Η BMW δυναμικά στο WSBK το 2019 με Sykes & Reiterberger, στον αέρα ο Laverty

Με την νέα ριζικά ανανεωμένη τους superbike!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

22/10/2018

Το κορυφαίο superbike –τουλάχιστον μέχρι να απειληθεί από τον ανταγωνισμό- ετοιμάζεται από την επόμενη χρονιά να ανανεωθεί με στόχο να τους αφήσει και πάλι πίσω. Αυτό είναι δεδομένο, εκείνο που έμενε να δούμε είναι αν θα εμπλακούν περισσότερο στο WSBK πέρα από την συμμετοχή τους στην Althea BMW. Και μέσα από την SMR (Shaun Muir Racing) αυτό καθίσταται πλέον μία πραγματικότητα καθώς η ομάδα θα αφήσει τις μοτοσυκλέτες της Aprilia. Το γεγονός πως θα υποστηριχθεί σθεναρά από το εργοστάσιο, φαίνεται ίσως από το συμβόλαιο που υπέγραψε σήμερα με τον Tom Sykes, παγκόσμιο πρωταθλητή πριν από πέντε χρόνια, και στον αέρα για το 2019, από την στιγμή που η Kawasaki υπέγραψε με τον Haslam στα μέσα του καλοκαιριού.

Ο Sykes θα συναντήσει στην ομάδα τον Markus Reiterberger που έχει την στάμπα του εργοστασίου στο σβέρκο του, κι έτσι αυτό πρακτικά αφήνει εκτός θέσης τον Eugene Laverty. Ο άτυχος Laverty με θητεία στα MotoGP, είχε μία άσχημη πτώση στην αρχή της φετινής σεζόν στην νέα πίστα της Ταϊλάνδης από την οποία δεν κατάφερε να ξεπεράσει τον τραυματισμό του στην λεκάνη, μέχρι και τον Μάιο χάνοντας όλη σχεδόν την εξέλιξη του πρωταθλήματος.

Η κίνηση αυτή φαίνεται πως γίνεται, ώστε η BMW να επιστρέψει στο WSBK, χωρίς όμως να το κάνει ανοικτά, τραυματίζοντας την εικόνα της στην δύσκολη αρχή. Διότι είναι βέβαιο πως στην αρχή, απέναντι σε έναν τόσο δυνατό αντίπαλο όπως είναι η Kawasaki με τον απίθανο Rea, ή από το Ducati V4 που αναμένεται, η ομάδα θα πρέπει να παλέψει χωρίς ακόμα να έχει βρει τις ισορροπίες της. Η κίνηση αυτή της BMW έχει περισσότερο την λογική της προετοιμασίας, τόσο για την μοτοσυκλέτα την ίδια, όσο και για το αγωνιστικό της τμήμα που μέχρι τώρα είχε δεχτεί σφοδρές περικοπές.

Το 2019 θα πρέπει τόσο η BMW, όσο και η Ducati που είναι βέβαια σε διαφορετικό επίπεδο στησίματος ως ομάδα, να έχουν τελειοποιήσει τις αγωνιστικές τους μοτοσυκλέτες, πριν έρθει η Honda από το 2020 και μετά. Έτσι ώστε όλοι μαζί, να δουν να θα μπορέσουν να τα βάλουν με την κυρίαρχη Kawasaki που έως τότε αναμένεται να συνεχίσει δίχως αντίπαλο…

BMW S1000RR στην EICMA: Τα "χρωστούμενα" της BMW

Ετικέτες

Λίστα ομολογκαρισμένων μοτοσυκλετών WSBK και EWC

Η FIM κοινοποίησε τις μοτοσυκλέτες που έχουν πάρει επίσημη έγκριση για συμμετοχή στα πρωταθλήματα Superbikes και Endurance
WSBK phillip island
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

18/2/2026

Λίγες μέρες πριν σηκώσει αυλαία το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Superbikes, WSBK 2026, η FIM παρουσιάζει τον κατάλογο με όλες τις μοτοσυκλέτες που έχουν εξασφαλίσει ομολογκασιόν για όλες τις κατηγορίες του, καθώς και τις ανάλογες του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Αντοχής, Endurance (EWC).

Δίχως εκπλήξεις η κορυφαία κατηγορία, χαρακτηρίζεται από τους ίδιους κατασκευαστές κα μοντέλα που γνωρίζαμε από την περασμένη χρονιά.

Superbike (WSBK, EWC)

Bimota KB 998 Rimini

BMW S 1000 RR

BMW M 1000 RR

Ducati Panigale V4R

Honda CBR1000RR-R / SP

Kawasaki ZX-10R / RR

Suzuki GSX-R1000 / R

Yamaha YZF-R1 / R1M

Αποκλειστικά για την κατηγορία Superstock του παγκοσμίου Endurance, στην παραπάνω λίστα προστίθενται οι Aprilia RSV4 Factory και RSV4 RR, καθώς και οι Ducati Panigale V4 και V4S.

zxmoto 802 rr

Στην κατηγορία Supersport η νέα άφιξη που κάνει τη διαφορά σχετικά με την περσινή λίστα είναι η προσθήκη της νέας ZXMOTO 820 RR.

Supersport 600

Ducati Panigale V2

Kawasaki ZX-6R / 636

Honda CBR600RR

MV Agusta F3 800 RR

F3 Superveloce

QJMOTOR SRK 800 RR / RS

Suzuki GSX-R600 / 750

Triumph Daytona 675R

Triumph Street Triple 765 RS

Triumph Street Triple 765 Moto2 Edition

Yamaha YZF-R6

Yamaha YZF-R9

ZXMOTO 820 RR

supersport

Στη νεοσύστατη κατηγορία Sportbike που έρχεται να αντικαταστήσει τη Supersport 300 η λίστα είναι μάλλον ημιτελής καθώς, εκτός των μοτοσυκλετών που αναφέρονται στη συνέχεια, αναμένονται καταχωρήσεις από τις Kove και Triumph και οι οποίες θα είναι οι 450RR από την πρώτη και η Daytona 660 από τη δεύτερη.

Sportbike

Aprilia RS 660 / Factory

Kawasaki ZX-6R 636

Honda CBR600RR

Suzuki GSX-8R

Yamaha YZF-R7

Ετικέτες