκεί και να πραγματοποιούν τις τελευταίες επίσημες δοκιμές. Το ερχόμενο σαββατοκύριακο θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα και τόσο οι ομάδες όσο και οι αναβάτες, δουλεύουν πυρετωδώς για να προετοιμαστούν καταλλήλως. Ο καιρός είχε τα “πάνω-κάτω” του, καθώς το πρωί ήταν ηλιόλουστος, ενώ προς το μεσημέρι ξεκίνησαν να πέφτουν οι πρώτες σταγόνες της βροχής, κάνοντας το έργο των αναβατών πιο δύσκολο. Απ’ το μενού δεν έλειπαν και οι πτώσεις χωρίς να υπάρξουν τραυματίες.

Ο Toprak Razgatlioglu (Pata Yamaha WorldSBK Official Team) ξεκίνησε τις δοκιμές του από εκεί που είχε μείνει στο Portimao, στη κορυφή του πίνακα των χρονομετρήσεων. Παρότι φέτος είναι η πρώτη χρονιά του εικοσιτριάχρονου Τούρκου καβάλα στη σέλα της R1, έχει καταφέρει να εντυπωσιάσει με τις επιδόσεις του και θεωρείται πλέον ένα απ’ τα φαβορί της σεζόν. Αξιοποίησε το χρόνο του στο Phillip Island ψάχνοντας να βρει τον κατάλληλο συνδυασμό στις ρυθμίσεις της R1, ώστε η μοτοσυκλέτα του να αποδίδει το μέγιστο και παράλληλα να μην φθείρει τόσο γρήγορα τα ελαστικά της. Από την άλλη, ο Michael van der Mark (Pata Yamaha worldSBK Official Team) ξεκίνησε δυναμικά το πρωί, όμως το απόγευμα δεν κατάφερε να βελτιώσει του χρόνους του με αποτέλεσμα να βρεθεί στην έβδομη θέση, με διαφορά 0,7” απ’ τον ομόσταβλό του.

Στις προηγούμενες επίσημες δοκιμές, ο Tom Sykes (BMW Motorrad WorldSBK Team) και η ομάδα του είχαν εστιάσει στη ρύθμιση του πλαισίου και των ηλεκτρονικών της S1000RR, ενώ τώρα επικεντρώθηκαν στην επαλήθευση όσων έχουν κάνει για να βεβαιωθούν πως κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση σχετικά με τη ρύθμιση της μοτοσυκλέτας. Έμειναν πολύ ευχαριστημένοι, με τον Sykes να έρχεται δεύτερος με ελάχιστη διαφορά απ’ τον Razgatlioglu. Το grid έχει αλλάξει αρκετά φέτος με πολλούς αναβάτες να μεταπηδούν σε άλλες ομάδες και ανάμεσα σε αυτούς είναι και ο Laverty που φέτος θα αγωνιστεί με τα χρώματα της BMW. Ο Laverty δεν έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στις ρυθμίσεις της μοτοσυκλέτας του, αλλά αξιοποίησε το χρόνο των δοκιμών πραγματοποιώντας μερικούς γύρους προσομοίωσης αγώνα, ενώ βρέθηκε στην όγδοη θέση.

Άλλος ένας αναβάτης που έχει καταφέρει να μας εντυπωσιάσει με τις επιδόσεις του, ο Loris Baz (Ten Kate Yamaha Racing), ήρθε τρίτος την πρώτη μέρα των δοκιμών με μόλις 0,015” να τον χωρίζουν απ’ τον Sykes και ήταν ο ταχύτερος μη εργοστασιακός αναβάτης.

Ο Jonathan Rea (Kawasaki Racing WorldSBK Team) στο παρελθόν έχει αποδείξει πόσο ανταγωνιστικός είναι στην Αυστραλία, όμως η τελευταία φορά που στέφθηκε νικητής εκεί ήταν το 2017. Πέρα από την αξιολόγηση των ελαστικών και τη συμπεριφορά τους, ο Rea επένδυσε το χρόνο του στο να βρει περισσότερα σημεία στην πίστα αλλά και τη στρατηγική που θα ακολουθήσει για να κερδίσει φέτος τον αγώνα. Ο Alex Lowes (Kawasaki Racing WorldSBK Team) είχε μια πτώση στην Κ4 και βρέθηκε στην ένατη θέση των χρονομετρήσεων.

Ο Leon Haslam (Team HRC) έκλεισε την πεντάδα και ήταν ο ταχύτερος αναβάτης με Honda στο Phillip Island, που είναι η αγαπημένη του πίστα. Δέκα θέσεις πιο κάτω βρέθηκε ο Alvaro Bautista και τόσο οι αναβάτες όσο και η ομάδα έχουν ένα πολύ δύσκολο έργο μπροστά τους για φέτος. Πρέπει να αποκωδικοποιήσουν πλήρως την CBR1000RR-R για να είναι ανταγωνιστικοί και όσο περνούν οι μέρες τα περιθώρια στενεύουν.

Από την άλλη, ο Scott Redding (Aruba.it RacingDucati) δεν καλείται να λύσει τα ίδια προβλήματα με τους αναβάτες της Honda, παρότι είναι η πρώτη του χρονιά στο πρωτάθλημα. Γνωρίζει αρκετά καλά την V4R, αφού πέρσι είχε κερδίσει τον τίτλο των BSB με αυτή. Ήρθε έκτος στις χρονομετρήσεις και πραγματοποίησε αρκετούς γύρους προσομοίωσης αγώνα. Αισθάνεται μεγάλη αυτοπεποίθηση, καθώς στο Phillip Island ήταν πολύ ανταγωνιστικός όταν συμμετείχε στη Moto2 και στα MotoGP. Ο Chaz Davies (Aruba.it RacingDucati) έκλεισε τη δεκάδα και ήταν ο πρώτος αναβάτης με διαφορά μεγαλύτερη του ενός δευτερολέπτου απ’ τον Razgatlioglu.

Ο Sandro Cortese (OUTDO Kawasaki TPR) ήταν 11ος και επικεντρώθηκε στο να αποκτήσει περισσότερη εμπειρία με την ZX-10RR, ενώ ο Michael Ruben Rinaldi (Team GOELEVEN) ήταν πίσω του με μικρή διαφορά. Πέρα απ’ τη βροχή που είχαμε το απόγευμα, η αυλαία της πρώτης μέρας των δοκιμών έπεσε 10 λεπτά νωρίτερα, λόγω της μηχανικής βλάβης που παρουσίασε η CBR1000RR-R του Takumi Takahashi (MIE Racing Althea Honda Team), γεμίζοντας με λάδια τις Κ3 και Κ4 της πίστας.

 
Οι συνδυασμένοι χρόνοι των 10 ταχύτερων αναβατών
  1. Toprak Razgatlioglu (Pata Yamaha WorldSBK Official Team) 1.’30.740
  2. Tom Sykes (BMW Motorrad WorldSBK Team) +0.022
  3. Loris Baz (Ten Kate Racing Yamaha) +0.037
  4. Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team WorldSBK) +0.256
  5. Leon Haslam (Team HRC) +0.456
  6. Scott Redding (ARUBA.IT Racing – Ducati) +0.496
  7. Michael van der Mark (Pata Yamaha WorldSBK Official Team) +0.700
  8. Eugene Laverty (BMW Motorrad WorldSBK Team) +0.845
  9. Alex Lowes (Kawasaki Racing Team WorldSBK) +0.925
  10. Chaz Davies (ARUBA.IT Racing – Ducati) +1.373
Ετικέτες

MOTUL WSBK 2026: Η Go Eleven Ducati παρουσιάζει τα χρώματά της και τον αντί-Iannone

Ο Ιταλός Lorenzo Baldassarri στη σέλα της κίτρινης Ducati Panigale V4 R
WSBK
Από τον

Παύλο Καρατζά

9/2/2026

Η Go Eleven Ducati αποκάλυψε τα χρώματα της για το WorldSBK 2026 καθώς και τον νέο αναβάτη της, Lorenzo Baldassarri, που αντικαθιστά τον Andrea Iannone.

Ο Baldassarri έχει πρότερη εμπειρία από τον θεσμό του WSBK, καθώς συμμετείχε στην κατηγορία Supersport το 2022 (κατετάγη 2ος) και το 2024, ενώ το 2023 συμμετείχε στην κατηγορία Superbike με την ομάδα της GMT94 Yamaha. Το βιογραφικό του περιλαμβάνει ακόμη αρκετές σεζόν σε Moto3 και Moto2, ενώ την περσινή χρονιά συμμετείχε στη MotoE, τερματίζοντας στην 6η θέση γενικής.

Ο Ιταλός αναβάτης αντικαθιστά στην ομάδα Go Eleven Ducati τον Andrea Iannone που, αν και ανακοίνωσε τη συμμετοχή του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Superbike με δική του ομάδα, όλα δείχνουν ότι τελικά αυτό δεν θα γίνει πραγματικότητα.

WSBK

"Η μοτοσυκλέτα είναι καταπληκτική, ανυπομονώ να τη δοκιμάσω στο στεγνό στο Phillip Island, γιατί εκτός του το ότι είναι όμορφη, πιστεύω ότι είναι και το καλύτερο πακέτο που υπάρχει αυτή τη στιγμή," δήλωσε ο Baldassarri.

"Η προηγούμενη Panigale ήταν ήδη σε εξαιρετικό επίπεδο, νομίζω ότι η τελευταία έκδοση είναι ακόμα πιο δυνατή. Η Ducati προσπαθεί πάντα να βελτιώνεται, νομίζω ότι είμαι στην καλύτερη δυνατή φόρμα, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά, και σε μια ομάδα με την κατάλληλη αρμονία μπορούμε να πετύχουμε εξαιρετικά αποτελέσματα.

"Δυστυχώς, οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν σε βρεγμένο, οπότε δεν έχουμε ένα πραγματικό σημείο εκκίνησης, αλλά στην Αυστραλία έχουμε ακόμα μερικές ημέρες πριν από την επίσημη έναρξη του Πρωταθλήματος.

"Ο κύριος στόχος είναι να εξελιχθώ κατά τη διάρκεια της σεζόν και να μπορέσω να διεκδικήσω τις πρώτες θέσεις μετά την αρχική περίοδο προσαρμογής. Είμαι έτοιμος και ανυπομονώ να αρχίσω να διασκεδάζω."

WSBK

Ο ιδιοκτήτης της ομάδας, Gianni Ramello, πρόσθεσε: “Μια νέα σεζόν είναι προ των πυλών, καθώς πλησιάζουμε την 20ή επέτειό μας στο World Superbike! Η νέα μας Ducati Panigale είναι απίστευτη.

"Το κίτρινο χρώμα, που μου αρέσει ιδιαίτερα, θα ξεχωρίζει στο WorldSBK και είναι μοναδικό. Από τεχνική άποψη, χάρη και στην υποστήριξη και τη βοήθεια των συνεργατών μας, είμαι βέβαιος ότι η μοτοσυκλέτα θα είναι ανταγωνιστική και ικανή να επιτύχει σημαντικά αποτελέσματα.

"Για τη νέα χρονιά, καλωσορίσαμε τον Lorenzo Baldassarri. Είμαστε σίγουροι για το ταλέντο και την ταχύτητά του και θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να μπορέσει να αποδώσει στο μέγιστο. Γνωρίζουμε ότι θα χρειαστεί κάποιος χρόνος για να εξοικειωθεί με τη μοτοσυκλέτα και δυστυχώς, δεν έχουμε οδηγήσει πολύ κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αλλά είμαστε σίγουροι ότι τα αποτελέσματα θα έρθουν γρήγορα."