Kawasaki WorldSBK Team 2025 - Garrett Gerloff και ZX-10RR

Και ο Jeremy Alcoba στο WorldSSP με το ZX-6R
Kawasaki WorldSBK Team 2025
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

10/2/2025

Η Kawasaki παρουσίασε την ομάδα της για το WorldSBK, υπό την επίβλεψη του Manuel Puccetti, κάνοντας τη μετάβαση στην πλήρη εργοστασιακή υποστήριξη για το 2025, δίπλα και στην bimota by Kawasaki Team με τους Basani και Lowes. Σε ένα δεύτερο πλάνο ανάγνωσης, η Kawasaki θέλησε να "γλυκάνει" τον Puccetti με τη μετατροπή της ομάδας από ιδιωτική με εργοστασιακή υποστήριξη σε πλήρως εργοστασιακή για φέτος, αφού πρώτα του... πήρε τους "καλούς" αναβάτες στη bimota, και τον άφησε με τον Gerloff, που δεν έχει δείξει ιδιαίτερες ελπίδες για διάκριση.

Στην παρουσίαση που έγινε στην Ιταλία, στην πόλη Reggio Emilia, όπου η Kawasaki Puccetti έχει τη βάση της, παραβρέθηκαν άνθρωποι τόσο της Kawasaki Europe όσο και της Kawasaki Japan, δείχνοντας έμπρακτα τη σημαντικότητα του εγχειρήματος από το Akashi.

Η ομάδα θα αγωνιστεί με δύο αναβάτες το 2025, τον Αμερικανό Garrett Gerloff με το Ninja ZX-10RR στο WorldSBK (τερμάτισε 9ος τελικής κατάταξης το 2024 με την Bonovo Action BMW) και με τον Ισπανό Jeremy Alcoba (15ος στο Παγκόσμιο Moto2 2024 με την Yamaha VR46 Master Camp Team ) που κάνει ντεμπούτο στα Supersport με το Ninja ZX-6R.

Τα τεστ σε Jerez και Portimao ήταν θετικά για τους δυο εργοστασιακούς της Kawasaki WorldSBK Team, και τώρα σειρά έχει πρώτα το τεστ του Phillip Island στις 17-18/2 και μετά ο πρώτος γύρος στην ίδια πίστα, στις 21-23/2.

Ετικέτες

MOTUL WSBK: Η FIM αναστέλλει την άδεια της QJMOTOR και δεν θα βαθμολογεί την Kove

Σημαντική αλλαγή κυριολεκτικά στο παρά πέντε του δεύτερου γύρου WSBK
cover
Από τον

Παύλο Καρατζά

27/3/2026

Μόλις λίγο πριν από τον δεύτερο γύρο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Superbike στην πίστα του Portimao, η FIM δημοσιοποίησε τον επικαιροποιημένο κατάλογο των μοτοσυκλετών που πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής στους αγώνες του 2026.

Η FIM λοιπόν δημοσίευσε μια ενημέρωση σχετικά με τις ομολογκαρισμένες μοτοσυκλέτες για αυτή τη σεζόν, παρέχοντας ενημερώσεις τόσο για την κατηγορία WorldSSP όσο και για την WorldSPB.

Στη Supersport, η ομολογκασιόν της QJMOTOR SRK 800 RS έχει ανασταλεί λόγω μη συμμόρφωσης με τους κανονισμούς της FIM, σε αντίθεση με την SRK 800 RR που είναι κανονικά ομολογκαρισμένη. Στην WorldSPB, η Triumph Daytona 660 έχει πιστοποιηθεί, ενώ η Kove 450 RR βρίσκεται σε αναμονή για την πιστοποίηση της φάσης 2, με τη FIM και τη DWO (Dorna WSBK Organization) να εκδίδουν την παρακάτω ανακοίνωση:

“Η FIM και η DWO θα ήθελαν να παρέχουν την ακόλουθη διευκρίνιση σχετικά με τη συμμετοχή της Kove 450RR στον πρώτο γύρο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Sportbike της FIM 2026 στο Portimao.

"Λόγω ενός προβλήματος logistics και τελωνειακών διαδικασιών, ήταν αδύνατο για την Kove να ολοκληρώσει την δεύτερη φάση της homologation της FIM εγκαίρως, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί. Αν και η δεύτερη φάση της homologation της FIM βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι πολύ απίθανο αυτή η μοτοσυκλέτα να ομολογκαστεί πριν από τον εναρκτήριο γύρο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Sportbike της FIM 2026 στο Portimao.

"Η Επιτροπή SBK αποφάσισε να χορηγήσει απαλλαγή στην Kove υπό τις ακόλουθες ανασταλτικές προϋποθέσεις:

"1. Ο Τεχνικός Διευθυντής του FIM SBK θα έχει πλήρη εξουσία να εξισορροπεί τις επιδόσεις της μοτοσυκλέτας ανά πάσα στιγμή και να τροποποιεί τη βαθμονόμηση της χαρτογράφησης του κινητήρα, όπως απαιτείται, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος επιδόσεων του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Sportbike, που ορίζεται στους 90 ίππους κατ’ ανώτατο όριο.

"2. Εάν, σε οποιοδήποτε σημείο κατά τη διάρκεια ενός αγώνα, παρατηρηθεί ή υποψιαστεί υπερβολική απόδοση της μοτοσυκλέτας, ο κατασκευαστής υποχρεούται να προβεί σε άμεσες ρυθμίσεις σύμφωνα με τις οδηγίες του Τεχνικού Διευθυντή του FIM SBK. Εάν δεν επιτευχθεί συμμόρφωση, η ομάδα δεν θα επιτρέπεται να συνεχίσει να συμμετέχει στον αγώνα.

"Προκειμένου να διασφαλιστεί περαιτέρω η δικαιοσύνη για όλους τους διαγωνιζόμενους και τους κατασκευαστές, δεν μπορούν να κερδηθούν βαθμοί από τον κατασκευαστή, τους αναβάτες και την ομάδα που εμπλέκονται σε έναν αγώνα έως ότου ολοκληρωθεί πλήρως η δεύτερη φάση της διαδικασίας ομολογκασιόν της FIM για τον κατασκευαστή.”

Τα παραπάνω σημαίνουν δηλαδή δύο πράγματα. Πρώτον οι αναβάτες της κατηγορίας Raffaele De Rosa και Marcos Ramirez δεν θα συμμετέχουν με τις QJMOTOR SRK 800 RS στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Supersport, μέχρι νεοτέρας και δεύτερον οι Benat Fernandez και Phillip Tonn θα αγωνιστούν με τις Kove 450RR στην κατηγορία World Sportbike, αλλά δεν θα βαθμολογηθούν μέχρι η Kove να περάσει την δεύτερη φάση της ομολογκαροποίησης.