Motul WSBK 2019: Μονομαχίες στο El...Villicum

Ένα αγωνιστικό τριήμερο γεμάτο ένταση
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

14/10/2019

Το πρώτο σκέλος του προτελευταίου γύρου του πρωταθλήματος στην Αργεντινή ξεκίνησε με 12 αντί για 18 αναβάτες που θα έπρεπε κανονικά. Η υψηλή θερμοκρασία της ασφάλτου που έφτανε τους 45 οC και τα εν δυνάμει προβλήματα που μπορούσε να δημιουργήσει στα φρεσκοστρωμένα κομμάτια της ασφάλτου, ήταν που έκανε ορισμένους αναβάτες να μην αγωνιστούν το Σάββατο. Τις ανησυχίες τους εξέφρασε και ο εκπρόσωπός τους στο meeting για την ασφάλεια των αναβατών, που έγινε την Παρασκευή το απόγευμα. Μάλιστα, η διοργάνωση πραγματοποίησε άλλο ένα meeting την επόμενη μέρα -όπως είχε συμφωνηθεί- μετά το πέρας των ελεύθερων δοκιμαστικών, λόγω της θερμοκρασίας που είχε πολλές αυξομειώσεις, μεταβάλλοντας τις συνθήκες στην πίστα. Εκείνη την ώρα όλοι οι αναβάτες ήταν ευχαριστημένοι, αλλά λίγο πριν την έναρξη του πρώτου σκέλους, ο υδράργυρος ανέβηκε και έτσι οι Laverty (Team Goeleven), Melandri (GRT Yamaha WorldSBK), Kiyonari (Moriwaki Althea Honda Team), Cortese (GRT Yamaha WorldSBK), Davies (ARUBA.IT Racing – Ducati)  και Camier (Moriwaki Althea Honda Team) πήραν την απόφαση να μην αγωνιστούν, αφήνοντας έτσι τη σχάρα εκκίνησης μισογεμάτη και μειώνοντας αισθητά τον ανταγωνισμό.

Το θέμα πήρε μεγάλες διαστάσεις και η Dorna μέσα από ένα δελτίο τύπου, τοποθετήθηκε πάνω σε αυτό λέγοντας πως η νούμερο ένα προτεραιότητά της είναι η ασφάλεια των αναβατών και γι' αυτό το λόγο μάλιστα το El Villicum είχε καθαριστεί ενδελεχώς από την Πέμπτη –όπως συμβαίνει σε κάθε πίστα πριν πραγματοποιηθεί ένας αγώνας παγκοσμίου επιπέδου σε αυτή- ώστε να υποδεχτεί τους αναβάτες χαρίζοντας όσο το δυνατόν καλύτερες συνθήκες, τόσο στα δοκιμαστικά όσο και στους αγώνες.

Πρώτο Σκέλος

Με το που έσβησαν τα φώτα, οι αναβάτες των Superbikes μας χάρισαν μια εκρηκτική εκκίνηση. Ο Alvaro Bautista (ARUBA.IT Racing – Ducati) προσπάθησε να διατηρήσει το πλεονέκτημα της pole position, όμως ήρθε αντιμέτωπος με την ακόρεστη δίψα του Rea για την κορυφή. Ωστόσο, και οι δύο τους δεν είχαν υπολογίσει τον ιπτάμενο Ολλανδό, Michael van der Mark (Pata Yamaha WorldSBK Team), που με μια παράτολμη κίνηση κατάφερε να πάρει τα ηνία του αγώνα στην πρώτη στροφή. Πίσω από τους τρεις πρώτους βρέθηκε ο Toprak Razgatlioglu (Turkish Puccetti Racing), που από του χρόνου θα είναι ομόσταβλος με τον van der Mark, ενώ πέμπτος και έκτος έστριψαν οι Lowes και Sykes αντίστοιχα.

Μόλις οι αναβάτες βρήκαν τα πατήματά τους, οι τέσσερις πρώτοι μας πρόσφεραν μπόλικο θέαμα. Ο Bautista έδειξε με την κατάκτηση της pole, πως είχε τα φόντα να βρεθεί στην κορυφή, όμως ο Rea δεν πρόκειται να τον άφηνε να πάρει μια εύκολη νίκη κι έτσι ξεκίνησαν οι πρώτες μονομαχίες μεταξύ τους. Η υπεροχή της V4 R στις ευθείες ήταν ξεκάθαρη, όπως και της ZX-10RR στις στροφές κι έτσι οι προσπεράσεις δεν περιορίστηκαν μόνο σε ένα σημείο της πίστας.

Με 16 γύρους να απομένουν μέχρι την πτώση της καρό σημαίας, οι Bautista, Rea και Razgatlioglu ανέβασαν το ρυθμό τους και άρχισαν να δημιουργούν απόσταση από τους υπόλοιπους. Ο van der Mark ήταν ο πρώτος που έδειξε ότι δεν μπορούσε να ακολουθήσει το γκρουπ των τριών πρώτων αναβατών, μένοντας πίσω στη τέταρτη θέση. O Bautista έπειτα, συνέχισε να ανεβάζει το ρυθμό του με ένα σερί από ταχύτερους γύρους, στον οποίο μονάχα ο Rea κατάφερε να απαντήσει μένοντας κοντά του, ενώ ο Razgatlioglu που ήταν τρίτος περιορίστηκε στο να τους παρακολουθεί να απομακρύνονται. Για το μεγαλύτερο μέρος του αγώνα οι αναβάτες διατήρησαν αυτές τις θέσεις. Πιο πίσω, στις μάχες για τις υπόλοιπες θέσεις της δεκάδας είδαμε τον Leon Haslam να κυνηγά τον αναβάτη που θα τον αντικαταστήσει από του χρόνου στην Kawasaki, τον Alex Lowes (Pata Yamaha WorldSBK Team), αλλά ενώ τον πλησίασε δεν κατάφερε να τον προσπεράσει.

Γύρο με το γύρο, γινόταν όλο και πιο ξεκάθαρο πως ο Rea δεν μπορούσε να ανταγωνιστεί το ρυθμό του Bautista κι έτσι ο Ισπανός κατέκτησε την πρώτη νίκη του σαββατοκύριακου. Στο δεύτερο σκαλί του βάθρου ανέβηκε ο Rea παρά τα λάθη του στην Κ6, τα οποία δεν μπόρεσε να εκμεταλλευτεί επαρκώς ο Razgatlioglu που τερμάτισε τρίτος. Τέταρτος πέρασε την καρό σημαία ο van der Mark με τον teammate του Alex Lowes να κλείνει την πεντάδα. Ο Haslam ήρθε έκτος, όμως δεν μπόρεσε να προσπεράσει τον Lowes, που τόσο ήθελε ώστε να καταφέρει να βρεθεί πιο κοντά στην τρίτη θέση της βαθμολογίας του πρωταθλήματος. Ο Tom Sykes (BMW Motorrad    WorldSBK Team) τερμάτισε έβδομος με τον Jordi Torres (Team Pedercini Racing) να είναι πίσω του και να αποτελεί παράλληλα το δεύτερο μη εργοστασιακό αναβάτη στη δεκάδα. Ο Leandro Mercado (Orelac Racing VerdNatura) ολοκλήρωσε τον αγώνα ένατος και ο Alessandro Delbianco (Althea Mie Racing Team) έκλεισε τη δεκάδα.

Tissot Superpole Race

Ο καυτός ήλιος του Σαββάτου και οι 45 οC της ασφάλτου έδωσαν τη θέση τους σε μια… συννεφιασμένη Κυριακή με πιο ευνοϊκές συνθήκες, τόσο για τους αναβάτες όσο και για τα ελαστικά των μοτοσυκλετών. Η θερμοκρασία της ασφάλτου είχε πέσει στους 32 οC και ο Rea χρησιμοποίησε μαλακά ελαστικά στην ZX-10RR του, ενώ το γεγονός ότι ο Sprint Race είναι μισής διάρκειας του έδωσε τη δυνατότητα να μην κάνει έναν αγώνα τακτικής όσον αφορά την φθορά των ελαστικών και να ξεκινήσει δίνοντας το 100% εξ αρχής.

Ωστόσο, ο Rea δεν κατάφερε να επιτεθεί στον Bautista που έστριψε πρώτος. Παράλληλα, ο Razgatliolgu έστριψε τρίτος και βρήθηκε πίσω απ’ τον πρωταθλητή, ο οποίος πήρε τα ηνία στην K6 και ξεκίνησε να φεύγει μπροστά. Τέταρτος ήταν ο Chaz Davies (ARUBA.IT Racing – Ducati) και μάλιστα ήρθε σε επαφή με τον van der Mark την ώρα που έστριβαν χωρίς όμως να υπάρξουν δράματα. Ο Loris Baz (Ten Kate Racing – Yamaha) λίγο πριν το τέλος του πρώτου γύρου, στην γρήγορη Κ16 είχε ένα θεαματικό highside χωρίς όμως να τραυματιστεί.

Μόλις οι αναβάτες σταθεροποίησαν το ρυθμό τους -και σε συνδυασμό με τη χαμηλότερη θερμοκρασία της ασφάλτου- είδαμε το Rea να περνά σε άλλη διάσταση και να σπάει το ρεκόρ του ταχύτερου γύρου αγώνα, σχεδόν κάθε φορά που περνούσε τη γραμμή εκκίνησης. Οι μάχες για τις υπόλοιπες θέσεις ήταν εξίσου θεαματικές και στα μέσα του αγώνα ο Davies πέρασε τους αναβάτες της Pata Yamaha van der Mark και Lowes και ολοκλήρωσε τον αγώνα του τέταρτος, αφήνοντάς τους στην πέμπτη και έκτη θέση αντίστοιχα.

Μπροστά, ο Rea κατάφερε να επιστρέψει στο πρώτο σκαλί του βάθρου και να κατακτήσει την τρίτη του νίκη στην πίστα της Αργεντινής, αφού πρώτα καρδιοχτύπησε με μια παραλίγο πτώση. Δεύτερος είδε την καρό σημαία ο Bautista, έχοντας τον Razgatlioglu πίσω του, ο οποίος ανέβηκε για 14η φορά φέτος στο βάθρο. Ο Sandro Corterse (GRT Yamaha WorldSBK) ήταν αρκετά δυνατός και κατάφερε να τερματίσει στην έβδομη θέση, αφήνοντας πίσω του τον Leon Haslam. Η σχάρα του grid για το δεύτερο σκέλος αναδιαμορφώθηκε από τους Tom Sykes και Mercardo που τερμάτισαν ένατος και δέκατος αντίστοιχα.

Δεύτερο σκέλος

Ο τρίτος και τελευταίος αγώνας στην πίστα της Αργεντινής ήταν γεμάτος θέαμα από τις μάχες που έγιναν σε όλες τις θέσεις της δεκάδας. Στην εκκίνηση ο Rea κατάφερε να διατηρήσει το πλεονέκτημα της pole στην Κ1, αφήνοντας πίσω του τους Bautista και Razgatlioglu, ενώ ο Cortese βρέθηκε τέταρτος. Ο Davies είχε μια μέτρια εκκίνηση και από τέταρτος έστριψε έβδομος, έχοντας μπροστά τους αναβάτες της Pata Yamaha. Μόλις το τοπίο άρχισε να ξεδιαλύνει είδαμε τον Rea να απομακρύνεται από τον Bautista που τον ακολουθούσε, ενώ ο Razgatlioglu ήταν πιο αμείλικτος από ποτέ κυνηγώντας τον Ισπανό της Ducati. Παράλληλα, ο Davies είχε καταφέρει να ανακτήσει την τέταρτη θέση χάρη στην υψηλή τελική και την επιτάχυνση της V4 R στις ευθείες.

Στον έβδομο γύρο, στην πίσω ευθεία της πίστας, ο Rea έβαλε κατά λάθος νεκρά και αναγκάστηκε να βγει εκτός πίστας μέχρι να ξαναβάλει πρώτη, δίνοντας προσωρινά τα ηνία στον Bautista! Ωστόσο, έναν γύρο αργότερα ο πρωταθλητής κατάφερε να ανακάμψει από το λάθος του και να προσπεράσει τον Ισπανό στην Κ7, κάνοντάς τον μάλιστα να ανοίξει τη γραμμή του. Αυτό επέτρεψε στους Razgatlioglu και Davies να κλείσουν την απόσταση που τους χώριζε από τους δύο πρώτους. Λίγο, πριν τα μέσα του αγώνα, ο Davies κατάφερε στην Κ10 να προσπεράσει τον Τούρκο και ξεκίνησε να καταδιώκει τον teammate του, Bautista. Οι τρεις τους προσέφεραν άπλετο θέαμα στο κοινό, καθώς ο Bautista τα βρήκε σκούρα τόσο με τον Davies που τον προσπέρασε όσο και με τον Razgatlioglu, που έκανε το ίδιο από την εξωτερική της Κ2. Τα πράγματα έγιναν ακόμη πιο δύσκολα για τον Bautista και από εκεί που έδειχνε πολύ ανταγωνιστικός στην αρχή του τριημέρου με μια νίκη, βρέθηκε να τερματίζει πέμπτος πίσω από τον Van der Mark.

Τέσσερις γύρους πριν το τέλος, ο Mercado έδειχνε εξαιρετικά ανταγωνιστικός και ήταν εντός της δεκάδας έχοντας προσπεράσει τόσο τον Torres όσο και τον Haslam. Μάλιστα, μονομάχησε και με τον Rinaldi στην Κ15, ανεβαίνοντας στην έβδομη θέση. Ωστόσο, ο Laverty δεν άργησε και έκανε την κίνησή του προσπερνώντας και τους δύο λίγο αργότερα. Ο Rea ήταν πραγματικά αδίστακτος και η επιλογή του να βάλει τα μαλακά ελαστικά στους αγώνες της Κυριακής ήταν σωστή, αφού απέφερε πολύτιμους καρπούς για την ομάδα με άλλη μια πρωτιά. Παρότι αντιμετώπισε αρκετά προβλήματα στις αριστερές στροφές στα τελευταία στάδια του αγώνα, δεν έμεινε απλά μπροστά αλλά τερμάτισε πρώτος με διαφορά 5” απ’ τον Davies. Στο τρίτο σκαλί του βάθρου ανέβηκε για άλλη μια φορά ο Razgaltiolgu, ενώ πίσω του τερμάτισε ο van der Mark. Την πεντάδα έκλεισε ο Bautista, έχοντας πίσω του τον Lowes. Ο Laverty είδε έβδομος την καρό σημαία και ο Mercado τερμάτισε όγδοος κάνοντας έναν εξαιρετικό αγώνα, αφού είχε ξεκινήσει από την τελευταία θέση. Η δεκάδα ολοκληρώθηκε από τους Torres και Haslam τερματίζοντας ένατος και δέκατος αντίστοιχα.

Ένας ακόμη γύρος μένει για την ολοκλήρωση του φετινού πρωταθλήματος και παρότι έχουμε ήδη πρωταθλητή, το ενδιαφέρον παραμένει υψηλό, διότι οι τελευταίοι αγώνες θα κρίνουν το μέλλον πολλών αναβατών που δεν έχουν υπογράψει συμβόλαιο με κάποια ομάδα για του χρόνου.

Ετικέτες

WorldSPB: Ο τελευταίος Πρωταθλητής των WorldSSP300 Benat Fernandez συνεχίζει με Kove στη νέα κατηγορία WorldSPB

Ο Βάσκος αναβάτης με το #7 συμφώνησε με την κινέζικη ετιαρεία και για το 2026
WSPB KOVE Fernandez
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

6/11/2025

Μετά την κατάκτηση του τελευταίου τίτλου WorldSSP300 το 2025, ο Fernandez θα παραμείνει στην KOVE και θα συμμετάσχει στη νέα κατηγορία WorldSPB.

Παρά τις πολλές άγνωστες παραμέτρους, ο πιτσιρικάς Benat Fernandez (Team #109 Retro Traffic Kove, γεννηθείς το 2007) στην πρώτη σεζόν του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Supersport 300 της FIM και με την άγνωστη σε αυτόν μοτοσυκλέτα της Kove άφησε τους πάντες με ανοιχτά στόματα, αφού με το καλημέρα πήρε τον τίτλο! Προηγουμένως ο Benat αγωνιζόταν στο European Talent Cup για τρία χρόνια, όπου είχε τερματίσει 33ος την 1η χρονιά, 16ος τη δεύτερη και 7ος την τρίτη.

Στην πρώτη περίοδο του πρώτου γύρου της σεζόν στα WorldSSP, ο Fernandez κατέλαβε την pole position, προειδοποιώντας τους αντιπάλους του για το τι θα ακολουθούσε, ενώ συνέχισε με νίκη στον 2ο αγώνα για να ολοκληρώσει θριαμβευτικά τον πρώτο γύρο. Το #7 διατήρησε αυτή τη δυναμική καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν, σφραγίζοντας το όνομα του στην ιστορία ως ο τελευταίος νικητής του WorldSSP300. Στην EICMA του Μιλάνου, η ομάδα επιβεβαίωσε ότι η Kove θα συμμετάσχει τη νέα σεζόν στην κατηγορία FIM Sportbike World Championship και ότι ο Βάσκος αναβάτης θα παραμείνει μαζί τους.

WSPB

O ίδιος δήλωσε πως ανυπομονεί για τις δοκιμές, ώστε να δώσει τον καλύτερό εαυτό του όπως το 2025 απέδωσε μέρος της επιτυχίας του στη βοήθεια του μέντορα του, Efren Vazquez που τον καθοδήγησε, βοηθώντας τον να νιώσει άνετα σε καταστάσεις υψηλής πίεσης. Η συνέχεια με την ίδια ομάδα θα τον στηρίξει στην προσπάθειά του για περαιτέρω επιτυχίες στη νέα κατηγορία.

Αναλογιζόμενος την πορεία του τίτλου του 2025 και κοιτώντας το 2026, ο Fernandez δήλωσε: “Είναι απίστευτο να είμαι Παγκόσμιος Πρωταθλητής, είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και το έχω καταφέρει. Είναι τιμή να είμαι στην ιστορία ως ο τελευταίος Πρωταθλητής WorldSSP300 και ήταν καταπληκτικό να κερδίσω με αυτόν τον τρόπο, στην τελευταία στροφή του τελευταίου αγώνα. Είχα επικεντρωθεί απλώς στο να δώσω το 100%. Η μοτοσυκλέτα ήταν καλή από την αρχή, οπότε επικεντρώθηκα στο να πιέζω και τελικά τα καταφέραμε! Ο Efren μου έδειξε τη σημασία της πειθαρχίας και της ρουτίνας, και αυτό ήταν κλειδί για την επιτυχία μας. Ανυπομονώ για το WorldSPB, δεν έχω δοκιμάσει ακόμα τη μοτοσυκλέτα, αλλά θα πιέσω όπως το 2025.”

WSPB

Μαζί με τον Fernandez θα παραμείνει και ο διευθυντής της ομάδας Paul Tobin. Ο Ιρλανδός με την εμπειρία του, βοήθησε να ενώσει τα διαφορετικά μέλη της ομάδας επιτυγχάνοντας μια διεθνή συνεργασία ανάμεσα στην ιρλανδική ομάδα, τον αναβάτη από την Ισπανία και τον Κινέζο κατασκευαστή. Παρά τις προκλήσεις, η συνεργασία απέδωσε έναν Παγκόσμιο Τίτλο.

WSPB

Ο διευθυντής της ομάδας της #109 Retro Traffic Kove, Paul Tobin, σχολίασε, “Ήταν μια καταπληκτική χρονιά, από την αρχή όταν ξεκινήσαμε με την Kove και τον Benat. Είναι μια ιρλανδική ομάδα με νέο Βάσκο αναβάτη και κατασκευαστή  από την Κίνα, και πολλοί δεν πίστευαν ότι θα μπορούσαμε να κερδίσουμε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Στον πρώτο γύρο, στην πρώτη του περίοδο πήρε την pole, οπότε ξέραμε ότι ήταν γρήγορος. Στη συνέχεια, στο Portimao, κέρδισε τον πρώτο αγώνα και κρατήσαμε αυτήν την ορμή καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν, μέχρι τον τελευταίο αγώνα. Άκουσα από άλλους ότι ήταν το πιο απίστευτο φινάλε Πρωταθλήματος που είχαν δει ποτέ, και για μένα αυτό οφείλεται στην ικανότητα του Benat στην τελευταία στροφή. Την επόμενη σεζόν θα είμαστε πλήρως εργοστασιακή ομάδα με την Kove, οπότε είναι ένα σημαντικό βήμα για την πρώτη σεζόν του WorldSPB.”

WSPB

Το 2025, η Kove ήταν ο νεότερος κατασκευαστής στο paddock του WorldSSP300, αντιμετωπίζοντας ιστορικά εργοστάσια. Το 2026, θα είναι ισότιμη στο νέο WorldSPB με τον Fernandez να οδηγεί την μοτοσυκλέτα 450RR της Kove.

WSPB

Ο Wang Zhen, αγωνιστικός διευθυντής της Kove, δήλωσε: “Η νέα μοτοσυκλέτα θα είναι 450cc τετρακύλινδρη, με ιδιαίτερη έμφαση στα φρένα και την ευελιξία. Θέλουμε να δείξουμε ότι ένας κατασκευαστής από την Κίνα μπορεί να ανταγωνιστεί στο κορυφαίο επίπεδο. Οι εμπειρίες μας στο BSB μας έδωσαν δεδομένα που θα χρησιμοποιήσουμε για τη βελτίωση της μοτοσυκλέτας τη νέα σεζόν.”