Honda CBR1000RR-R 2023 - Με εκτενείς αλλαγές στο WSBK

Νέο πλαίσιο, αλλαγές σε κινητήρα και αεροδυναμικά βοηθήματα
Honda CBR1000RRR 23
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

21/12/2022

Στο πρώτο τεστ της σεζόν του 2023 για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα WSBK που έγινε στην πίστα της Jerez, η Honda παρουσίασε ένα ανανεωμένο CBR-R με νέο πλαίσιο, περισσότερες ελαστικότητες και αρκετές ακόμα βελτιώσεις.

Λόγω των κακών επιδόσεων των δυο αναβατών της εργοστασιακής Honda το 2022 -με τον Iker Lecuona να παίρνει την 9η θέση και με τον Xavi Vierge στη 10η θέση της τελικής κατάταξης-, οι κανονισμοί επέτρεψαν στη Honda να προχωρήσει σε μεγάλες βελτιώσεις στη μοτοσυκλέτα της για τη νέα σεζόν.

Honda CBR1000RRR 23

Παρόλο που η ιαπωνική εταιρεία δεν έδωσε στη δημοσιότητα επίσημα τις αλλαγές στο CBR, παρατηρητικοί συντάκτες του ειδικού τύπου στο τεστ της Jerez εντόπισαν ένα νέο -μακρύτερο- πλαίσιο από πέρυσι, με νέα έδραση ψαλιδιού. Παράλληλα, το νέο πλαίσιο έχει περισσότερες ελαστικότητες από πριν, κάτι που είχαν ζητήσει οι αναβάτες το 2022.

Οι εκ των έσω πηγές αναφέρουν πως βελτιώσεις έγιναν και στον κινητήρα, για περισσότερη δύναμη στις χαμηλές στροφές, και αλλαγές στην ανάφλεξη, ώστε να μειωθεί η συνολική αδράνεια του κινητήρα, βελτιώνοντας τη συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας στις εισόδους και στη μέση των στροφών.

Honda CBR1000RRR 23

Τέλος νέα είναι και τα αεροδυναμικά βοηθήματα, με τους δυο πιλότους να δοκιμάζουν στη Jerez διάφορα "φτεράκια" ώστε να δουν ποια δίνουν τα καλύτερα αεροδυναμικά αποτελέσματα.

Δυστυχώς οι καιρικές συνθήκες στο πρώτο τεστ της Jerez ήταν κακές, με καταιγίδες, βροχή και αέρα, με την άσφαλτο να μην είναι ποτέ ούτε 100% στεγνή, ούτε 100% βρεγμένη, κι έτσι οι αναβάτες κανενός εργοστασίου δεν μπόρεσαν να κάνουν μεγάλα βήματα εξέλιξης.

Honda CBR1000RRR 23

Ελπίζουμε ο καιρός να βοηθήσει στο επόμενο τεστ, που έχει προγραμματιστεί για τις 25-26 Ιανουαρίου και πάλι στη Jerez.

Ετικέτες

Motul WSBK – Με υποχρεωτικό pitstop αλλαγής ελαστικών ο αγώνας του Philip Island

Η νέα άσφαλτος προσφέρει καλύτερη πρόσφυση ωστόσο φθείρει πολύ γρήγορα τα ελαστικά
motomag Motul WSBK – Με υποχρεωτικό pitstop αλλαγής ελαστικών ο αγώνας του Philip Island
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

22/2/2024

Στο τεστ που έλαβε χώρα στην πίστα του Philip Island πριν από μερικές ημέρες προέκυψε ένα σημαντικό πρόβλημα όσον αφορά τα ελαστικά της Pirelli. Η νέα άσφαλτος της πίστας μπορεί πλέον να προσφέρει μεγαλύτερη πρόσφυση στους αναβάτες ωστόσο φθείρει πολύ γρήγορα τα ελαστικά των μοτοσυκλετών τους με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα ασφάλειας.

Την πρώτη ημέρα των δοκιμών στο Motul WSBK Philip Island που πραγματοποιήθηκαν πριν από μερικές ημέρες με την θερμοκρασία αέρα να είναι στους 19 βαθμούς και στην άσφαλτο 23 έως 30 δεν παρατηρήθηκαν ιδιαίτερα προβλήματα στα ελαστικά της Pirelli, την επόμενη μέρα όμως που οι θερμοκρασία ανέβηκε στην άσφαλτο κοντά στους 50 βαθμούς τότε ήταν που ξεκίνησαν τα προβλήματα.

Motul WSBK – Με υποχρεωτικό pitstop αλλαγής ελαστικών ο αγώνας του Philip Island

Μπορεί ο χρόνος που πέτυχε ο Toprak Razgatlioglu με την M 1000 RR να έφερε χαμόγελα στην BMW ωστόσο λίγο αργότερα τα πράγματα σοβάρεψαν όταν παρατήρησαν πως η φθορά των ελαστικών είναι πολύ μεγάλη κατά τη διάρκεια της προσομοίωσης αγώνα. Το ίδιο πρόβλημα είχαν όλες οι ομάδες που είδαν την φθορά των ελαστικών τους να είναι μεγάλη και σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με την Pirelli οι κάτω από 30 βαθμούς Κελσίου θερμοκρασίες στην άσφαλτο της πίστας δεν αποτελούν πρόβλημα. Αντίθετα, οι υψηλότερες θερμοκρασίες, σύμφωνα με αυτές που καταγράφηκαν στις δοκιμές της Τρίτης, θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη διάρκεια ζωής των ελαστικών. Ένας άλλος χαρακτηριστικός παράγοντας στο Phillip Island είναι ο άνεμος αν αυτός είναι ιδιαίτερα δυνατός, θα αποτελέσει πρόβλημα για τους αναβάτες καθώς θα τους κάνει να γλιστρούν περισσότερο αυξάνοντας τη φθορά των ελαστικών.

Motul WSBK – Με υποχρεωτικό pitstop αλλαγής ελαστικών ο αγώνας του Philip Island

Η Dorna, η FIM, η Διεύθυνση Αγώνων και η Pirelli αποφάσισαν να γίνουν αλλαγές εκτός από το υποχρεωτικό pitstop για τα ελαστικά και στην απόσταση του αγώνα στο Philip Island. Και στις δύο κατηγορίες οι αναβάτες θα έχουν ένα παράθυρο τριών γύρων για να αλλάξουν ελαστικά, με καθορισμένο χρόνο στο pit lane. Στο WorldSBK το παράθυρο θα είναι μεταξύ των γύρων 9 και 11, ενώ στο WorldSSP μεταξύ των γύρων 8 και 10. Είναι υποχρεωτικό για όλους τους αναβάτες να αλλάξουν το πίσω ελαστικό, ενώ θα μπορούν να αποφασίσουν αν θα αντικαταστήσουν ή όχι το μπροστινό ελαστικό επίσης με βάση τα ελαστικά που έχει ο κάθε αναβάτης που του απομένουν.

Οι αγώνες WorldSBK Race 1 και Race 2 έχουν μειωθεί από 22 σε 20 γύρους, ενώ ο αγώνας Superpole θα έχει 10 γύρους. Οι αγώνες WorldSSP θα διεξαχθούν όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί σε 18 γύρους. Οι αναβάτες και των δύο κατηγοριών θα έχουν στη διάθεσή τους τα ελαστικά Pirelli SC1 και SC2 (εμπρός ελαστικό) και Pirelli SC1 (πίσω ελαστικό). Στις κατατακτήριες δοκιμές οι αναβάτες του WSBK θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν έως δύο πίσω ελαστικά SC0.

Motul WSBK – Με υποχρεωτικό pitstop αλλαγής ελαστικών ο αγώνας του Philip Island

Η Pirelli ανέφερε για το θέμα των ελαστικών: "Γνωρίζουμε καλά την πίστα, ωστόσο κάθε χρόνο είναι μια εντελώς διαφορετική ιστορία, επειδή στο Phillip Island οι μεταβλητές που μπορούν να επηρεάσουν τη συμπεριφορά των ελαστικών είναι πολλές και συχνά απρόβλεπτες. Φέτος η σημαντικότερη αλλαγή είναι η νέα άσφαλτος. Ως εκ τούτου, ελλείψει δεδομένων στα οποία θα μπορούσαμε να βασιστούμε, θεωρήσαμε σκόπιμο να γυρίσουμε στις λύσεις που χρησιμοποιήθηκαν με επιτυχία τις δύο τελευταίες σεζόν.

Είδαμε στις δοκιμές ότι η άσφαλτος προσφέρει μεγάλη πρόσφυση, προς όφελος των χρόνων, αλλά από την άλλη πλευρά είναι πολύ επιθετική με τα ελαστικά, ειδικά σε υψηλές θερμοκρασίες. Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα στοιχεία, σε συμφωνία με τη Dorna, τη FIM και τη Διεύθυνση Αγώνων, αποφασίσαμε ότι για τους αγώνες και των δύο κατηγοριών θα είναι υποχρεωτικό να γίνεται pit stop για αλλαγή ελαστικών. Ήταν μια δύσκολη απόφαση ωστόσο εμάς μας ενδιαφέρει η ασφάλεια.”

Ετικέτες