Honda CBR1000RR-R 2023 - Με εκτενείς αλλαγές στο WSBK

Νέο πλαίσιο, αλλαγές σε κινητήρα και αεροδυναμικά βοηθήματα
Honda CBR1000RRR 23
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

21/12/2022

Στο πρώτο τεστ της σεζόν του 2023 για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα WSBK που έγινε στην πίστα της Jerez, η Honda παρουσίασε ένα ανανεωμένο CBR-R με νέο πλαίσιο, περισσότερες ελαστικότητες και αρκετές ακόμα βελτιώσεις.

Λόγω των κακών επιδόσεων των δυο αναβατών της εργοστασιακής Honda το 2022 -με τον Iker Lecuona να παίρνει την 9η θέση και με τον Xavi Vierge στη 10η θέση της τελικής κατάταξης-, οι κανονισμοί επέτρεψαν στη Honda να προχωρήσει σε μεγάλες βελτιώσεις στη μοτοσυκλέτα της για τη νέα σεζόν.

Honda CBR1000RRR 23

Παρόλο που η ιαπωνική εταιρεία δεν έδωσε στη δημοσιότητα επίσημα τις αλλαγές στο CBR, παρατηρητικοί συντάκτες του ειδικού τύπου στο τεστ της Jerez εντόπισαν ένα νέο -μακρύτερο- πλαίσιο από πέρυσι, με νέα έδραση ψαλιδιού. Παράλληλα, το νέο πλαίσιο έχει περισσότερες ελαστικότητες από πριν, κάτι που είχαν ζητήσει οι αναβάτες το 2022.

Οι εκ των έσω πηγές αναφέρουν πως βελτιώσεις έγιναν και στον κινητήρα, για περισσότερη δύναμη στις χαμηλές στροφές, και αλλαγές στην ανάφλεξη, ώστε να μειωθεί η συνολική αδράνεια του κινητήρα, βελτιώνοντας τη συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας στις εισόδους και στη μέση των στροφών.

Honda CBR1000RRR 23

Τέλος νέα είναι και τα αεροδυναμικά βοηθήματα, με τους δυο πιλότους να δοκιμάζουν στη Jerez διάφορα "φτεράκια" ώστε να δουν ποια δίνουν τα καλύτερα αεροδυναμικά αποτελέσματα.

Δυστυχώς οι καιρικές συνθήκες στο πρώτο τεστ της Jerez ήταν κακές, με καταιγίδες, βροχή και αέρα, με την άσφαλτο να μην είναι ποτέ ούτε 100% στεγνή, ούτε 100% βρεγμένη, κι έτσι οι αναβάτες κανενός εργοστασίου δεν μπόρεσαν να κάνουν μεγάλα βήματα εξέλιξης.

Honda CBR1000RRR 23

Ελπίζουμε ο καιρός να βοηθήσει στο επόμενο τεστ, που έχει προγραμματιστεί για τις 25-26 Ιανουαρίου και πάλι στη Jerez.

Ετικέτες

MOTUL WSBK 2026 - Honda HRC: Οι αγωνιστικές μοτοσυκλέτες της [Video]

Μόνες τους οι μοτοσυκλέτες, χωρίς τους αναβάτες στη φωτογράφηση
Honda
Από τον

Παύλο Καρατζά

5/2/2026

Η Honda HRC παρουσίασε σήμερα τη νέα εμφάνιση της Honda CBR1000RR-R SP, με την οποία οι εργοστασιακοί αναβάτες Jake Dixon και Somkiat Chantra θα αγωνιστούν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Superbike 2026.

Το κόκκινο χρώμα κυριαρχεί στις αγωνιστικές μοτοσυκλέτες της Honda HRC, με την εμφάνιση να συνοδεύετε από μπλε, λευκά και μαύρα κομμάτια. 

Το δίδυμο της Honda HRC αποτελούταν πέρυσι από τους Xavi Vierge και Iker Lecuona που πήραν την 7η και 13η θέση αντίστοιχα και δεν κατάφεραν να κατακτήσουν ούτε ένα βάθρο. Φέτος, οι Ιάπωνες άλλαξαν και τους δύο τους αναβάτες και έφεραν δύο rookies στον θεσμό, περιμένοντας καλύτερα αποτελέσματα. Πρόκειται για τον Ταϊλανδό Somkiat Chantra που είχε μία απογοητευτική σεζόν στο MotoGP και δεν κατάφερε να πείσει σε καμία στιγμή και για τον Βρετανό Jake Dixon που έκανε μία αρκετά καλή σεζόν στη Moto2 και τερμάτισε στην 5η θέση. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Chantra θα απουσιάσει λόγω τραυματισμού από τον πρώτο γύρο που διεξάγεται 20 – 22 Φεβρουαρίου στο Phillip Island και θα αντικατασταθεί από τον Tetsuta Nagashima.

Η παρουσίαση των μοτοσυκλετών έγινε χωρίς τους αναβάτες! Έτσι, θα υπάρξει και δεύτερη παρουσίαση στις 14 Φεβρουαρίου με τους Jake Dixon και Somkiat Chantra να είναι τότε παρόντες.

Παρακάτω δείτε το βίντεο της παρουσίασης: